• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #566577  autor: bishop11
 10 lip 2012, 08:49
Witam w najbliższym zasię będą kończyły mi się abonamenty na komórki abonamenty mam jeżeli dobrze pamiętam po 69zł z nielimitowanymi połączeniami w sieci. W związku z ciągłymi problemami z zasięgiem i jakością rozmów (Warszawa Włochy) mam dość tej sieci próbowałem wymieniać sima, zmieniać aparaty i moim zdaniem jest tragedia - zero poprawy. Korzystałem wcześniej z ery i nie miałem żadnych problemów aż postanowiłem przenieść się do playa. Na szczęście kończy mi się umowa. Czy możecie coś podpowiedzieć co można wziąż żeby do 70pln/os mieć darmowe połączenia między osobami i powiedzmy ze 300min do wszystkich?

#566581  autor: sql
 10 lip 2012, 09:09
- proponuje zmienić ręcznie zasięg na na Plusa bądź Orange (to są partnerzy roamingowi), można się zalogować do tych sieci roamingowych. Generalnie do sieci Play zalecany jest telefon 3G. Także zgłosić sprawę Play4You podając numer zgłoszenia w Play24. Play4You to konsultant Play: http://www.facebook.com/Play4You
- generalnie od kwietnia standardem są nielimitowane połączenia do wszystkich sieci komórkowych bez sieci stacjonarnych za prawie 80 zł. Umowa bez telefonu. Można dokupić także stacjonarne. Dostępne to jest we wszystkich sieciach tj. T-Mobile/Orange/Plus/Play
-jeśli po zmianie partnera roamingowego wszystko u Ciebie OK to tutaj jest temat co można w Play otrzymać po wysłaniu wypowiedzenia: http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php ... start=1905

#566584  autor: bishop11
 10 lip 2012, 09:17
Dzięki za podpowiedź tyle że już to przerabiałem telefon po zalogowaniu się do sieci Plusa po chwili przełącza sie do PLAY, to samo dotyczy Orange - ani w xperii ani w nokii nie mogłem ustawić na sztywno innej sieci komórkowej bo po jakimś czasie się przełączał na Play. Telefon działa w 3G. Jak zgłosiłem problem to powiedzieli żeby wymienić kartę sim. A bardzo @#$% jest przełaczanie sieci jak chcę wykonać połączenie, nie moówiąc już że jak mam przychodzące to jest to niemożliwe.

#566585  autor: sql
 10 lip 2012, 09:21
Możesz także w tej sprawie skontaktować się z UKE (to taki urząd telekomunikacyjny) i opisać sprawę, przekazać całą korespondencję z operatorem. Ważne jest aby napisać co się chce np.
- aby to poprawili
- aby zerwać umowę bez płacenia kary itp. - znane są także takie przypadki

Może być także taki przypadek że korzystasz tylko z telefonów brandowanych Play tzn. pochodzących od operatora Play i na siłę "wpycha" Cię do sieci macierzystej. W takim przypadku rozwiązaniem może być zmiana telefonu na inny nie pochodzący od Play. Ja mam Plusa wybranego na sztywno oraz telefon nie pochodzący od operatora więc mnie "nie wpycha" sieci własnej Play bądź wgranie niebrandowanego oprogramowania to telefonów które posiadasz. Tylko wtedy telefon się "czyści" np. z kontaktów.

#566587  autor: bishop11
 10 lip 2012, 09:30
Jeden z telefonów (xperia ) jest brandowy pozostałe nie są a problemy występują. Sprawdzałem również połączenia z sieci stacjonarnych i mam to samo - czyli zrywanie słów, jakiś niezrozumiały bełkot jakby kodeki nie wyrabiały. Jedna z umów kończy mi się w przyszłym roku więc zrobię jeszcze jedno zgłoszenie i jak się nic nie poprawi to zgłoszę to do UKE. Dzięki za pomoc.

#566595  autor: Andrzej24
 10 lip 2012, 09:54
Aby ręcznie wybrać sieć trzeba zrobić 2 operacje.
1 - Najpierw w ustawieniach telefonu wybrać "Wybór sieci ręczny" lub coś podobnego,
2 - a potem dopiero wybrać konkretną sieć na jakiej telefon ma pracować.
Jeśli pominiesz 1 krok, telefon wróci do Play. Tak trzeba ustawiać na SE. Kilka SE tak ustawiałem a ostanio taki na Androidzie i wszystkie trzymają się bez problemu sieci Plus a numery są w Play.

