• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #561513  autor: galtom
 18 cze 2012, 16:00
Witam,

aktualnie na stronie Play24 widze takie cos:

Okres rozliczeniowy 20 dnia każdego miesiąca (zostało 1 dni)
Saldo niezapłaconych faktur i kwoty wydanej poza abonamentem (z VAT) 00,00 zł
Pakiet Złotówek X,XX zł
Minuty na numery stacjonarne 00:00 min.
Minuty do wszystkich 01:52 min. (ważne do 19.06.2012)
Promocyjne minuty do wszystkich 00:00 min.
Promocyjne MB (nielimitowane) 124 MB (ważne do 19.06.2012)

Do tej pory myslalem, ze w ramach abonementu ktory mam placic dostaje XX minut (wymiennych na sms) + pakiet danych.

Czyli abonament dzielony przez ilosc minut/smsow - daje cene minuty/smsa.
Tak to bylo do tej pory u moich operatorow. Prosto i jasno.
Z reguly tez cena minuty poza abo nie kosztowala wiecej niz w abonamnecie (ale to osobna sprawa).

Teraz sie okazuje, ze za swoja abonamnt dostaje drugie tyle zlotowek na rozmowy i sms (na papierze wiec 1 min jest znacznie drozsza - dlaczego?/po co? ch. wie).

Czyli:
kwota abonamnetu + prawie identyczna kwota ktora daje Play dzielone przez ilosc minut/sms daje cene (dwa razy wyzsza) minuty sms'a.

Problem:
Rozmmawiam przez tel - widze, ze ilosc minut do wszystkich maleje ale kwota zlotowek, ktora mam w ramach abonamentu nie.

Dlaczego / o co tu chodzi????

Pozdrawiam,
Galtom

#561520  autor: T-mati1
 18 cze 2012, 16:15
najpierw wydzwaniasz darmowe minuty do wszystkich potem sciaga z pakietu zlotowek.
przypuscmy ze dostajesz 116zlotowek od playa a minuta kosztuje 29gr czyki 116 dzielisz na 0.29 i wychodzi ze masz 400min w abonamencie albo 116 dzielisz na 0,18 i wychodzi ze masz 644 smsy do wszystkich sieci w abo. Jasne?

THUNDER UP!!!

#561525  autor: galtom
 18 cze 2012, 16:22
Ale ja mam miec za 29zl 150 minut w abonamnecie.
A nie za 29 zl 150 min + pakiet zlotowek/ cena minuty.... = iles tam.

Wg tego co piszesz to ilel mam minut do wygadania?
29 zl = 150 + pakiet zlotowek = ? (pominmy sms dla latwiejszego liczenia)

Pozdrawiam,
Galtom

#561532  autor: KC-KARLOS
 18 cze 2012, 16:43
galtom, nie marudź - ciesz się, że nie dostajesz "suchych" minut od operatora - w porównaniu do konkurencji.

Najpierw wykorzystujesz dodatkowy pakiet minut do wszystkich sieci, potem: Pakiet Złotówek, który otrzymujesz w ramach abonamentu i promocji. Złotówki wykorzystujesz na rozmowy, SMSy i MMSy do wszystkich krajowych sieci.
Pakiet Złotówek jest przeliczany po stawce cennikowej na minuty, wymienialne na SMSy - stąd ogólna liczba minut do każdej sieci, podawana w materiałach informacyjnych P4.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#561547  autor: T-mati1
 18 cze 2012, 17:16
masz za 29zl 150 min czyli 58.5 zlotowek(minuta kosztuje w abonamencie 39gr) to to samo tylko ze play pokazuje to w zlotowkach a nie minutach. dodatkowy pakiet minut pewnie dostajesz za usluge nowe zbieraj minuty czyli za kazde odebrane 2 min dostajesz 1 min do wydzwonienia albo za to ze przeniosles numer albo kupiles przez internet i masz dodatkowe 50min do wygadania

THUNDER UP!!!

#561615  autor: galtom
 18 cze 2012, 21:22
T-mati1 pisze:masz za 29zl 150 min czyli 58.5 zlotowek(minuta kosztuje w abonamencie 39gr) to to samo tylko ze play pokazuje to w zlotowkach a nie minutach. dodatkowy pakiet minut pewnie dostajesz za usluge nowe zbieraj minuty czyli za kazde odebrane 2 min dostajesz 1 min do wydzwonienia albo za to ze przeniosles numer albo kupiles przez internet i masz dodatkowe 50min do wygadania
Nie wiem jak Play to wymyslil ale juz chyba bardziej pod gorke sie nie dalo (a w kilku sieciach juz bylem - w tym Vodafone i Three).
O ile dobrze ze szkoly pamietam, to 29 / 150 = 0.19; 150 x 0.39 = 58,50 zł a ja przeciez tyle nie place! I to nie przez miesiac czy dwa, ale zawsze.

