• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #578972  autor: arturaro
 31 sie 2012, 11:19
Mam obecnie mixa w T_mobile którego niedługo spłacę więc powoli zaczynam się rozglądać za ofertą dla mnie.

Wiem, że na pewno będzie to abonament.

Mój profil korzystania z telefonu wygląda następująco: około 400 min rozmów do tego jakieś 250 sms'ów i obowiązkowo internet z lejkiem (obecnie mam pakiet 600MB i raczej nie wystarcza na miesiąc więc 1GB byłby pożądany).
Najwięcej dzwonię do jednej osoby która ma zarówno tel w Play jak i Orange więc darmowe minuty do którejś z tych sieci pozwoliłyby zaoszczędzić sporo minut.

Wiem, że sporo wymagam ale fajnie jakbym jakiś przyzwoity telefon przy okazji mógł kupić, za swojego wziąłbym około 500 więc taka dopłata wchodzi w grę.

Tak ze wstępnego rozeznania widzę, że pasuje tu Play AIMax 65 i w tym abo jest Samsung Galaxy Advance w miarę dobrej cenie ale może coś mi umknęło i ktoś zna/zaproponuje inne rozwiązanie.

Za wszelką pomoc będę wdzięczny;)

#578980  autor: PalonyLolek
 31 sie 2012, 11:36
arturaro, ale w ofercie AIMAX65 nie masz stanu darmowego, tylko przez pół roku, więc to raczej odpada.

Może zatem AIMAX75 - 650 min. stan darmowy, 1Gb z lejkiem za 75zł.

Nie wiem co może oznaczać dla Ciebie przyzwoity telefon, ale Advance w sumie jest taki sobie...

Ceny smartfonów przy tym abo:

HTC Evo 3d - ~450zł
HTC Desire S- ~150zł
Samsung Galaxy s+ - ~99zł
Samsung Wave III - ~199zł
Sony Ericsson Xperia Arc S - ~299zł

Tak to mniej więcej wygląda jeśli chodzi o te ciekawe telefoniki.

#578992  autor: arturaro
 31 sie 2012, 12:08
Ten abonament faktycznie zacnie wygląda i jak na razie jest to mój faworyt...a co do telefonów to po pierwsze większość z nich z tego co wiem jest nieosiągalna(niedostępna) w Play i poza Evo raczej mniej wydajna od Advance'a; a po drugie wszystkie poza Wave'em(który jest zupełnie nie z mojej bajki) już miałem i jakoś żaden mnie na dłużej nie przekonał do siebie;)

#578999  autor: PalonyLolek
 31 sie 2012, 12:33
arturaro pisze: tego co wiem jest nieosiągalna(niedostępna) w Play
Tylko Galaxy s+ z tych, które teraz wymieniłem jest niedostępny w centrali, więc myślę, że nie jest tak tragicznie :wink:

#579026  autor: sosen
 31 sie 2012, 15:00
Może pantera? http://www.orange.pl/kid,4002009272,id, ... ticle.html za 69,90 masz nielimitowane do orange, wybrany numer i pakiet na neta. z telefonów też można coś wybrać. zwykłe albo odnowione.

#579033  autor: arturaro
 31 sie 2012, 15:26
A ten pakiet na net to z lejkiem? bo z tego co widzę to niekoniecznie...telefonów odnowionych już nie ma bo w tych cenach bym się nie zastanawiał.

#579035  autor: sosen
 31 sie 2012, 15:35
za free lejek można mieć w abo 89,90 zł. a jeśli chcesz mieć lejek w abo 69,90 to trzeba by było dokupić pakiet 300 MB za 9 zł. I wtedy byłby lejek. Z tą dostępnością telefonów to się zmienia. bo np. jeszcze dziś był na stronie mozart odnowiony a widzę że już go nie ma. Z pozostałych telefonów w rozsądnej cenie to np:

http://www.orange.pl/klienci_ind/panter ... 38:XT_5433

#579036  autor: Vieslav
 31 sie 2012, 15:36
Lejek jest w Orange w abo od 89zł wzwyż lub po aktywacji pakietu 300MB za 9zł. Czyli miałbyś 800MB z lejkiem za 78zł + reszta z abonamentu. Jeśli już coś takiego rozważasz to lepiej od razu brać 89zł - 1,5GB z lejkiem, 300 minut, nielimitowane w Orange, całkiem przyzwoite ceny telefonów, pakiet tv (1200 minut na oglądanie tv, nie pobiera ci wtedy MB z pakietu, do tv jest aplikacja na androida) i jeśli mnie pamięć nie myli to darmowy dostęp do muzyki w deezer.com (również jest aplikacja na androida i także nie pobierają MB z pakietu za słuchanie). Z dodatków to jeszcze darmowe hot spoty, ale tego jest tyle co kot napłakał więc nie ma sensu sobie głowy zawracać.

#579430  autor: ciekawy
 02 wrz 2012, 01:42
arturaro

Zdecydowanie wybierz PLAY bo masz najwięcej minut w abonamencie + pakiety minut do wszystkich + pakiet nielimitowanych sms-ów, jest też pakiet chyba 250 sms-ów tańszy od tego nielimitowanego, limit 1GB w standardzie, potem lejek 32kb/s + stan darmowy. Nie z wszystkiego musisz korzystać, tylko z tego z czego potrzebujesz, piszę jakie opcje mógłbyś mieć w taryfie gdybyś wybrał PLAY.

