• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

Jaki jest zasięg w sieci Play?

a) Zasięg podobny do innych sieci (nie narzekam)
9
47%
b) Czasami tracę zasięg, ale nie jest tak źle (sporadyczna utrata zasięgu)
5
26%
c) Dość często występują problemy z zasięgiem
5
26%
 #700475  autor: evelina19
 23 lut 2014, 06:55
Witam,
Mam pytania do użytkowników Playa:
Jak jest faktycznie z zasięgiem tej sieci?
Poziom obsługi klienta obecnego?
Pytam o to ponieważ moja współlokatorka chciałaby przenieść nr do playa, ale trochę się obawia o zasięg i w związku z tym o jakość rozmów. Osobiście mam jeden nr służbowy w Play, ale rzadko z niego korzystam gdyż jest kiepska jakość rozmów, ale to prawdopodobnie wina starego tel, ale, że w biurze jest stacjonarny i komórka z orange to też szef nie pali się do wymiany tel z kartą play. Koleżanka przebywa głównie na terenie Warszawy, czasem wyjeżdża na prowincję. Obecnie ma orange i jest całkiem zadowolona z zasięgu i w sumie nie miała większych problemów z orange. Pytam się także o poziom obsługi klienta ponieważ ja mam nr w t-mobile i jak miałam jakiś problem to wsumie dzwoniąc na infolinię zawsze mi pomogli i było ok. W orange z tego co wiem i czytam to obsługa klienta przypomina tp w najgorszym wydaniu a jak jest z Play?
Prosiłabym o szczere opinie Użytkowników sieci Play a nie osoby, które nigdy nie miały Playa i bezsensownie krytykują.
 #700478  autor: macc
 23 lut 2014, 07:17
evelina19 pisze:Witam,
Koleżanka przebywa głównie na terenie Warszawy, czasem wyjeżdża na prowincję.

mieszczucha z warszawki się odezwała.... A mieszczucha z warszawki to rodowita warsiawianka czy przybrana słoikowa z prowincji?

#700480  autor: manyaky
 23 lut 2014, 07:25
Mieszka w Warszawie, nie stać ją na Orange i chce się przenieść do Play? Ojej.

Co do jakości połączeń i obsługi Play temat został już wielokrotnie wyczerpany. Użyj szukajki. W skrócie zasięg zależy od lokalizacji, a obsługa od konsultanta i przypadku.
 #700486  autor: evelina19
 23 lut 2014, 07:53
Używając określenia "prowincja" nie miałam na myśli nic obraźliwego tym bardziej że sama nie pochodzę z Warszawy więc chyba niektórzy nie wiedząc czemu niepotrzebnie poczuli się dotknięci. Łopatologicznie pisząc koleżanka czasami przebywa na obrzeżach Warszawy jak i poza Warszawą. To czy koleżanka pochodzi z Warszawy czy nie, czy jest zamożna czy nie nie chyba nie ma tutaj znaczenia a jeśli ktoś nie ma ochoty pomóc to nie musi i szanując swój czas niech nie traci czasu na bezsensowne i nie wnoszące nic do dyskusji wpisy. Przeglądałam opinie na necie, ale są one tak różne, że ciężko stwierdzić jak jest naprawdę.

#700487  autor: macc
 23 lut 2014, 08:01
Daleko nie zajdziesz z takim podejściem na tym forum .Tutaj staramy się jeden drugiego szanować jako człowieka. Raczej nikt tu nie będzie brał udziału w tej Twojej sądzie.....

Raczej zastosuj się do tej zasady:

Obrazek

#700488  autor: user_delete34
 23 lut 2014, 08:16
evelina19 pisze: Jak jest faktycznie z zasięgiem tej sieci?
...
1) Choć stacji przybywa, zasięg sieci własnej PLAY jest nadal wyraźnie mniejszy niż pozostałych operatorów.
2) Nie miałem do czynienia z BOK.

#700492  autor: evelina19
 23 lut 2014, 08:51
macc,
W moim wpisie nie ma zdania, które mogłoby kogokolwiek obrazić czy być wyrazem braku szacunku do innych.
mieszczucha z warszawki się odezwała.... A mieszczucha z warszawki to rodowita warsiawianka czy przybrana słoikowa z prowincji?
Ta wypowiedź nie wyraża ani szacunku do drugiej osoby ani chęci pomocy co najwyżej nieudana próba złośliwości i wyrażenia jakiś kompleksów czy przewrażliwienia i dzielenia ludzi wg. pochodzenia.
Tak jak napisałam wcześniej szukałam wcześniej opinii, ale jest ich bardzo dużo przy czym wiele opinii jest sprzecznych ze sobą i część z nich to typowe hejty bez podania faktycznych sytuacji.