To jaki jest sens fikcyjnego ustalania ceny minuty na 0.39 skoro klient placi 0.19? Toz to jakas totalna bzdura!

Ja nie mam pretensji do Ciebie, ze tak jest trylko z podziwu wyjsc nie moge jak mozna cos takiego wymyslic?!? I po co???

Czemu np. w abo za 29 zl nie dac promocyniej klientowi 500 zl! A co!!! A do tego ustalic cene minuty na 3,33 zł - to inwestorzy bylyliby chyba zachwyceni. Minuty w takiej cenie a ludzie kupuja!

Przeciez to sie wogole kupy nie trzyma? Co wiecej, jakby nie daj Boze ktos spojrzal w cennik i zobaczy cene minuty 3,33 zl to nawet na reszte nie bedzie patrzyl bo po co?

Tak czy siak, cos z ta kasa powinno sie dziac chyba...

Uslug zadnych (typu zbieraj minuty) nie mam.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2012, 22:29 przez galtom, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam,
Galtom

#561631  autor: T-mati1
 18 cze 2012, 22:13
playowi chyba o to chodzi zeby ludzie mysleli ze placa 29zl a dostaja 2 razy tyle na konto

THUNDER UP!!!

#561637  autor: galtom
 18 cze 2012, 22:32
Nie wiem o co im chodzi, czekam na wyjasnienie od Play. Ale na ich miejscu dodawalbym kazdemu po milion zl - why not? :-)

Pozdrawiam,
Galtom

#561639  autor: T-mati1
 18 cze 2012, 22:36
ale kazdy tak ma nie musisz nic wyjasniac. Ja place 59zl a dostaje 116zl od playa na konto licza mi po 29gr min

THUNDER UP!!!

#561640  autor: KC-KARLOS
 18 cze 2012, 22:41
galtom, czemu takie narzekania? To chyba miło, że płacąc np. 49 zł abonamentu, otrzymujesz niemal 2x więcej w ramach Pakietu Złotówek na podstawowe usługi w abonamencie na rozmowy/SMS/MMS oraz kilkadziesiąt gratisowych minut do wszystkich.
W ofertach konkurencji otrzymasz np. za 29 czy 49 zł marne kilkadziesiąt lub kilkaset suchych minut i/lub niekoniecznie marny dodatek do abonamentu (usługa warta kilka złotych). Pomijam ewentualny fakt zakupu telefonu, który jest dodatkiem do abonamentu.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#561649  autor: drcox
 18 cze 2012, 23:31
galtom pisze:Nie wiem jak Play to wymyslil ale juz chyba bardziej pod gorke sie nie dalo (a w kilku sieciach juz bylem - w tym Vodafone i Three).
O ile dobrze ze szkoly pamietam, to 29 / 150 = 0.19; 150 x 0.39 = 58,50 zł a ja przeciez tyle nie place! I to nie przez miesiac czy dwa, ale zawsze.
Jak się chce na coś narzekać to się zawsze znajdzie, jak nie pasuje sposób rozliczania minut to zawsze możesz iść do Orange aka Orżnąć gdzie dostaniesz za 29zł zawrotne 40 minut :lol: Ale nie będą rozliczone na złotówki przynajmniej.

#561672  autor: galtom
 19 cze 2012, 07:03
Karlos20 pisze:galtom, czemu takie narzekania? To chyba miło, że płacąc np. 49 zł abonamentu, otrzymujesz niemal 2x więcej w ramach Pakietu Złotówek na podstawowe usługi w abonamencie na rozmowy/SMS/MMS oraz kilkadziesiąt gratisowych minut do wszystkich.
Czyli co... bo nie wiem czy dobrze rozumiem.
Za 29 zl dostaje 150 min do wszystkich + pakiet zlotowek, ze ktory tez moge dzwonic nie przekraczac abonementu (kwoty 29 zl)?

To ile w sumie mam minut do wykorzystania?
Czy jesli uruchomie platny pakiet (jakis tam), to zostanie to doliczone do mojego rachnku cy zaplace Pakietem zlotowek?

