• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #555197  autor: rzepcio
 19 maja 2012, 17:11
Od wielu lat korzystam z tak-taka, zawsze doładowywałem konto, kiedy było podwójne doładowanie, starczało mi to na bardzo długo i było fajnie ;) Teraz t-mobile chyba już w ogóle zrezygnowało z podwójnego i przestało mi się to podobać, chciałbym zmienić kartę na abonament w dowolnej sieci.

Dużo smsuje i odkąd wprowadzili w Erze pakiet internetowy, to zawsze miałem go aktywnego (ten za 9zł). Także podstawowe warunki są takie, żeby minuty były sensownie wymienialne na smsy albo żeby był jakiś ciekawy pakiet smsowy i co najmniej 100MB internetu (najlepiej, jakby po wykorzystaniu dalej był za darmo, ale wolniej).

Z mojego reaserchu wynika, że takie są oferty z poszczególnych sieci, które spełniałyby te warunki:
1. Play - http://www.play.pl/pl/promocja/migracja ... index.html

29zł, umowa na dowolny okres
1GB internetu i za darmo po wykorzystaniu
150min/325sms

2. T-Mobile - http://www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/ ... z_telefonu

19,90zł, umowa na 15 miesięcy
100MB internetu za 9,08zł (za darmo po wykorzystaniu)
120min/120sms

3. Plus - http://plus.pl/indywidualna/Abonament/N ... amentZa19/

19,90zł, umowa na 24 miesiące
100MB internetu za 7zł (za darmo po wykorzystaniu)
40min/bez sms?

4. Orange - http://www.orange.pl/kid,4002009272,id, ... ticle.html

29,90zł, umowa na 22 miesiące
100MB internetu za 5zł (płaci się po wykorzystaniu)
40min/40sms + 200sms

Jeszcze na koniec muszę to napisać: Strony operatorów komórkowych suck! Znaleźć tam sensowne informacje jest naprawdę ciężko...

Wnioski są następujące: Play rulez, T-Mobile w miarę, reszty nie rozumiem, to jakiś żart? Może ktoś bardziej się orientuje i napisze mi, gdzie są zalety Orange i Plus, może nie znalazłem tych właściwych ofert ;)

#555200  autor: Ruben
 19 maja 2012, 17:26
rzepcio, wnioski prawidłowe :) Orange w niskich abonamentach wypada słabo. Ciekawe oferty wraz z telefonami zaczynają się od 60pln
Plus generalnie leży z ofertą a szczególnie bez telefonu. Dochodzi do absurdu takiego, że jest no limit za 79pln i jednocześnie Satysfakcja monitorowana za 79,90pln z 375min. Chyba, że ja czegoś nie rozumiem na ich stronie.

Wszystko zależy ile potrzebujesz SMS i MB. W ofercie T-Mobile można dokupić sieć rodzinną 2 osoby 5pln i pakiet 1tys SMS do wszystkich za 5pln.

#555207  autor: rzepcio
 19 maja 2012, 18:07
Trochę dziwi mnie też długość umowy bez telefonu przy ofertach Plus i Orange ;) W takim razie będę wybierał między Play a T-Mobile, raczej i tak miałem dokonać wyboru między nimi ;) W T-Mobile mam większość rodziny, a w Play większość znajomych :P Szkoda, że T-Mobile ma takie drogie to 100MB internetu...

#555220  autor: konsultantemeryt
 19 maja 2012, 19:35
rzepcio pisze:Trochę dziwi mnie też długość umowy bez telefonu przy ofertach Plus i Orange ;) W takim razie będę wybierał między Play a T-Mobile, raczej i tak miałem dokonać wyboru między nimi ;) W T-Mobile mam większość rodziny, a w Play większość znajomych :P Szkoda, że T-Mobile ma takie drogie to 100MB internetu...
Co Cię dziwi z długością umowy w sieci Plus bez telefonu.

Albo na 12 albo 18/6.

Chyba że chodzi Ci, że w Play jest na czas nieokreślony od razu.

