• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#667359  autor: darek638
 12 paź 2013, 11:18
Współczuję Play takich wyrobników. Nic dziwnego, że opinie o obsłudze klienta są jakie są.

Nigdy więcej Play.

#667366  autor: Ruben
 12 paź 2013, 11:56
playWBT pisze:Nie pasują no to cześć, jak pasują to się od razu decyduj. Bo jak widzę na forum tekst "dostałem ofertę na 12 miesięcy 29.90 wszystko bez limitu łącznie z smsami i mmsami czy coś jeszcze mogę ugrać?" to mam ochotę kolesiem wstrząsnąć i za przeproszeniem wysłać go do przypuszczalnego kraju jego przodków ze stolicą w Tel-Awiwie.
Zapytam z ciekawości, jest w ogóle oferta dla indywidualnych, którą przywołałeś powyżej?

Z całym szacunkiem dla twojej pracy, która jest zapewne ciężka, to mimo wszystko, jeżeli system wynagrodzeń aż tak bardzo Ci nie odpowiada, to mam smutną wiadomość, że czytelnicy tego forum znacznie tego nie zmienią ponieważ jest nas mało liczna grupa w stosunku do tych milionów abonentów w Play.
Jeżeli jest faktycznie jak piszesz np. że ktoś obiecuje się kontaktować a następnie nie ma wcale zamiaru tego robić, to potwierdzają się opinie o rzetelności obsługi.
Nie dla każdego zawierania zobowiązania na 24m-ce w wys. ~50-80 pln. jest mało istotnym elementem żeby musiał podejmować decyzję w 10 minut, bo konsultant jest w taki a nie inny sposób rozliczany. To nie abonenci odpowiadają za taki system wynagrodzeń konsultantów.
Możliwe, że nie wszyscy są tak dobrze wynagradzani jak Ty i potrzebują dłużej się zastanowić a nawet przespać z tematem i podjąć decyzję na drugi dzień. Jak napisałeś zatrudniane są osoby młode, pewnie często jeszcze nie mające na utrzymaniu domu, dzieci więc dla takich osób abonament za 70 pln to nic wielkiego. Jednak pomyśl, że ktoś może mieć w domu do opłacenia 4 takie abonamenty i dla niego jest to większe znacznie obciążenie.
Za instrukcję "co i gdzie mówić" dziękuję oczywiście, jednak co do reszty pozwolę sobie zachować swoje metody.

#667375  autor: darek638
 12 paź 2013, 12:19
A tak poza tym to wy jesteście dla abonentów, a nie odwrotnie.

Nigdy więcej Play.

#667376  autor: Veed
 12 paź 2013, 12:25
Pracuję w tej branży już jakiś czas. Przebrnąłem przez kilku operatorów. Zaczynałem również w zewnętrznym Call Center Play jednak był to krótki wątek w moim życiu. Później ok. 3 miesięcy w CC Orange. Następnie trafiłem do T-Mobile (zaczynałem od BOA, Salon, DB, a w najbliższym czasie jest szansa na Account Managera) gdzie wkrótce stuknie mi 3 rok pracy.

Wiesz dlaczego przebrnąłem przez tyle stanowisk? A to dlatego, że zawsze jako 1/10 przychodziłem do pracy z przyjemnością (tak, w Call Center można pracować i czerpać z tego przyjemność i niezłe zyski). Pozostałych 9-ciu zazwyczaj rzucało soczystymi k**wami , po rozmowach z klientami i płakali, jaką to harówkę muszą przeżyć za marne 9 zł za godzinę + prowizje (85% z nich w tym ja to wówczas studenci). Przychodzili do pracy by tak jak Ty to ujmujesz "wyrobić cele" a każdego klienta traktowali niczym wroga.

Tak więc jak napisał kolega wyżej - nie dziwię się, że obsługa klienta w Play ma taką a nie inną opinię, ale zwłaszcza po Twoim poście, bo z doświadczenia wiem, że nigdzie nie ma cudów. Wiem jedynie po pracy bezpośrednio w TM, że w wewnętrznych strukturach firmy panuje zupełnie inna kultura pracy i tam na takie zachowania jak na zewnątrz pozwolić sobie nie można.

