• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #732040  autor: galtom
 12 lip 2014, 10:11
Witam,

od 13.08 bedzie zmiana oferty NJU zwiekszenie pakietu danych ale... mam watpliwosci. Moze potraficie rzucic wiecej swiatla.

Jestem w NJU ale rozwazam przejscie do RBM.

W RBM za 29 zl mam rozmowy (no limit) I net do 2 GB.
W Nju za rozmowy tez 29 zl, ale dodatkowo doplacamy (I bedziemy doplacac?) za net.

Albo pakiety 5/7 zl albo dane wliczone w abo - 19 zl.
Widze jescze jednek klopot. Jesli w miesiacu korzystamy z mniej niz 300 mb lub mniej niz 700 mb - ten pakiet 3GB sie nie oplaca.
W RBM mamy go niejako za free. Tu musimy doplacic I to sporo.
Co gorsza obecnie pakiet 1GB jest naliczany do 100mb (a lejek danych jest do 1 GB) zatem za 299/699mb mozemy zaplacic albo 5/7 zl (dodatkowy pakiet) albo 19 zl!

Czy po zwiekszeniu podstawowego pakietu z 1GB do 3GB dalej bedzie naliczany do 100mb (bo te 100mb wychodza po prostu kosmicznie drogo) czy tez 19 zl rozklada sie na 3GB czyli 1mb = 0.006.
Wtedy 700 mb zamiast 7zl kosztowaloby +/- 4,50 zl - I wreszcie placilibysmy "uczciwie", za faktycznie wykorzystane mb.
Juz sie nie czepiam, ze (choc 3GB) nadal trzeba doplacic za net ekstra do tych 29 zl... 19 zl gdy nie wazne czy wykorzystamy 101 mb czy 3GB to nie jest OK (prosto, jasno I uczciwie).

Nadal sie zastanawiam czy RBM nie wychodzi taniej.... I jesli dalej jest 19 zl za 100mb (choc pakiet rosnie do 3GB) to nadal bede musial "walczyc" z pakietami...

Pozdrawiam,
Galtom

#732043  autor: Liquid
 12 lip 2014, 10:34
Nic się nie zmienia jeżeli chodzi o sposób naliczania. Osiągasz 100 MB za które płacisz kosmiczne 19 zł i jedyna różnica że teraz ciągniesz na pełnej prędkości do 3 GB a nie jak wcześniej do 1 GB. W pakietach 5/7 zł też nic się nie zmienia.

#732048  autor: Blank
 12 lip 2014, 11:02
Pod tym względem nic się nie zmienia.
Nju wychodzi taniej, jeśli:
- nie korzystasz ze stacjonanarek (19 zl zamiast 29)
- nie korzystasz z pakietu danych ALBO wystarcza ci 700 MB (26 zamiast 29).

W każdym innym wypadku, taniej wychodzi RedBull.

[ Dodano: 2014-07-12, 11:05 ]
Tutaj warto jeszcze dodac, że w nju masz zakaz wykorzystywania pakietu w ramach usług VOIP, a do takich zalicza się np. Skype, czy TeamSpeak.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#732113  autor: Xavi
 12 lip 2014, 15:25
Galtom też się nad tym zastanawiam tylko nie bardzo ogarniam bo ja mało kumaty jestem z tymi pakietami.
Czy po zwiekszeniu podstawowego pakietu z 1GB do 3GB dalej bedzie naliczany do 100mb (bo te 100mb wychodza po prostu kosmicznie drogo) czy tez 19 zl rozklada sie na 3GB czyli 1mb = 0.006.
Czyli polega na to na tym że płacę 19 zeta i w tym mam 100 mb?!! myślałem że za 19 zeta ma 3gb a dopłacam tyle ile wykorzystam? nawet nie bardzo wiem jak sformułować moje wątpliwości, zadałem też to pytanie w innym wątku o nju.

