• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #556785  autor: konpie
 27 maja 2012, 12:14
Witam!

Obecnie posiadam ofertę Pantera II w Orange za 129,90 zł. W rzeczywistości na rachunki wydaję jednak ok. 200 zł (abonament + dodatkowo wygadane minuty i SMSy + ubezpieczenie telefonu).

Gdzie opłacałoby się przenieść tę ofertę? Pytam, ponieważ za 3 miesiące kończy mi się umowa z Orange.

Zależy mi na:

- dobrym smartfonie (obecnie mam iPhone 4 - bo była promocja za 199 zł w wersji 8gb, chciałbym np. Samsung Galaxy S II w dobrej cenie)

- dużej ilości minut do wszystkich sieci

- dużym pakiecie Internetu (najlepiej min. 2 gb)

Abonament może być nieco wyższy, niż obecnie - np. 159,90 zł

Ważny jest telefon, bo działam w branży IT i aktywnie korzystam z e-mail'a oraz przeglądania sieci; bardzo często robię też z telefonu punkt dostępowy, dzięki czemu mam WiFi do laptopa np. w niektórych miejscach na uczelni. Bez sporego pakietu Internetu się więc nie obejdzie :)

Co byście polecili? Może jakaś oferta non-limit? :wink:

#556816  autor: bartoszek534
 27 maja 2012, 14:08
Słuchaj. W plus abonament za 159 zł miesięcznie masz: tak jak chcesz nielimitowane rozmowy, sms i mms do orange, t-mobile, plus, play, internet 2,5 gb non stop i samsung galaxy s2 za 1 zł. Na prawdę polecam. Super oferta. Sprawdź, i napisz mi, co wybrałeś. :) ps. Play ma podobną ofertę, jednak jest tam mniej internetu i ciągle się coś zawiesza. ...

#556823  autor: konpie
 27 maja 2012, 14:38
Jak wygląda przeniesienie numeru krok po kroku z Orange do Plus'a?

Przyznam, że Twoja oferta całkiem mi się podoba. Nie ma w niej żadnego haczyka? Np. po wyczerpaniu pakietu internetowego nie doliczają mi nic do rachunku? Pytam, bo nie chce rachunku na kilka tysięcy złotych dostać . .

PS: Tak nawiasem - gdzie znaleźć cennik telefonów w Plusie? Nie widzę nic na stronie :(

Aa.. i co ubezpieczeniem telefonu w Plusie? Mają tam coś takiego, jak w Orange czy T-Mobile? Korzysta ktoś? Jaki koszt?

#556834  autor: Precelos
 27 maja 2012, 15:13
konpie pisze:Aa.. i co ubezpieczeniem telefonu w Plusie? Mają tam coś takiego, jak w Orange czy T-Mobile? Korzysta ktoś? Jaki koszt?
ogladalem tylko oferte orange, i ona zawiera duzo wykluczen, dopiero opcja za 19 zl oferuje de fakto normalna ochrone, co daje pzrez dwa lata sume 456 zl!

zanim podejmniesz jakakolwiek decyzje
dodam oferte play
http://www.play.pl/pl/promocja/przejdz- ... index.html
oraz orange
http://www.orange.pl/kid,4002009352,id, ... ticle.html

T-debile maja tak zakrecona strone ze nie chce mi sie szukac ofert no limit

jak chcesz gdziesz przenies numer kup starter plus pakiet internet i potestuj jak sie sprawuje dany operator unukniesz wtedy wejscia w bagno

Obrazek

#556836  autor: konpie
 27 maja 2012, 15:17
wejść w bagno raczej nie wejdę

mieszkam w Śródmieściu Warszawy, "pod nosem" mam nadajniki wszystkich możliwych sieci, 3G z Orange chodzi obecnie bez problemu z pełnym trasferem

z Plusem też nie powinno być problemów

nie widzę jedynie np. cennika telefonów na ich stronie.. skąd więc ta cena 1 zł za Samsung Galaxy S II? I gdzie mogę znaleźć tam ofertę non-limit?

