3G pisze: ↑08 mar 2019, 21:10
Wróciłem do domu parę kilometrów, minąłem kilka stacji, upłynęło parę godzin, stacja Play świeci mi w okno wszystkimi pasmami, a wspomniany numer dalej siedzi w roamingu...
Niestety mi i mojej drugiej połowie też się to zdarza. Tydzień temu basen w CKR na Gąsiorowskiego, Konstancin-Jeziorna. Na zewnątrz słabe LTE własne i nieco mocniejsze 3G. Po wejściu do budynków od razu RK. Potem przez kilka godzin po przemieszczeniu się w inne miejsce - nadal trzymanie się RK. Mimo stacji własnej w odległości np: ~300m.
Nowa wieża Play w powiecie piaseczyńskim. Sobików/ Cendrowice. GUNB (czy Wy też nie możecie zbliżać mapy?):
http://wyszukiwarka.gunb.gov.pl/wniosek ... 0aa14e134/
Wieża jakoś nie wygląda mi na 60m. Może się mylę.
Po jednej antenie na sektor. Chyba stary projekt (?). Jest radiolinia skierowana do stacji w Górze Kalwarii (Przepł Mb/s 1107). Po odpaleniu będzie pewnie dołożenie kolejnych anten i pasm. Teraz obstawiam L800/U900 (?). Stacji nie ma jeszcze w pozwoleniach UKE. Powinna ładnie doświetlić pobliską DK 50, linie kolejową Warszawa-Radom oraz okoliczne miejscowości.
Obok stoi wyraźnie niższy maszt Plusa (L900+1800). Po odpaleniu tej stacji Play będzie mieć niemal identyczną siatkę jak Plus w kwadracie miejscowości: Chynów-Potycz-Góra Kalwaria-Czachówek. Wieże Play są wyższe więc będzie można sprawdzić czy i jak przekłada się to na jakość pokrycia. N! ma w tym rejonie kilka stacji więcej.
Co ciekawe pod koniec listopada pojawiło się pozwolenie na radiolinię i stację Orange na tej stacji. Czyżby mieli wejść na tą wieżę? Chyba powinni poczekać i dogadać się z Playem. Może byłaby wtedy szansa by anteny wisiały wyżej. Dobra decyzja N! i spore dogęszczanie siatki w tym rejonie.