• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #549231  autor: Calamity Jane
 21 kwie 2012, 15:18
Chcialam sie wkopac w mixa ale mi go wybijaja z glowy. Do abonamentu jestem nastawiona negatywnie. Boje sie nieograniczonej mozliwosci nabijania rachunku.

Ten bylby do dzwonienia, pisania sms i mms, do netu (facebook i poczta ale tez inne). Bylam u roznych operatorow juz i tak: w plusie oferta nie powala, poza tym nie znalazlam zadnego telefonu (bo nad tym tez rozmyslam ale to nie dzial na rozwazania o sprzecie) ktory by mi odpowiadal w rozsadnej cenie, biorac pod uwage moje wymagania. W orange zakrecona pani srednio mi pomogla ale i tak skreslilam ta siec, ze wzgledu na wgrywanie w kazdym telefonie ich oprogramowania, ktore jest bardziej muliste i ze wzgledu na simlocka.
W T-mobile tez raczej nie widzialam tych telefonow ktore by mi odpowiadaly. Najwiecej ich jest w Play i ku tej ofercie sie sklaniam. Chyba, ze ktos by mnie przekonal do innej oferty jednak ;)

Abonament moglby byc nawet i ten Formula 4 za 99zl. Tyle, ze 99zl to tylko w teorii jest. Z mety +10zl za brak abonamentu wczesbniejszego w innej sieci i + 10zl za brak faktury elektronicznej, do tego pakiet internetowy...

Chodzi mi o przejrzysta oferte. Zebym wiedziala ile co miesiac place, bez ukrytych kosztow i zebym wiedziala co mi wolno. Musza byc minuty, smsy i mmsy w abonamencie. Net od biedy moze byc w pakietach. Ale bezwzglednie po skonczeniu pakietu - musi spadac predkosc, nie moga byc naliczane koszty do rachunku! I MUSI byc mozliwosc sprawdzenia ilosci pozostalych minut najlepiej krotkim kodem, ewentualnie w necie (tak zeby nie bylo obsuwy czasowej).
A cena comiesieczna 100zl max.
I chcialabym dostac w tym abonamencie fajny tel, wiec tez nie wchodza w gre jakies tam abonamenciatka, czy cos podobnego ;)

#549248  autor: Precelos
 21 kwie 2012, 16:47
napisz srednio ile minut sms i mmsow wykorzystujesz/bedziesz wykorzystywala?

Obrazek

#549261  autor: Calamity Jane
 21 kwie 2012, 17:29
Bardzo roznie. Teraz mi np zeszlo 50zl w 10 dni. A czasami nie dzwonie wcale. Chodzi wiec tez o to, by poza pakietem nie byly kosmiczne ceny w przypadku przekroczenia. Mysle, ze tak z 300 minut to minimum (i na stacjonarne tez). A do tego z 10-20 smsow dziennie.

#549264  autor: zygikuleczka
 21 kwie 2012, 17:52
To w zasadzie rzeczyście tylko play. Chociaż w tmobilu warunki też nie są złe. Formule4 rozwałbym na końcu. All Inclusive max będzie lepszy pod Twoje wymagania.
http://sklep.play.pl/ecommerce/control/postpaidratemnp

5XX XXX XXX: Plus :arrow: Orange :arrow: Play :arrow: T-mobile
6XX XXX XXX: T-mobile :arrow: Nju mobile :arrow: Play

#549272  autor: Calamity Jane
 21 kwie 2012, 18:06
zygikuleczka pisze:To w zasadzie rzeczyście tylko play. Chociaż w tmobilu warunki też nie są złe. Formule4 rozwałbym na końcu. All Inclusive max będzie lepszy pod Twoje wymagania.
Jak bylam w Play w salonie to mnie namawiali goraco na ta formule wlasnie. Ale tez sie sklaniam bardziej ku tym all inclusive. Myslalam o abonamencie za 99zl (wiecej minut i tansze minuty w razie przekroczenia) chociaz pomysle o ograniczeniu kosztow (75zl).
A co to znaczy "nielimitowane połączenia na stacjonarne za 0 zł przez 3 m-ce, potem płatne 7 zł/m-c "