[ Dodano: 2014-02-23, 08:52 ]
Markadiusz,
Dziękuję za opinię.

#700495  autor: user_delete34
 23 lut 2014, 09:00
Proszę bardzo, ale:
evelina19 pisze: Tak jak napisałam wcześniej szukałam wcześniej opinii, ale jest ich bardzo dużo przy czym wiele opinii jest sprzecznych ze sobą i część z nich to typowe hejty bez podania faktycznych sytuacji.
Tak jest, jeśli spyta się internetu o opinie.
3 istotne rzeczy:
- mówię o zasięgu sieci własnej (tylko PLAY bez roamingu)
- nic o jakości
- jest tyle zmiennych czynników, że nie można określić czegokolwiek inaczej niż tylko na chwilę i w danym miejscu

Jeśli koleżanka weźmie dziś umowę np. w PLAY, bo działa świetnie, a od jutra będzie mieć kłopot z zadzwonieniem gdziekolwiek, to już jej problem. Zostaje z umową na x miesięcy bez opcji zerwania z winy operatora. Wszyscy tłumaczą się "usługą mobilną".

#700501  autor: seybr2k1
 23 lut 2014, 09:37
Niech koleżanka kupi sobie kartę i przetestuje. Stara się rozmawiać przez kartę, drugi telefon. Wychodzi to znacznie taniej. Mój kolega w lato przetestował tak internet mobilny. Play i Orange koszmar. Najlepiej wyszedł Plus. Pozostał przy necie mobilnym od plusa (karta, nie abonament).

Test był w dwóch miejscach, jedno nad jeziorem. Oczywiście uświadomiłem jego że jest coś takiego jak Areo2. Jednak Plus na kartę chodzi tam znacznie szybciej ;].

#700584  autor: AERO2 USER
 23 lut 2014, 15:02
Play działa na zasięgu własnym, Plusa, Orange i T-mobile. Jeżeli koleżanka ogarnia instrukcje obsługi telefonu to sobie może ustawić telefon na zasięg Orange. Z obsługi klienta w Play korzystam rzadko i zawsze przez panel na www Play24. Wszystko załatwiają bez problemu. Tak jak inni doradzają można przenieść się do prepaida i przetestować a później abonament.

#700587  autor: Wiola_K
 23 lut 2014, 15:22
Jak Play coś nawali z własnej winy zawsze daje niezłe odszkodowanie. W T mobile to ledwo ledwo przeproszą i to nie zawsze o odszkodowaniu nie ma szans. To są moje doświadczenia. Mieszkam w Krakowie mam zasięg prawie zawsze na full. Rzadko coś przerywa. Internet w telefonie dość dobrze działa. Ja jestem bardzo zadowolona. Byłam rok w Idei, 8 lat w t mobile i 3 rok w Play. I na razie nie mam zamiaru nic zmieniać.

#700590  autor: maniek89
 23 lut 2014, 15:38
W warszawie nie mieszkam ale mam telefon w Play i bywałem w stolicy to przykladowo na Mokotowie nie dalo sie rozmawiac albo pomimo zasięgu bylem nieosiągalny. Tam jest wszystko bardziej obciążone. Warszawa to duża aglomeracja i nadajniuki mają prawo nie wyrabiać. Podobne problemy miałem w Krakowie jednak tam ograniczało się to do przycieć w trakcie rozmowy. Przykladowo w mojej lokalizacji nie mam najmniejszych klopotów. Mieszkam w Bialymstoku. Poza miastem również nie ma problemów - z roamingu krajowego mnie nie wywala.

#700618  autor: goral2099
 23 lut 2014, 17:58
Myślę, że nie ma co się sugerować opiniami, tylko trzeba przetestować w konkretnym tefonie w konkretnych miejscach. Można popróbować różnych ustawień sieci i "zobaczyć na własne oczy". :)

#700662  autor: KC-KARLOS
 23 lut 2014, 21:30
evelina19, zamów sobie darmowy starter na stronie Play, albo WEŹ darmowy starter bezpośrednio z salonu PLAY do testów.
Łącznie 3 zł na rozmowy/SMS/MMS + 25 MB na internet.
Spodoba się i będzie działać - zachowasz, jeśli będą totalne kłopoty, wyrzucisz kartę i kupisz od konkurencji :)

Zamykam temat.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