• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #574378  autor: vojtas12
 11 sie 2012, 22:43
Kod: Zaznacz cały
Abonent ma możliwość aktywacji e-faktury w chwili zawarcia Nowej Umowy/Aneksu do Umowy lub w terminie późniejszym, jednak nie później niż do dnia 28 lutego 2013 roku.  
6. Po upływie terminu, o którym mowa w ust. 5 niniejszego paragrafu i nie aktywowaniu e-faktury lub rezygnacji z e-faktury po tym terminie, miesięczna opłata abonamentowa za wybrany przez Abonenta Pakiet zostanie powiększona o 10 zł (12,30 zł z VAT) począwszy od następnego okresu 
rozliczeniowego, następującego bezpośrednio: 
a) po dniu 28 lutego 2013 roku – w przypadku braku aktywacji e-faktury,  
b) po dniu złożenia przez Abonenta rezygnacji z e-faktury. 
Czy nie sądzicie, że powyższa informacja, to kolejny samobój dla tego operatora? A może kolejny pomysł na wyciągniecie od klienta pieniędzy?
Ostatnio zmieniony 12 sie 2012, 13:13 przez vojtas12, łącznie zmieniany 1 raz.

Żyje się tak samo, jak śni - w pojedynkę...

#574402  autor: ciekawy
 12 sie 2012, 00:03
Nie jestem w Orange ale mi to bez znaczenia bo kiedy w firmach telekomunikacyjnych nie było e-faktury to zgłaszałem, żeby nie wysyłali faktur i tak było, kiedy weszły te e-faktury to ja od początku aktywacji korzystam z elektronicznej faktury, którą nie zawsze przeglądam bo po co skoro rachunek się zgadza, ogólnie moim zdaniem papierowa faktura, która przychodzi standardowo wszystkim nie służy niczemu oprócz tego, że raz czy parę razy przeglądną tą fakturę, a potem wyrzucą do kosza, więc to jest bez sensu, żeby takie papierki szły do klienta, który przejrzy i wyrzuci do kosza, z tego powodu mam od bardzo dawna elektroniczną opcje sprawdzenia połączeń i e-faktur od kiedy weszły w życie. Moim zdaniem to jest dobry pomysł, żeby ludzie płacili za e-faktury bo to zmusi ludzi do myślenia czy te faktury są naprawde potrzebne, a argument, że ludzie chcą wiedzieć ile mają zapłacić do mnie nie trafia bo są opcje elektroniczne za pomocą których można sprawdzić kwotę rachunku do zapłacenia i zawsze można zrobić przelew z konta, z banku, z poczty, tyle, że z konta jest najbardziej opłacalny bo często darmowy i jeśli zdefiniowany to nie trzeba za każdym razem wprowadzać danych odbiorcy, numeru konta odbiorcy, adresu, itp, itd, a jak ktoś jest wygodny to może zrobić polecenie zapłaty i nawet jeśli ktoś powie, że firma nie wpłaca kasy na konto to zawsze tą kase może wpłacić sam, potem firma sobie pobierze kase na opłacenie rachunku, dla jednej firmy może tak się nie opłaca ale jak ktoś ma więcej rzeczy do płacenia to opłaca się płacić z rachunku bankowego, czy przelewem, zleceniem stałym czy poleceniem zapłaty to każdy sobie sam musi zdecydowac i nie pisać, że konta są płatne bo są też te za których prowadzenie nie trzeba płacić.

Mi się w Orange na abonament nie podoba to, że żeby skorzystać ze zniżki jeśli ktoś ma więcej niż jedną usługę w Orange to musi być wszystko na jednej fakturze/koncie abonenta, to mi się nie podoba bo są ludzie, którzy wolą oddzielić telefon i internet i mieć to na oddzielnych kontach abonenta, wtedy zniżka nie przysługuje i za to daje sieci Orange duży minus.

#574430  autor: ManiacGSM
 12 sie 2012, 07:30
A jak dla mnie próba zaoszczędzenia kosztem klienta. -nie jestem pewien czy takie coś jest zgodne z prawem ( jak dla mnie nie) ,no ale podpisując umowę dajmy na to w Orange zgadzamy się tym samym na ich warunki i regulaminy. Jak dla mnie to jedna wielka h%jnia, ale na szczęscie nie mam abo w Orange, poza tym w tym kraju jest tak ,ze trzeba mieć wszysko na papierze-niby ktoś zaraz powie ,że mogę sobie potem sam wydrukować,lub sprawdzić on-line, ale dlaczego ta ja mam tracić swój paier i tusz w przypadku wydruku.

