• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #559542  autor: karzele
 09 cze 2012, 15:33
Moja siostra dała się wkręcić i zawarła dwa niekorzystne abonamenty z T-mobile na tableta i na smartfona (wysokie opłaty, niewielki transfer, mało darmowych minut).
Chciałbym pomóc jej jakoś - może da się wyemigrować do innego operatora, żeby miała tam lepsze warunki przy niższych albo zbliżonych cenach?
Tylko nie wiem, jak to się robi.
Czy to realne?
Czy to opłacalne?
Bo pewnie trzeba zapłacić jakąś karę za wypowiedzenie umowy u dotychczasowego operatora.
Poradźcie, please.
W razie czego podam szczegóły (tutaj albo na PW).

#559552  autor: bartoszek534
 09 cze 2012, 16:27
wypowiedzenie umowy kosztuje ale ja tez tak mialem i przenioslem numer do plusa. Warto!

#559555  autor: karzele
 09 cze 2012, 16:35
No, ale czy operator, do którego migruję jest w stanie wziąć na siebie część opłaty za wypowiedzenie umowy?
Jak się dowiadywać o takich rzeczach.
Przecież konsultanci T-Mobile mi nie powiedzą. :)

#559557  autor: UndiscloseD
 09 cze 2012, 16:40
karzele pisze:może da się wyemigrować do innego operatora,
Oczywiście, że można, ale trzeba zerwać umowy z T-Mobile i zapłacić karę umowną, która nie będzie niska. Kara umowna to kwota abonamentu pomnożona przez ilość pełnych cykli rozliczeniowych, które pozostały do końca umowy, np. jeśli abonament wynosi 50 zł/mies, a umowa kończy się za 20 miesięcy, to 50*20=1000 zł.
bartoszek534 pisze:przenioslem numer do plusa. Warto!
To zależy dla kogo. Jednemu pasuje T-Mobile, a drugiemu Plus, Play, Orange...
karzele pisze:No, ale czy operator, do którego migruję jest w stanie wziąć na siebie część opłaty za wypowiedzenie umowy?
Nie. A niby dlaczego miałby pokrywać za Ciebie koszty?
Jak się dowiadywać o takich rzeczach.
Przecież konsultanci T-Mobile mi nie powiedzą. :)
A próbowałeś do nich zadzwonić i spróbować się czegoś dowiedzieć, czy to tylko Twoje myśli są?

#559562  autor: karzele
 09 cze 2012, 16:48
Przecież operatorzy toczą bezwględną walkę o Klienta, więc wydawało mi się, że taki "emigrant" jest wart przysponsorowania.
Równie dobrze można wypowiedzieć umowę, opłacić sobie karę umowną i do nikogo nie przechodzić.

#559566  autor: UndiscloseD
 09 cze 2012, 16:56
karzele pisze:Przecież operatorzy toczą bezwględną walkę o Klienta, więc wydawało mi się, że taki "emigrant" jest wart przysponsorowania.
W pewnym sensie taki klient, który przenosi numer do danej sieci jest lepiej traktowany na początku, a potem już jest traktowany jak "starzy" klienci, np. jak przeniesiesz numer do Play fresh to dostajesz 60 zł bonusu, w tak taku też dostajesz 120 zł, tylko tutaj nieco inaczej to wygląda niż w Play. W Orange jest podobnie, w Plusie chyba też. To mniej więcej tak wygląda, ale nie aż tak, że operator będzie pokrywał chociaż nawet część tej kary umownej. Chociaż można tak stwierdzić, że dostajesz te 60 zł od Play za darmo czyli tak jakbyś zapłacił o 60 zł mniejszą karę

#559605  autor: st.konsultant
 09 cze 2012, 21:40
Za zerwanie umowy z tabletem kara na pewno będzie spora. Takie umowy są na minimum 36 miesięcy....

#559628  autor: ciuchcia
 09 cze 2012, 23:36
a moze powiesz w jaki sposob i kiedy została zawarta umowa ? Info o karze umownej i rezygnacji znajduje sie w umowie / regulaminie.

#559642  autor: Marens
 10 cze 2012, 00:07
st.konsultant pisze:Za zerwanie umowy z tabletem kara na pewno będzie spora. Takie umowy są na minimum 36 miesięcy....
Zerknąłem na szybko do regulaminów
Usługa
Maksymalna Kara Umowna dla Umowy zawartej na 36 Cykli rozliczeniowych
blueconnect 99
2800 zł
blueconnect 129
3000 zł
blueconnect 159
3000 zł
http://www.t-mobile.pl/r/repo1/document ... ablety.pdf
http://www.t-mobile.pl/r/repo1/document ... 1_ipad.pdf

#559734  autor: karzele
 10 cze 2012, 15:43
No, umowa na tablet została zawarta we wrześniu 2011 - ale faktycznie na 3 lata.
Ja teraz nie mam umowy przed oczami.
Umowa obejmowała wzięcie tablet na raty - to pewnie dodatkowo podnosi karę umowną za zerwanie umowy.
To już bardziej się opłaca trzymać to i płacić.
Trudno.
Nikt nikogo na siłę do punktu sprzedaży nie ciągnął.

#559830  autor: ciuchcia
 10 cze 2012, 22:41
To zależy jaki tablet. Kara umowna pewnie zmniejszyła się już o jakieś 400 zł. Więc jeśli siostra nie korzysta z internetu to będzie się opłacało zerwać umowę. Suma rat / abonamentów będzie wyższa przez te 3 lata niż kara umowna. Ewentualnie można poszukać kogoś, kto weźmie na siebie cesje. Można mu np zapłacić 1500 zł ... i tak będziesz jakiś 1000 zł do przodu. Wszystko kwestia kalkulacji.

#560303  autor: karzele
 13 cze 2012, 07:06
Dzięki za radę.
Muszę wybrać się do siostry, żeby mi pokazała umowę na ten tablet.
Jeżeli jej jeszcze nie zgubiła.:)
Ale wtedy zawsze można zamówić duplikat.
Nie chcę, żeby dawała się wkręcać pod wpływem implusów na rozmaite "błyskotki", bo ona ma co prawda stałe dochody (póki co), ale o bardzo różnej wysokości (raz mniej, raz więcej).
Pytanie, czy w momencie wypowiedzenia umowy jest konieczność oddania operatorowi tableta?
Od września 2011 trochę się sfatygował.
Jeżeli chodzi o sprzęt - to typu półka średnio-niska - Acer Iconia - żaden tam Ipad czy Samsung Galaxy Tab.
Więc nie wiem, czy trafi się ktoś chętny na cesję.
Abonament - z tego co mi mówiła - wynosi 100 zł miesięcznie - a transferu w podstawowym abonamencie tylko 5 Giga.

#560306  autor: Kryniczanin
 13 cze 2012, 07:42
karzele pisze:Pytanie, czy w momencie wypowiedzenia umowy jest konieczność oddania operatorowi tableta?
Nie. Umowa jest na świadczenie usług telekomunikacyjnych a nie na sprzęt.