• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #569672  autor: Vieslav
 23 lip 2012, 12:55
Dosyć mam już Orange, nie po to podpisywałem umowę na taryfę internetową żeby nie móc korzystać z tego internetu. Zapłacę karę za rozwiązanie umowy i będę miał święty spokój, choć nadal mam nadzieję na możliwość bezkarnego zmniejszenia abonamentu do minimum w drodze reklamacji. W gruncie rzeczy do końca umowy nie zostało mi dużo. Obecnie używam trzech telefonów, każdy do czego innego i chcę to zmienić.
Orange - połączenia i internet. Abonament 59zł + pakiet Euro 2012MB za 5zł, przekraczany dosłownie o kilka gr. Wykorzystanie minut około 300. Średnio 170 Orange, 50 stacjonarne, 5 Play (jeden numer), 55 Plus, 20 T-Mobile.
Play - ładowany za 5zł/mies, kupuję pakiet 10za5 i z tego wysyłam mmsy. Wychodzi jakieś 10 do 30 na miesiąc.
Heyah - tego numeru prawie nie doładowuje. 5zł wystarcza na 3 do 5 miesięcy i schodzi na połączenia zagraniczne (59gr/min). Smsów wewnątrz sieci miesięcznie będzie około 300 do 500.
Oprócz tego wykorzystuje 130 smsów ze wszystkich multiboxów i wysyłam z bramki. Głownie do Orange. Podejrzewam, że wyjdzie około 200 miesięcznie (+ oczywiście to co z Heyah).
Internet - im więcej, tym lepiej. Teraz mam 2,2GB, ale dużo słucham radia internetowego i jak sieć pozwala (co się rzadko zdarza) to oglądam tv. Miesięcznie wykorzystuje jakieś 1,5GB ale bierzmy pod uwagę prędkości uzyskiwane na Orange (EDGE - 5kb/s, HSDPA - 100kb/s).
Preferuję T-Mobile lub Plusa (ze względu na zasięg Aero2). Czy w ogóle istnieje oferta zaspokajająca moje potrzeby? Nie chcę wydawać więcej niż teraz, czyli około 70zł. No i czy opłaca mi się w burzenie obecnego porządku, rozwiązywanie umów i likwidacje numerów? Może oszczędności będą tak niewielkie, że lepiej już przecierpieć do końca umowy w Orange, ew wyrzucić tą kartę do innego telefonu i zmienić taryfę na Delfina albo Pelikana a do smartfona kupić inną ofertę?

#569747  autor: SACZI
 23 lip 2012, 18:59
Sprawdź u siebie sygnał TM. Jak jest stabilny i masz 3G, polecam tą sieć.
U mnie coś zaczyna szwankować i rozważam przenosiny do Plusa: http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=60601
Nie wiem, czy spełni Twoje wymagania odnośnie liczby sms'ów i netu (ja nie wysyłam sms'ów prawie w ogóle, a ze 100 MB schodzi mi miesięcznie max 25 MB), ale niezaprzeczalną zaletą ich oferty są połączenia na telefony stacjonarne w całej EU.
To jest realna oszczędność pieniędzy. Bywały miesiące, że 2h/miesiąc wydzwaniałem do EU. Przy aktualnych stawkach to jakieś 170 PLN w kieszeni zostaje.

W Plusie wiadomo, pokrycie sygnałem bdb. Przynajmniej u mnie zasięg znacznie bardziej pewny niż w TM. No i prawie w każdym miejscu mam 3G.

#569748  autor: user_delete34
 23 lip 2012, 19:26
Na początek: podobno na U900 w Plusie (wiem, aero²) mogą wystąpić problemy z dodzwonieniem się do ciebie, więc U900 moim zdaniem póki co nie powinno być jakimś decydującym czynnikiem.
Gdybyś chciał mieć wszystko na dwóch kartach (heyah na międzynarodowe) to - choć wiem, że to o wiele przekroczy budżet - może nolimit w Plusie bez telefonu? Dużo się komunikujesz ze światem. Ja się mieszczę w 100 minutach+100 SMSach+150 MB zwykle bez problemu. Ty się w ogóle kiedyś odrywasz od telefonu? ;)
Ostatnio zmieniony 23 lip 2012, 19:52 przez user_delete34, łącznie zmieniany 2 razy.

#569751  autor: peacemaker23
 23 lip 2012, 19:41
Jeżeli jesteś skłonny płacić nieco więcej(99zł miesięcznie) to mam dla Ciebie propozycję. Za tą kwotę dostajesz nielimitowane SMSy, MMSy oraz połączenia do wszystkich krajowych sieci komórkowych oraz 2,5 GB transferu, a wszystko to po przekaźnikach Plusa, więc jakość i zasięg na najwyższym poziomie. Do tego umowa na 12 m-cy.