#555245  autor: ciekawy
 19 maja 2012, 22:44
rzepcio pisze:Trochę dziwi mnie też długość umowy bez telefonu przy ofertach Plus i Orange ;) W takim razie będę wybierał między Play a T-Mobile, raczej i tak miałem dokonać wyboru między nimi ;) W T-Mobile mam większość rodziny, a w Play większość znajomych :P Szkoda, że T-Mobile ma takie drogie to 100MB internetu...
to wybierz Play do dzwonienia i dla znajomych, możesz mieć dodatkowo kartę SIM T do odbierania połączeń od rodziny i możesz mieć tą dodatkową kartę SIM w starszym telefonie po np poprzedniej umowie albo poprzednio zakupionym albo możesz zrobić za pomocą adaptera dual sim-a i korzystać z obu kart w jednym telefonie, tylko czy te karty mogą działać jednocześnie to nie wiem, no chyba, że masz jakiś telefon z fabrycznie dual sim to wtedy będzie działało bez problemu.
piszesz,że interesuje cię abonament za 29 zł w Play, to rozważ dołożenie 16 zł do kwoty 45 zł i wybierz all inclusive max albo super all inclusive max za 45 zł i będziesz miał to samo co napisałeś czyli 150 minut, w super jest 210 minut, 1GB limitu na net, w dodatku dostałbyś jakiś telefon w umowie na 2 lata, a jak jest z dostępnością telefonów to już pytaj w salonach, niektóre salony sprowadzą telefon w 2 dni jeśli nie mają go akurat w sprzedaży, więc tym, że jakiegoś tela nie ma nie ma się co zniechęcać i tym sposobem masz w Play abonament za 45 zł z 210 minut, 1GB limitu na net i smartfonem i obecny telefon na odbieranie połączeń w T od rodziny, jest roczna ważność konta w T przynajmniej do chyba października 2013 więc nawet nie musisz ładować,żeby móc korzystać z sieci T.

#555288  autor: Precelos
 20 maja 2012, 10:30
kitas5 pisze:rzepcio w Plusie przecież masz na 12 miesięcy:
http://plus.pl/indywidual...tysfakcjaKarta/
jest ale 20 min w abo to jakies kpiny

rzepcio, jak bys juz bral abo w playu to rozwaz pakiet
nielimitowane SMS-y do wszystkich sieci za 7 zl
placisz wtedy 36 zl masz nielimitowane smy i 150 min do wygadania (jak zamawiasz przez neta masz dodatkowo 50 min przez 6miesiecy)

Obrazek

#555315  autor: thonka
 20 maja 2012, 12:08
rzepcio, w orange masz w delfinie po za 40 minutami masz jeszcze 1 darmowa usluge, mozesz wtedy wybrac np. dodatkowe 30 minut do wszystkich sieci.

w tym sim umowa jest na 20 miesiecy z usluga zatrzymaj czas pro, ale ze w najnizszym abonamencie i tak jej nie ma to nie warto sie pakowac w 20 miesiecy tylko w umowe 12 miesiecznam gdzie zatrzymaj czas pro po prostu nie dodaja (dotyczy wsystkich delfinow) ;) nie zmienia to jednak faktu, ze na tle play czy tmobile raczej szalu nie ma...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#555378  autor: maciejnet
 20 maja 2012, 18:34
Najtańsza oferta na rynku to: All Inclusive MAX Tylko SIM
Dla przenoszących numer z innej sieci (z karty) dostaniesz:
Szczegóły taryfy All Inclusive MAX 29 Tylko SIM

29 zł miesięczny abonament
1 GB pakiet danych
150 minuty do wszystkich sieci LUB
325 SMSy/MMSy do wszystkich sieci

Poza abonamentem
39 gr minuta połaczenia do wszystkich sieci
18 gr SMS/MMS do wszystkich

Dodatkowo
Stan darmowy przez 3 m-ce, później 10 zł/m-c
nielimitowane SMS-y do wszystkich sieci za 0 zł przez 3 m-ce, potem płatne 7 zł/m-c
Free Zone za 0 zł (opcjonalnie)
korzystanie z internetu bez obaw o dodatkowe koszty
50 minut miesięcznie przez 6 m-cy za zakup przez internet

Kupując przez Internet
Dostajesz dodatkowe 50 minut miesięcznie na rozmowy do wszystkich sieci przez pół roku, oraz darmową przesyłkę kurierską.

Warto zastanowić się nad ofertą.

Netia FTTH 2 Gbit/s

#555412  autor: rzepcio
 20 maja 2012, 20:21
W sumie prawda jest taka, że nigdy nie zużyłem tych 100MB, które miałem w tak-taku, więc 100MB byłoby nawet wystarczające, a słyszałem, że internet w play jest tylko na ich nadajnikach i pokrycie nie jest za duże?

#555420  autor: maniek
 20 maja 2012, 20:45
Ja bym polecił Tmobile i abo 19.90. Za 5 zł dodatkowo można dokupić 1000 sms lub sieć rodzinną 2 osób. Pewnie pakiet 100 MB też można kupić za kilka zł.