Po 3 m-cach zeby dzwonic na stacjonarne musze wykupic pakiet? A skoro minuty w abonamencie sa "do wszystkich sieci" to stacjonarne to w to nie wchodza? A jesli nie wchodza to na te stacjonarne jak dzwonie to ile jest za minute? Tyle samo, czy drozej?

O erze tez myslalam. Wlasciwie zadnego operatora nie odrzucalam (moze poza orange z ww. powodow) ale telefony lepsze sa w play do wyboru.
I rozumiem, ze w zadnym abonamencie Play nawet po przekroczeniu paketu (niby jest 1GB - czy to jest wlaczane automatycznie po podpisaniu umowy czy jeszcze trzeba osobno gdzies zglaszac usluge - bo ostatnio ktos mial taki problem ze myslal ze automatycznie i sie okazalo ze nie - ale nie pamietam jaka to siec byla) nie bede miala dodatkowych kosztow tylko ograniczy mi sie transfer, tak?

#549274  autor: markoz7874
 21 kwie 2012, 18:08
Jezeli dzwonisz nieregularnie, czasami wiecej, czasami mniej, to moim zdaniem lepiej miec prepaida.
Jezeli chcesz miec fajny telefon, a niekoniecznie masz ochote za jednym razem wydawac duzo gotowki kup telefon na raty. Z moich doswiadczen moze wyjsc taniej bez wiazania sie z jakims operatorem. Ceny telefonow w abonamencie tak naprawde sa wysokie i zawarte w comiesiecznych oplatach.
Ale szczegoly musisz sama polczyc.

#549284  autor: Calamity Jane
 21 kwie 2012, 18:16
markoz7874 pisze:Jezeli dzwonisz nieregularnie, czasami wiecej, czasami mniej, to moim zdaniem lepiej miec prepaida.
Ja sie nie chcialam wkopywac w zadna umowe. Abonamentow boje sie jak ognia. Ale pomyslalam, ze moze dobrym pomyslem bedzie taki mix (np w Play wlasnie). Skoro i tak laduje - kiedy chce i ile chce to przy okazji dostane telefon za to, jak sie zadeklaruje na ilosc doladowan. A w Play podobno liczy sie waznosc konta i suma doladowan. Czyli moglabym czesciej, a co za tym idzie szybciej moglabym zakonczyc umowe ;)
Ale mi mowia, ze mix to najgorsze co moze byc, ze lepiej abonament. Wiec stwierdzilam, ze nie bede sie ograniczac, przyjrze sie ofercie. Stad pytanie. W ogole najlepiej bez umowy to to ja wiem. Ale teraz laduje tel kiedy chce i jak chce, a jakbym tylko podpisala na to zobowiazanie to dostalabym za frajer (ewentualnie z niewielka doplata) telefon. Nie jest to dobry pomysl? Wiem, ze to dzial z abonamentami. Ale w sumie nie moge sie zdecydowac :/

#549289  autor: zygikuleczka
 21 kwie 2012, 18:38
Ewentualnie jak już wybierzesz tel. to przekalkuluj bo może lepiej wyjdzie kupić telefon poza operatorem a u niego wziąc jedynie ofertę. Wtedy dostaje się nieco więcej i nieco taniej oraz na krócej jest zobowiązanie. Lejek czyli zwalnianie netu po wykorzystaniu pakietu jest chyba domyślnie w każdym abonamencie. Trza by w szczegóły się wczytać. A pakiet dot. stacjonarnych to tańsze/darmowe połączenia. Jak nie zamówisz pakietu bedziesz miała zgodnie z cennikiem.