#569753  autor: user_delete34
 23 lip 2012, 19:47
30 zł to nie tak nieco ale jeśli by go stać to moim zdaniem warto z tego skorzystać, skoro (wnioskując po ilości wykorzystywanych jednostek) musi być dostępny dla wszystkich 24/7.

#569817  autor: sa
 23 lip 2012, 23:23
Playa taryfę ustaw na lubię to, niestety stara taryfa już jest niedostępna ale za doładowania za 50zł masz 1gb gratis plus możesz aktywować pakiet 1gb za 10zł z lejkiem..do tego jakby zabrakło jest jeszcze pakiet 250mb na tydzień za 5zł..A w telefonie ustaw na plusa ,ale chyba już masz skoro play jeszcze u ciebie dycha...A do rozmów masz Heyah..No chyba że to cenowo ci za mało wtedy weź abo choćby to free wt-mobile lub plusie a będziesz mógł swobodnie się komunikować..Najlepiej samą simkę będzie taniej..

#569987  autor: Vieslav
 24 lip 2012, 21:06
Markadiusz pisze: Ty się w ogóle kiedyś odrywasz od telefonu?
Przecież wcale tak dużo nie korzystam z telefonu (btw na stacjonarnym nie miałem nigdy mniej niż 30 godzin :lol: ).
No limits przekracza budżet i będę musiał dodatkowo dopłacać za internet, więc nie ma dla mnie sensu, aż tak intensywnie nie używam telefonu.
Dylemat z zasięgiem jest taki - T-Mobile ma najlepszą jakość w miejscach, gdzie przebywam. Zaraz za T jest Plus, który z kolei ma dużo większe pokrycie 3G (swoją drogą nie sądziłem, że z Aero2 są problemy :evil: ). Play jest w trakcie ponownego testowania.
Przyszło mi do głowy jeszcze, że może sprawdzi się taryfa typowo internetowa + jakiś voip do połączeń wychodzących?

#570015  autor: user_delete34
 25 lip 2012, 00:53
Wiesz no, dla mnie to dużo, tym bardziej jeśli masz słaby transfer i tyle danych wykorzystujesz. :) Wyjątkowo w tym miesiącu zejdzie mi chyba pakiet 500 MB ale ja mam transfery zwykle w okolicach 200 kbps w EDGE. Ale mniejsza z tym.
Dzisiejsza aerowa ciekawostka: "Brak dostępu". :evil: Z ofert typowo internetowych to kojarzę chyba tylko orangutanową panterę, choć nie wiem, ile tam obecnie MB dawają w abo. Znowu VoIP też nie najlepszy, bo nie zawsze masz zasięg 3G a pingi na 2G są jakie są.

#570044  autor: Vieslav
 25 lip 2012, 10:43
Moja przygoda z aero2 kończy się na włożeniu karty plusa w e52, ustawieniu tylko 3g i włączeniu shoutcasta.
W panterze bieda z internetem. Za 69zl mam nielimitowane do orange, 225 do innych i 500mb bez lejka z prędkościami jak napisałem wyżej. Smsy schodzą 1:1, mmsy liczone poza abo za 40gr. Także 3 telefony nieuniknione.
Z voipem to myślałem, żeby używać tylko na 3g a na 2g normalnie, tylko czy jest oferta podobna do ofnk gdzie minuta jest za 29gr?
Poza tym te tanie voipy nie wyświetlają numeru dzwoniącego.

#570050  autor: user_delete34
 25 lip 2012, 11:16
PLAY Online na kartę. Działa tylko po 3G.

#570051  autor: panda
 25 lip 2012, 11:17
przy przedłużeniu otrzymałbyś 2x225, czyli 450 minut.
ewentualnie pelikan II - nielimitowane sms do orabge, 800 do kazdej sieci, do tego 150minx2 czyli 300, za 2zł niekonczaca sie minuta, czyli po 1 minucie polaczenia do orange za darmo. jesli chodzi o pakiet internetowy otrzymalbys go z rabatem bez telefonu wiec 2gb kosztowałoby 7,5. :)

nie takie tanie jest to bakanie.

#570241  autor: maciejnet
 26 lip 2012, 10:39
Zastanawiałeś się nad ofertą abonamentową z Play, bez telefonu?