Przyznam, że strona np. Orange jest dużo bardziej czytelna :lol:

[ Dodano: 2012-05-27, 15:18 ]
a o Play jakie macie opinie?

bo widzę na stronie Formułę 4.0. za 159 zł z Galaxy S II za 1 zł

warto? jakieś haczyki? jest u nich ubezpieczenie telefonu?

czego wymagają przy przeniesieniu telefonu?

#556854  autor: banderas
 27 maja 2012, 15:53
poniżej link do wymagań dokumentów w sieci play
http://www.play.pl/resources/pdf/Wykaz_ ... sja024.pdf
dodatkowo dodam że musi być jesli masz abo. to ost zaplacony rachunek od orąnż
playu nie ma ubezpieczenia jedynie w t-mobile tak rozsadnej cenie chyba 15 zł/mc

dla tych co nie znaleźli oferty t-mobile frii
http://www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/ ... nies_numer

plus:
http://www.plus.pl/indywidualna/Aboname ... BezLimitu/

banderassso

#556855  autor: Precelos
 27 maja 2012, 15:54
a o Play jakie macie opinie?
najlepiej wyrobic sobie wlasna
kupujesz np starter lubie to za 9 zl
masz 9 zl na rozmowy oraz 250mb neta, waznosc startera to 10 dni

pomysl tez o ofercie tylko sim(umowa na 12 miesiecy) roznica w abo to 60 zl
a 60x12 to masz 1440 zl za tyle kupisz nowy telefon

ubezpieczenia tez oferuja oinne podmioty
http://www.lucasgsm.pl/telefony-gsm/ube ... morkowego/

to tylko przyklad

Obrazek

#556926  autor: T-mati1
 27 maja 2012, 18:53
Play ma bardzo dziwny przelicznik danych. Wejdziesz na jakas strone i wykorzystasz 35kb neta to i tak z abonamentu sciagna ci 100kb. Jak bylem w t-mobile to na miesiac starczalo mi 100mb a w play to nie wiem czy mi wystarczy 250mb

THUNDER UP!!!

#556949  autor: ciekawy
 27 maja 2012, 21:06
T-mati1 pisze:Play ma bardzo dziwny przelicznik danych. Wejdziesz na jakas strone i wykorzystasz 35kb neta to i tak z abonamentu sciagna ci 100kb. Jak bylem w t-mobile to na miesiac starczalo mi 100mb a w play to nie wiem czy mi wystarczy 250mb
a jak wykorzystasz więcej albo rowno tyle ile wynosi przelicznik to w t tracisz na niższych limitach.

#556956  autor: Sig
 27 maja 2012, 21:43
Cóż, ja z kolei mam na tyle złe zdanie o Play, że dla głównego numeru, numeru, który wykorzystujemy "zarobkowo" nie mogę polecić ich oferty bo za czesto są różne jaja... W numerze którym mam do kontaktu z rodziną i znajomymi takie cos przejdzie, ale z numerem dla klientów - nie. Rozważyłbym Plusa lub T-Mobile, ale ze wskazaniem na Plusa. Orange raczej nie, bo są egiony w Warszawie gdzie gorzej z zasięgiem (parę miesięcy temu miałem problem w Wilanowie).
W każdym razie na bazie swoich doświadczeń nie potrafię traktować Play jako równorzędnej pod względem jakości do pozostałych trzech operratorów. Może tobie sie uda i nie będziesz narzekał.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#556958  autor: T-mati1
 27 maja 2012, 21:56
ciekawy pisze:
T-mati1 pisze:Play ma bardzo dziwny przelicznik danych. Wejdziesz na jakas strone i wykorzystasz 35kb neta to i tak z abonamentu sciagna ci 100kb. Jak bylem w t-mobile to na miesiac starczalo mi 100mb a w play to nie wiem czy mi wystarczy 250mb
a jak wykorzystasz więcej albo rowno tyle ile wynosi przelicznik to w t tracisz na niższych limitach.
Jakos wolalem przelicznik t od playa. Nie wiem na czym zyskam jak wiecej wykorzystam. Jak bede mial 101kb to sciagna mi 200kb czysty zysk.