#549295  autor: dreapheus
 21 kwie 2012, 18:45
Mixtura na 69 nie byla by taka zla. Pakiet, lejek, darmowe do play. Dodatkowo kup numer na karte potem przenies go do tego mixa i dostaniesz 1000 smsow miesiecznie do wszystkich sieci na cala umowę. Wiec jak wysylasz 20 smsow dziennie starczy Ci. Pakiet 250 mb z lejkiem.
Telefony na pewno beda slabsze niz w abonamencie ale jak jednego miesiaca nie bedziesz dzwonic to srodki Ci nie przepadna a w abo tak.
W pakiecie minuta do wszystkich 15 gr (60 za 9), na stacjonarne 2,5 gr (200min za 5 zl). Kupujesz doladowania 10% taniej na allegro i masz jakby co miesiac rabat na abo.
Co do telefonów polecam se live za 1 zl na 40 doladowan tu raczej ciezko cos lepszego znaleźć.

#549296  autor: Calamity Jane
zygikuleczka pisze:A pakiet dot. stacjonarnych to tańsze/darmowe połączenia. Jak nie zamówisz pakietu bedziesz miała zgodnie z cennikiem.
Dzieki za info. Ale jak w abonamencie mam iles tam minut do wszystkich sieci to czy to obejmuje tez stacjonarne, czy nie?

dreapheus pisze:Dodatkowo kup numer na karte potem przenies go do tego mixa i dostaniesz 1000 smsow miesiecznie do wszystkich sieci na cala umowę.
Tobie rowniez wielkie dzieki!
Ja mam numer na karte wlasnie. Mam 2 numery wlasciwie. Jeden w play drugi gdzie indziej. Juz 3 numeru nie potrzebuje. Czy to chodzi o to, zeby z obcej sieci przejsc do play, czy zeby z play fresh przejsc na mix zeby dostac te 1000sms. Bo to akurat kuszace, nie wiedzialam o tym :)
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2012, 18:49 przez Calamity Jane, łącznie zmieniany 1 raz.

#549297  autor: markoz7874
Mix to faktycznie nie najlepsze rozwiazanie. Abonament jest dobry wtedy, kiedy jest dobrze dopasowany do Twojej aktywnosci. Jezeli nie, to niewykorzystane minuty przepadaja wiec ma sie dyskomfort, ze traci sie cos za co sie zaplacilo.
Kiedys mialem abonament. Ale jak policzylem wszytko dokladnie, wyszlo mi, ze za zlotowki ktore odkladal bym za niewykorzystane minuty spokojnie w ciagu 2 lat kupil bym sobie telefon jaki mi pasuje.
Przy wyzszych abonamentach i dosc rownomiernym korzystaniu z telefonu abonament staje sie korzystniejszy. A mimo wszytko nie wiazal bym sie abonamentem na dluzej niz rok, bo rynek GSM szybko sie zmienia i raczej bedzie taniej niz drozej.
Po 2 latach moze sie okazac, ze abonament ktory na poczatku wydawal sie atrakcyjny, wypadnie blado wobec ofert konkurencji.
Pamietaj, nikt do interesu nie doplaca, wiec ten telefon za frajer jest wliczony w abonament i spalcisz go z nawiazka.
Dlatego jezeli ma sie pieniadze lepiej kupic telefon ktory sie chce za gotowke niz kupic go drozej w formie abonamentu.
Telefon za 1000zl wcale nie jest drozszy niz telefon kupiony w 24 ratach po np 50zl w formie abonamentu. Ale tak jak pisalem wczesniej, trzeba zrobic symulacje i policzyc. wszytko zalezy od ceny aparatu, abonamentu, ilosci minut i ceny minut poza abonamentem.
Do tego w prepaidach masz czesto rozne promocje i wtedy wychodzi ci jeszcze taniej.
Operatorzy ktorzy zlapia Ciebie na abonament, zapominaja o Twoim istnieniu do konca umowy. Co najwyzej mozesz dostac cos extra za dodatkowa doplata.

