• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #682743  autor: DaroDWa
 14 gru 2013, 14:12
Witam wszystkich - mój pierwszy post na forum :D

Krótko po wprowadzeniu przez Redbull'a oferty bez limitu zdecydowałem się na opcję za 39,50 zł, jednak ostatnio w związku z wprowadzeniem przez Play LTE (200 gb) zainteresowałę się, czy i ja nie mógłbym z tego skorzystać. Napisałem zapytanie w formularzu i poinformowali mnie, że ta promocja jest tylko dla nowych ofert No Limit II, więc pytanie, czy mogę zmienić taryfę - przez telefon dowiedziałem się, że muszę zerwać umowę, przenieść numer i mogę wrócić (więc 49 zł wpisowego znów do zapłaty). Odwiedziłem salon Play, żeby złożyć rezygnację, a pan do mnie, że przecież nie muszę, bo mogę przedłużyć swoją umowę na nowych warunkach, jednak RBM w salonie tylko z telefonem, a jak bez to infolinia i nie będzie problemu. Dodatkowa zaleta z II wersji nolimit'a to mmsy w pakiecie i jakby nie patrzeć 1,50 zł taniej :mrgreen: za to samo, a nawet więcej.
Więc moje pytanie, czy mogę przejść bez zrywania umowy na NL II, czy nie?

#682848  autor: Nikita_Bennet
 14 gru 2013, 19:01
dziwne jest to. Mi na infolinii też nic ciekawego nie zaproponowali poza odczytaniem tego co panienka ma na kartce, w salonie się sporo więcej dowiedziałem.

#682881  autor: ukefake
 14 gru 2013, 20:41
o możliwościach przedłużanie umowy pisał nawet rzecznik play

http://www.blogplay.pl/2013/11/utrzyman ... ll-mobile/

z reg na czas nieokreslony wynika, ze twoja taryfa nie łapie się do przedłużenia z waunkami no limits II. Ale mimo to jestem umiarkowanym optymistą - o ile nie nałożyli jakiejś systemowej blokady to jak trafisz na jakąś łamagę (o co w play nietrudno) to ci przedłuży. Powodzenia.

#682885  autor: piokuk
 14 gru 2013, 20:51
Przed chwilą rozmawiałem m.in. na ten temat z konsultantką. Da się to zrobić (na czas nieokreślony), ale trzeba zrezygnować z faktury papierowej.

#683139  autor: DaroDWa
 15 gru 2013, 20:52
marcin1980 pisze:http://forumplay.pl/forumdisplay.php/2-Pomoc-Play tu napisz tam ci odpowie odpowiedni człowiek
Zgodnie z Twoją podpowiedzią zapytałem również na tym forum i po kilku minutach już miałem odpowiedź. Podobno można zrobić aneks do umowy, w salonie trzeba się zdecydować na opcję z telefonem, natomiast telefonicznie można również tylko sim. Zgłosiłem prośbę o ofertę utrzymaniową i czekam co dalej jutro będzie. Widzę, że piokuk trafił na bardziej zorientowaną konsultantkę, bo ja już 2 razy wysyłałem zapytanie o zmianę, z tym, że 1 raz jakoś w wakacje i sobie ospuściłem. Ale teraz to 200 gb w LTE to zbyt ciekawa opcja, tym bardziej, że na ręcznym wyszukiwaniu sieci już pokazuje LTE w Poznaniu.

#683200  autor: buba1234
 16 gru 2013, 00:30
Trzeba jeszcze przejrzec regulaminy bo na stronie RBM widac darmowe LTE przy RBM na karte i przy RBM No Limits II z telefonem, z kolei przy RBM No limits II bez telefonu nie dali info o LTE [jest to oczywiscie absurdalne skoro RBM na karte to dostalo]. Pewnie jest w regulaminie, ale to sprawdzcie. Podobno dali zakaz tetheringu [też sprawdzcie w regulaminie] wiec jak chcecie scignac film czy serial to scigajcie bezposrdednio na smartfona na karte microSD :P No chyba ze cos zle wyczytalem na forum.

