• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #919603  autor: roobb990
 07 kwie 2017, 12:47
PLAY: 3 MBit/s w Roamingu Krajowym.

Szanowni Forumowicze.
Czy ktoś z was walczył o zdjęcie tego lejka w roamingu krajowym ?
Na Plus, TM, Orange jest ostatnio ograniczenie prędkości do 3/1 MBit/s.

Czy ktoś z was składał reklamację lub inne cuda i czy komuś ten lejek usunęli ?
Czy istnieje jakiś sposób, aby wymusić na PLAY usunięcie tego ograniczenia ?
 #919622  autor: mikkel
 07 kwie 2017, 14:21
Tak, jest bardzo prosty sposób,
idź do normalnego operatora któregoś z W3

Swoją drogą, pamiętam jak plej reklamował się że jest "bez gwiazdek", jak to szybko się role odwróciły...
Teraz powinni się reklamować jako sieć najbardziej pokrętna z której ucieka najwięcej osób.
 #919634  autor: qcom
 07 kwie 2017, 15:57
mikkel pisze:Teraz powinni się reklamować jako sieć najbardziej pokrętna z której ucieka najwięcej osób.
Tutaj akurat liderem w dalszym ciągu jest t-mobile :D
 #919686  autor: f0ku5
 08 kwie 2017, 01:35
qcom pisze:Tutaj akurat liderem w dalszym ciągu jest t-mobile
Już niedługo, jeśli Play nic nie zmieni w swoim postępowaniu ;)
 #919692  autor: pakierhakierxd
 08 kwie 2017, 07:39
Taa :D
Narazie ranking operatorow jest nastepujacy
Orange
Play
Plus
T-Mobile ;)

raczej predko sie nie zmieni ,z tym ograniczeniem da sie zyc zreszta i tak w wiekszosci jestem na lte play.

Pozdrawiam :)
 #919729  autor: Ruben
 08 kwie 2017, 13:11
roobb990 pisze:Czy ktoś z was składał reklamację lub inne cuda i czy komuś ten lejek usunęli ?
Czy istnieje jakiś sposób, aby wymusić na PLAY usunięcie tego ograniczenia ?
Składałem reklamację i dostałem rabat 15zł/m-c przez chyba3 m-ce. Od następnego miesiąca będą już faktury w pełnej wysokości ale składam ponownie reklamację i zobaczymy co będzie.
Niestety mam abonament jeszcze przez kilkanaście miesięcy więc nie opłaca mi się zerwać umowy. Jeżeli umożliwią rozwiązanie umowy bez opłat, to skorzystam z tego ale pewnie nie zaproponują.
Dzisiaj absolutnie nie podpisałbym umowy z Play na okres dłuższy niż 6m-cy. Ten operator świadczy usługi na bardzo niestabilnym poziomie a jak widać po ograniczeniu 3Mb mogą inne durne ograniczenia wprowadzić więc wiązanie się z nimi długoterminową umową może okazać się nierozsądnym działaniem.
Pisz reklamacje, próbuj jakąś rekompensatę za degradacje usługi wyszarpać. To nie powinno być łaską z ich strony, bo jakość świadczonych usług została znacznie ograniczona.
 #919730  autor: piotrzet
 08 kwie 2017, 13:20
Tylko zmiana operatora. Co do tego kto będzie liderem trzeba czkekać. Wydaje mi się że osoby które przeszły do play mają jakieś pojęcie o rynku i jak się nic nie zmieni to powiedzą bye bye play i witaj ktoś z W3. Prawda jest taka że obecnie w play jest najdrożej a i do tego jakosć sieci jest mizerna.

