• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #577089  autor: horas
 23 sie 2012, 18:20
witam wszystkich :)
mam wielki dylemat i ból głowy...
temat był już pewnie wielokrotnie wałkowany więc nie bijcie za mocno proszę bo potrzebuję świeże info :lol:

w ciągu kilku dni muszę podjąć decyzję którą sieć wybrać....

nie pytam o stawki czy abonament albo koszty telefonu ani kwestie zasięgu (w perspektywie NetWorks!)
pytam o BOK/SUK, podejście do klienta, bonusy przy przedłużaniu umowy, jakość połączeń GSM/UMTS - ogólnie o podejście do klienta

na początku zdecydowany byłem na T-Mobile....później przyszło zwątpienie (słabo przy przedłużaniu umowy ale dobra jakość rozmów GSM no i dobre CI)
zacząłem więc łypać okiem na Orange ale z czasem też zacząłem myśleć (słaba jakość rozmów, przeciętne CI ale bogato przy przedłużaniu umowy) - tyle na tym forum zdążyłem wyczytać

proszę zatem o rozwianie moich wątpliwości i o pomoc w wyborze 8)

pozdrawiam i czekam na życzliwe komentarze :smt006

#577094  autor: Artur051
 23 sie 2012, 19:11
horas pisze: dobre CI)
Po działaniu NetWorks! lokalizacje w T wysyłają Orangowskie CI ;p Czyli w większości tylko nazwa miejscowości ;).

#577184  autor: ciekawy
 24 sie 2012, 01:20
horas

na czym ci dokładnie zależy ?
zawsze się wybiera sieć dla czegoś, np dla lepszego zasięgu 2G albo 3G albo dla nielimitowanych rozmów w sieci całkiem albo płatnych za pierwszą minutę albo pakiety, tak to jakoś napisałes, że nie wiadomo na czym ci zależy, na co zwracasz uwagę i co doradzić.

napewno T ma lepszy zasięg 2G 900 ten zwykły, który pokrywa też wsie i te miejsca kraju które są gorzej pokryte tym samym 900 przez Orange, cofając się trochę w czasie zauważysz, że Idea miała gorszy zasięg od Plusa i Ery, w tym 2G tak zostało, że Orange ma gorszy ten zasięg od tych dwóch sieci.

przedłużenie umowy - poczytaj sobie tematy w których użytkownicy piszą jakie mają warunki na przedłużenie umowy, może to pomoże ci wybrać sieć, dużo zależy od tego ile wydajesz na telefon i czy sieć da coś wynegocjować czy nie.

co do NetWorks to się jeszcze okaże czy sieć Plus z zasięgiem Aero2 nie okaże się lepsza od tej sieci NetWorks, powstrzymałbym się jeszcze długo z opinią czy ten NetWorks będzie taki dobry, najpierw niech zacznie działać, potem się oceni.

#577191  autor: horas
 24 sie 2012, 07:08
Artur051 pisze:
horas pisze: dobre CI)
Po działaniu NetWorks! lokalizacje w T wysyłają Orangowskie CI ;p Czyli w większości tylko nazwa miejscowości ;).
niestety muszę się z Tobą zgodzić ....przynajmniej w Szczecinie gdzie już NetWorks! działa (około 85% z tego na co mają zezwolenia) na BTS'ach T-Mobile CI wygląda następująco "Szczecin" (bez cudzysłowowa oczywiście)... :cry:

@ciekawy
Ideą NetWorks! jest to by wspólnie zarządzać siecią O i T, dlatego tam gdzie nie ma zasięgu O a ma T to wkrótce powinien się pojawić i na odwrót 8)
Wkrótce przewaga T (GSM900) nad O zniknie bo zastąpią ją wspólne maszty
ale jak zawsze czas wszystko zweryfikuje.

Wracając do sedna, interesuje mnie tzw. obsługa po sprzedażowa.
Wyczytałem na tym forum, że więcej daje O przy przedłużaniu umów (minuty x2), w T nie znalazłem takich informacji.

#577312  autor: thonka
 24 sie 2012, 15:47
horas, w T dostajesz rabat na abonament. np zamiast placic 80zl dostajesz rabat do 59zl i rabaty na wybrane uslugi dodatkowe. przy wysokich abonamentach mozesz dostac tez rabat na telefon.

tu na pierwszej stronie masz mniej-wiecej to opisane: http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=45977

pytanie czy wybieranie teraz sieci pod przedluzenie (perspektywa 12-24 miesiecy) jest sensowne? przez ten czas zarowno oferty innych sieci jak i oferta utrzymaniowa moga sie kilkakrotnie zmienic.

co do BOKu, w T jestem juz 4ty rok, wczesniej bylem w Orange 3 lata. to po co dzwonilem do BOKu zawsze bylo zalatwiane. reklamacji jeszcze zadnej nie mialem wiec nie wiem do konca jak to jest zalatwiane. na pochwale zasluguje obsluga via mail jezeli wsylasz je z poziomu iBOA - odpowiedz jest zazwyczaj po gora 2-3 dniach.

co do przedluzen w orange - ladnie wyglada 2x wiecej minut poki nie zobaczy sie ile tych miunt jest w standardzie. delfin za 60zl ma ich 150 + 150 za przedluzenie + 5 pakietow z ktorych mozna wycisnac dodatkowe 150 minut. daje to 450 minut i nic wiecej. w standardowym delfinie jest tych minut 300 o ile 5 pakietow zlozysz w 150 minut.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet
 #577333  autor: Orange Ekspert
 24 sie 2012, 16:24
horas pisze:witam wszystkich :)
mam wielki dylemat i ból głowy...
temat był już pewnie wielokrotnie wałkowany więc nie bijcie za mocno proszę bo potrzebuję świeże info :lol:

w ciągu kilku dni muszę podjąć decyzję którą sieć wybrać....