#732128  autor: Liquid
 12 lip 2014, 16:18
Xavi pisze:Galtom też się nad tym zastanawiam tylko nie bardzo ogarniam bo ja mało kumaty jestem z tymi pakietami.
Czyli polega na to na tym że płacę 19 zeta i w tym mam 100 mb?!! myślałem że za 19 zeta ma 3gb a dopłacam tyle ile wykorzystam? nawet nie bardzo wiem jak sformułować moje wątpliwości, zadałem też to pytanie w innym wątku o nju.
Xavi, niestety jest tak jak się obawiasz. Odpowiedziałem na ten temat kilka postów wyżej ale widocznie nie doczytałeś. Startujesz od zera, po osiągnięciu 100 MB Twoje wydatki na net wynoszą 19 zł - dla mnie majstersztyk nju i lekkie złodziejstwo. Od tej chwili licznik wydatków zatrzymuje się a Ty korzystasz z "bezpłatnego " netu do 3 GB na pełnej prędkości. Po uzyskaniu 3 GB włącza się lejek. Zmiana oferty z 1 GB na 3 GB powoduje jedynie zwiększenie pakietu a nie zmianę mechanizmu. Też myślałem (fakt, nie doczytałem regulaminu) że 19 zł płacę po osiągnięciu 1 GB, przeoczyłem też możliwość wykupu pakietów 5/7 zł i te dwa powody były przyczynkiem do zmiany operatora na Vikings Mobile jednej z kart w rodzinie.

#732151  autor: galtom
 12 lip 2014, 19:26
Tego sie obawialem, co oznacza, ze mimo wielkiej sympatii dla NJU po wakacjach wracam do Play czyli RBM :-(.

Pozdrawiam,
Galtom

#732280  autor: Xavi
 13 lip 2014, 12:26
Tez mam tą sympatię do NJU bo cenię tych co pierwsi wprowadzają coś nowego.
Przeszedłbym do RBM ale dwie sprawy mnie hamują: od nowa ustawiać polecenie zapłaty w banku nie bardzo mi się chce i z tym zasięgiem nie wiem jak tam jest. trzeba ustawić na sztywno przełączać się, na automat czy jak?
A tak poza tym to właściwie nic dobrego nie dali w nju. Jesli jest tak jak piszemy to 19 zł za 100 mb chyba najdroższa oferta na rynku!

#732281  autor: galtom
 13 lip 2014, 12:32
Przed NJU bylem w Play z abonementem sim-only, nie bylo wiekszych problemow.

Mnie bardziej ciekawi czy za te 29zl w RBM faktycznie mam no limit rozmowy (wszedzie + 2GB danych (wszedzie) czy tez internet ma jakies ograniczenie (np. 2GB ale tylko na nadajnickach Play) - dplacam ekstra tylko za sms.

Pozdrawiam,
Galtom

#732291  autor: nemo2009
 13 lip 2014, 13:49
galtom pisze: czy tez internet ma jakies ograniczenie (np. 2GB ale tylko na nadajnickach Play)
Mam unlimited w Play,pakiet 2 GB działa w sieci Ti Plus Orange zabroniony,pewnie w RBM będzie tak samo.
Nie lepiej wziąć abonament w RBM za 49 zł z telefonem?

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#732301  autor: Xavi
 13 lip 2014, 14:53
nemo2009 pisze:Mam unlimited w Play,pakiet 2 GB działa w sieci Ti Plus Orange zabroniony,pewnie w RBM będzie tak samo.
Mógłbyś napisać gdzie tu są znaki interpunkcyjne bo to wiele zmienia. nie wiem czy pisząc Ti Plus Orange masz na mysli że orange zabronione czy plus też?
no właśnie nie lepiej bo 29 a 49 to różnica, poza tym nie potrzebuje telefonu i wiązania się umową.

#732306  autor: akslow
 13 lip 2014, 15:12
ja dzis przenioslem dwa numery do nju. Mam nadzieje ze dodadza jakas opcje do umozliwiajaca automatyczna aktywacje pakietow w kazdym okresie rozliczeniowym, albo inaczej zaczna liczyc dane (100mb za 19zl to nieporozumienie).
Pewnie poszedlbym do rbm gdybym nie byl abonentem play. W najgorszym przypadku, jak cos bedzie nie tak to przejde do rbm.

#732307  autor: Braymer
 13 lip 2014, 15:16
Jeśli pakiet 3 GB będzie też w nju na kartę, to używając sposobu Play Minimaxowców koszt miesięczny nielimitowanych rozmów, smsów i 3GB internetu
wyjdzie 31,6 zł (26,6 zł za same rozmowy i 3 GB neta);

po doładowaniu 2 razy 25 zł z bonusem 40zł z mPotwora na konto główne;
przy RBM z smsami za 38 zł i 2 GB neta :)

Dodam, że bonusy z mPotwora są ostatnio ok. co miesiąc, dawniej były co 2 m-ce.

