• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #582410  autor: Tomq
 15 wrz 2012, 18:02
Witam ,

Chciałbym się poradzić w sprawie internetu. Jestem w okresie przeprowadzki z dużego miasta (Kraków) na wieś. Aktualnie posiadam internet w T-mobile i o ile w mieście dobrze działa to na wsi już nie bardzo. Na parterze domu i w piwnicy działa bardzo słabo natomiast na górze , bez szału ale przynajmniej nie zrywa połączenia. Kończy mi się abonament i zastanawiam się co teraz wybrać ponieważ w grę wchodzi jeszcze satelita. Czy istnieje jakiś wzmacniacz sygnału dla internetu? Czy routery pomagają w odbiorze internetu? Jak działa internet satelitarny? Czy wystarczy talerz do internetu czy np trzeba również wiązać się z odbiorcą? Aktualnie mam modem huawei e_5 który jest totalnie dziadowski ale widzę że wszyscy operatorzy mają modele tej firmy. W związku z tym , czy opłaca się brać abonament z modemem czy może beż i dokupić np linksysa ? Limit internetu to też przeszkoda.
Mam teraz 7gb i mi to totalnie nie wystarcza a ja w 70% wykorzystuje internet do pracy biurowej. Czy istnieją jakieś liczniki danych które mogą mi potwierdzić że wykorzystuje tyle danych?

Z góry dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi.

Pozdrawiam
T

#582418  autor: Ruben
 15 wrz 2012, 18:32
Tomq, nie podałeś dokładnej lokalizacji więc trudno coś konkretnego doradzić ale istnieje operator aero2, który jeszcze przez ponad 2 lata będzie świadczył usługę bezpłatnego dostępu do internetu. Jak zamówić kartę dowiesz się na ich stronie, czyli TUTAJ a ich zasięg sprawdzić można na stronie Cyfrowego Polsatu, czyli TUTAJ . Parametry nie są oszałamiające ale jak na bezpłatny nie jest źle, bo 512kbps. Do tego proponuje kupić modem Huawei E 3131 w Play za 129 pln- posiada złącze antenowe. Za 2 lata możliwe, że zasięg 3G będzie w twojej okolicy a oferty też pewnie będą inne.

Myślę, że twój problem polega nie tylko na słabym zasięgu a technologii, która jest dostępna w tej lokalizacji. Pewnie masz EDGE a na tym max co można uzyskać to około 230 kbps. Jeżeli jednak dochodzi do tego słaby zasięg, to oczywiście parametry są jeszcze gorsze. Zasięg można poprawić stosując anteny, najlepiej kierunkowe ponieważ charakteryzują się największym zyskiem energetycznym. Anteny dobiera się na konkretne pasmo częstotliwości. Router nie poprawi mocy sygnału natomiast możesz wykorzystać go do zrobienia wi-fi w domu ale podstawa to dobry sygnał (tzw. zasięg) z modemu.
Można też zastanowić się nad repeaterem zasięgu czyli wzmacniaczem. Na znanym portalu aukcyjnym możesz zobaczyć np. TUTAJ ale to są już poważniejsze koszty.
Odnośnie pytania, czy zerwać umowę, to trudno doradzić. Najpierw sprawdź jakiego operatora masz u siebie najlepszy zasięg i wówczas będzie można coś więcej powiedzieć.

#582425  autor: Tomq
 15 wrz 2012, 19:00
Jest to miasteczko Łapanów .. Na wyświetlaczu modemu , mam 3G taki jak w mieście , prędkość jest taka sama albo zbliżona a mimo to internet działa gorzej i zrywa czasami połączenie to znaczy trzeba kilkanaście razy odświeżać stronę bo wyświetla się brak połączenia. Czy takie anteny trzeba mocować na dachu czy to jest totalnie bez znaczenia i czy ciężko ustawić ją na właściwe pasmo.

#582429  autor: Ruben
 15 wrz 2012, 19:20
W tej lokalizacji tylko T-Mobile ma zasięg 3G więc wyboru dużego nie masz. Jeżeli masz poziom sygnału dobry, to może to być wina konfiguracji sieci więc warto reklamować to u operatora. Jeżeli jest to sprawa zasięgu, to antena może pomóc. Mocować najlepiej na zewnątrz np. mocując jak antenę satelitarną. Anteny nie ustawia się na właściwe pasmo, bo to jest wyznaczone poprzez jej konstrukcję. Antenę kierunkową trzeba ustawić w kierunku nadajnika. U Ciebie 3G jest na paśmie 2100MHz i na takie pasmo trzeba kupować antenę. Kierunek ustalić mozna na mapie rozmieszczenia nadajników TUTAJ.
Niestety Huawei E5 nie posiada złącza na antenę zewnętrzną.