#683234  autor: DaroDWa
 16 gru 2013, 10:33
No właśnie też zauważyłem tą rozbieżność w przypadku oferty z telefonem i bez. I podczas wspomnianej rozmowy telefonicznej to było moje 2 pytanie, czy 200 gb jest również dla wyboru bez telefonu. W odpowiedzi bardzo długa regułka, że jest to jakaś tam promocja nieopoliczalna (lub podobnie jakoś to nazwał) i że ja to błędnie nazwałem pakietem itd. po czym powtórzyłem pytanie i tu pan stwierdził, że jak najbardziej jest to dostępne dla tylko sim. Choć widząc jak rozbieżne są informacje w kwesti zmiany taryfy teraz trochę zwątpiłem.
Przejrzałem sobie regulamin w czasie pisania tego posta i faktycznie nie ma wzmianki o tych 200 gb w ofercie bez telefonu. Więc wielkie brawa dla konsultantów, zadałem im 2 wydawałoby się proste pytania i jak na razie wychodzi, że na oba dostałem złą odpowiedź :?

#683257  autor: buba1234
 16 gru 2013, 12:17
Zawsze mozesz wziac abo z telefonem 49zł/miesiac jak ostatnio patrzylem to koszt LG L5 II wychodzil taniej o ponad 100zł w porownaniu z ceneo. Mozesz go sprzedac na allegro :P

Skoro RBM na karte to ma, to bylby jednak MEGA absurd gdyby nie dali tego do RBM abo bez telefonu. Abo na czas nieokreslony to prawie jak karta.

#683780  autor: DaroDWa
 18 gru 2013, 13:41
W sprawie darmowego internetu LTE nic się nie da zrobić. Jest dostępny tylko w opcji z telefonem (no i umowie na 24 m-ce). A samo przejście jest możliwe, pomimo informacji, jakie dostałem od konsultantów. Nauczka na przyszłość, że lepiej sprawę od razu kierować na forum play, bo poprzez zgłoszenie lub rozmowę telefoniczną można dowiedzieć się sporo nieprawdziwych rzeczy.
Dzięki za pomoc :)

#683818  autor: ukefake
 18 gru 2013, 17:03
DaroDWa, czytałem twój wątek na forum play i coś mi się nie zgadza. otóż w sprawie 200gb dla nolimit II p4y powołuje się na regulamin, natomiast nie trafiłem na podstawe regulaminową umożliwiającą migrację ze starego no-limi na nowy nolimit. Jedyny dokument do którego dotarłem jest podlinkowany wyżej, ale z niego wynika, że taka migracja jest niemożliwa - starego nolimit nie ma na liście taryf (z drugiej strony to trochę dziwne, że wymienia się taryfę no limits II którą można przedłużyć na no limits II, czyli masło maślane).
Zakładając, że regulaminy są rzeczą nadrzędną wobec tego co wypisują p4y (a zdarza się że podają informacje niepełne i mylące) to pracownicy playa popełnili pomyłkę.
Wniosek 1: Nikt tak do końca nie wie jak by się skończył twój wniosek o przedłużenie umowy z taryfą no limits II i co z tym bonusem LTE. Biorąc pod uwagę liczne sprzeczności w informacjach od playa uważam za dość prawdopodobne, że taryfę da się zmienić i że bonus 200gb na lte będzie dostępny. co prowadzi do
wniosek 2: najlepiej popytać kogoś kto ma no limits II bez telefonu i czy ta osoba ma aktywny bonus.

#683850  autor: DaroDWa
 18 gru 2013, 18:31
Czytam swojego wcześniejszego posta i faktycznie nie ma jednoznacznej odpowiedzi co ostatecznie ja uzyskałem. Sprawa została zgłoszona i poprzez pracownika Play z forum ponaglona, w ciągu 10-15 minut zadzwonili bezpośrednio z działu utrzymaniowego i od razu zaoferowali najwyższą możliwą, czyli połącznia, smsy i internet 2 gb za 58 zł całość - za internet podziękowałem, bo zawsze mogę sobie we własnym zakresie dokupić, więc bez problemu zjechali do 38 zł - połączenia i sms/mms. I wszystko jak na razie bez problemu przeszło, oczywiście musiałem potwierdzić, że się zgadzam na e-fakturę (jak powyżej znznaczył piokuk). Zobaczymy, bo w ciągu 48h mają mnie "przełączyć" i poinformować smsem. Na koniec jeszcze dopytałem o darmowe LTE i odpowiedź była negatywna, tylko w opcji z telefonem. W związku z tym nie dostałem wszystkiego tego, co oczekiwałem, ale skoro już "ruszyłem machinę" i jak wszystko przejdzie oszczędzę 1,50 zł :P na abonamencie (i zyskam mmsy), to i tak warto było walczyć dla samej zasady. No i dodatkowo wychodzi na to, że można obejść regulamin.

Podsumowując - przedłużenie złożone i potwierdzone na maila, dam znać, jak już będę użytkownikiem NL II oraz potwierdzili, że niestety darmowe LTE nie w tej opcji.

