• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #566444  autor: Loth
 09 lip 2012, 15:00
Mam pytanie odnośnie rozmów międzynarodowych...mianowicie kto za nie płaci?
Jestem klientem Orange, ale to chyba w tym wypadku nie ma znaczenia, bo w każdej sieci pod tym względem jest raczej tak samo.

Wg mojego rozumowania: gdy ja dzwonię na polski numer mojego znajomego, który pojechał za granicę to ja nie muszę wiedzieć, że on wyjechał i ja płacę normalnie, wg mojego planu taryfowego, a mój znajomy odbierając połączenie zapłaci także za taką rozmowę, płacąc koszty zagraniczne.

Ale teraz sytuacja jest taka: mam jeden wybrany numer w Orange, do którego mogę dzwonić całkowicie za darmo. Numer ten jest w ofercie pre-paid, ale nie ma na nim już żadnych pieniędzy...nie musi być, ponieważ to ja zawsze dzwonię na ten numer, mając darmowe połączenia. Jeśli osoba posiadająca ten numer wyjedzie za granicę to ja dzwoniąc na ten numer nie płacę nic, zgodnie z moją usługą. Zapłacić powinna ta osoba, ale nie zrobi tego, ponieważ nie ma nic na koncie złotówkowym na koncie pre-paid.

Więc co się wtedy stanie? Będę miał informację, że abonent jest niedostępny? Jest możliwość, że mnie cokolwiek obciąży?

#566447  autor: bledos
 09 lip 2012, 15:09
Połączenie nie dojdzie do skutku. Ciebie nie obciąży, ale nie napisze, jaki będzie komunikat z sieci.

Posiadasz zbędne ramki SIM? Skontaktuj się, jeśli nie widzisz jej na zdjęciach: https://goo.gl/photos/wGazR6P1LQtsuaTC9

#566449  autor: Spioszek
 09 lip 2012, 15:11
Loth pisze:g mojego rozumowania: gdy ja dzwonię na polski numer mojego znajomego, który pojechał za granicę to ja nie muszę wiedzieć, że on wyjechał i ja płacę normalnie, wg mojego planu taryfowego, a mój znajomy odbierając połączenie zapłaci także za taką rozmowę, płacąc koszty zagraniczne.
to jest takzwany ROAMING.
Jest tak jak piszesz, z drobną różnicą, osoba która odbierze od ciebie połączenie zapłaci nie za połączenie zagraniczne a ze stawke roamingu, gdzie teraz w krajach UE będzie ją to kosztowało jakieś 40gr za minute połączenia odebranego.

#566598  autor: thonka
 10 lip 2012, 10:07
Loth pisze: Więc co się wtedy stanie? Będę miał informację, że abonent jest niedostępny? Jest możliwość, że mnie cokolwiek obciąży?
Ciebie nie obciazy, bo i za co? dostaniesz komunikat o niedostepnosci ew. prepaid zostanie "zminusowany".

zobacz jednak tez regulamin uslugi z "darmowymi" polaczeniami - moze sie okazac, ze nie bedzie i tak dzialac na polaczenia realizowane w relacjach zagranicznych.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#566642  autor: Horacy
 10 lip 2012, 14:24
Wiem że w Heyah jak jesteś w Polsce nic nie pobiera za telefon poza kraj, jak dzwoniłem do ojca w Niemczech to mu pobierało chyba 50 gr. Jak rozgadałem się z nim to połączenie się rozłączyło i jemu wyzerowało konto.

#566648  autor: DanielR
 10 lip 2012, 14:44
Horacy pisze:Wiem że w Heyah jak jesteś w Polsce nic nie pobiera za telefon poza kraj, jak dzwoniłem do ojca w Niemczech to mu pobierało chyba 50 gr. Jak rozgadałem się z nim to połączenie się rozłączyło i jemu wyzerowało kont
Zgadza się. W każdej polskiej sieci, jeśli dzwonisz z Polski na jakiś polski numer komórkowy, będący w roamingu (nawet gdyby znajdował w się Burkina Faso), płacisz tak jak za połączenie w sieci (jeśli ten numer jest w tej samej sieci z której i Ty korzystasz), lub jak do obcej sieci (jeśli jest w innej polskiej sieci).
Zapewne dzwoniłeś do ojca jeszcze przed 1 lipca tego roku, więc za minutę połączenia odebranego od Ciebie zapłacił dokładnie 53 gr. Teraz (od 1 lipca) zapłacił/-by 41 gr. :)

#566651  autor: ManiacGSM
 10 lip 2012, 15:00
A powiedzcie mi jak bym chciał dzwonić do kogoś ze swojej karty sim na terenie polski , a osoba jest za granicą i nie ma nic na karcie czy dojdzie do połączenia?

PLUSH na Kartę x1. Virgin Mobile x1, Orange FREE x1, PLAY MIX x1.
iP 5s, NOKIA C7, HUAWEI Y5, BB 9810, NOKIA 2610.

#566655  autor: sosen
 10 lip 2012, 15:14
Osoba która jest za granicą płaci za połączenie odebrane. Jeśli do nie dzwonisz musi mieć kasę na koncie w innym przypadku połączenie nie zostanie zrealizowane.