#582504  autor: Tomq
 15 wrz 2012, 23:29
Spróbuje zadzwonić do Ery dzisiaj i zobaczymy czy pomogą z tą konfiguracja sieciową.
Z tego co dobrze zrozumiałem , antenę podpina się bezpośrednio do modemu? Jest możliwość podpięcia tego np do routera i od niego na usb podpiąć modem? Warto inwestować w te huawei?

#582523  autor: ciekawy
 16 wrz 2012, 01:02
mam net od T jako awaryjny w jednym z niższych abonamentów i ten sam problem czyli jest zasięg 3G który działa gorzej od EDGE i z tego 3G często przełącza się na EDGE, no ale net w T mam po to, żeby mieć net mobilny na wsiach więc jest ok, normalnie to korzystam z netu PLAY na 3G.

mała podpowiedź
sprawdź czy w tym Łapanowie jest zasięg Aero2, jeśli jest to mając net od Plus-a możesz ręcznie wybrać w programie obsługującym modem te szybsze prędkości i możesz mieć net 3G w Plus pod warunkiem, że masz zasięg z Aero2. nie musisz mieć zasięgu w Łapanowie, może nadajnik jest w sąsiedniej wsi z którego możesz złapać zasięg albo w jakimś pobliskim mieście niedaleko wsi jeśli tam jest jakieś miasto niedaleko, jak w lini prostej złapiesz zasięg inny niż od T to możesz mieć większy wybór, najlepiej kup starter i sprawdź.

#582546  autor: Ruben
 16 wrz 2012, 09:06
ciekawy pisze:mam net od T jako awaryjny w jednym z niższych abonamentów i ten sam problem czyli jest zasięg 3G który działa gorzej od EDGE i z tego 3G często przełącza się na EDGE, no ale net w T mam po to, żeby mieć net mobilny na wsiach więc jest ok, normalnie to korzystam z netu PLAY na 3G.
Autor tematu napisał na wstępie, że w mieście wszystko działa dobrze więc nie można generalizować, że wszędzie muszą być problemy jakie są u Ciebie.
Poza tym, zanim udzieliłem odpowiedzi to zadałem sobie trochę trudu i sprawdziłem na mapce, czy w Łapanowie jest zasięg aero2 i niestety jest tylko tzw. wyspowy na obrzeżach więc trudno na nim polegać ale ok. sprawdzić zawsze można, bo może akurat będzie znośnie. Mając iPlusa nie trzeba nic ręcznie wybierać żeby móc korzystać z zasięgu aero 2 ponieważ automatycznie się loguje na umts 900, jeżeli jest tylko dostępny.
Tomq pisze:Z tego co dobrze zrozumiałem , antenę podpina się bezpośrednio do modemu? Jest możliwość podpięcia tego np do routera i od niego na usb podpiąć modem? Warto inwestować w te huawei?
Antenę podpinasz do tzw. konektora (kabel tzw. przejściówka z odpowiednim złączem antenowym ponieważ modemy mają różne złącza) a konektor do modemu a ten następnie do portu usb w routerze. Poczytaj co oferują sprzedawcy (podlinkowałem w poprzednich postach) i zorientujesz się bardziej.
Do T-Mobile pisz reklamacje do BOK na email żeby był ślad. Może jakąś rekompensatę dostaniesz jeżeli problem był po ich stronie ;) Jaki masz poziom sygnału 3G na parterze a jaki na piętrze?
Myślę, że trochę pomogłem :)

#582554  autor: Tomq
 16 wrz 2012, 10:09
Pani o aksamitnym głosie z BOK-u zgłosiła moją sprawę ale zaznaczyła że raczej nie będzie z tego nic ponieważ jest różne rozłożenie sieci przez co podobno są takie akcje z internetem. Dodała również że będzie modernizacja sieci , 3 grudnia a ponieważ kończy mi się umowa ma dla mnie świetną ofertę ... Od piwnicy do dachu mam taki sam zasięg i moc sygnału chociaż coraz częściej obserwuje że ten modem huawei e_5 zacina się i np mam 1 kreskę a na netbooku pełną moc i dopiero jak nim troszkę potrząsnę to wtedy pokazuje 5 kreseczek także nie wiem czy mogę mu ufać. Tak czy owak dzisiaj , pracuje od godziny na internecie i jeszcze nie zerwało połączenia a wczoraj wieczorem to była katorga. (Pochwaliłem się , właśnie walczę o załadowanie strony).
Ruben bardzo mi pomagasz za co dziękuje , człowiek nie czuje się jak pijany we mgle przynajmniej..
Myślę że kupie i antenę i router i konektor i przynajmniej rozprowadzę internet po domu
do innych komputerów czy telewizora.
Jak rozumiem , anteną musi mieć jak największy sygnał!?
Czy 60DBI to jest wystarczająco ? Jakie firmy polecacie bo na allegro jest dość mały wybór?

