• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #609537  autor: mls38
 23 sty 2013, 23:23
Witajcie

Posiadam od trzech msc abonament nowa firma 410 w T-mobile.
Korzystam z aplikacji w telefonie MiBOA.
Mam do Was pytanie za sto punktów - jak rozliczane sa minuty w tym abonamencie?
Sieć pięknie ściemnia.
Wykorzystałem 100mb internet w telefonie - przyszedł sms że mogę korzystać za friko, tylko prędkośc wolniejsza.
Po jakimś czasie patrzę a mam na minusie transfer i naliczona opłata za korzystanie.

Z minutami największa zamota na świecie.
590 minut w abo do Playa i INNYCH SIECI
oraz 410 minut do T-mobile (a przecież t mobile mam za friko!) Orange, Plus i na stacjonarne.

Wydzwoniłem z bieżącego miesiąca 410minut i zamiast brać mi z bieżącego miesiąca tam gdzie mam Playa i INNE SIECI (590minut) to bierze z następnego miesiąca z puli 410minut.
Zatem napoczyna mi w trakcie nowy abonament a Play i inne sieci (590min) mi przepada...Bo na kolejny miesiąc przechodzi tylko '410minut' (ale jak ma przejść jak najpierw z niego czerpie minuty!).

SMSów 2200 tutaj spoko, zostaje 2000 bo nie mam dużych potrzeb pisać.

Dostałem równiez 10 minut za efakturę.
Aktualnie mam 9/10 min za efakturę z poprzedniego cyklu (czyli do 25.12.12)
Oraz mam 10/10 min za efakturę z kolejnego cyklu (czyli 25.02.12)
A gdzie 10/10 min z AKTUALNEGO cyklu to jest 25.01.12 ??

Z ciekawostek w T-mobile ważność pakietu do 25każdego miesiąca to w rzeczywistości ważność do 24każdego miesiąca godziny 23:59:59. Na początku przepadło mi przez to dużo minut, zostawiłem sobie wolny dzień (25ty) aby obdzwonić wiele spraw i poszło z nowego abonamentu.

Jest ktoś w stanie logicznie mi to wytłumaczyć?

Pozdrawiam, dzięki
Ostatnio zmieniony 26 sty 2013, 15:28 przez mls38, łącznie zmieniany 1 raz.
 #609744  autor: st.konsultant
 24 sty 2013, 23:09
mls38 pisze:Witajcie

Posiadam od trzech msc abonament nowa firma 410 w T-mobile.
Korzystam z aplikacji w telefonie MiBOA.
Mam do Was pytanie za sto punktów - jak rozliczane sa minuty w tym abonamencie?
Sieć pięknie ściemnia.
Wykorzystałem 100mb internet w telefonie - przyszedł sms że mogę korzystać za friko, tylko prędkośc wolniejsza.
Po jakimś czasie patrzę a mam na minusie transfer i naliczona opłata za korzystanie.

Z minutami największa zamota na świecie.
590 minut w abo do Playa i INNYCH SIECI
oraz 410 minut do T-mobile (a przecież t mobile mam za friko!) Orange, Plus i na stacjonarne.

Wydzwoniłem z bieżącego miesiąca 410minut i zamiast brać mi z bieżącego miesiąca tam gdzie mam Playa i INNE SIECI (590minut) to bierze z następnego miesiąca z puli 410minut.
Zatem napoczyna mi w trakcie nowy abonament a Play i inne sieci (590min) mi przepada...Bo na kolejny miesiąc przechodzi tylko '410minut' (ale jak ma przejść jak najpierw z niego czerpie minuty!).

SMSów 2200 tutaj spoko, zostaje 2000 bo nie mam dużych potrzeb pisać.

Dostałem równiez 10 minut za efakturę.
Aktualnie mam 9/10 min za efakturę z poprzedniego cyklu (czyli do 25.12.12)
Oraz mam 10/10 min za efakturę z kolejnego cyklu (czyli 25.02.12)
A gdzie 10/10 min z AKTUALNEGO cyklu to jest 25.01.12 ??

Z ciekawostek w T-mobile ważność pakietu do 25każdego miesiąca to w rzeczywistości ważność do 24każdego miesiąca godziny 23:59:59. Na początku przepadło mi przez to dużo minut, zostawiłem sobie wolny dzień (25ty) aby obdzwonić wiele spraw i poszło z nowego abonamentu.

Jest ktoś w stanie logicznie mi to wytłumaczyć?

Pozdrawiam, dzięki

W NF 410 jest pakiet podstawowy 410 minut, który obejmuje wszystkie sieci bez Play i pakiet promocyjny, który działa do wszystkich łącznie z Play.

Rozmowy najpierw są rozliczane z pakietu podstawowego. Oczywiście, jeżeli połączenie jest do Play, to automatycznie minuty są brane z pakietu promocyjnego.

Jeżeli zostanie coś z pakietu podstawowego, to jest przenoszone na kolejny cykl. Niewykorzystane minuty promocyjne przepadają.