Ale nie wszyscy lubią kartę :wink:

#732545  autor: galtom
 14 lip 2014, 16:51
nemo2009 pisze:
galtom pisze: czy tez internet ma jakies ograniczenie (np. 2GB ale tylko na nadajnickach Play)
Mam unlimited w Play,pakiet 2 GB działa w sieci Ti Plus Orange zabroniony,pewnie w RBM będzie tak samo.
To w Ti Plus Orange z netu skorzystam czy nie - bo nie rozumiem...

Telefon mam, umowa na 100 lat mi nie potrzebna a za niby 1 zl, to i tak nic porządnego nie dostane. Jak mam wydac w sieci 600 zl na telefon to wole jednak to samo zostawić w sklepie i mieć tania obsluge telefonu.

[ Dodano: 2014-07-14, 16:53 ]
Braymer pisze:Jeśli pakiet 3 GB będzie też w nju na kartę, to używając sposobu Play Minimaxowców koszt miesięczny [...]
Boze... nic z tego nie zrouzmialem. Jak mialbym tak kombinować to chyba wolalbym nie mieć telefonu :-). Abo z NJU (prawie) i z RBM (no limit) wydaja się optymalne. Tanio, prosto i prawie (damn You NJU!!!) bez kombinowania.

Pozdrawiam,
Galtom

#732599  autor: romek
 14 lip 2014, 20:18
zapominacie, że nju jest lepsze od rbm o tyle, że jeśli nic nie robisz to zapłacisz jedynie 9 zł, a w rbm płacisz tak czy siak, gdyby play wprowadziło ten mechanizm (np. bez tych 9 zł) byłoby nad czym się zastanawiać, a tak (na razie) nju zamiata

#732602  autor: KA
 14 lip 2014, 20:32
galtom, jeśli naprawdę dużo korzystasz z telefonu we wszystkich jego aspektach, czyli: dzwonisz wszędzie (kom/stac), wysyłasz smsy i mmsy oraz sporo siedzisz w necie, to RBM jest nie do pobicia - przebija nju pakietem neta i (według mnie) zasięgiem Play+T-m. Dla mnie tylko oferta wszechstronna jest cokolwiek warta, czyli z wliczonym wszystkim, nawet jeśli nie dzwonię obłędnie dużo (dla każdego znaczy to co innego).
W Play, a tym samym w RBM, pakiet neta dostępny jest w każdej sieci, w jakiej akurat jesteś zalogowany (w PL oczywiście) - chyba o to pytanie zadawałeś?
Płacisz 29+9 za wszystko i nic Cię dalej nie obchodzi.

#732623  autor: macc
 14 lip 2014, 22:05
Opłata aktywacyjna w rbm 49zł a nju po wybraniu faktury elektronicznej 0zł.

#732665  autor: galtom
 15 lip 2014, 07:24
Te 49 zl faktycznie mogliby sobie podarowac.
Realnie liczac kazdy znas dopiero pi kilku miesiacach zacznie byc do przodu z RBM bo najpierw aktywacja (nadplata) musi sie zwrocic.

Reasumujac....
Jakiekolwiek kroczki w RBM? Tekst malym drukiem? Jest cos co warto wiedziec?

Czy RBM ma aplikacje dla WP8/8.1 do Obslugi konta albo dobra strone mobilna?

Pozdrawiam,
Galtom

#732672  autor: cyanoone
 15 lip 2014, 08:43
galtom, Jest Play24. Z tego co wiem to jest apka na WP.
Pozdrawiam ;)

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)

#732674  autor: galtom
 15 lip 2014, 08:48
Play nie oddziela klientow RBM od swoich. Dziwne. RBM mial byc niby marka oddzialna, ekskluzywna...
Ale wazne, ze dziala.

Pozdrawiam,
Galtom

#732678  autor: ManiekOL
 15 lip 2014, 09:26
divhashmorex pisze: [ Dodano: 2014-07-12, 11:05 ]
Tutaj warto jeszcze dodac, że w nju masz zakaz wykorzystywania pakietu w ramach usług VOIP, a do takich zalicza się np. Skype, czy TeamSpeak.
To zaczy że jak, nie połączy mi sie Skype z internetem pakietowym czy co? Bo nie ogarniam co im on przeszkadza (po wyłączeniu obrazu powinnien być fajny komunikator -.-)