#683861  autor: ukefake
 18 gru 2013, 19:25
DaroDWa, jak już zmiana się przemieli przez system sprawdź czy aby na pewno nie masz bonusa LTE. co ci szkodzi? 25mb to niedużo ale do sprawdzenia wystarczy.

#684128  autor: DaroDWa
 19 gru 2013, 22:46
Już dziś jadę na NL II i pierwsze co rzuciło się w oczy, to że prędkość internetu wzrosła, wcześniej miałem 7mb dl i 1mb up, a teraz 15mb dl i 4mb up. A co do Twojego pytanie ukefake, to bardzo dziwna sprawa, bo gdy siedzę na necie na nadajniku LTE, to nie podaje mi ilości zużytych danych w Play24, znaczy wogóle nie ściąga mi nic z konta. Dziwna sprawa, bo jedyne wykazane zużycie danych jest z rana, jak robiłem testy prędkości i jest podpisane jako darmowa transmisja, a poza tym nic, jak było 25 MB tak dalej jest 25. No chyba, że do jutra to podliczą i coś się zmieni.
Ach i nigdzie nie mam wzmianki o darmowym pakiecie LTE, swoją drogą ciekawi mnie bardzo, czy jeśli wykorzystam te 25 mb, to czy na nadajniku 4G będzie limit do 32kb/s czy do 2mb/s jak w przypadku przekroczenia 200gb.

#684165  autor: piokuk
 20 gru 2013, 04:15
Wniosek z tej zabawy jest taki, że dostałeś darmowy LTE. Nic nie ryzykujesz - masz przecież lejek w ofercie (te niedoceniane przez wielu 25 MB).

#684189  autor: reboot
 20 gru 2013, 10:21
Jak wykorzystasz pakiet 25MB, to prędkość spada do 32kb/s (czyli 200 GB z prędkością 32kb/s).
Jeśli nie wykorzystasz 25 MB, a zużyjesz 200 GB i nadal będziesz korzystał w zasięgu LTE, to prędkość LTE spadnie do 2mbit (i nadal będzie to no limit).

WKS

#684200  autor: ukefake
 20 gru 2013, 11:21
DaroDWa, wygląda na to, że udało się osiągnąć to co chciałeś: tańszy no limit oraz darmowe LTE. Gratulacje!
Podsumowując to całe zamieszanie wychodzi na to że: play wbrew swojemu regulaminowi pozwolił na migrację ze starego no-limit na nowy no-limit. I drugi raz również wbrew regulaminowi udostępnił ci promocję z LTE. Wniosek z tego taki - w Play sami nie wiedzą co sprzedają. ale to przecież inna sieć komórkowa ;)

#684426  autor: chris22
 21 gru 2013, 13:19
a czy w tej ofercie są jakieś pakiety na roaming, czy rozmowy międzynarodowe?

czy można by prosić o zrzut ekranu po zalogowaniu na konto w play24 co widoczne jest w zakładce usługi?

#684451  autor: ukefake
 21 gru 2013, 14:30
DaroDWa, jeszcze dwie sprawy które cię zainteresują. pierwsza to darmowy YT w telefonie, a druga to "Darmowy dostęp do serwisu muzycznego RDIO przez 3 miesiące". w regulaminie jest mowa o kodzie papierowym dołączanym do karty sim dla nowych użytkowników, ale może i ty się załapiesz.

#684473  autor: DaroDWa
 21 gru 2013, 16:29
ukefake, o YT wiem i używałem tego już wcześniej, teraz musiałem tylko ponownie odpalić usługę, bo wyłączyli, na szczęście swoje pierwsze kroki skierowałem, by sprawdzić, czy jest aktywne. O RDIO nie wiedziałem, ale może być problem, bo wszystko załatwiałem przez telefon i mam już swoją kartę sim, może mnie zaskoczą, bo mam dostać listownie potwierdzenie aneksu.
Mam wrażenie, że coś mają namieszane w swoim zliczaniu danych (billingu), bo specjalnie pobrałem kilka aplikacji z BB World, żeby zużyć megabajty i jak widać (dzisiaj np. Monopoly które ma ponad 100 mb, a policzyło mi 142 kb), dobrze opisuje wyłącznie gdy korzystanie z YT:Billing

chris22 jedyna opcja dotycząca roamingu jest w menu "sim extra" w telefonie i nazywa się "Tani Roaming", ale nie wiem dokładnie na czym polega. Na Twoją prośbę wrzucam screeny:
Screen 1
Screen 2
Screen 3