[ Dodano: 2012-06-19, 07:05 ]
drcox pisze: Jak się chce na coś narzekać to się zawsze znajdzie, jak nie pasuje sposób rozliczania minut to zawsze możesz iść do Orange aka Orżnąć gdzie dostaniesz za 29zł zawrotne 40 minut :lol: Ale nie będą rozliczone na złotówki przynajmniej.
To nie tak, ja po prostu chce wiedziec o co chodzi. Niestety jest to na tyle skomplikowane, ze nawet Play nie wie dokladnie ja to wyjasnic.
Z mojego p. widzenia wychodzi na to, ze oferta jet specjalnie tak skomplikowana, zeby latwiej bylo kogos zrobic w trabe.

Bo jak onza pisac, ze minuta kosztuje 0.39 zl, dokladac kolejne minuty (zlotowki) do oryg. ilosci... a klient placic 0.19 ale tez nie do konca bo przeciez pakiet zlotowek...

Pozdrawiam,
Galtom

#561676  autor: pakierhakierxd
 19 cze 2012, 08:21
Ja też tak samo mam jak wszyscy ,wziąłem ten sam abo dostaje 58,50 na konto + 50 minut do wszystkich (6-mcy),wg mnie to dobrze że mam aż taki pakiet złotówek bo daje mi to 150 minut a nie jak w orange dają marne 40 minut i muszę patrzyć wtedy na stan konta częściej :D

Pozdrawiam :)

#561681  autor: KA
 19 cze 2012, 08:39
To nie jest w ogóle skomplikowane, tylko trzeba przeliczyć. NIE pakiet złotówek plus 150 minut, tylko z pakietu złotówek podzielonego przez cenę minuty wychodzi w pełnym okresie rozliczeniowym 150 minut (u ciebie), a minuty do wszystkich to dodatkowe 50 lub 100 minut (zależnie od abonamentu). Po uważnym/dokładnym przeliczeniu to wszystko musi Ci się zgodzić. Przykład (u mnie): pakiet zł=69,60 PODZIELONE przez 0,29 (cena min u mnie) = 240 minut (tyle mam mieć). Oprócz tego minuty do wszystkich - 50 min przez 6 mies oraz 30 min przez 6 mies za e-fakturę (zobaczysz je zsumowane razem). Według mnie, jeśli coś tu sprawia kłopot, to nasz narodowy strach przed matematyką, nawet na poziomie 4 klasy podstawówki (mam dziecko w tej klasie i ułamki już dawno liczą...) Pozdrawiam!

#561683  autor: galtom
 19 cze 2012, 08:47
Ja nie mowie czy dobrze czy zle - pewnie, ze dobrze. Nie wiem tylko po co tak komplikowac prosta rzecz.

Nie byloby latwiej gdybys po prostu wiedzial, ze za 29 zl masz 150 min do wszystkich, czyli min w abo kosztuje 0.19 i juz. Cala reszta kosmicznych wyliczen jest nie potrzebna.

Nie wazne - jets jak jest - nie da sie ukryc, ze Play n ie wymyslil tego dla przyjemnosci ;-).

Z tego co widze teraz u siebie to wyglada to tak:
Minuty w ramach abo (darmowe do wszystkich sie juz skonczyly - wygadalem i zaczelo mi zjadac zlotowki z pakietu).

To skoro darmowych minut do wszystkich mam miec 150... i jeszcze mam dostac Pakiet zlotowek (29,50 zl na miesiac - tak?) - to ile w sumie jest minut do wygadania w pakiecie za 29 zl???

Chyba, ze te darmowe minuty, ktore dostalem (ok. 8) to nie byly minuty z abonamentu, tylko z tych 50 ekstra, a dopiero pakiet zlotowek to wlasciwe 150?

Jeslli tak, to gratulacje dla konsultantow Play za znajomosc systemu! :-) Pytam o to od wczoraj i glownie slysze, "chyba", ""nie wiem", "o co chodzi".

Jesli tak, to potwierdza to tylko moja teze - ze system rozliczen jest tak skomplikowany, ze nawet Play nie wie o co w nim chodzi.

Sieci, ktore z zalozenia nie robia klienta w trabe (i nie musza gmatwac regulaminow na wszelki wypadek w tym celu) - Vodafone, Orange UK, Three UK - po prostu mowia:

placisz X kasy - za to masz X minut do wszystkich, poza abo minuta kosztuje tyle co w abo. Koniec.