PLUSH na Kartę x1. Virgin Mobile x1, Orange FREE x1, PLAY MIX x1.
iP 5s, NOKIA C7, HUAWEI Y5, BB 9810, NOKIA 2610.

#574459  autor: Spioszek
 12 sie 2012, 13:09
Operatorzy wszędzie szukają oszczędności, przecież wysłanie pare milionów faktur co miesiąc i ponagleń kosztuje nie mało.

Nawet jeśli Orange ma specialną umowe z Pocztą Polską, to i tak za darmo to nie jest, do tego dochodzą koszty na pracownika, przecież ktoś musi wkładać te papierki w koperty i jeszcze wysyłać ;).

#574477  autor: user_delete34
 12 sie 2012, 14:30
To kosztuje 10 razy mniej niż sobie liczą. Chcą zaoszczędzić? Niech nie drukują zbędnych reklamówek dodawanych w kopertach (np. Orange biznesowy).

#574494  autor: vojtas12
 12 sie 2012, 17:14
Za fakturę mógłbym zapłacić, ale 50gr, max 1zł. Opłata 10zł za wydruk faktury to jest, umówmy się, piep%one złodziejstwo. Czy to na pewno jest zgodne z prawem? I czy nie odstraszy klientów? I bez tego Orange traci ich na potęgę.

Żyje się tak samo, jak śni - w pojedynkę...

#574611  autor: citizen#1
 13 sie 2012, 00:25
Czy to dotyczy tylko nowych umów z Orange?
Bo moi rodzice jeszcze mają telefon stacjonarny od TPSA i jednak preferują fakturę papierową.

#574615  autor: ciekawy
 13 sie 2012, 01:33
ManiacGSM pisze:A jak dla mnie próba zaoszczędzenia kosztem klienta. -nie jestem pewien czy takie coś jest zgodne z prawem ( jak dla mnie nie) ,no ale podpisując umowę dajmy na to w Orange zgadzamy się tym samym na ich warunki i regulaminy. Jak dla mnie to jedna wielka h%jnia, ale na szczęscie nie mam abo w Orange, poza tym w tym kraju jest tak ,ze trzeba mieć wszysko na papierze-niby ktoś zaraz powie ,że mogę sobie potem sam wydrukować,lub sprawdzić on-line, ale dlaczego ta ja mam tracić swój paier i tusz w przypadku wydruku.
Prawo ma to do siebie, że go nie obchodzi czy coś dla kogoś jest zgodne z prawem czy nie.
Po co masz drukować fakture skoro na niej jest tylko historia połączeń, sms-ów, itp, itd ? jak na bieżąco kontrolujesz ile zostało minut do wykorzystania i umiesz sprawdzić saldo rachunku to można bez problemu opłacić rachunek nie mając faktury i tego papierku do opłaty rachunku w banku, o tym nie będę pisał bo o formach płatności pisałem już wcześniej.

[ Dodano: 2012-08-13, 01:39 ]
citizen#1 pisze:Czy to dotyczy tylko nowych umów z Orange?
Bo moi rodzice jeszcze mają telefon stacjonarny od TPSA i jednak preferują fakturę papierową.
Z pierwszego postu wynika, że sieć rozsyła papier, że od któregoś dnia będzie płatna faktura normalna, nawet jeśli by tak nie było w co wątpię to dla przedłużonych umów byłyby już nowe warunki.

#574644  autor: Vieslav
 13 sie 2012, 11:29
Nie wiem jak teraz, ale ja dostaje rabat 1,50zł do rachunku za jedną komórkę i freedoma, a do drugiej mam doliczane ~4MB właśnie za rezygnacje z papierowej faktury.

#574663  autor: Orange Ekspert
 13 sie 2012, 13:14
vojtas12, warto dodać że opisana sprawa tyczy się wyłącznie oferty Firma bez Ograniczeń. Pozostałe plany taryfowe działają na starych zasadach.
Dodam również że za aktywację i utrzymanie e-faktury na maila przez trzy miesiące można otrzymać 300 punktów w programie PayBack oraz dodatkowy pakiet minut dla Klientów TP. Więcej informacji znajdziecie tutaj: http://oran.ge/PcsiUx.

#575102  autor: Underek
 15 sie 2012, 12:16
Orange Ekspert pisze:wyłącznie oferty Firma bez Ograniczeń.
Rozmowy bez limitu też, zwyczajna "promocja" Orange ponieważ normalnie z fakturą papierową płaciłbyś już od podpisania umowy te 10 zł. więcej.