A teraz nawiązując do Twojej wypowiedzi o kupnie telefonu niczym mieszkania. Tobie się wydaje, że wybieranie aparatu 2 dni to długo? To wyobraź sobie, że mam klientów którzy dzwonią do mnie o godzinie 23:00 kiedy śpię, bo albo zagubią telefon, albo kartę SIM, albo ostatniego dnia miesiąca/kwartału przypomną sobie, że muszą coś wrzucić w koszty i przyda im się tablet który oferowałem im miesiąc wcześniej. W takim przypadku mógłbym powiedzieć takiemu, że ma zadzwonić na BOA, bo ja nie jestem od blokowania kart SIM. Wiem jednak, że kiedy ja nie będę robił klientowi pod górkę, to zadowolony zadzwoni do mnie gdy będzie potrzebował np. dodatkowych numerów :-)

#667381  autor: playWBT
 12 paź 2013, 12:35
Zapytam z ciekawości, jest w ogóle oferta, którą przywołałeś powyżej?
Formuła 4.0, bez telefonu i internetu. Pierwotnie kosztuje 24.99, ale bez smsów. Pakiet smsów to koszt jeszcze 5 zł do tej kwoty, łącznie 29.99.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2013, 01:10 przez playWBT, łącznie zmieniany 1 raz.

#667385  autor: Ruben
 12 paź 2013, 12:55
playWBT, co do oferty, to kwota mi pasuje ale czy dla indywidualnego jest na pewno na okres 12m-cy?

Odnośnie wydatków na telefon, to podałem hipotetyczny przykład i nie dotyczy on mnie, bo ja dzwonie faktycznie za grosze i nawet nowe no limity w Play nie są w stanie mnie póki co skusić.
Jednak trzeba też wczuć się w sytuacje osób nieobeznanych w temacie, którzy nie mają świadomości o systemie Waszych wynagrodzeń. Podobnie Ty możesz nie orientować się np. od czego zależy wynagrodzenie kobiety pracującej w butiku z odzieżą i jak jest rozliczana a tez bywają dziwne metody. Trzeba myśleć szerzej niż tylko swoja działka. Nie można oczekiwać, że klient będzie zaznajomiony z Waszymi warunkami i żeby Was nie drażnić, to zadzwoni i nawet nie będzie o nic dopytywał tylko szybko wyrazi zgodę na aneks. To klient wydaje ciężko zarabiane pieniądze i ma prawo decydować, że będzie temat zakupu telefonu rozważał 4dni i Tobie może wydawać się to dziwne, możesz tego nie rozumieć ale to jego prawo.
P4 też niechętnie zwraca pieniądze za usługi, które nie zawsze działają prawidłowo lub nie działają wcale i zasłania się różnymi formułkami a to zupełnie inny kaliber dochodów niż statystycznego Kowalskiego. Każdy dba o swoje interesy, to normalne.
Jeżeli wszyscy byliby świetnie zorientowani w rynku usług telekomunikacyjnych, to dzisiaj Play nie zdobywałby tylu klientów :)
Rozumiem, że praca z klientem bywa często trudna ale podobnie mają w innych branżach.

#667388  autor: playWBT
 12 paź 2013, 13:08
del
Ostatnio zmieniony 16 paź 2013, 01:10 przez playWBT, łącznie zmieniany 1 raz.

#667389  autor: Ruben
 12 paź 2013, 13:14
playWBT, ok, jeżeli tak mówisz, to dobrze wiedzieć ale do niedawna na hasło "zmieniam operatora" otrzymywało się no limit za 29,90 pln na 18m-cy. Natomiast za umowę na 12m-cy trzeba było zapłacić 34,90 pln ponieważ za drugi pakiet trzeba było zapłacić 5 pln.

Jeżeli ktoś z forumowiczów nie wiedział do tej pory jak rozmawiać żeby otrzymać ofertę utrzymaniową tzw. maxa, to myślę, że po lekturze tego tematu nie będzie miał wątpliwości ;)

#667393  autor: playWBT
 12 paź 2013, 13:26
Ruben już wiem o co chodzi. Ja tu nie doliczałem rozmów na stacjonarne, w takim przypadku jest tak jak mówisz czyli 34.99, czyli no limits łącznie ze stacjonarnymi. Mało kto jest zainteresowany całkowitym no limit, dlatego teraz, jak pytałeś, nawet o nich nie pomyślałem

#667432  autor: zielony71
 12 paź 2013, 18:26
A może po prostu niedopowiedzenia weszły Ci w krew? (żart) ;-)

#667434  autor: maniek89
 12 paź 2013, 18:53
To prawda ze przy przedluzeniu nie moge zejsc na nizszy abonament tylko taki sam lub wyzszy? Niedlugo przedluzam i cos mi sie obilo o uszy ze tak jest. Rozwiejcie moje watpkiwosci. Praktycznie od zawsze bylem w karcie i w Play to moj pierwszy abonament.

