• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #573982  autor: user_delete46
 10 sie 2012, 07:37
Witam
Zastanawiając się nad ofertą Play TYLKO SIM przeczytałem regulamin i jedna rzecz mnie w nim szczególnie zaniepokoiła, a mianowicie 9 punkt działu "Dodatkowe informacje":
9. W ramach niniejszej Oferty Promocyjnej zakazane jest wykorzystanie telefonu komórkowego jako modem podłączony do komputera (tzw. tethering).

Wiecie może czy ten punkt jest jakkolwiek przestrzegany? Co operator może zrobić za nieprzestrzeganie tego podpunktu? Blokada sim-box czy może jeszcze coś innego? Często korzystam w ofercie na kartę z tetheringu i nie wyobrażam sobie nie móc skorzystać z mojego własnego hot spota w niektórych sytuacjach.

Czy są jeszcze jakieś "niedogodności" w tej ofercie, które być może ja przeoczyłem, a o których Wy wiecie?

Regulamin tej oferty można znaleźć na stronie Play, ale tutaj wrzucam direct linka:
http://www.play.pl/resources/pdf/Regula ... 230312.pdf

#573987  autor: get
 10 sie 2012, 07:53
Tak naprawdę to nasza - sprawa klientów jak wykorzystamy ten transfer, PLAY nie powinien się do tego przyczepiać. Jak zażyczę to mogę sobie rozdzielić to na 100 komputerów.

#573990  autor: user_delete46
 10 sie 2012, 08:16
No tak, ale to jest Twoja opinia, a w regulaminie, na który się zgadzasz, jest napisane, że nie możesz tak korzystać z transferu. Dlatego ponawiam pytanie: czy Play to kontroluje jakkolwiek (chociażby wyrywczo)?

#573992  autor: PalonyLolek
 10 sie 2012, 09:09
klimas7, jest to w regulaminie ujęte, był o tym temat na forum.
Wiem, że nie jest to sprawdzane i jeszcze nie spotkałem się z sytuacją żeby u kogoś to "wykryli" a w Play już trochę pracuje.
To jest taki pusty zapis w regulaminie.
Sprawdź sobie założony wątek w tej sprawie, wystarczy użyć opcji "szukaj".

#573999  autor: pakierhakierxd
 10 sie 2012, 10:07
Ja nie raz udostępniałem w abonamencie i jakoś nic się nie stało:)

Pozdrawiam :)

#574002  autor: KR2615
 10 sie 2012, 10:15
Tu nie chodzi o podłączene telefonu jako mdemu do laptopa, stacjonarki czy zrobienie z niego hotspota. Chodzi o zakaz wykorzystywania SIM-kart do celów teleetrycnych, jak np. monitorowanie pogody, sprzętów elektronicznych, sterowania bramami i innymi automatami. Sądze, że puki jesteś zalogowany z telefonu komórkowego albo modemu wszystko jest ok.

#574014  autor: PalonyLolek
 10 sie 2012, 10:46
krzys pisze:Tu nie chodzi o podłączene telefonu jako mdemu do laptopa
Chodzi także o to.

#574045  autor: drcox
 10 sie 2012, 12:59
Play jest dziwny. W Lubię to! takiego zapisu nie ma, w abonamentach jest. Nikt tego nie sprawdza i nie przestrzega. Korzystanie z netu na smartfonie w praktyce przestało się różnić od korzystania na komputerze...

#574056  autor: KC-KARLOS
 10 sie 2012, 13:39
drcox, dokładnie, internet jest taki sam, poprzez identyczny APN. Więc nie ma się czego obawiać. Play z chęcią oferuje dość duże paczki danych, aby ludzie korzystali z transmisji danych i wykorzystywali swoje urządzenia w pełni.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#574071  autor: user_delete34
 10 sie 2012, 13:55
drcox pisze:Korzystanie z netu na smartfonie w praktyce przestało się różnić od korzystania na komputerze...
Nie tylko z racji częstości korzystania ale i z racji wygody, bo niektóre telefony mają już takie duże wyświetlacze, że nawet nieźle się na nich czyta.
Ciekawe, czy u nas wejdzie kiedyś coś takiego jak w AT&T wprowadzają: współdzielona paczka danych (jedno abo na internet do laptopa, telefonu itp).

#574079  autor: pakierhakierxd
 10 sie 2012, 14:00
To jest fajne:)

Pozdrawiam :)

#574145  autor: get
 10 sie 2012, 19:38
Gdyby tak bardzo chcieli egzekwować ten zapis, by nie byłoby można podzielić internetu ustawili by parametr TTL = 1 co by znacznie utrudniło rozdzielanie internetu za pomocą telefonu z funkcją hotspota WiFi, lub po podłączeniu przez USB z NDIS. Na twoim miejscu nie przejmowałbym się i tak bym używał internetu z Play w raz z telefonem z hotspotem WiFi

#574622  autor: kitas5
 13 sie 2012, 08:31
Ja spokojnie używam i nic się nie dzieje.
Generalnie tam jest taki zapis, że w przypadku wykrycia wyłączą Ci ten darmowy transfer na portale onet, facebook i wikipedia.
Praktycznie z żadnego nie korzystam, więc od razu mogą sobie ciąć :D

#574648  autor: Vieslav
 13 sie 2012, 11:44
Markadiusz pisze:Ciekawe, czy u nas wejdzie kiedyś coś takiego jak w AT&T wprowadzają: współdzielona paczka danych (jedno abo na internet do laptopa, telefonu itp).
Zapomniałeś dodać o zablokowaniu większości dostępnych usług, przez co zostaje ci praktycznie tylko www i email.
drcox pisze:Play jest dziwny.
Nie od dziś wiadomo :lol: .
get pisze:Tak naprawdę to nasza - sprawa klientów jak wykorzystamy ten transfer, PLAY nie powinien się do tego przyczepiać.
Mylisz się. W przypadku podpisywania umowy do czegoś się zobowiązujesz. Jest taki zapis i potwierdziłeś własnym podpisem, że nie będziesz tego robił.
Swoją drogą zapis jest dziwny i bez sensu - wsadzasz kartę do modemu i już nie łamiesz regulaminu. Udostępniać internet można też na tablet albo inny smartfon. Całe to zamieszanie jest niepotrzebne, gdyż ten zapis jest bez sensu, a przynajmniej ja takowego nie widzę.

#574812  autor: get
 13 sie 2012, 23:27
Vieslav, gdyby naprawdę chcieliby egzekwować to, by nie udostępniać internetu na inne urządzenia to by stosowali TTL=1 :-D teoretycznie jest to możliwe do zrobienia w UMTS

#574865  autor: Vieslav
 14 sie 2012, 09:09
A to coś takiego jest możliwe? Mi Orange usilnie wmawia, że nie widzą pojedyńczych użytkowników tylko cały BTS gdy skarżę się na zawrotną prędkość w EDGE dochodzącą do 2kb/s :-D .

#574977  autor: get
 14 sie 2012, 18:41
Vieslav, bo oni na niektórych BTSach mają sprzęt z ubiegłego wieku. Przecież rozmowę w Orżnąć potrafi przerwać na GSM :-D

Na infolinii czy poprzez email trudno trafić na kompetentną osobę :/ Większość to morony