#566600  autor: thonka
 10 lip 2012, 10:11
ludzie co Wy macie z tym UKE? myslicie, ze tam nie maja nic lepszego do roboty i zajmuja sie kazdym, nawet najmniejszym problemem?

jakosc rozmow to bardzo subiektywna ocena i ciezko jest tu cokolwiek oceniac nie bedac na miejscu danej osoby...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#566602  autor: bishop11
 10 lip 2012, 10:14
Po przestawieniu telefonu w tryb ręczny - pojawia się komunikat nie znaleziono sieci - telefon jest cały czas w sieci macierzystej. PO kulku razach podłączył się do Orange - dam znać czy pomogło na dłuższą metę.

thonka wiem czy potrafię zrozumieć rozmówcę i czy rozmówca rozumie mnie nie ma tu nic subiektywnego

#566606  autor: Andrzej24
 10 lip 2012, 10:30
bishop11 pisze:Po przestawieniu telefonu w tryb ręczny - pojawia się komunikat nie znaleziono sieci - telefon jest cały czas w sieci macierzystej. PO kulku razach podłączył się do Orange - dam znać czy pomogło na dłuższą metę.
A czy przypadkiem nie masz ustawionego telefonu tylko na tryb UMTS (WCDMA). Wygląda mi to, że nie widzi sieci GSM gdyż nie wierzę abyś nie miał zasięgu GSM innych sieci bo w przypadku UMTS może nie być zasięgu ale GSM?

#566608  autor: thonka
 10 lip 2012, 10:34
bishop11, mi chodzi tylko i wylacznie o opinie innych osob sie tu wypowiadajacych, nie twoja.

po prostu to co jedna osoba nazywa zla jakoscia (Ty) nie zawsze dla kogos innego (piszacy tu) taka zla jakoscia jest. nie miej mi tego za zle, ale bylo tu juz kilka osob, ktore jak raz czy dwa nie uslyszaly rozmowcy odrazu pisaly tu z pytaniami jak zerwac umowe z winy operatora.

niestety specyfika sieci mobilnych jest taka, a nie inna, a play jest niestety znane z tego, ze w duzych skupiskach ludzi z ich jakoscia sieci jest tak sobie...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#567024  autor: bishop11
 11 lip 2012, 22:48
Witem zmieniłem soft na niebrandowy i w SE Xperii pomogło tzn podłączony jest na stałe do Orange i można sie spokojnie dogadywać.

#567565  autor: Vieslav
 14 lip 2012, 12:26
Temat chyba dotyczy oferty a nie zasięgu Playa?
Orange Delfin - abonament 59,90zł, 300 minut do wszystkich sieci, przez 9 miesięcy za darmo nielimitowane rozmowy w Orange, potem 10zł/mies. Liczmy łączny koszt 69,90zł
W Plusie za 59zł masz 200 minut + nielimitowane połączenia do 5 numerów wewnątrz sieci. Jest jeszcze usługa "cała rozmowa w sieci w cenie jednej minuty" ale nie wiem, czy ta minuta odejmowana jest z abonamentu czy doliczane jest 29gr do faktury.

#567566  autor: Wiola_K
 14 lip 2012, 12:32
Vieslav pisze:ale nie wiem, czy ta minuta odejmowana jest z abonamentu czy doliczane jest 29gr do faktury.
pierwsza minuta jest zabierana z minut abonamentowych (chyba, że już się ich nie ma) a potem cała gadka jest za darmo ;)

#567658  autor: kamil1221
 14 lip 2012, 19:09
W taryfie Pantera II 225 [69,90] w Orange przenosząc numer zyskasz
3m. za 0zł, obniżoną aktywację do 10zł i 20% więcej minut na cały okres umowy.

Czyli w taryfie będziesz mieć:
270 minut do wszystkich sieci, 500MB internetu, bez limitów do Orange i 1200 minut z 1 numerem stacjonarnym.

#567707  autor: ciekawy
 14 lip 2012, 22:37
Wiola_K pisze:
Vieslav pisze:ale nie wiem, czy ta minuta odejmowana jest z abonamentu czy doliczane jest 29gr do faktury.
pierwsza minuta jest zabierana z minut abonamentowych (chyba, że już się ich nie ma) a potem cała gadka jest za darmo ;)
ta usługa, że pobiera w Plus jedną minutę z minut w abonamencie jest płatna ?

#567726  autor: Wiola_K
 14 lip 2012, 23:29
ciekawy pisze:ta usługa, że pobiera w Plus jedną minutę z minut w abonamencie jest płatna ?
nie, jest za darmo. Tylko, że nam Pan o tej usłudze nie powiedział, dobrze, że się wczytałam w regulamin, bo trzeba było ją samemu włączyć.

#567728  autor: ciekawy
 14 lip 2012, 23:35
Wiola_K pisze:
ciekawy pisze:ta usługa, że pobiera w Plus jedną minutę z minut w abonamencie jest płatna ?
nie, jest za darmo. Tylko, że nam Pan o tej usłudze nie powiedział, dobrze, że się wczytałam w regulamin, bo trzeba było ją samemu włączyć.
a jak się nie włączy tej usługi to dolicza do abonamentu opłatę za połączenie czy sciąga minuty co minutę za rozmowę w sieci ?

#567739  autor: Wiola_K
 15 lip 2012, 09:26
Wtedy normalnie Ci ściąga minuty z abonamentu