#667477  autor: PiotrP.s-c
 12 paź 2013, 22:58
dlaczego nie mozna zejsc przy przedluzaniu abon. na nizszy abon?dziwne troche

#667480  autor: Wiola_K
 12 paź 2013, 23:17
Oczywiście że można. Wybierasz abo jakie chcesz. Ja płaciłam 79 zł.a po przedłużeniu płacę 34

#667490  autor: KA
 13 paź 2013, 08:47
W trakcie umowy nie można zmienić na niższy bez kary, po wygaśnięciu umowy - tak. W obecnych czasach branie droższego abo niż rok lub dwa lata temu to chyba OGROMNE nieporozumienie (no chyba, że ktoś sobie wymyślił iPhona z abonamentem...)???

#667491  autor: poziom
 13 paź 2013, 09:33
@up

Można na przedłużenie. A przedłużenie bez telefonu w play można zrobić 3 miesiące przed końcem umowy.
Ja przed terminem zmieniłem dwa abony 39 i 29 na 24zł (replay formuła m 400minut, no limit stacjonarki)

#667502  autor: AERO2 USER
 13 paź 2013, 11:30
Oferta GU za te 34 zł. nie jest najlepsza w stosunku do tego co można uzyskać w Play. Można przenieść się do prepaida Playa i w promocji za 20 zł. można mieć nielimitowane połączenia na komórki i ze stacjonarnymi i SMSy. Sprzedawca w każdej sieci zaproponuje w pierwszej kolejności standardową ofertę a później ewentualnie korzystniejszą ale nigdy nie powie że najtaniej na rynku to można mieć w prepaidzie Playa jak będzie promocja doładowań i lepiej poczekać i załadować na pół roku a z telefonem to Panie w Orange, wyższy abonament, szalone dni i rabat 30% na abonament ;) Takie rzeczy to na forum ;) Poza tym kupowanie abonamentu dziecku może być mało opłacalne tak jak telefon za 1 zł. w abonamencie. Atrakcyjne ceny telefonów to są ale w abonamentach za grubo ponad 100 zł. i niekoniecznie w Play.

#667510  autor: krecik6667
 13 paź 2013, 12:06
Wcale nie jest tak ze jak sie powie ze przechodze do innej sieci dostaniesz lepsza oferte tzw gu. a to dlatego ze to inny projekt i normalnemu konsultantowi ktory dzwoni wbt nie pojawiaja sie oferty gu. a ponadto musi byc zlozona rezygnacja by miec dostep do tych ofert.

#667613  autor: ciekawy
 13 paź 2013, 21:22
AERO2 USER pisze:Oferta GU za te 34 zł. nie jest najlepsza w stosunku do tego co można uzyskać w Play. Można przenieść się do prepaida Playa i w promocji za 20 zł. można mieć nielimitowane połączenia na komórki i ze stacjonarnymi i SMSy. Sprzedawca w każdej sieci zaproponuje w pierwszej kolejności standardową ofertę a później ewentualnie korzystniejszą ale nigdy nie powie że najtaniej na rynku to można mieć w prepaidzie Playa jak będzie promocja doładowań i lepiej poczekać i załadować na pół roku a z telefonem to Panie w Orange, wyższy abonament, szalone dni i rabat 30% na abonament ;) Takie rzeczy to na forum ;) Poza tym kupowanie abonamentu dziecku może być mało opłacalne tak jak telefon za 1 zł. w abonamencie. Atrakcyjne ceny telefonów to są ale w abonamentach za grubo ponad 100 zł. i niekoniecznie w Play.
ale jak dokładniej zdobyć ofertę 20 zł za no limit w Play ?
chodzi o przeniesienie numeru z innej sieci żeby mieć tą ofertę ?
czy chodzi o rozwiązanie umowy w Play i przeniesienie numeru po umowie z abonamentu na kartę ?

#667627  autor: AERO2 USER
 13 paź 2013, 22:00
Chodzi o promocyjne doładowanie. Ostatnio +90%. Wszystko opisane na forum w prepaidach. Standardowa oferta to 38 zł. i zawsze jest 15% promocyjnego doładowania czyli wyjdzie 33 zł.