Play - naprawde trzeba wymyslac pakiety zlotowek za miast dac ludzim po prostu 150 minut (200 przez pierwsze 6 miechow)? Wam tez byloby latwiej :-)

Pozdrawiam,
Galtom

#561684  autor: KA
 19 cze 2012, 08:53
Przeczytaj SPOKOJNIE mój post powyżej. Gdzieś w środku Twojego posta napisałeś prawdę - najpierw zeszły minuty do wszystkich, potem pakiet złotówek (tak, w nim jest te 150 minut). A konsultanci to osobna sprawa! Jeśli nie chcesz nic wiedzieć - pytaj ich. Jeśli chcesz wiedzieć - pytaj tu na forum i czytaj spokojnie... Pzdr!

#561687  autor: T-mati1
 19 cze 2012, 08:58
pakiet zlotowek to jest te 150 min. latwiej jest rozliczyc z pakietu zlotowek smsa i mmsa niz z minut moze dlatego play zrobil pakiety zlotowkowe a nie minuty wymienne na smsy

#561694  autor: neownc
 19 cze 2012, 09:26
reasumując:

pakiet złotówek = 150 gwarantowane w abo (tak jak kolega wyzej napisal wygodniej (nawet dla ciebie) jest smsy wymienne na minuty rozliczac z pakietu kwotowego niz liczby minut z sekundowym ulamkiem)

pakiet darmowych minut jest bonusem (za przeniesienie, e-fakture, e-shop) cokolwiek

i odpowiedz na kolejne pytanie ktore w miedzy czasie zadales

wszelkie uslugi platne (tj. sms/polaczenia premium, numery 801xxxxxx, POŁĄCZENIE Z BOK) są DODATKOWO PŁATNE do faktury i NIE rozliczane z pakietu zlotowek ;-)

#561698  autor: galtom
 19 cze 2012, 09:54
neownc pisze:reasumując:

pakiet złotówek = 150 gwarantowane w abo (tak jak kolega wyzej napisal wygodniej (nawet dla ciebie) jest smsy wymienne na minuty rozliczac z pakietu kwotowego niz liczby minut z sekundowym ulamkiem)
Do tej pory nie mailem z tym problemu. Na stronie opa. bylo apisane (np.) 150 min / 325 sms i proporcjonalnie sie obie wielkosci zmienialy. Co za roznica czy w polowie miesiace bedzie pisac 74,25 min / 161 sms czy 29,25 zl? Nic od tego nie przybedzie :-)

Nie da sie zaprzeczyc, ze taki sposob rozliczania tworzy ofertowo/cenowa fikcje - bo ni jak liczac 0,39 zl/min nie place.
neownc pisze: pakiet darmowych minut jest bonusem (za przeniesienie, e-fakture, e-shop) cokolwiek

i odpowiedz na kolejne pytanie ktore w miedzy czasie zadales

wszelkie uslugi platne (tj. sms/polaczenia premium, numery 801xxxxxx, POŁĄCZENIE Z BOK) są DODATKOWO PŁATNE do faktury i NIE rozliczane z pakietu zlotowek ;-)
Niestety :-( - ale jest to oczywiste i z tym nie ma problemu (moze cena polaczenia z BOK jest lekko chora... ale jak widac i tak nie ma tam po co dzownic ;-) ).

Ja chcialbym tylko wiedziec jak wylicza sie pakiet zlotowek (skoro juz tak sobie gdybamy) - i wlasciwie po co?

1. Po pierwsze (jak pisales wyzej, moze niektorym latwiej tak liczyc) - mozna napisac - abonament 29 zl = pakiet zlotowek 29 zl = czyli sms i minuta rozmowy kosztuja tyle ile sie placi.
Jasno, prosto, czytelnie.

2. Play do abo za 29 zl dodaje (w gratisie ;-) - 29,50 zl.... a dlaczego nie 1000 zł? :-) Liczba minut by sie nie zmienila - ale za to jaka satysfakcja z drogiej minuty (dla operatora) i dla mnie jaki biznes... kto by nie chcial dostac tyle kasy za drobne? Skda wziela sie kwota 29,50 zł (dlaczego nie wspomniane 1000, 10.000 czy milion). Na upartego nawet by sie to w $ czy Euro dalo rozliczac, zeby jeszcze bradzie zamieszac :-).

Po co sie tworzy taka cenowa fikcje?

3. Ile kosztuje minuta rozmowy (w abonamnecie za 29 zl) po wyczerpaniu pakietu zlotowek czy gdy juz faktycznie bede musial ekstra zaplacic?

Pozdrawiam,
Galtom

#561699  autor: T-mati1
 19 cze 2012, 10:07
po to dodaje te dodatkowe 29zl zeby minuta w abo kosztowala 39gr i poza abo 39gr

THUNDER UP!!!