https://www.speedtest.net/result/a/6235774785.png
 #919748  autor: f0ku5
 08 kwie 2017, 15:30
pakierhakierxd pisze:Taa :D
Narazie ranking operatorow jest nastepujacy
Orange
Play
Plus
T-Mobile ;)

raczej predko sie nie zmieni ,z tym ograniczeniem da sie zyc zreszta i tak w wiekszosci jestem na lte play.
Pakier, ja wiem, że Ty jesteś naczelnym fanboyem Play na telepolis, ale uwierz mi, że niedługo się to może zmienić ;)
 #919753  autor: pakierhakierxd
 08 kwie 2017, 15:50
Nie jestem fanbojem mówię jaka jest liczba klientów, sam jak play nie zmieni swojej oferty to nie wiem czy nie przejdę do a2 mobile tanio i bez umowy, korzystam w routerze i chwale :)

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam :)
 #919762  autor: Duke
 08 kwie 2017, 17:29
piotrzet pisze:... i do tego jakosć sieci jest mizerna.
Polemizowałbym. Tam gdzie sieć Play-a jest, działa bardzo przyzwoicie i jest chwalona za dobrą konfigurację. Jako były klient Play- a i obecny Orange, mogę o tej pierwsze dużo dobrego powiedzieć. Zapraszam również do działu Technikalia.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2017, 19:37 przez Duke, łącznie zmieniany 1 raz.
 #919765  autor: piotrzet
 08 kwie 2017, 17:43
To polemizuj sobie. Gdyby sieć była porządna nie musiałaby korzystać z roamingu krajowego. Polecam poczytać fora i sobie zobaczyć to samo testy najgorzej wypada play. A to o czymś świadczy. To że ty w jednym miejscu masz dobrze nie znaczy że w skali kraju tak jest. Jeśli w ogóle mówimy o sieci to ma ją tylko T-Mobile, Orange i Plus. Play to drobna wydmuszka pod tym względem i tylko dzięki innym sieciom jest obecna na rynku.

#919773  autor: Duke
 08 kwie 2017, 19:01
Dobrze prawisz... poczytaj fora. Jeszcze raz polecam dział "Technikalia", a w szczególności watek o budowie i modernizacji sieci Networks!, gdzie ostatnio nawet jeden z ich pracowników przyznał że mają burdel w konfiguracji sieci. Popatrz też na pozwolenia UKE dla LTE poszczególnych operatorów. W wielu miastach T-Mobile i Orange posiadają tylko LTE 1800, w przeciwieństwie do Play. A na tej jednej częstotliwości nie da się zbudować dobrego zasięgu w budynkach i zagwarantować zadowalających prędkości przesyłu. Networks! dopiero się rozkręca z rozbudową LTE. Zaczął od prowincji i bardzo powoli wchodzi do większych miast. A póki co, w wielu ośrodkach miejskich Polski, w mocno zabudowanych terenach w ciągu dnia mamy transfery na poziomie 3-4 Mbps.
 #919774  autor: piotrzet
 08 kwie 2017, 19:05
Skoro takie niskie transfery według ciebie ma Networks to czemu play jest na ostatnim miejscu w testach pod względem prędkości? Może to wyjaśnisz. Po za tym czemu nie planują VoLTE? Skoro mają takie świetne LTE. Chyba kolejny fanatyk play się znalazł.

#919777  autor: Duke
 08 kwie 2017, 19:30
Nie planują VoLTE bo mają mniejsze pokrycie LTE niż pozostali. Ale tam gdzie jest, działa przyzwoicie.

W testach? Czy w teście Speedtest? Nie wiem. Możliwe że tam gdzie N! już zmodernizował sieć, działa ona dobrze (często na odludziu mam większe transfery niż w swoim 300 tyś. mieście). Może testy Play-owców robione w roamingu z lejkiem do 3 Mbs tak zaniżają wyniki tego operatora. Trudno jest odpowiedzieć na Twoje pytanie nie mają dostępu do szczegółowych danych Speedtest-a.
 #919778  autor: piotrzet
 08 kwie 2017, 19:35
Ale moment moment chwilę temu piszesz jakiego to play LTE nie ma i w ogóle a teraz co. Nie mówię tylko o wynikach speedtest tam nawet przed ograniczeniem były najmniejsze. Jakość sieci którą badał UKE bodajże czyli testy niezależne i play wypadł najgorzej.