• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #1191224  autor: slv_slv
 27 kwie 2025, 11:41
Witam

Własnie przesiadłem sie z Pixela 4a 5G na Pixela 9a 5G. Ku mojemu zaskoczeniu telefon w centrum Krakowa (gdzie wg mapki PlusGSM jest pokrycie 5G) łaczy sie tylko na LTE.
Właczylem VoLTE, ale telefon przełacza sie na 3G podczas rozmów.

Czy cos z tym mozna zrobic? Dzwonilem do Plusa - wg nich mam wszystko od strony operatora gotowe. Odsylaja mnie do producenta telefonu.
Telefon wg Peppera sprzedaje sie jak swieze bułeczki, nikt nie skarzyl sie na Peperze na 5G. Pisze tutaj bo to własciwe miejsce na techniczne dyskusje.

Szczeze liczyłem na VoLTE, 5G nie jest mi do niczego teraz potrzebne, ale z racji oficjalnej sprzedazy Pixela w Polsce myslalem ze to juz pewne ze 5G dziala.
Mam model GTF7P ktory wg Googla ma certyfikacje na PL.

Przy okazji pytanie, czy ktor na Pixelu uzywa eSIM z Plusa/Plusha?

Tak wiem, moge przeniesc sie do NJU, tylko widzialem sporo dyskusji ze NJU subskrypcja nie daje kontroli nad zgodami marketingowymi, a ja cenie sobie spokój i cisze. A to daje Plush + anyspam z Androida.

Pozdrawiam
Slawek
 #1191236  autor: BUCiu
 27 kwie 2025, 17:37
Korzystam z 6a, VoLTE i VoWiFi działa w Plusie bez kombinowania, eSIM też.
5G nie działa. Był okres, że działało 5G na 2100, ale po którejś aktualizacji oprogramowania przestało.
VoLTE i VoWifi aktywowałem wcześniej na karcie, w innym telefonie.
 #1191239  autor: kszaq
 27 kwie 2025, 18:34
Plus ma rację, brak 5G to wina Google, wsparcie dla 5G oraz VoLTE potrafi przestać działać z wydania na wydanie, bo ktoś coś przeoczył. Google ma to w pompce, dopóki operator po zgłoszeniach od użytkowników się do nich nie zgłosi, że taki problem jest.

W nju subskrypcja nie ma możliwości zmiany zgód marketingowych, bo one po prostu nie istnieją, jest cisza i spokój.
 #1191249  autor: slv_slv
 28 kwie 2025, 09:49
BUCiu pisze:
27 kwie 2025, 17:37
Korzystam z 6a, VoLTE i VoWiFi działa w Plusie bez kombinowania, eSIM też.
5G nie działa. Był okres, że działało 5G na 2100, ale po którejś aktualizacji oprogramowania przestało.
VoLTE i VoWifi aktywowałem wcześniej na karcie, w innym telefonie.
Zaciekawiles mnie ta aktywacja na innym telefonie.
Przełożyłem karte do iPhone13 i ........... mam LTE, nie dziala VoLTE również.
Wg mapki mam zasięg 5G (nie mam 5G Ultra, bo w Krakowie jest on tylko w kilku miejscach). OnePLus 12 ma zasięg 5G, wiec mam potwierdzone na innym urzadzeniu.

Myśle że kolejny krok to migracja na eSIM zeby wyklyczyc problem SIMa. Mojej córce ostatnio SIM nagle sie wyłaczyl - ot tak. Wiem ze to troche naciagane, ale i tak chcialem miec eSIMa zeby tacke zostawic na karte zagraniczna w razie potrzeby.
 #1191276  autor: slv_slv
 28 kwie 2025, 15:03
Skoro kszaq pisze ze nie ma problemow z nekaniem przez operatora w NJU subskrypcja to ja mam prosbe.
Czy mozecie potwierdzic lub nie ze w NJU dziala na Google Pixel 8/9 (w szczegolnosci 9a bo on uzywa statego modemu takiego jak seria 8):

- 5G
- VoLTE
- VoWiFi
W sumie jak przeniose 2 osoby to cena bedzie podobna jak w Plushu a wraz ze stazem bedzie wiecej internetu. Jedyny mankament jaki widze to wykup pakietu gdy potzrebujesz zadzwonic za granice nawet jeden raz ... ale cos z coś ;)
 #1191278  autor: pingpong123a
 28 kwie 2025, 15:26
slv_slv pisze:
28 kwie 2025, 09:49
Zaciekawiles mnie ta aktywacja na innym telefonie.
Przełożyłem karte do iPhone13 i ........... mam LTE, nie dziala VoLTE również.
Wyślij sms z dowolnego telefonu WlaczVoWiFi (w abo) lub KUPUJE VOWIFI (na kartę) na numer 2601. Powinno się uruchomić VoLTE i VoWiFi.
 #1191281  autor: slv_slv
 28 kwie 2025, 15:56
@pingpong123a Dzięki Ci dobry człowieku. Dziala VoLTE, nie wiem jak sprawdzic VoWIFI i nie widze takiej opcji w menu Pixela wiec to pewnie nie dziala.
Ciekawosta - w 2022 tez aktywowalem, ale ktos/cos zmienilo ta konfiguracje. Dostalem swa sms potwierdzajace aktywacje obu uslug.
 #1191282  autor: pingpong123a
 28 kwie 2025, 16:05
@slv_slv
Aby sprawdzić czy działa VoWiFi włączasz tryb samolotowy a następnie łączysz się z WiFi. Jeśli możesz nadal dzwonić i wysyłać/odbierać smsy to znaczy że funkcja działa.
 #1191499  autor: slv_slv
 04 maja 2025, 12:56
Witam

Z kronikarskiego obowiazku musze napisać ze mój Pixel 9a jednak łaczy sie z siecia 5G w Plus, tylko nie w Krakowie, a na autostradzie w okolicy Rzeszowa..

Czyli to problem pasma, wg BTSearch moj BTS w Krakowie ma: 5G 2600, nie mam pojecia jakie pasmo obsługiwal ten na A4.
 #1191530  autor: kszaq
 05 maja 2025, 00:06
Czyli w Pixelach "po staremu": w szóstce też nie działo mi 5G w Plusie na FDD2600, a twierdzenie wspierania 5G Plusa na stronie Google dotyczy jedynie pasma 2100.