Pozdrawiam
T

#582571  autor: Ruben
 16 wrz 2012, 11:13
Tomq, Pani o aksamitnym głosie powinna przekazać twoje zgłoszenie do Działu Technicznego. Modernizacja sieci będzie i możliwe, że będzie lepiej ale działać nie zaszkodzi już teraz. W twoim przypadku masz do stacji nodeB około 2,5km więc antena o wzmocnieniu 17dBi będzie wystarczająca. Myslę, że coś z firmy Cybertech można wybrać.
Jeżeli chcesz rozprowadzić sygnał po domu, to router jest potrzebny a konektor jest potrzebny żeby podłączyć antenę do modemu tylko pamiętaj, że modemy mają rożne złącza więc ważne jest żeby konektor miał złącze pasujące do zakupionego modemu (E5 nie ma złącza na antenę zewnętrzną). Jak będziesz kupował, to sprzedawca pomoże skompletować wszystko :)
Sprawdź wiadomość prywatną.

#582612  autor: Tomq
 16 wrz 2012, 13:03
Pani posłała zgłoszenie więc zobaczymy co to da.
Jeszcze jedno pytanko.. Widzę że istnieje jeszcze kombinacja router z modemem wbudowanym. Czy jest to lepsza/gorsza alternatywa dla routera + modem?

#582617  autor: Ruben
 16 wrz 2012, 13:18
Tomq pisze:Widzę że istnieje jeszcze kombinacja router z modemem wbudowanym. Czy jest to lepsza/gorsza alternatywa dla routera + modem?
Hmm, nie korzystałem więc trudno jest mi porównać. Możesz podlinkować ten zestaw?

#582629  autor: Ruben
 16 wrz 2012, 13:43
Mam problemy z przeglądarka i nie mogę otworzyć. Cisco na pewno jest bardziej renomowany. O TP Link mogę powiedzieć, że korzystam i działa ale nie ukrywam, że kierowałem się ceną :)

#582647  autor: Marens
 16 wrz 2012, 14:34
Tomq pisze:d piwnicy do dachu mam taki sam zasięg i moc sygnału chociaż coraz częściej obserwuje że ten modem huawei e_5 zacina się i np mam 1 kreskę a na netbooku pełną moc i dopiero jak nim troszkę potrząsnę to wtedy pokazuje 5 kreseczek także nie wiem czy mogę mu ufać.
Miałem przez tydzień w zastępstwie E5, jak zostawiłem MF60 na gwarancje.
Zaobserwowałem, że średnio sobie radzi przy słabym sygnale (-99dBm<++).
Jako, że nie ma złącza na antenę zewnętrzną to może być problem.
Myślę, że inwestycja w sprzęt powinna poprawić sytuacje (Huawei E3131/E353s2 + TP-LINK TL-MR3420 + antena z Cybertecha). TYlko wcześniej podjechałbym pod stację bazową z E5 + laptop i sprawdził czy wszystko jest ok, tak aby wykluczyć kwestie słabego sygnału.
Tomq pisze:Jakie firmy polecacie bo na allegro jest dość mały wybór?
Cybertech, Bestpartner, Dipol, nie kupuj na Allegro anten (jak nie siedzisz w temacie, to bardzo łatwo się na Allegro naciąć jeśli chodzi o anteny)
Tomq pisze:Aktualnie mam modem huawei e_5 który jest totalnie dziadowski ale widzę że wszyscy operatorzy mają modele tej firmy.
Jeśli chodzi o Huawei to można w ciemno brać E3131, E353s2, E398
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2012, 14:44 przez Marens, łącznie zmieniany 1 raz.

#582648  autor: Tomq
 16 wrz 2012, 14:41
Myślę że to niezły pomysł.
Czy karty sieciowe usb a modem umts to jest to samo?
To znaczy czy do karty sieciowej usb mogę wsadzić sim operatora?

#582650  autor: Marens
 16 wrz 2012, 14:48
Tomq pisze:Czy karty sieciowe usb a modem umts to jest to samo?
Nie

Karta sieciowa służy do podłączenia z routerem natomiast modem z stacją bazową operatora.