#556975  autor: ciekawy
 27 maja 2012, 23:18
T-mati1 pisze:
ciekawy pisze:
Jakos wolalem przelicznik t od playa. Nie wiem na czym zyskam jak wiecej wykorzystam. Jak bede mial 101kb to sciagna mi 200kb czysty zysk.
jak masz 250MB w T to liczysz każdy kb,jak masz w Play 1GB to masz luz,jak masz 2GB to się nie przejmujesz drobnostkami.
kb to się możesz przejmować gdy masz net na kartę,w abonamencie już można dać na luz z przesadnym liczeniem najdrobniejszych jednostek.

[ Dodano: 2012-05-27, 23:34 ]
Sig pisze:Cóż, ja z kolei mam na tyle złe zdanie o Play, że dla głównego numeru, numeru, który wykorzystujemy "zarobkowo" nie mogę polecić ich oferty bo za czesto są różne jaja... W numerze którym mam do kontaktu z rodziną i znajomymi takie cos przejdzie, ale z numerem dla klientów - nie. Rozważyłbym Plusa lub T-Mobile, ale ze wskazaniem na Plusa. Orange raczej nie, bo są egiony w Warszawie gdzie gorzej z zasięgiem (parę miesięcy temu miałem problem w Wilanowie).
W każdym razie na bazie swoich doświadczeń nie potrafię traktować Play jako równorzędnej pod względem jakości do pozostałych trzech operratorów. Może tobie sie uda i nie będziesz narzekał.
kiedy mam w wielu miejscach jakość 2G w Plusie,net tylko po GPRS albo EDGE w innej miejscości,w T szumy w trakcie rozmowy, a w Play 3G rozmowy,net w HSDPA i WCDMA to nie mogę traktować Plusa czy T jako równego jakością Play-owi.

#557001  autor: Ruben
 28 maja 2012, 08:04
konpie, jeżeli byłbym na twoim miejscu i miałbym wybierać operatora dla tak wysokiego abonamentu, to zastanawiałbym się nad T-Mobile i Plusem. Wybór taki wynika z kilkunastu lat doświadczeń z różnymi operatorami. T-Mobile, to u mnie bardzo wysoka jakość połączeń, także na 2G.
Plus natomiast, to bardzo dobry zasięg i dobrze rozbudowana sieć 3G. Jeżeli korzystasz z telefonu głównie w Warszawie, to w zasadzie 3G mają wszyscy dobrze rozbudowane.
Play ze względu na słabą sieć macierzystą poza miastami i pojawiające się problemy z roamingiem krajowym rozważałbym na końcu. Dodatkowo powinieneś mieć świadomość, że osoby posiadające oferty na kartę u tzw. dużych operatorów dzwonią do Play po bardzo wysokich stawkach. Nie wiem, czy ma to dla Ciebie znaczenie ale powinieneś to wiedzieć.
Podobnie jak kolega Precelos, zastanów się nad abo bez telefonu za 99pln z 2GB ( w Plusie 2,5GB) a telefon kup odrębnie. Umowa bez telefonu jest na 12m-cy więc tzw. uwiązanie do operatora jest krótsze.
Wcześniej jednak sprawdź działanie internetu u każdego operatora w lokalizacji, w której najwięcej korzystasz. To jest drogi abonament więc trzeba wiedzieć co się kupuje ;)
ps. ceny telefonów w Plusie są w regulaminach.

#557015  autor: Ranger
 28 maja 2012, 10:18
ciekawy, wydaje mi się, że Sig miał na myśli nie kwestię internetu, a dzwonienia. Jeśli chodzi o internet w Play, to ten (przynajmniej mnie) śmigał zawsze bardzo ładnie, choć wiadomo że w trasie nie wszędzie jest 3G, więc trzeba się przygotować na przerwy :wink: Jeśli chodzi o jakość połączeń, to Sig słusznie wskazuje kwestie, których doświadczyła rzesza użytkowników Play. W losowym momencie coś się dzieje - nagle zrywa rozmowę, trzeszczy, nie da się dodzwonić. Jeśli ktoś ma numer dedykowany stricte do biznesu, takie anomalie nie powinny mieć miejsca z powodów nader oczywistych :)

Sig - zanim się przeniesiesz, to nie zapomnij nabyć wcześniej starterów i potestować (choć sądząc po ilości numerów z różnych sieci masz to pewnie za sobą) :wink:

Obrazek

#557020  autor: konpie
 28 maja 2012, 10:50
oferta bez telefonu odpada, bo nie mam wolnych środków, żeby wyłożyć np. 2000 zł na telefon, a nie chce żadnej tandety, bo potrzebuje np. aplikacji bankowych na telefonie, pakietu biurowego itd.

oferta Plusa wydaje się ciekawa, ale gdzie tam np. jest jakiś cennik telefonów? taryf?

jakaś zakręcona ta strona i nic na niej nie mogę znaleźć ;/

#557022  autor: Ruben
 28 maja 2012, 10:58
konpie pisze:oferta Plusa wydaje się ciekawa, ale gdzie tam np. jest jakiś cennik telefonów? taryf?

jakaś zakręcona ta strona i nic na niej nie mogę znaleźć ;/
O ofercie poczytasz tutaj
a cennik telefonów znajdziesz w załączniku do regulaminu klikając tutaj

#557030  autor: Precelos
 28 maja 2012, 11:39
konpie pisze:oferta bez telefonu odpada, bo nie mam wolnych środków, żeby wyłożyć np. 2000 zł na telefon
zobacz ile bys zaplacil za telefon na raty
bo abonamencie masz ten sam mechanizm telefon splacasz w 24 ratach

ale jak mowie pzremysl to, potestuj kazego operatora i wtedy wybierz

Obrazek

#557088  autor: konpie
 28 maja 2012, 17:02
nie wiem czy to całkiem tak wychodzi w 24 ratach

jak brałem iPhone 4, to kosztował na rynku lekko 2000 zł (np. na Allegro)

ja go dostałem za 199 zł

dostałem wtedy ofertę 450 minut do wszystkich, Internet bez limitu i jeden wybrany numer w Orange lub stacjonarny bez ograniczeń za 129,90 zł

licząc sam abonament 129,90 zł x 24 miesiące = 3 117,60 zł + 199 zł (koszt telefonu) = 3 316,60 zł

mógłbym sprzedać telefon za np. 2500 zł i wtedy: 3 316,60 zł - 2 500,00 zł = 816,60 zł

816,60 zł / 24 miesiące = 34,03 zł (w zaokrągleniu do góry)

dostanę za 34,03 zł gdzieś 450 minut do wszystkich sieci? musiałaby wtedy minuta kosztować raptem 0,08 zł - nie wspominając już o nielimitowanym Internecie w telefonie (1,5 gb, potem zwolniony transfer, ale np. poczta ściąga się za free) ;)

okazje się więc trafiają

#557232  autor: thonka
 29 maja 2012, 00:52
bartoszek534 pisze:Słuchaj. W plus abonament za 159 zł miesięcznie masz: tak jak chcesz nielimitowane rozmowy, sms i mms do orange, t-mobile, plus, play, internet 2,5 gb non stop i samsung galaxy s2 za 1 zł.
jestes pewien co do ceny SGS2 czy pomyliles z SGS1 SL? :) bo wlasnie przegladam regulamin i jest tam SGS2 przy tym abonamencie za 500zl...

to juz w tmobile jest za 300zl, nie wspominajac o play gdzie jest za 1zl.

konpie, pytanie czy rzeczywiscie potrzebujesz abonamentu bez limitu? ile minut i smsow w miesiacu wykorzystujesz?
pamietaj, ze w ofertach bez limitu nie ma wliczonych stacjonarnych oraz o tym, ze papierowa faktura kosztuje 10zl wiecej.
czesto tez niektore telefony sa tansze w umowach z okreslona iloscia minut.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#557445  autor: konpie
 30 maja 2012, 03:57
Internetu zużywam ok. 2 gb miesięcznie

wygaduje min. 600 min do Orange + 300 min na inne telefony (w tym też stacjonarne)

SMSów idzie też sporo - tak jak teraz ok. 500 miesięcznie (czasem więcej)

więc podchodzi chyba mi tylko oferta non-limit, bo najtaniej ;)

nie mówię, że telefon ma być za złotówkę - chodzi mi po prostu o najlepszą ofertę

co do stacjonarnych - przy abonamencie np. 159,90 zł to chyba nie problem wykupić dodatkowy pakiet za 7 zł, prawda?

czyli uderzać do Plusa..? czy lepszy ten Play? a może jednak T-Mobile? :D