• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #690996  autor: andrzejgolota
 17 sty 2014, 14:00
Ponieważ będąc bliski przedłużenia umowy/zmiany operatora co jakiś czas sprawdzam sobie oferty only-sim różnych opów wpadłem dziś na stronkę T-Mobile i widzę tam zmiany:

http://www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/ ... z-telefonu

Przede wszystkim wywalili stacjonarki z dostępnych minut i są teraz dodatkowo płatne 5zł/no limit. Przyznam szczerze, że strasznie irytuje mnie taka polityka opów, bo to jest nic innego jak zwyczajne łapanie frajerów szukanie okazji do powiększenia rachunku klienta i to często pod płaszczykiem no limitu. Dodatkowo zabiegi typu brak wymienności minut/sms, wciskanie 2-letniej umowy na abo bez telefonu itp.Nieustające szukanie bolca na klienta.

To samo tyczy się Play, gdzie hasło Formuła Unlimited za 29,9 wygląda przepięknie, ale ktoś chcący podpisać nową umowę, potrzebujący ok.300 minut [z czego powiedzmy 30 na stacjonarki], wysyłający 100 kilkadziesiąt sms i chcący mieć głupie 300 mb [czyli klient nie mający ogromnych potrzeb] zapłaci dziś w Play - 29 za nolimit na komórki - 10 zł za no limit sms + 20 zł za 2 GB [bo bezpieczny Internet to o dupę można potłuc] +ok 9 zł za połączenia na stacjonarne. Robi się rachunek na jakieś 67 zł - w abo bez telefonu, przy średnich potrzebach! A jeszcze nie dawno te same kryteria spełniała Formuła M z 500 mb, której koszt wynosił 39 zł przy przenoszeniu numeru.

Przepraszam za te wynurzenia ale jak widzę takie praktyki to mi gul skacze ;-)

#691005  autor: anita8503
 17 sty 2014, 14:16
Gdzieś tu kiedyś wyczytałem, że w styczniu różowi mają przystąpić do ofensywy skutkującej pozyskaniem znacznego grona nowych abonentów... Ile w tym prawdy nie wiem, ale może obecna "bida" to takie właśnie wprowadzenie...
A tak w ogóle to napisałem, żeby powiedzieć że profilowe masz zajebiste :mrgreen:

#691014  autor: michaelred
 17 sty 2014, 14:31
No to juz mamy polowe stycznia a TM zamiast polepszac to pogarsza swoja oferte. W tej samej cenie dostajemy mniej.... Wiec to ze TM ma miec niedlugo jakies super oferty to raczej tylko urban legend a nie sensowna informacja :P

#691026  autor: molibden
 17 sty 2014, 15:06
anita8503 pisze:Gdzieś tu kiedyś wyczytałem, że w styczniu różowi mają przystąpić do ofensywy skutkującej pozyskaniem znacznego grona nowych abonentów...
No dobrze... ale moze chodziło o rok 2024?
Najwidocniej operator uznał że pewien typ usług nie rokuje większych perspektyw finansowych. Inaczej mowiąc - abonament za 19zł dla osób rozmawiajacych do 2h operatora już nei interesuje. Abonent ma rozmawiać więcej za więcej. Najniższy abonament na dzien dzisiejszy bez telefonu to 29,9 w co wliczone są tylko minuty do komórkowych. Kpina po prostu. jeszcze kilka lat temu najniższy abo w Erze to było 15zł. Dziś 100% więcej. Umowa na 2 lata i kupno dodatkowych pakietów. W życiu nie przedłużę umowy rodzicom na tych warunkach. Swój numer już zabrałem, muszę poczekac na ich numery i przepnę ich najprawdopodobniej do zółto-kartoflanych. na szczęście zostawiłem stacjonarny w domu więc mają szanse zmieścic się w 19zł rachunku za No limit do komórkowych. Esemesów też nie wysyłają.
Z t-mobile robi się powoli dokładnie to samo co z NC+. Zawęzić ofertę do dwóch pakietów, podstawić pod ścianą i kazac i zmusic do kupienia dodatkowych pakietów. Tam też weszli niemieccy menedżerowie. skutek bedzie ten sam.
Niestety obawiam się że trendy się odwróca i będzie tendencja do ustalania najniższych abonamentów na poziomie 30-40zł zpakietami do wykupienia. I nju tu sprawy nie zmieni bo oni za jakiś czas też mogą przystąpić do "ofensywy skutkującej pozyskaniem znacznego grona nowych abonentów". I wtedy konkurencja wróci do punktu wyjścia
 #691030  autor: mi80
 17 sty 2014, 15:35
andrzejgolota pisze:Ponieważ będąc bliski przedłużenia umowy/zmiany operatora co jakiś czas sprawdzam sobie oferty only-sim różnych opów
To jest nas dwóch :-)

Kilka razy byłem na stronie super-sim.pl - jest tam pełna oferta wszystkich operatorów, nie wiem tylko jak z aktualizacją. Swoją drogą ciekaw jestem na czym zarabia tamten serwis (mają jeszcze odpowiedniki odnośnie numerów stacjonarnych w komórce, mobilnego netu i ofert przenoszenia numerów) albo może chcą zyskać na popularności i zacząć pobierać opłaty.

A wracając do T-Mobile, to oferta była interesująca, ale jak z dnia na dzień ją wykastrowali ze stacjonarek, szkoda.

#691031  autor: macc
 17 sty 2014, 15:39
molibden pisze:

Z t-mobile robi się powoli dokładnie to samo co z NC+. Zawęzić ofertę do dwóch pakietów, podstawić pod ścianą i kazac i zmusic do kupienia dodatkowych pakietów. Tam też weszli niemieccy menedżerowie. skutek bedzie ten sam.
zgadzam sie z tym ,że menadzerowie niemieccy w tych obu przypadkach znacznie pogorszyli ofertę.

#691064  autor: Halset
 17 sty 2014, 17:58
Chyba pierwsze sygnały, że na niższe abo nie ma co liczyć. W końcu N! wydaje grubą kasę, Solorz również zaczyna swoje Node modernizować poza doklejaniem Aero2 i LTE itd. Play również już powoli stłumiony i na razie idzie jeszcze rozpędem ale zaraz zacznie mu brakować paliwa.
Jak to Rakowski twierdził niedawno, że LTE to jeszcze nie teraz, ceny już niższe nie mogą być a klient zacznie wymagać również jakość a nie jak dzisiaj byle jak, byle tanio. A za to trzeba zapłacić niestety....