#549299  autor: Calamity Jane
 21 kwie 2012, 18:55
markoz7874 pisze:Mix to faktycznie nie najlepsze rozwiazanie.
Z cala reszta sie zgadzam. Ale dlaczego masz takie zdanie o mix? Wszystkie pieniadze jakimi doladowuje numer sa moje, do wykorzystania, nic nie przepada. A do tego dostaje telefon, mozna by bylo powiedziec, ze za frajer ;)

#549308  autor: zygikuleczka
 21 kwie 2012, 19:45
Oferta w abonamencie bez porównania wyjdzie taniej niż w mixie. Przy założeniu, że zostanie porównana pooban ilośc minut. Teleny też bez szału, Chyba, że faktycznie zamierzasz wydać koło 100 to wtedy w ofercie na ilość doładować może nie byłoby źle.

#549311  autor: Calamity Jane
 21 kwie 2012, 19:48
zygikuleczka pisze:Oferta w abonamencie bez porównania wyjdzie taniej niż w mixie. Przy założeniu, że zostanie porównana pooban ilośc minut. Teleny też bez szału, Chyba, że faktycznie zamierzasz wydać koło 100 to wtedy w ofercie na ilość doładować może nie byłoby źle.
Wiadomo, ze najlepiej kupic w sklepie, bez umowy. Probuje sie po prostu w cos wpasowac. Przy tej mojej nieregularnosci wydatkow to mix wydaje sie byc odpowiedniejszy, nic mi nie przepada i jak trzeba to moge doladowac wiecej. Jeszcze musze to przemyslec. Ale bede miala w zanadrzu ten abonament o ktorym wspomiales ;)

#549314  autor: Precelos
 21 kwie 2012, 19:57
pomysl jeszcze o All Inclusive MAX TYLKO SIM
http://www.play.pl/pl/promocja/dla-doku ... index.html

za 46 zl(39zl abo+7zl nielimitowane smsy) masz
400 min i 1 gb neta z lejkiem
nielimitowane smsy do wszystkich sieci (3 miesiace gratis)

to jest umowa na czas nieokreslony lub 12m chyba w zaleznosci czy przenosisz nr czy nie

do tego kup telefon na wolnym rynku taki ktory najbardziej ci pasuje

Obrazek

#549318  autor: Sig
 21 kwie 2012, 20:29
Zakładająca temat chyba uparła się, żeby przepłacić, ale to jej sprawa.
Najkorzystniej, tak jak wspominano wyszłaby karta, lub dopasowany abonament bez telefonu i telefon kupiony oddzielnie. Jest przecież coś takiego jak RATY. Przecież abonament z telefonem, lub MIX to też spłacanie telefonu i ukryte raty... Jak ktoś ma zdolność na abonament/MIX to czemu nie miałby mieć zdolności na raty za telefon? Wiadomo, że można nie mieć gotówki na zakup aparatu, ale przecież to nie jest sytuacja - albo wykładam pieniądze na zakup, albo biorę zobowiązanie terminowe i telefon od operatora. Jest jeszcze trzecie wyjście.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#549326  autor: Rogi
 21 kwie 2012, 21:04
Mix jak dla mnie to nieporozumienie. Prepaid jest fajny, ale najkorzystniej wypada abo bez telefonu. Sam dziś przedłużyłem w AI MAX na 12 mies., bo telefon mam. Mam co prawda inne wymagania minutowe, ale założenie to samo, więc to tylko kwestia wysokości abo.