#582656  autor: Tomq
 16 wrz 2012, 15:01
Wnioskuje z tego że nie ma zbyt dużego wyboru na rynku i właściwie tylko Huawei i ZTE produkują takie modemy. W takim razie , najkorzystniej wybrać modem i abonament u operatora a router i antenę we własnym zakresie. Czy te anteny cybertech są wydajne?Czy warto zainwestować w router dwuzakresowy? Orientuje się ktoś gdzie w Krakowie można znaleźć sklep z takimi akcesoriami i fachową obsługą?

PS Teraz sobie zdałem sprawę że i tak nie skorzystam z internetu jednocześnie w domu i np w mieście.. no ale nie można mieć wszystkiego ;)

#582668  autor: Marens
 16 wrz 2012, 16:27
Tomq pisze:Wnioskuje z tego że nie ma zbyt dużego wyboru na rynku i właściwie tylko Huawei i ZTE produkują takie modemy.
Zły wniosek :wink: Są jeszcze modemy Sierra oraz Option, Nokia. Sierra i Option robią naprawdę dobre modemy, tylko z jakiś względów nie ma ich u operatorów.
Tomq pisze:W takim razie , najkorzystniej wybrać modem i abonament u operatora a router i antenę we własnym zakresie.
Najkorzystniej od operatora wziąć samą kartę sim z usługą.
Nowy sensowny modem to koszt 100-150zł (Allegro). Chociaż w Twoim przypadku najbezpieczniej byłoby kupić zestaw Play Online na kartę z modemem Huawei E3131 za 129zł. Modem jest bez simlocka, z gwarancją, kartę startową Play możesz schować do szuflady - zawsze może się przydać np. w mieście.

Odnośnie przedłużenia umowy to wstrzymaj się do czasu aż uda Ci się uzyskać zadowalające efekty w bieżącej sytuacji. Jest sposób jak dostać ciekawą ofertę, trzeba zadzwonić do specjalnego działu SUK w T-Mobile.

Co masz na myśli przez router dwuzakresowy? (2,5Ghz + 5Ghz?).
Jeśli dobrze zrozumiałem, to w Twoim przypadku nie. Jest to przydatne jak ma się zaszumiony eter w 2,4Ghgz (np. blokowiska w mieście). Chyba, że Ci chodzi o urządzenie 2w1 (router z modemem) to chyba taniej wyjdzie kupić osobno modem + routera do TP-Linka jest już całkiem niezły support w internecie (np. oprogramowanie alternatywne Gargoyle)

Jeśli chodzi o anteny to sam nie korzystam, ciągle się przymierzam.
Choć jest wiele osób zadowolonych na pewnym forum o tematyce bezprzewodowej.
Tutaj ważne jest aby mieć w miarę krótki kabel antenowy między anteną a modemem.

#582751  autor: Tomq
 16 wrz 2012, 20:22
Tak myślałem o dwu zakresowym 2,4 i 5 ale dobrze wiedzieć że nie warto się w to pakować.
A jak wygląda sytuacja z LTE ? Warto kupić modem i router pod LTE już ? I co to jest ten SUK?
I reasumując antena powinna być kierunkowa czy dookolna ? Szczerze ciężko znaleźć antenę 2,4ghz z 19DBI .. Mam nadzieje że to wystarczy.

#582790  autor: Marens
 16 wrz 2012, 22:10
Tomq pisze:A jak wygląda sytuacja z LTE ? Warto kupić modem i router pod LTE już ?
Jak nie jesteś w zasięgu LTE ani nie korzystasz z usług Plusa, Cyfrowego Polsatu to mija się z celem. Jeśli już to warto spróbować z HSPA+DC. Dobry zestaw pod LTE/HSPA+ to Huawei E398 + Dovado Tiny tylko myślę, że jest to zbyt droga zabawa.
Tomq pisze: I co to jest ten SUK?
Sprzedaż utrzymanie klienta
Dzwonisz na 602900 i dajesz połączenie z konsultantem. Później musisz wybrać inny temat i poprosić o przełączenie do działu utrzymania klienta. Problem jest w tym, że nie wszyscy chcą przełączać i idą w zaparte, że oni też są konsultantami z przedłużania umów.Więcej poczytasz tutaj: http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=45977
Tomq pisze:I reasumując antena powinna być kierunkowa czy dookolna ?
Kierunkowa, dookolne w większości przypadków
Tomq pisze:Szczerze ciężko znaleźć antenę 2,4ghz z 19DBI ..
tylko pogarszają sprawę.
To nie jest 2,4Ghz, tylko 2,1Ghz (2100Mhz)
Odnośnie anteny, to przykładowe:
http://www.cybertech.com.pl/p58,antena- ... fme-z.html
http://www.cybertech.com.pl/p55,antena- ... fme-z.html
http://www.cybertech.com.pl/p76,antena- ... fme-z.html
http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9
http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9