W taryfach Orange chyba to jest limit 250MB i drogi pakiet chyba 29 zł za 1GB, więc nie za bardzo opłacalne i masz mniej minut w abonamencie. Lejek 16kb/s.
Jak czytam o pakiecie 300MB za 9 zł to już lepiej korzystać z oferty PLAY na kartę z pakietem netowym 1GB za 10 zł, pakiet działa na zasięgu PLAY, Plus i Orange.
Porównywałem kiedyś oferty Orange z ofertami PLAY i te oferty Orange nie za bardzo się opłacają, w dodatku masz wyższą cenę do PLAY po minutach z abonamentu.

Moim zdaniem zdecydowanie PLAY.
Dostępność telefonów to zależy od salonu, w jednym mają, w innym nie,można zamówić przez net, ja bym na dostępność większej uwagi nie zwracał bo zawsze można też zamówić i do paru dni salon może mieć dla ciebie telefon, a myślę, że męczenie się w sieci przez 2 lata albo dłużej (zależy od długości umowy) która daje gorsze warunki nie bardzo ma sens i te, powiedzmy 2-3 dni które poczekasz na telefon (gdyby salon nie miał tego telefonu który cię interesuje) są niczym w porównaniu do lat na które jest umowa.

#579446  autor: sosen
 02 wrz 2012, 08:48
Bajki opowiadasz. Pakiet internetowy w parterze jest w cenie abo i nie jest to 200 MB. Jak chcesz coś porównywać to się zorientuj w ofertach. Bo czy coś jest lepsze lub gorsze to zależy od potrzeb. Zwróć tez uwagę na ceny telefonów które w play są niestety kosmiczne.

#579650  autor: ciekawy
 03 wrz 2012, 00:24
przecież pisałem, że chyba 250MB w Orange jest wliczone w taryfe, a jak za mało komuś tego limitu to musi dokupić dodatkowy pakiet.

#579668  autor: Vieslav
 03 wrz 2012, 08:32
Nie jest to 250MB. Zapoznaj się z cennikiem.

#579722  autor: arturaro
 03 wrz 2012, 14:18
W orange faktycznie ta oferta jest nieciekawa, chyba że przy abo około 90zł a to już lekka przesada. Jeszcze dziś podszedłem do Plusa i tam mi przedstawiono abo za 59.90 plus 10 zł za pakiet 600MB i w tym 550 minut i nie wiem czy mnie to przypadkiem nie urządza ale jeszcze na spokojnie to muszę przeanalizować a tu jak na złość jakieś problemy z billingiem z T-mobile mam.

#579829  autor: ciekawy
 03 wrz 2012, 21:21
Jakbym miał wydać 90 zł w Orange to już wolałbym ofertę w PLAY za około 100 zł, dokładnie chyba 99 zł z abonamentem nielimitowanych rozmów i telefonem albo ofertę samej karty SIM za 79 zł, a telefon kupiłbym sobie sam, chyba, że korzystniej wyszłaby ta pierwsza opcja.

#579867  autor: thonka
 03 wrz 2012, 22:41
arturaro, w play oferta sensowna dla Ciebie zaczyna sie przy 75zl (AI MAX75) gdzie jest zarowno stan darmowy oraz 450 minut wymienne na 725 smsow (jezeli wyslesz 250 smsow to zostanie Tobie ok. 295 minut do wszystkich sieci) oraz 1GB danych.
srednia oplata abonamentowa uwzgledniajac rabat przez pierwsze 3 miesiace to 71,32zl

w orange jest problem, bo albo bierzesz wersje z danymi i masz problem z smsami, albo bierzesz plan smsowy, ale nie masz tyle danych ile chcesz...

pantera za 70zl daje Tobie 225 minut (1:1 z smsami) oraz 500MB bez lejka (lejek to dodatkowe 300MB za 9zl). darmowe rozmowy w orange i 1 numer stacjonarny z 1200 minut.
pakiet sms to koszt 10zl za 60-80 wiadomosci (zaczynasz od 60 i co miesiac dostajesz 10 wiecej az do 80 w trzecim miesiacu).
w wersji za 90zl zmienia sie tylko tyle, ze masz 300 minut oraz 500MB z lejkiem (lub 1GB bez lejka) i masz jeszcze dodatkowo pakiet TV.

przy tej ilosci smsow bardziej chyba sie oplaca opcja pelikan, gdzie za 60zl masz 150 minut, nielimitowane smsy w orange i 800 wiadomosci do wszystkich sieci. do tego musisz tylko wtedy dokupic 300MB z lejkiem za 9zl.
ew. wybrac wyzsza opcje za 80zl gdzie jest 225 minut i 2000 smsow do wszystkich, a reszta j.w.

IMHO oferta play jest jednak bardziej uniwersalna i nie ma takich ograniczen.
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2012, 16:25 przez thonka, łącznie zmieniany 1 raz.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#579981  autor: arturaro
 04 wrz 2012, 15:33
Dziękuję wszystkim za pomoc i porównania ofert..klamka zapadła, wybrałem Play i abonament All Inclusive Max 65 a dzięki temu, że koleżanka akurat chciała się pozbyć numeru z Playa mam go na warunkach dla stałych klientów.
Czyli abo 45 zł a po pół roku gdy skończy się bezpłatny stan darmowy za dodatkowe 10zł mogę go dokupić podobnie jak darmowe sms'y do wszystkich za 7zł czyli do wygadania mam 400 minut do innych sieci, net 1GB i smsy bez limitu za w sumie 62zł.
Do tego wybrałem jakiś telefon na sprzedaż a pozbywając się swojego starego kupiłem Xperię P na wolnym rynku.
Jedyny minus to to że czeka mnie zmiana numeru ale to też chyba dobrze mi zrobi;) a ofertę IMO mogą chyba przebić tylko abonamenty typu "tylko SIM" chociaż i tu mogłoby być ciężko.
Pozdrawiam.