#549330  autor: drcox
 21 kwie 2012, 21:33
Rogi pisze:Mix jak dla mnie to nieporozumienie.
Na plus większa elastyczność - minuty w abonamentach już praktycznie nie przechodzą, wszystkie usługi są płatne poza abonament - takimi ulepszeniami uraczyli was operatorzy przez ostatni czas (kiedyś takich ograniczeń nie było). Nie ma nic za darmo - przez większe ilości minut jakie się pojawiają zostaliście orżnięci z innych rzeczy jak np opłaty za roaming za które trzeba płacić ekstra. Mix w dalszym ciągu jest elastyczny - nie wyrzucasz pieniędzy jak połowę abonamentu nie wykorzystasz, możesz skończyć umowę wcześniej jak zmieni ci się profil korzystania z telefonu (więcej dzwonisz np) i w dalszym ciągu masz telefon. Oczywiście minut jest przeważnie mniej a telefon jest przeważnie gorszy... Ale w każdym razie ja sobie nie wyobrażam pakowania się np. w abonament 200 minut gdzie w jednym miesiącu mogę wykorzystać 30 (co w pre-paidzie mnie będzie kosztowało niecałe 6zł) a w innym 300 i nikt mi nie będzie mówił ile normy ja mam w miesiącu wyrobić żeby nie tracić ani nie płacić za minutę poza abonamentem jak za zboże (bo w pre-paidzie mam uwzględniając promocje i tańsze doładowania stawkę 16gr/min).

#549376  autor: markoz7874
 22 kwie 2012, 00:02
Calamity Jane pisze: Z cala reszta sie zgadzam. Ale dlaczego masz takie zdanie o mix? Wszystkie pieniadze jakimi doladowuje numer sa moje, do wykorzystania, nic nie przepada. A do tego dostaje telefon, mozna by bylo powiedziec, ze za frajer ;)
Mix to praktycznie to samo co abonament. Abonament wiaze czasowo i kwotowo, mix gwarantuje operatorowi, ze zanim nie wydasz odpowiedniej kwoty to od niego nie odejdziesz.
Fakt srodkow nie tracisz jak w abonamencie, ale mimo wszystko zwiazana jestes.
Poza tym w mixie chyba drozsza jest minuta rozmowy(nie sprawdzalem ostatnio), wiec godzac sie na mix placisz wiecej niz za prepaida.
Wybor telefonow ograniczony i nie sa za darmo, tylko placisz za niego w innej formie.
Operator musi zarobic!
Dlatego celowo tworza rozne zagmatwane oferty, aby klient mial problemy w polapaniu sie ktora oferta jest najlepsza.

#549399  autor: Precelos
 22 kwie 2012, 10:51
drcox pisze: Ale w każdym razie ja sobie nie wyobrażam pakowania się np. w abonament 200 minut gdzie w jednym miesiącu mogę wykorzystać 30 (co w pre-paidzie mnie będzie kosztowało niecałe 6zł) a w innym 300
na elastyczności sie konczy zaleta mixa

co mnie boli w mixie:

ceny telefonu to kosmos za se arc s w 36 doladowaniach za 50 zl zycza sobie 939 zl!
ja w czwartek nowego arca s skupilem za 800 zl (simlock z orange to groszowe sprawy)

w nizszych planach taryfowych dostajemy szroty nie telefony

dlugosc zobowiazania od 24 do 42 doladowan co daje maksymalny teoretyczny czas 3,5 roku, zaraz odezwa sie glosy ze mozna szybciej kupowac karty ale to nie ma sensu bo wyjdzie zazwyczaj drozej niz aboament

mi mix kojarzy sie z dzieciakami nie stac ich na telefon wiec biora mixa na 42miesiace po 30 zl zeby miec swoj upragniony telefon za 1 zl(a pozniej placa 59 gr do duzych sieci)

ja osobiscie nigdy nie mailem zadnej umowy z kimkolwiek na okres dluzszy niz 12 miesiecy, wszystkie obecne umowy mam na czas nieokreslony, nie podoba mi sie to ide gdzies indziej a nie pisze na forum posty jak szybciej zerwac umowe bez ponoszenia kary

Obrazek