Narazie plan mam taki, że kupię startery T-Mobile, Plus-a oraz Play-a i przetestuję ich BTS-y. Uparcie chciałem się trzymać Orange, ale prawda jest taka, że w mojej lokalizacji rozmieszczenie i ilość BTS-ów tej sieci jest kiepskie. Wątpię, żeby router był zepsuty, ostatnimi czasy mam wrażenie, że „pojedynek” iPhone-router jest wyrównany. Próbowałem inną stronę (okna) mojego mieszkania - bez rezultatów. Inne miejsca mnie nie interesują, to ma działać w moim mieszkaniu. Myślę, że testy innych operatorów coś podpowiedzą.
- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Sugerując inne lokalizacje chodziło mi tylko o zweryfikowanie poprawności działania twojego egzemplarza sprzętu, bo kilka razy widziałem narzekanie na sieć podczas gdy to urządzenie końcowe, najczęściej smartfon, nie wyrabiał, gubił zasięg lub działał niestabilnie. Jeśli operator finalnie nie ma znaczenia, to jest jakaś myśl - wypróbować innych w tej samej lokalizacji.
Tak, wiem, o co Tobie chodziło, masz rację, lecz nie miałem podstaw, żeby podejrzewać uszkodzenie routera.
Jestem po testach różnych operatorów i niestety wszystko jest „po jednych pieniądzach”. Przepustowość jest jaka jest i tyle. Więcej jak 50 mbit/s i to w porywach nie ma u żadnego z operatorów, czy smartfon czy router. Nie sądzę, żeby antena zewnętrzna cokolwiek pomogła.
Zostanę jednak przy moim iPhone-owym hotspocie, zwłaszcza, że jakość transmisji znacząco się poprawiła, od kiedy przeniosłem się do Flex-a. Tłumaczę to sobie tak, że zacząłem płacić normalne pieniądze za usługę (zamiast tylko 14 zł za pakiet minut w OFnK i „jazda” na promocyjnych GB), to w końcu przestali mnie karać. Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale dla mnie to ma sens
. Może tak być, ale oficjalnie przecież się o tym nie powie.
Jestem po testach różnych operatorów i niestety wszystko jest „po jednych pieniądzach”. Przepustowość jest jaka jest i tyle. Więcej jak 50 mbit/s i to w porywach nie ma u żadnego z operatorów, czy smartfon czy router. Nie sądzę, żeby antena zewnętrzna cokolwiek pomogła.
Zostanę jednak przy moim iPhone-owym hotspocie, zwłaszcza, że jakość transmisji znacząco się poprawiła, od kiedy przeniosłem się do Flex-a. Tłumaczę to sobie tak, że zacząłem płacić normalne pieniądze za usługę (zamiast tylko 14 zł za pakiet minut w OFnK i „jazda” na promocyjnych GB), to w końcu przestali mnie karać. Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale dla mnie to ma sens

No i to właśnie jest najbardziej podejrzane, bo sugeruje jakieś ograniczenie u ciebie. Jeszcze nigdy w jednej lokalizacji (dokładnie w jednym miejscu), na tym samym sprzęcie i w podobnej porze dnia nie miałem tak żeby było to samo u każdego z W4.a482024 pisze: ↑31 sty 2025, 10:48Jestem po testach różnych operatorów i niestety wszystko jest „po jednych pieniądzach”. Przepustowość jest jaka jest i tyle. Więcej jak 50 mbit/s i to w porywach nie ma u żadnego z operatorów, czy smartfon czy router. Nie sądzę, żeby antena zewnętrzna cokolwiek pomogła.
Nawet zmiana z O na Tm i odwrotnie, chociaż ich bts'y są praktycznie wszędzie w tej samej lokalizacji, nie dawała tych samych wyników speedtestu.
Ja jestem zwolennikiem teorii spiskowycha482024 pisze:Zostanę jednak przy moim iPhone-owym hotspocie, zwłaszcza, że jakość transmisji znacząco się poprawiła, od kiedy przeniosłem się do Flex-a. Tłumaczę to sobie tak, że zacząłem płacić normalne pieniądze za usługę (zamiast tylko 14 zł za pakiet minut w OFnK i „jazda” na promocyjnych GB), to w końcu przestali mnie karać. Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale dla mnie to ma sens. Może tak być, ale oficjalnie przecież się o tym nie powie.