W NF410 powinna być aktywna usługa "Zawsze Biznes" (inna nazwa "Zawsze Rozmawiaj") czyli nielimitowane rozmowy do TM w Polsce i na świecie. Dzięki niej, nie powinny być zabierane minuty w czasie rozmowy z TM.

"Wydzwoniłem z bieżącego miesiąca 410minut i zamiast brać mi z bieżącego miesiąca tam gdzie mam Playa i INNE SIECI (590minut) to bierze z następnego miesiąca z puli 410minut.
Zatem napoczyna mi w trakcie nowy abonament a Play i inne sieci (590min) mi przepada...Bo na kolejny miesiąc przechodzi tylko '410minut' (ale jak ma przejść jak najpierw z niego czerpie minuty!). "

Nie do końca to rozumiem. Nie ma możliwości, żeby rozmowy zaczęły był rozliczane z pakietu minut, który dopiero się pojawi wraz z kolejnym cyklem. Jak skończysz 410 to dzwonisz z promocyjnych. Chyba, że w międzyczasie zacznie się nowy cykl, to jak pisałem wcześniej promocyjne przepadają.

Jeżeli dzieje się inaczej niż opisałem to dzwoń do BOA bo być może masz coś jeszcze włączonego, co powoduje jakiś inne rozliczenia.

p.s

Co to znaczy transfer na minusie? Pracuję w TM już bardzo długo, ale nigdy nie słyszałem o czymś takim w przypadku abonamentu. Coś namieszałeś. Jak masz jakieś opłaty za internet, mimo posiadania pakietu 100 MB (taki jest w NF410) to polecam również kontakt BOA.

#610001  autor: st.konsultant
 26 sty 2013, 02:00
mls38 pisze:Kolego rzuć okiem:
http://i.imgur.com/RsjyBBC.png
http://i.imgur.com/u79CcqC.png
http://i.imgur.com/96FeyEE.png

Mam aktywny zawsze biznes.

O co chodzi ?

Dzięki.

Co konkretnie jest nie jasne?
Na screenach masz informacje:

- nie masz już żadnych minut z poprzedniego okresu rozliczeniowego (chodzi o pakiet 410)
- wykorzystałeś z aktualnego pakietu podstawowego 298 minut (Orange, Plus, stacjonarne)
- wykorzystałeś 505 minut z pakietu promocyjnego (musiały to być same połączenia do Play, bo inaczej najpierw zeszłyby z pakietu podstawowego)
- data 25.02.2013 przy pakiecie podstawowym oznacza, że minuty mogą przejść na kolejny okres i można jest wykorzystać właśnie do 25 lutego (a dokładnie do 23:59 24 lutego)
- smsy i mmsy to chyba sprawa jasna
- minuty za fakturę są do TM i Heyah. Zawsze schodzą jako pierwsze. Skoro u Ciebie nie są wykorzystywane to tylko potwierdza fakt, że Zawsze Rozmawiaj (nielimitowane do TM) działa tak jak powinno
- co do pakietu internetowego to wygląda mi to bardziej na jakiś błąd w grafice iboa, ale jak masz wątpliwość to polecam jeszcze kontakt do BOA
- kosztów bieżących 0,47 to bez wyjścia w rachunek szczegółowy nie jestem w stanie wyjaśnić.

Tyle jestem w stanie napisać opierając się tylko na tych screenach.

#610395  autor: mls38
 27 sty 2013, 17:46
Kolego, np:
Pakiet Nowa Firma 410 - gdzie się podział ten do 25.01 ?
Jest poprzedni tj 25.12 - i jest kolejny czyli z 25.02.

Włączoną mam opcję 'zawsze biznes' czyli za friko T-mobile - a naliczyło i odejmuje mi z abonamentu minuty do T-mobile.

Spróbuję zadzwonić na infolinię i zapytać co to za matactwa.
Pamiętam że jak dzwoniłem pierwszy raz to zapomnieli mi włączyć jakąś opcję.
Więc może znowu coś wyłączyli.

Pozdrawiam

#610418  autor: st.konsultant
 27 sty 2013, 19:26
mls38 pisze:Kolego, np:
Pakiet Nowa Firma 410 - gdzie się podział ten do 25.01 ?
Jest poprzedni tj 25.12 - i jest kolejny czyli z 25.02.

Włączoną mam opcję 'zawsze biznes' czyli za friko T-mobile - a naliczyło i odejmuje mi z abonamentu minuty do T-mobile.

Spróbuję zadzwonić na infolinię i zapytać co to za matactwa.
Pamiętam że jak dzwoniłem pierwszy raz to zapomnieli mi włączyć jakąś opcję.
Więc może znowu coś wyłączyli.

Pozdrawiam

Screeny z tego co widać robione były przed 25 stycznia (wrzucone są 25 stycznia o 12:30 a na screenie godzina ich zrobienia to 23:14, więc minimum dzień wcześniej robione), czyli przed nowym okresem rozliczeniowym. Widać na nich pakiet z 25 grudnia z terminem do 25 lutego (przypominam, że podstawowe minuty przechodzą na jeden cykl) i widać poprzedni pakiet (czyli pewnie ten z 25 listopada) z którego nie zostało nic.