• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #590913  autor: darewski
 25 paź 2012, 13:54
proszę o wasze opinie. mam abonament w play ale nie jestem zadowolony z powodów technicznych. niejednokrotnie zdazyło mi się że pomimo zasięgu na telefonie nie byłem w stanie wykonać połączenia ani odebrać. dzwoniłem na swój numer z telefonu kolegi i pomimo zasięgu trzy krótkie sygnały i połączenie przerwane. Prowadzę rozmowę a tu mnie skubany rozłącza. Telefon mam sprawny zresztą sprawdzałem to na kilku aparatach. nie są to zjawiska częste ale jednak mają miejsce i szczegolnie wtedy kiedy telefonjest najbardziej potrzebny. inny negatyw dzwoni do mnie ktoś odbieram i słyszę wyłącznie to co sam mówie do telefonu. dopiero po rozłączeniu i ponownym wykonaniu połączenia udało mi sie dogadać. telefon miałem ustawiony na ręczny wybór sieci ale były przypadki że pracowal na automacie. niby play jest tani ale jakość połaczeń mi nie odpowiada. proszę o wasze opinie.[/fade]

Jurij
 #590919  autor: MaciekR
 25 paź 2012, 14:37
Najlepiej to chyba byłoby sprawdzić jaki operator ma najlepsze obłożenie w Twoim rejonie oraz w miejscach w których przebywasz.

#590951  autor: ajan
 25 paź 2012, 17:50
darewski możesz sprawdzić na stronie http://mapa.btsearch.pl/ jakie nadajniki są w twojej okolicy. Poza tym sprawdź ustawienia telefonu. Play ma roaming krajowy więc możesz korzystać z zasięgu Play, Orange lub Plus. Może któryś z dwóch ostatnich będzie miał lepszy zasięg niż Play to musisz go ustawić na sztywno w telefonie.

Obrazek
Obrazek

#590953  autor: Sig
 25 paź 2012, 18:09
ajan pisze:darewski możesz sprawdzić na stronie http://mapa.btsearch.pl/ jakie nadajniki są w twojej okolicy. Poza tym sprawdź ustawienia telefonu. Play ma roaming krajowy więc możesz korzystać z zasięgu Play, Orange lub Plus. Może któryś z dwóch ostatnich będzie miał lepszy zasięg niż Play to musisz go ustawić na sztywno w telefonie.
Problem w tym, że mogą go spotkać "jaja", jak sobie na sztywno ustawi roaming i go do tego roamingu kiedyś nie wpuszczą. Takie akcje czasem się zdarzają i telefon się nie loguje. Takie uroki braku zasięgu macierzystego (lub słabej jego jakości). Co to mapki - bardzo pomocna, ale trzeba pamiętać, że to mapa POZWOLEŃ, czyli nie każdy punkt tam oznacza istniejęcy w rzeczywistości nadajnik. Może oznaczać nadajnik, który powstanie w bliższej lub dalszej przyszłości, a może też nigdy nie powstać. Dlatego dobrze jest się nią wesprzeć, razem z mapkami operatora + (i to najwazniejsze) rzeczywistym sprawdzeniem działania danego operatora.
Pytającemu na razie nie pozostaje nic jak spróbować roamingu na sztywno, po sprawdzeniu, czy Orange, czy Plus mają najlepszy zasięg u niego. Może nie będzie problemów.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#590956  autor: Senninho
 25 paź 2012, 18:47
Miałem ten sam problem. Jeszcze jestem w Play ale jakość połączeń u mnie w mieście to tragedia. Poczytałem, pogadałem z różnymi ludźmi i wyszło, że najlepiej u mnie Orange stoi. Dodatkowo mają ciekawą promocję dla przenoszących numer ( przez telesales rabat na abo na pół roku ). Jeśli chodzi o ceny abonamentów play konkurencji nie ma, ceny telefonów w abonamentach są lepsze w Orange. Co do zasięgu to proponuje zrobić tak jak ja: kupiłem sobie starter za 10 zł z Orange. Uruchomiłem jakiś pakiet na gadane i chodziłem z nim przez tydzień. Drugi telefon miałem w kieszeni i porównywałem gdzie mam zasięg, gdzie nie, jak jakość rozmów w domu, jak w terenie i pomarańcza przebiła Play. 10 zł to mały wydatek, trochę testów i masz pewność czy inwestycja w abonament Ci się opłaci :mrgreen:

Alcatel OT301---->Nokia 3330---->Siemens S 55------->Nokia 3100----->Nokia 6310i-------->LG C3310-------->Samsung J600 E-----> Nokia E50 - > Samsung L760----> samsung x640 ----> Znów kochana E50 ----> 8500 Wave----> HTC ONE S

#590971  autor: OrangeDlaFirm
 25 paź 2012, 20:26
zapraszam do Orange, zalatwie Ci 30% rabatu na abonament przez cale 24-m-ce

Obsługa Klienta Biznesowego. W razie jakichkolwiek pytań zapraszam na PW.

#590976  autor: darewski
 25 paź 2012, 20:35
Jeśli chodzi o zasięgi to w mojej miejscowości są 2 nadajniki t mobile, 2 nadajniki orange, 1 nadajnik plus, jest i nadajnik play. Zasięgi wszystkich operatorów są bardzo dobre. Mi chodzi o naturę techniczną. Dlaczego telefon pomimo pełnego zasięgu nie jest w stanie wykonać połączenia ani odebrać. Przez 8 ostatnich lat ( przed play) byłem w orange i nigdy takich schizów nie było. Chodzi mi o opinie czy takie numery jakie opisałem na początku to domena play czy wszyscy operatorzy mają takie słabości.

Jurij

#590979  autor: SACZI
 25 paź 2012, 20:47
darewski pisze:Jeśli chodzi o zasięgi to w mojej miejscowości są 2 nadajniki t mobile, 2 nadajniki orange, 1 nadajnik plus, jest i nadajnik play. Zasięgi wszystkich operatorów są bardzo dobre. Mi chodzi o naturę techniczną. Dlaczego telefon pomimo pełnego zasięgu nie jest w stanie wykonać połączenia ani odebrać. Przez 8 ostatnich lat ( przed play) byłem w orange i nigdy takich schizów nie było. Chodzi mi o opinie czy takie numery jakie opisałem na początku to domena play czy wszyscy operatorzy mają takie słabości.
U mnie jest 3 nadajniki Plusa, po jednym Orange i TM.
Playa łapię tylko szczątkowy sygnał, więc roaming muszę włączać.
W Plusie mam służbowy i o dziwo, rozmówcę raz słyszę lepiej, raz gorzej. Sygnał z nadajnika na telefonie jest maksymalny.
Z TM nie mam najmniejszych problemów od przeszło 9 lat, mimo znacznej odległości od nadajnika.
Play to w ogóle loteria. Na Plusie działa jak chce, na Orange już lepiej.
Z Orange nie mam dużego doświadczenia, ale jakość też podejrzewam dobrą (miałem dla sprawdzenia prepaida i wszystko było OK.
W Twoim przypadku "jedyny słuszny" wydaje się Orangutan i tam się przenieś.

#590997  autor: Vieslav
 25 paź 2012, 23:20
Z kolei w moim mieście najlepiej sprawuje się T-Mobile. Jakość rozmów jest nieporównywalnie lepsza niż w Orange. Zobaczymy, jak będzie po odpaleniu U900, bo póki co z Orange jest tragedia, ale o tym byłem poinformowany smsem (przygotowują się do odpalenia NetWorks!).

#591063  autor: Horacy
 26 paź 2012, 10:14
U mnie także T-Mobile jest na + z zasięgiem, jestem użytkownikiem Heyah i czasami zdarzy się złapać HD Voice. Nadajników trochę jest w okolicy ale najbardziej jestem zadowolony z T-Mobile.