Próbowałeś testów kart poszczególnych operatorów w iPhonie, tak dla porównania?
W innej ofercie problemem może być platforma albo jakiś bug w systemie. Ja tak miałem z nju na kartę, że przycinało mi prędkość do 30-40 Mbit/s. Na nowym starterze i na innej ofercie (nju abonament) z tym samym smartfonem i w tym samym miejscu było 600 Mbit/s. Trochę przepychanek, dwie wymiany karty SIM i poprawili błąd w systemie.
Tak jak napisałem powyżej, próbowałem na routerze i na iPhonie wszystkich operatorów. Ani razu, ani tu, ani tu, nie "poszło" powyżej 60 mbit/s, i to w porywach. Niestety. Małe miasto o populacji ~45k.
Korzystając z wątku hotspot w telefonie mam pytanie.
Udostepniajac neta z telefonu jako sieg 5ghz. Telefon udostępnia nera z kanalu 149. Czy można jakoś zmienić kanal udostępniania w telefonie?
Udostepniajac neta z telefonu jako sieg 5ghz. Telefon udostępnia nera z kanalu 149. Czy można jakoś zmienić kanal udostępniania w telefonie?
Co masz ustawione w Personal Hotspot -> Maximize Compatibility? Włączenie tej opcji wymusza WiFi 4 aka N
2.4 GHz, co powinno przełożyć się na niższe prędkości. Opcja powinna być wyłączona dla lepszych osiągów.
2.4 GHz, co powinno przełożyć się na niższe prędkości. Opcja powinna być wyłączona dla lepszych osiągów.
Nie rozumiem
Zrobiłem eksperyment i kupiłem najtańszy router Cudy z LTE kategorii 4 no i cóż, jest jeszcze wolniej. Wymuszanie konkretnych bandów niewiele dało. Bez agregacji pasm ani rusz, a to wszystko tylko po to, żeby osiągać średnie prędkości około 20 Mbit/s. Użyłem smartfona z 5G na próbę - co prawda, prędkości są istotnie większe, ale nie większe jak średnie 50 Mbit/s.
a482024: no właśnie - im niższa kategoria, tym wolniejsze LTE. Jeśli osiągałeś ok 20 mbps, to mogłeś korzystać tylko z jednego pasma, które było silniejsze zasięgowo ale z możliwą dobrą prędkością, czyli np. 1800 lub 2100 - w zależności od operatora, którego wybrałeś. Do tego dodaj wifi, itp.

Nie wiem, czy było to weryfikowane, ale pamiętajcie też o drugiej stronie połączenia!
Co z tego, że połączysz się routerem czy smartfonem do 5G na paśmie C, gdy te 5G jest potem wpychane w słomkę typu WiFi4/802.11n @ 150Mbps, albo łączący się klient umie tyle maksymalnie ssać. Już nie mówiąc o warunkach radiowych panujących na 2.4GHz.
No i właśnie, ja na z WiFi5 na 2.4GHz, choć się zestawia na 300Mbps, to przy włączonym i aktywnym Bluetooth (to samo pasmo 2,4GHz!) wyciągam max 90Mbps, a jak je wyłączę to 190Mbps, choć po drugiej stronie mam 500Mbps pasma C z kolejnym 300Mbps 4CA LTE.
Co z tego, że połączysz się routerem czy smartfonem do 5G na paśmie C, gdy te 5G jest potem wpychane w słomkę typu WiFi4/802.11n @ 150Mbps, albo łączący się klient umie tyle maksymalnie ssać. Już nie mówiąc o warunkach radiowych panujących na 2.4GHz.
No i właśnie, ja na z WiFi5 na 2.4GHz, choć się zestawia na 300Mbps, to przy włączonym i aktywnym Bluetooth (to samo pasmo 2,4GHz!) wyciągam max 90Mbps, a jak je wyłączę to 190Mbps, choć po drugiej stronie mam 500Mbps pasma C z kolejnym 300Mbps 4CA LTE.

Czytam ten wątek i z ciekawości przed chwilą zrobiłem szybki test. Włączyłem router na SG25, sieć 5GHz, z routerem połączył się iPhone14 i wykręcił wynik dl 264 Mbps, ul 19,7 Mbps.
SG25 połączony z C Band Playa, test indoor
SG25 połączony z C Band Playa, test indoor