• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #701624  autor: Pan Henio
 28 lut 2014, 09:23
Jestem od 22 miesięcy klientem T-Mobile. Za dwa miesiące kończy mi się 2-letnia umowa. Zostałem zachęcony barwnym MMSem do przedłużenia umowy na korzystnych warunkach wcześniej przez serwis internetowy iBOA). Zalogowałem się, wybrałem telefon oraz abonament i wysłałem zamówienie. W serwisie internetowym wyraźnie zostałem poinformowany o kosztach. Jednorazowo 129 zł a następnie 49,99 zł miesięcznie. Przeczytałem dokładnie Warunki oferty dostępne w serwisie internetowym jako Regulamin i nie dopatrzyłem się niepokojących zapisów. W dniu wczorajszym odebrałem od kuriera przesyłkę. W domu szczegółowo zapoznałem się z Aneksem, w którym znalazłem informację, iż nabyłem telefon w cenie 579 zł. Pierwsza rata płatna przy zawarciu umowy 129 zł, kolejnych 18 miesięcznych rat po 25 zł. Otrzymałem fakturę VAT na kwotę 579 zł oraz harmonogram spłaty rat. Przy zamawianiu w serwisie internetowym żadna z tych informacji nie była dostępna w serwisie ani w udostępnionym w serwisie regulaminie (finalizując zamówienie potwierdziłem zapoznanie się z tym regulaminem). W aneksie (tak jak w regulaminie), który podpisałem nie ma żadnych szczegółowych informacji wyjaśniających kwestię czy kwota raty doliczana jest do abonamentu w wysokości 49,99 zł, czy też zawarta jest w tejże kwocie. W Internecie jest dużo wypowiedzi klientów t-mobile, którym rata jest doliczana do abonamentu.
Moje pytanie: Czy to jest zgodne z prawem?
Pozdrawiam
Pan Henio
Ostatnio zmieniony 02 mar 2014, 19:22 przez Pan Henio, łącznie zmieniany 1 raz.

#701625  autor: Maly745
 28 lut 2014, 09:45
Nic Ci nie dolicza rata jest ujęta w kwocie abonamentu [/list]

#701626  autor: usiu128
 28 lut 2014, 09:50
Pan Henio,

to chyba jednak nie za dobrze Pan przeczytał regulamin oferty, która została podpisana.

Wyraźnie napisane jest tam, że na zobowiązanie miesięczne 49,99zł brutto składają się dwie pozycje: rata za urządzenie + opłata abonamentowa. Te dwie kwoty dają w sumie miesięczne zobowiązanie jakie Pan podpisał czyli 49,99zł.

#701629  autor: tetley
 28 lut 2014, 10:13
Informacje odnośnie rat są na samym początku regulaminu (na końcu pierwszej strony i na początku drugiej). Następnym razem sugeruję dokładniej czytać tego typu dokumenty :wink: Tym bardziej, że na tym forum sporo się o tym pisało/mówiło.

Pozdrawiam:)

#701631  autor: Pan Henio
 28 lut 2014, 10:21
Dziękuję Wam za odpowiedzi. Biorę pod uwagę, że mogłem przeoczyć ten zapis, gdyż jestem w depresji po utracie mojego ukochanego Kota i miewam od tego czasu problemy z koncentracją. Bardziej jednak przekonuje mnie wersja, że w iBOA udostępniony mi został regulamin, w którym nie ma powyższego zapisu. Mam go przed sobą, przeczytałem ponownie i nie ma. Czy mógłbyś mi wskazać, gdzie można znaleźć regulamin z tym zapisem? Byłbym bardzo wdzięczny. Ten który mam przed sobą nosi tytuł: Warunki Oferty Promocyjnej "Wymiana Telefonu" (III/8/2013)(Dalej "Warunki") Oferta T-Mobile Polska S.A. z siedzibą w Warszawie, dalej "Operator" Kody Promocji: HR1_N; HR1_N_BR; HR1_N_IBOA; HR1_N/36; HR1_N_BR/36; HR2_N_BR; HR2_N
Jeżeli to nie kłopot, to napiszcie proszę, co według Was jest przyczyną, iż tak wielu internautom na różnych forach naliczona została rata ponad wysokość ustalonego abo. Błąd systemu naliczania opłat?

#701633  autor: usiu128
 28 lut 2014, 10:30
Pan Henio pisze: Ten który mam przed sobą nosi tytuł: Warunki Oferty Promocyjnej "Wymiana Telefonu" (III/8/2013)(Dalej "Warunki") Oferta T-Mobile Polska S.A. z siedzibą w Warszawie, dalej "Operator" Kody Promocji: HR1_N; HR1_N_BR; HR1_N_IBOA; HR1_N/36; HR1_N_BR/36; HR2_N_BR; HR2_N
to nie jest właściwy regulamin.

właściwy regulamin jest tutaj klik
Pan Henio pisze:Jeżeli to nie kłopot, to napiszcie proszę, co według Was jest przyczyną, iż tak wielu internautom na różnych forach naliczona została rata ponad wysokość ustalonego abo. Błąd systemu naliczania opłat?
Ci internauci nie umieją po prostu czytać co podpisują i robią problem który nie istnieje. Czasami komuś trudno przyznać się do błędu, że nie doczytał itp...

#701635  autor: Pan Henio
 28 lut 2014, 10:54
Bardzo mi pomogliście. Dzięki. Zagadka rozwiązana. Został mi w serwisie internetowym udostępniony niewłaściwy regulamin. Wskazany przez Ciebie ma m.in. Kod Promocji: HR1_N_RATY. Identyczny jak na moim aneksie. Przeczytałem i i wszystko się zgadza. Nie zorientowałem się, że udostępniony mi posiada kod HR1_N i brakuje mu _RATY. Zacząłem węszyć spisek.. ;)

#701637  autor: mikkel
 28 lut 2014, 10:59
usiu128 pisze:Ci internauci nie umieją po prostu czytać co podpisują i robią problem który nie istnieje. Czasami komuś trudno przyznać się do błędu, że nie doczytał itp...
Po części masz rację ale po części to ja bym powiedział że operatorzy CELOWO tak kręcą tymi regulaminami żeby jak najwięcej zamotać i byle ludzie brali. Mój kumpel dokładnie czytał umowę przy kurierze, któremu się spieszyło, i stwierdził że inaczej się umawiał telefonicznie po czym oddał kurierowi nie podpisując przedłużenia.
Pan Henio pisze: Zacząłem węszyć spisek..
No niestety na operatora w dzisiejszych czasach trzeba patrzeć jak na potencjalnego oszusta :-(
Pamiętam czasy kiedy można było spokojnie podpisywać umowę nawet nie widząc na oczy regulaminu. No ale to było baaaaaardzo dawno temu.

#702847  autor: thonka
 06 mar 2014, 23:56
mikkel, raty w wielu przypadkach zostały wprowadzone przez nowelizację PT, które zakazuje tego, by pierwsza umowa z jakimkolwiek operatorem (TV, telefon, internet) była dłuższa niż 24 miesiące. W ten sprytny sposób można dać komuś abonament na 24 miesiące, ale urządzenie skredytować na znacznie dłuższy okres.
Lamenty dopiero się zaczną, bo jakoś niedługo będą się kończyć pierwsze umowy ratalne (a w zasadzie na usługi z długimi ratami za sprzęt), gdy popularne było wciskanie laptopów i tabletów.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet