Wątek służący porównywaniu/przedstawianiu dalekich odległości, z jakich łapany jest przez terminal sygnał z danej stacji.
Zapraszam do publikacji swoich rekordów w kraju, ale też z zagranicznych stacji.
Wątku o takiej tematyce jeszcze nie ma, a to bardzo ciekawa sprawa

Na wczorajszym przykładzie:
DEVI_UI pisze: ↑09 cze 2023, 21:45
Nie wiem, gdzie wrzucić. Nie ma takiego wątku.
Nad Bałtykiem dzieją się naprawdę kuriozalne epizody w sieciach mobilnych. Pominę rozwodzenie się na temat nieistniejącego zasięgu sieci komórkowych w wielu miejscach.
Na plaży w Jantarze (gm. Stegna, pow. nowodworski) wymusiłem dziś z ciekawości pasmo B20 w band selection. Zaciekawiło mnie, jak sprawa będzie się miała przez ograniczenia 800tki w regionach przygranicznych. Spodziewałem się, że sygnał dojdzie z Wyspy Sobieszewskiej, z innych regionów Gdańska czy z Półwyspu Helskiego. Otóż byłem w błędzie.
Wymuszam B20 na karcie Play, a moim oczom okazuje się sygnał L800 litewskiej sieci Bite.
Co więcej - zszokowany tym faktem wchodzę w ustawienia, ręczny wybór sieci, telefon szuka, a tu pokazuje się (pomijając rosyjskie sieci - niedostępne) "LT BITE GSM". Coś niebywałego
Odległość: (nie wiem, gdzie dokładnie była stacja bazowa)
Dajcie znać, co o tym myślicie.
Natchnęło mnie, aby poszukać trochę informacji, z jakiej dokładnie stacji sygnał złapałem. Byłem dotychczas przekonany, że ta 800tka sieci Bite LT to jakaś przygraniczna stacja koło Obwodu Królewieckiego. Wyżej na mapie odległość od mojego punktu pomiaru do granicy litewsko-rosyjskiej wynosiła 166 kilometrów. No i byłem w błędzie, bo okazało się, że to ponad 200 kilometrów do stacji bazowej. Wszedłem na Cellmapper.net, sprawdziłem wszystkie eNodeB przy granicy litewsko-rosyjskiej i nie ma nigdzie
"4298", które złapałem. Okazało się, że to eNb stacji z Kłajpedy. Co więcej - dokładnie zgadzał się CID dla pasma 800MHz.
Zauważyłem też, że ktoś złapał CID pasma 1800MHz litewskiego Bite z okolic Biskupca w warmińsko-mazurskim. Podoba odległość do mojej - ponad 200km, tyle że przez cały Obwód Królewiecki.