All Inclusive MAX 59 Tylko SIM
59 zł miesięczny abonament
1 GB Pakiet danych z lejkiem
650 minuty do wszystkich sieci LUB
686 SMSy/MMSy do wszystkich sieci

Poza abonamentem
19 gr minuta połaczenia do wszystkich sieci
18 gr SMS/MMS do wszystkich

Dodatkowo
Stan darmowy za 0 zł
nielimitowane SMS-y do wszystkich sieci za 0 zł przez 3 m-ce, potem płatne 7 zł/m-c
nielimitowane połączenia na stacjonarne za 0 zł przez 3 m-ce, potem płatne 7 zł/m-c
Free Zone za 0 zł (opcjonalnie)
korzystanie z internetu bez obaw o dodatkowe koszty
100 minut miesięcznie przez 6 m-cy za zakup przez internet

Z Internetem będzie tu problem, bo masz tylko 1gb - możliwość dokupienia kolejnego gb za 25zł (ale to pewnie Cie nie urządza). Zdecydowanie na plus przemawia zasięg 3ch sieci i możliwość korzystanie z Internetu.

[ Dodano: 2012-07-26, 10:44 ]
Jeśli przeniesiesz numer abonamentowy dostaniesz jeszcze więcej minut (A przez internet dodatkowo umowa bezterminowa.
59 zł miesięczny abonament
1 GB pakiet danych
850 minuty do wszystkich sieci LUB
897 SMSy/MMSy do wszystkich sieci

Netia FTTH 2 Gbit/s

#571155  autor: Vieslav
 30 lip 2012, 11:44
Właściwie to już zacząłem powoli przekonywać się do Playa - prędkość na 3G raczej nie spadała poniżej 3mb/s w szczycie (na sieci macierzystej). Ale w sobotę telefon zamilkł od 20 do północy. Nie działały wychodzące, nie dochodziły smsy, tak jakby był wyłączony. Zmiana 2G/3G nic nie dawała. Plus nie wpuszczał do siebie (komunikat "sieć niedostępna"), do Orange telefon logował się bez końca. Coś takiego jest dla mnie niedopuszczalne i Play może być co najwyżej telefonem dodatkowym.
Mam jeszcze pytanie odnośnie Orange - jak to będzie, gdy z obecnej pantery (pierwsza wersja z opcją dwa razy więcej minut) przejdę na pelikana pierwszą wersję?

#571271  autor: pakierhakierxd
 30 lip 2012, 19:39
Dziwi mnie że ludzie mają problemy takie czasem z logowaniem się ja mam już prawie 2 lata telefon w tej sieci i nigdy z tym nie miałem problemu jedynie czasem może troszkę dłużej przelogować :]

Pozdrawiam :)

#571334  autor: nowy57
 30 lip 2012, 23:53
vieslav nie bede oryginalny
TYLKO PLAY !
bierz najlepiej na fimre all inclusive max tylko sim 12 - nawet polecam najnizszy abonamnet za 24zl netto

zerknij, jesli nawet nie masz fimy moze namowisz bliska ci osobe do wziecia abo na ich firme a ty zobowiazesz sie do regularncyh platnosci
http://dlafirm.play.pl/pl/promocja/prze ... -tylkosim/

ja jestem w playu od 8mcy i mega jestem zadowlony !
a przez 5-6 lat zawsze mialem obawy ze to kiepska firma oraz jakosc .

co odroznia ten abo od inncyh ...
masz pakiet zlotowek i ten pakiet mozesz wykorzystac na rozne uslugi jak np sms za granice oraz rozmowa wykonana za granice takze sie zalicza
minusy to ze smsy premium beda doladowane do abo a nie zejda z pakietu zlotowke

nastepny plus to taki ze masz usluyge zbieraj minuty - nie wspomne ze na slynnym portalu mozna kupic min wychodzaca juz za trzy gr :) a minuty sie kumuluja i teoretycznie nie przepadaja ..

#573679  autor: Vieslav
 08 sie 2012, 19:18
Niestety troszkę się pozmieniało - w grę wchodzi obecnie tylko oferta z telefonem. Poprzeczka została podniesiona na 70-80zł. Model telefonu nie jest istotny - priorytetem jest spełnienie wymagań z pierwszego posta, telefon sobie dobiorę.
Jeszcze jedno pytanie - jak dokładnie działa w Orange ta opcja nowego telefonu po 9 miesiącach?

#573781  autor: panda
 09 sie 2012, 10:19
nie ma już tej opcji, teraz można przedłużyć umowę po 18 mscach,.

nie takie tanie jest to bakanie.

#577979  autor: Vieslav
 27 sie 2012, 15:38
Dziękuję wszystkim za pomoc, widzę, że nic więcej nie zdziałamy, więc definitywnie zostaje Heyah. Wybieram T tylko ze względu na HD Voice, może i troszkę przepłacę ale chyba warto.