• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #557647  autor: smylas
 31 maja 2012, 11:06
Witam.
Wczoraj dostałem sms informacje od plusa że od lipca tego roku planowana jest zmiana stawek cenowych za roaming. Czy może być to podstawa do rozwiązania z nimi umowy, bez płacenia kary?
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, 21:26 przez smylas, łącznie zmieniany 1 raz.

#557648  autor: KC-KARLOS
 31 maja 2012, 11:08
smylas, NIE. W żadnym wypadku. Jest to obniżka cen w roamingu UE, regulowana poprzez prawo unijne, czyli i nasze. Z tego względu, jeśli zerwiesz umowę, to TY poniesiesz konsekwencje finansowe.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#557651  autor: smylas
 31 maja 2012, 11:26
Aha. Dzięki za szybką odpowiedź :)
 #557805  autor: ciekawy
 31 maja 2012, 22:37
smylas pisze:Witam.
Wczoraj dostałem sms informacje od plusa że od lipca tego roku planowana jest zmiana stawek cenowych za roaming. Czy może być to podstawa do rozwiązania z nimi umowy, bez płacenia kary?
Jak się nie mylę od połowy 2007 roku obowiązuje prawo, że jeśli zmiana wynika z przepisów prawa to klienci nie mają prawa zrywać umowy bez płacenia kary. Jak jesteś zainteresowany zrywaniem umowy bez płacenia kary to powinieneś już o tym wiedzieć.

#557976  autor: ezaq
 01 cze 2012, 20:34
Tylko ta strona dotyczy roku 2009. Wówczas była zupełnie inna sytuacja.
Ostatnio zmieniony 01 cze 2012, 23:21 przez ezaq, łącznie zmieniany 1 raz.

#557987  autor: Sig
 01 cze 2012, 21:37
Prawo telekomunikacyjne się zmieniło. Jeżeli zmiana cennika jest spowodowana czynnikiem niezależnym od operatora, czyli np. zmienioną regulacją prawną, to operator ma obowiązek poinformować o tym użytkownika (jak ma jego dane), ale ta zmiana nie upoważnia do zerwania umowy. Tutaj stawki reguluje UE, wczesniej mielismy przecież podobna sytuację z wzrostem VAT.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#558182  autor: ciekawy
 03 cze 2012, 07:17
w poście wyżej napisałem "jeśli zmiana wynika z przepisów prawa to klienci nie mają prawa zrywać umowy bez płacenia kary" czy tak trudno jest to przeczytać ze zrozumieniem ?

#558183  autor: Sig
 03 cze 2012, 08:29
ciekawy pisze:w poście wyżej napisałem "jeśli zmiana wynika z przepisów prawa to klienci nie mają prawa zrywać umowy bez płacenia kary" czy tak trudno jest to przeczytać ze zrozumieniem ?
Cytuj do kogo pijesz, bo aż mnie korci cięta riposta...

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#558358  autor: kubik
 03 cze 2012, 22:21
zresztą to jest zmiana na korzyść abonenta, więc tym bardziej nie ma możliwości rozwiązania umowy bez kary umownej.

Co ja pacze? Operator blokuje aktualizację!

http://facebook.com/OperatorBlokujeAktualizacje

#558420  autor: ciekawy
 04 cze 2012, 06:08
kubik pisze:zresztą to jest zmiana na korzyść abonenta, więc tym bardziej nie ma możliwości rozwiązania umowy bez kary umownej.
też o tym pomyślałem, że zmiana jest na korzyść bo stawki roamingowe spadają, a ludzie swą wdzięczność chcą okazać rozwiązaniem umowy bez płacenia kary oczywiście gdyby to było możliwe ale już nie jest.