#555438  autor: ciekawy
 20 maja 2012, 21:18
rzepcio pisze:W sumie prawda jest taka, że nigdy nie zużyłem tych 100MB, które miałem w tak-taku, więc 100MB byłoby nawet wystarczające, a słyszałem, że internet w play jest tylko na ich nadajnikach i pokrycie nie jest za duże?
na wsiach mogą się pojawić problemy z zasięgiem Play bo może tego zasięgu nie być, podobnie jest w sieciach Orange T Plus, które na takich wsiach mają tylko EDGE w najlepszym wypadku, w najgorszym tylko GPRS, ale co do Play to tylko Play Online działa tylko na zasięgu Play, inne taryfy działają też na zasięgu Orange i Plus.
Jeśli się wahasz to kup starter Play, włóż do telefonu i sprawdź jaki masz zasięg tam skąd jesteś, potem będziesz miał jasność co do tego czy Play ma dobry czy zły zasięg.

[ Dodano: 2012-05-20, 21:22 ]
maniek pisze:Ja bym polecił Tmobile i abo 19.90. Za 5 zł dodatkowo można dokupić 1000 sms lub sieć rodzinną 2 osób. Pewnie pakiet 100 MB też można kupić za kilka zł.
a w Play za 10 zł można mieć nielimitowaną ilość sms-ów, a te 10 zł odpowiada 3-4 sms-om wysłanym dziennie przez 30 dni i to liczone gdy sms kosztuje 9 groszy, jeśli kosztuje 20 groszy to tylko 2 sms-y dziennie przez 30 dni to wyjdzie 12 zł, czyli ten pakiet nielimitowanych sms-ów za 10 zł może się przydać i być bardzo korzystny. W dodatku w Play nawet na zasięgu Plusa i Orange działa też stan darmowy na każdy numer w sieci Play.

#555453  autor: maciejnet
 20 maja 2012, 21:41
rzepcio pisze:W sumie prawda jest taka, że nigdy nie zużyłem tych 100MB, które miałem w tak-taku, więc 100MB byłoby nawet wystarczające, a słyszałem, że internet w play jest tylko na ich nadajnikach i pokrycie nie jest za duże?
Internet w abonamencie działa na nadajnikach Play, Plus i Orange. Pokrycie 3G Play (900&2100) jest dość duże. Sprawdź na mapie interesujące tereny. Po za tym pozostałe tereny dobrze są uzupełniane przez partnerów roamingowych więc o internet bym się nie martwił.

@ciekawy w podanym przeze mnie abonamencie za 29zł jest pakiet opcjonalny nielimitowanych smsów do wszystkich sieci za 7zł (taniej niż na kartę, gdzie jest 10zł).

Ewidentnie widać która jest oferta najbardziej korzystna. Wybór pozostawiam tobie. Największą zaletą Play jest umowa bez terminu zamówiona przez internet. Tego nie daje konkurencja.

Netia FTTH 2 Gbit/s

#555475  autor: ciekawy
 20 maja 2012, 22:06
maciejnet pisze:
Internet w abonamencie działa na nadajnikach Play, Plus i Orange. Pokrycie 3G Play (900&2100) jest dość duże. Sprawdź na mapie interesujące tereny. Po za tym pozostałe tereny dobrze są uzupełniane przez partnerów roamingowych więc o internet bym się nie martwił.

@ciekawy w podanym przeze mnie abonamencie za 29zł jest pakiet opcjonalny nielimitowanych smsów do wszystkich sieci za 7zł (taniej niż na kartę, gdzie jest 10zł).

Ewidentnie widać która jest oferta najbardziej korzystna. Wybór pozostawiam tobie. Największą zaletą Play jest umowa bez terminu zamówiona przez internet. Tego nie daje konkurencja.
Moim zdaniem jak płacić 29 zł czyli 30 zł bez złotówki to lepiej dorzucić 16 zł i płacić 45 zł za taryfę All Inclusive Max z 210 minutami wymiennymi na sms-y, jest też pakiet nielimitowany za 10 zł tylko 3 zł drożej, to nie są tak duże pieniądze, 1GB na net i mieć jeszcze jakiś telefon w umowie na 24 miesiące. Miesięczna różnica to tylko 16 zł między kwotą 29 zł, a 45 zł i tym sposobem można mieć wszystko w jednej ofercie.

#555508  autor: rzepcio
 20 maja 2012, 23:15
Jeśli internet w Play faktycznie działa też na nadajnikach Plus i Orange za darmo to spoko ;) Czytałem, że kiedyś było inaczej i za internet na nadajnikach innych dodatkowo się płaciło...

