Pawrzes pisze: ↑16 lip 2019, 22:56
W LAC 1018 klastrze LGI w części Huawei dziś znikły CIDy DCS z eteru i jest Common BCCH. W nowym E-GSM obecnie brak handoveru do RK. CIDy DCS widać jeszcze w klastrze NWD ale już nie można się zalogować.
Czyli potwierdzasz to, co napisałem wcześniej o moich spostrzeżeniach odnośnie 2G w Krakowie

Uruchamiają EGSM, nie wyłączają ale ukrywają DCS, konfigurują CommonBCCH. Zupełnie jak w N! przed likwidacją G1800

Jak już wczoraj pisałem, w Warszawie jeszcze brak Common BCCH, ale to pewnie kwestia czasu na konfigurację.
Jaki jest kodek na E900 zależy od ruchu na stacji, na jednej HD Voice a na innej już HR.
Gwoli ścisłości kodek jest zawsze AMR, ale powiem szczerze we wszystkich miejscach, gdzie testowałem nowy EGSM przez ostatnie 2 tygodnie było HalfRate. Ani razu nie uświadczyłem FR nie mówiąc o HD.
Handover przy ginącym zasięgu do RK podczas rozmowy pomimo wyłączenia RK jest od lat bo celki partnera są traktowane jako własna sieć ale z niższym priorytetem.
O tym właśnie pisałem w dyskusji z @WellDone
spotify pisze:@3G
Nie rozumiem, bo @WellDone napisał, że w N! nie szło gadać (tylko L800). A w Play tak. Skoro wg was korzysta nadal z kanałów RK, to skąd miał zasięg?
To, że był słaby L800 N! daje niemal pewność, że był również zasięg G900 N!. Niemożność nawiązania połączenia na karcie N! mogła być spowodowana problemem ze zrzuceniem w takich warunkach z LTE do niższej technologii - jak już pisał @Pawrzes. Efekt uboczny klejenia się telefonu do szczątków LTE przy włączonym VoLTE - charakterystyczne dla Orange/T-mobile, opisywane na forum wiele razy.
Niech @WellDone wymusi w tym miejscu 2G na kartach wszystkich sieci roamingowych(O/Tm/Plus) to się przekonamy, jak naprawdę jest tam z zasięgiem GSM sieci innych niż Play.
3G pisze: ↑15 lip 2019, 17:13
Wyglada na to, że na stacjach 4-sektorowych (lub więcej) E-GSM odpalany jest i tak tylko na trzech sektorach. Wynika to pewnie z tego, że jest do dyspozycji tylko 6 (?) kanałów.
Dokładnie z tego. Standardowa pełna siatka BCCH wymaga 12 kanałów GSM. Play stosuje technikę pozwalającą zrobić siatkę na 1.2MHz, ale musi być "rzadsza" i z obostrzeniami.
3G pisze:
Co do zmian DCS/ EGSM - na niektórych stacjach został DCS na jednym sektorze . Faktycznie domyślnym pasmem jest EGSM - zaobserwowane od Rawy Mazowieckiej po Piaseczno.
Został
widoczny na jednym sektorze

Czy aby nie na tym, na którym nie ma EGSM-u? Byłoby to logiczne.
W pozostałych sektorach DCS został pewnie "ukryty" i czeka na Common BCCH, dlatego go nie widać i nie można się do niego zalogować