Vieslav pisze:Nie rozumiesz. To nie o to chodzi, żeby świat stał w miejscu, tylko o to, żeby każdy mógł swobodnie korzystać z dostępnej technologii. Mnóstwo osób ma kupione smartfony z wolnego rynku, czasem importowane i co? Mimo, że telefon natywnie obsługuje VoLTE to nie ma certyfikacji i rozmowa będzie leciała przez 2G. Tak jest z moją Xperią, która natywnie obsługuje zarówno VoLTE jak i WiFi Calling, ale u żadnego operatora nie uświadczyłem. Więc póki co rozmowy lecą po 3G. I szczerze mówić nie interesuje mnie, czy w dłuższej perspektywie czasu będę miał rozmowę HD po 3G czy zwykłą po 2G, bo to nie jest aż tak istotny element mojego życia, żebym miał się aż tak przejmować.
Akurat ja to rozumiem. Tylko że wcale
nie musisz mieć certyfikowanego telefonu żeby działało na nim VoWiFi i VoLTE. Problemem są głównie producenci telefonów, którzy nie implementują konfiguracji operatorów i dlatego nie działa. Certyfikacją to akurat aktualnie zakrywa się tylko Orange (tylko nie wiadomo dlaczego, bo już chyba we Flex ta certyfikacja nie jest potrzebna żeby działało). U pozostałych operatorów - producent telefonu zaimplementował poprawnie ich konfigurację to po prostu działa. I tyle. Żadna wielka filozofia za tym nie stoi

Dlatego cały czas tak karcę producentów telefonów, bo w większości to ich wina że nie działa (oczywiście zdarzają się też inne przyczyny - świat nie jest zero-jedynkowy). Jeśli by się zebrali i implementowali w sofcie configi operatorów, na który rynek sprzedają telefon, to żadnego problemu by nie było. To samo jest z Apple - VoWiFi nie działa w Plusie nie dlatego że Plus ma z tym problem i nie potrafi obsłużyć iPhone, a dlatego że Apple je po prostu zablokował, bo Plus za mało zapłacił. Tam nie ma jakichkolwiek przeciwskazań technicznych dlaczego miałoby to VoWiFi nie działać.
I prawda jest taka, że u producentów telefonów którym zależy, to jakoś wszystko działa. A tam gdzie panuje zasada byle sprzedać i zapomnieć, to jest jak jest i ze wszystkim tak będzie.
To jest tak samo jak kiedyś sprowadzało się z Chin Xiaomi z modemem nie przeznaczonym na nasz rynek i potem dziwiło że zasięgu LTE nie ma... Tu jest analogicznie - sprzedają telefony nie obsługujące VoLTE i VoWiFi u polskich operatorów i potem zdziwienie że nie działa :-/ Takie urządzenie nie powinny być w ogóle dopuszczone do sprzedaży na terenie UE - takie jest moje zdanie.