A propos abo 45zł z telefonem, to z tego co widzę, nie różni się ono niczym od tego za 29zł bez telefonu. W ciągu dwóch lat wydałbym 384 dodatkowe złote, nie sądzę, żeby wśród telefonów dostępnych w tej ofercie był jakiś, który sprzedałbym za taką kwotę ;) Mam swoje G1 od tylu lat i działa świetnie :)

EDIT: Jeszcze takie dodatkowe pytanie, bo mnie to nurtuje... Skoro w Play mam od razu umowę bezterminową, to... mogę ją od razu przedłużyć na lepszych warunkach? xD

#555510  autor: maniek
 20 maja 2012, 23:20
Ciekawy ale autor wątku pytał o najniższy abonament więc oferta Tmobile jest naprawde dobra. Jaki jest najniższy abo w play?

#555513  autor: ciekawy
 20 maja 2012, 23:26
rzepcio pisze:Jeśli internet w Play faktycznie działa też na nadajnikach Plus i Orange za darmo to spoko ;) Czytałem, że kiedyś było inaczej i za internet na nadajnikach innych dodatkowo się płaciło...

A propos abo 45zł z telefonem, to z tego co widzę, nie różni się ono niczym od tego za 29zł bez telefonu. W ciągu dwóch lat wydałbym 384 dodatkowe złote, nie sądzę, żeby wśród telefonów dostępnych w tej ofercie był jakiś, który sprzedałbym za taką kwotę ;) Mam swoje G1 od tylu lat i działa świetnie :)

EDIT: Jeszcze takie dodatkowe pytanie, bo mnie to nurtuje... Skoro w Play mam od razu umowę bezterminową, to... mogę ją od razu przedłużyć na lepszych warunkach? xD
jeśli chciałbyś przedłużyć umowę to podejrzewam, że musiałbyś poczekać pierwszy okres rozliczeniowy wyrównawczy i drugi pełen okres rozliczeniowy to może by się udało, czy od razu to nie mam pojęcia ale po okresie wyrównawczym + cały miesiąc okresu rozliczeniowego powinno się dać.

[ Dodano: 2012-05-20, 23:28 ]
maniek pisze:Ciekawy ale autor wątku pytał o najniższy abonament więc oferta Tmobile jest naprawde dobra. Jaki jest najniższy abo w play?
same minuty w T wychodzą najtaniej za około 20 zł ale jeśli ma to być taryfa z minutami i pakietem netowym to zdecydowanie lepiej wypada Play z limitem 1GB, a limit T ile tam było 250,300MB przy limicie 1GB wypada bardzo źle, a opłaty w obydwu przypadkach Play i T to około 30 zł.

#555543  autor: KA
 21 maja 2012, 06:28
Według mnie tu minuty wychodzą najtaniej: oferta aktualna na stronie Play, czyli Stan Darmowy tylko sim.
- umowa na czas nieokreślony przez internet (30 dni wypowiedzenia)
- 29 zl za 240min+50min na 6 miesięcy+30min na 6 miesięcy za e-fakturę
- SD Play na 6 miesięcy
- 200MB (z lejkiem) za 7 zł - pierwszy niepełny okres plus jeden pełny - net za darmo.

Na 6 miesięcy oferta najlepsza na pewno, chyba, że potrzebujesz więcej netu w pełnej prędkości.
Jednak same minuty - przez 6 miesięcy 320 minut za 29 zł, czyli minuta około 9 groszy + za darmo w Play.
To wersja, na którą można przenieść z karty w innej sieci.

#555554  autor: horas
 21 maja 2012, 08:22
witam,
a ja mam takie pytanie dotyczące T-mobile i ich oferty dla NOWYCH klientów (oferta bez telefonu za 29,90 PLN), czy dzwoniąc do PLAY wykorzystywane są minuty z abo czy kasowane jest poza abonamentem ?? No i jaka jest cena za min w abo ??
Czy do "sieci rodzinnej" mogę dodać nr z HEYAH lub MTVmobile lub TAK-TAKA ??
Zastanawiam się powoli nad zmianą operatora biorę W3 pod uwagę ;)
Interesuje mnie oferta bez telefonu.

#555555  autor: Ruben
 21 maja 2012, 08:28
horas, cytuje warunki oferty dostępne na stronie:
Promocyjny pakiet minut do wszystkich sieci krajowych.
Minuty wymienialne na SMS-y, MMS-y, dane oraz połączenia międzynarodowe na numery stacjonarne do krajów Unii Europejskiej* w stosunku 1:1.
Co do sieci rodzinnej, to na pewno można dodać numer z TakTaka, z heyah nie można a z MTV nie wiem ale podejrzewam, że można ale może wypowie się ktoś pewny na 100%