nie pytam o stawki czy abonament albo koszty telefonu ani kwestie zasięgu (w perspektywie NetWorks!)
pytam o BOK/SUK, podejście do klienta, bonusy przy przedłużaniu umowy, jakość połączeń GSM/UMTS - ogólnie o podejście do klienta

na początku zdecydowany byłem na T-Mobile....później przyszło zwątpienie (słabo przy przedłużaniu umowy ale dobra jakość rozmów GSM no i dobre CI)
zacząłem więc łypać okiem na Orange ale z czasem też zacząłem myśleć (słaba jakość rozmów, przeciętne CI ale bogato przy przedłużaniu umowy) - tyle na tym forum zdążyłem wyczytać

proszę zatem o rozwianie moich wątpliwości i o pomoc w wyborze 8)

pozdrawiam i czekam na życzliwe komentarze :smt006
W jakim zakresie wykorzystujesz swój telefon? Ile miesięcznie dzwonisz, SMS-ujesz i do jakich Sieci komórkowych? Będzie można łatwiej coś zaproponować.

#577715  autor: Vieslav
 26 sie 2012, 12:22
horas pisze:jakość połączeń GSM/UMTS - ogólnie o podejście do klienta
W T masz HD Voice zarówno w 2G jak i w 3G, a transmisja danych w stosunku do Orange jest na nieporównywalnie wyższym poziomie.
horas pisze: pytam o BOK/SUK, podejście do klienta
Nie miałem okazji "testować" BOKu T (na szczęście nie miałem jeszcze problemów z tą siecią), za to w Orange wygląda to tak, że ty o jednym, konsultant o drugim a pocztą przyślą ci trzecie. Komunikacja mailem to jak pisanie z botem.

#577879  autor: horas
 27 sie 2012, 08:14
thonka pisze:horas, w T dostajesz rabat na abonament. np zamiast placic 80zl dostajesz rabat do 59zl i rabaty na wybrane uslugi dodatkowe. przy wysokich abonamentach mozesz dostac tez rabat na telefon.

tu na pierwszej stronie masz mniej-wiecej to opisane: http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=45977

pytanie czy wybieranie teraz sieci pod przedluzenie (perspektywa 12-24 miesiecy) jest sensowne? przez ten czas zarowno oferty innych sieci jak i oferta utrzymaniowa moga sie kilkakrotnie zmienic.

co do BOKu, w T jestem juz 4ty rok, wczesniej bylem w Orange 3 lata. to po co dzwonilem do BOKu zawsze bylo zalatwiane. reklamacji jeszcze zadnej nie mialem wiec nie wiem do konca jak to jest zalatwiane. na pochwale zasluguje obsluga via mail jezeli wsylasz je z poziomu iBOA - odpowiedz jest zazwyczaj po gora 2-3 dniach.

co do przedluzen w orange - ladnie wyglada 2x wiecej minut poki nie zobaczy sie ile tych miunt jest w standardzie. delfin za 60zl ma ich 150 + 150 za przedluzenie + 5 pakietow z ktorych mozna wycisnac dodatkowe 150 minut. daje to 450 minut i nic wiecej. w standardowym delfinie jest tych minut 300 o ile 5 pakietow zlozysz w 150 minut.
witam Krajana ;)
zdecydowany jestem (tak gdzieś w 95%) na T i ich 18 miesięczną umowę za 29,90 + 5,00 za sieć rodzinną
lubię swoją słuchawkę ;) i nie mam potrzeby wymiany/zakupu nowej

Znajomych mam chyba w wszystkich możliwych sieciach w PL :) także w tym przypadku nie ma sensu doboru oferty pod nich

GSM 900 w zupełności mi wystarczy, nie korzystam z UMTS2100/900 a patrząc teraz z mojej perspektywy/lokalizacji to ładnie wygląda "budowa" wspólnej sieci NetWorks!
Tam gdzie był słaby zasięg T lub O teraz jest na max jednego i drugiego (mówię tu o Szczecinie i okolicach)

Dziękuję zatem wszystkim za komentarze :)

pozdrawiam,
horas

ps. mam tylko nadzieję, że NetWorks! poprawi działanie CI tam gdzie musi ;)

#577957  autor: thonka
 27 sie 2012, 14:00
horas, no to na przedluzenie musze Cie zmartwic - przedluzenie bez telefonu jest praktycznie nienegocjowalne i jest "takie sobie". mozna co najwyzej wydrzec umowe na 12 miesiecy zamiast nastepnych 18...

ale jak pisalem - wybieranie teraz oferty w perspektywie jej przedluzenia za 18 miesiecy jest bez sensu.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#577960  autor: horas
 27 sie 2012, 14:35
thonka pisze:horas, no to na przedluzenie musze Cie zmartwic - przedluzenie bez telefonu jest praktycznie nienegocjowalne i jest "takie sobie". mozna co najwyzej wydrzec umowe na 12 miesiecy zamiast nastepnych 18...
ale to by mi pasowało :)
12 miesięcy byłoby OK a telefon kupiłbym sobie i tak na aledrogo 8)
ta opcja jak najbardziej mi pasi przy przedłużaniu oczywiście

pozdr.
horas

Umowa podpisana z T-Mobile :)

temat do zamknięcia 8)