• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #544000  autor: janbutyk
 29 mar 2012, 21:19
w regulaminie dają prawie 45000 minut, ale kilka punktów dalej piszą aby "nie wykorzystywać Kart SIM/USIM bez zgody P4 do inicjowania ruchu, polegającego na
masowym wykonywaniu połączeń telefonicznych"

hmm... mamy dla Ciebie 45000 minut ale nie możesz wykonywać za dużo połączeń ?

1.to mam te 45000 czy nie ?
2.czy jak wykonam połączeń na 10000 minut to będzie masowe czy nie ?
3.po co oferują 45000 minut jeśli nie można ich użyć bo uznają to za masowe ?
Ostatnio zmieniony 31 mar 2012, 15:39 przez janbutyk, łącznie zmieniany 1 raz.

#544003  autor: KC-KARLOS
 29 mar 2012, 21:26
janbutyk pisze:1.to mam te 45000 czy nie ?
Tak
janbutyk pisze:2.czy jak wykonam połączeń na 10000 minut to będzie masowe czy nie ?
Trudno stwierdzić...
janbutyk pisze:3.po co oferują 45000 minut jeśli nie można ich użyć bo uznają to za masowe ?
To maksymalna liczba minut w okresie działania usługi; np:
31 dni okresu rozliczeniowego to 31 x 1440 minut (24h)

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#544016  autor: Blank
 29 mar 2012, 21:45
Kiedyś zadałem podobne pytanie, tylko odnośnie internetu i dostałem odpowiedź, że wszelkie ograniczenia zapisane w regulaminie to tak naprawdę zabezpieczenie Play przed naciągaczami. W tym wypadku będą to moim zdaniem np. (prowadzenie "rozmowy" [a w zasadzie pozostawienie telefonu] przez całą noc, wysyłanie wielu tysięcy SMSów do wielu odbiorców [rozsyłanie SPAMu]), itp.

Jak będzie to wyglądało w praktyce, okaże się. W praktyce 10`000 minut oznacza ponad 5 godzin dziennie, co jest praktycznie niewykonalne, choć nie niemożliwe. Myślę, że już przy około 5h dziennie Play może "analizować" twoje połączenia, do czego ma absolutne prawo, co nie znaczy, że z automatu będzie traktować dużą ilość rozmów jako masowe (wyłudzenie)...
Innym przykładem "naciągania" może być na przykład prowadzenie dwóch rozmów na raz (chyba, że błąd o którym myślę został już naprawiony).

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#544022  autor: ja.michal
 29 mar 2012, 21:53
Innym przykładem "naciągania" może być na przykład prowadzenie dwóch rozmów na raz (chyba, że błąd o którym myślę został już naprawiony).
Trochę to dziwne bo skoro operator umożliwia połączenia konferencyjne to czemu za to ma też karać/odłączać?

#544024  autor: janbutyk
 29 mar 2012, 21:54
no ale jak dają mi 45000 minut to powinienem móc je wykorzystać - jakie to naciąganie ?
jeśli chcą dać 5000 minut to niech dadzą 5000 a nie piszą - dajemy 45000 ale jak za dużo z tych 45000 użyjesz to źle ?

to tak jak dałbym komuś kartę kredytową i powiedział proszę możesz użyć 45000 ale jak za dużo (nie powiem ile) wydasz to ci zablokuję - po co mówić masz 45000 jeśli nie umożliwisz użycia ?

#544027  autor: ja.michal
 29 mar 2012, 21:57
janbutyk, napisz do P4 pytanie co oznacza to całe masowe wykonywanie połączeń. :)

#544030  autor: Blank
 29 mar 2012, 21:58
ja.michal pisze:
Trochę to dziwne bo skoro operator umożliwia połączenia konferencyjne to czemu za to ma też karać/odłączać?
Akurat myślałem o TelePlay czyli prowadzeniu jednej rozmowy z komórki, a drugiej z teleplay. Połączenia konferencyjne to inna bajka i tutaj został wprowadzony limit w ilości 45`000 minut miesięcznie :D

Jakbutik, 45`000 minut możesz wykorzystać, ale w sposób, który nie narusza regulaminu. Muszą wprowadzić ograniczenie, bo znaleźliby się oszuści, fanatycy konkurencji i zwyczajnie pracownicy konkurencji, którzy celowo zapychaliby sieć. Myślisz, że T-Mobile nie będzie robił podobnie co Play.

Zresztą to co piszemy to takie gdybanie. Najlepiej byłoby, żeby Play napisał, co uważa za "masowe połączenia".

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#544033  autor: Vieslav
 29 mar 2012, 22:03
Na przykładzie Skypa - u nich w taryfach no limits limit wygląda tak, że dziennie możesz wybrać do 50 numerów. Podejrzewam, że nikt normalnie używający telefonu nie będzie wybierał dziennie takiej ilości numerów i to jeszcze każdego dnia innych. Wydaje mi się że głównie pod tym kontem analizowane są nadużycia. Przecież jak będziesz wykorzystywał kom jako cc, telesales albo kto wie do czego jeszcze to nie ma opcji, żeby było wykorzystane kilka(naście) godzin pod jakieś powtarzające się numery.

#544039  autor: Spioszek
 29 mar 2012, 22:16
divhashmorex pisze:Akurat myślałem o TelePlay czyli prowadzeniu jednej rozmowy z komórki, a drugiej z teleplay.
I co w takim przypadku się dzieje? liczy tylko za jedną rozmowe?

#544041  autor: Sig
 29 mar 2012, 22:22
Kolejny bezsensowny wątek przyszłego "milionera" z nabijania minut.

Halo, rozmowę ci rozłączy po dwóch godzinach, to jak chcesz na 1000 minut dzwonić?

Jest wiele definicji masowych, przy tej ofercie chodzi zapewne o to, żeby nie skończyły w bramkach FCT, co skutkowałoby np. tysiącami połączeń na różne numery...

Musisz zrozumieć, że operatorzy nie działają od wczoraj i zawsze zostawiają sobie furtkę wyjścia z czegoś, co przestaje być dla nich korzystne, tak więc nie liczyłbym na kokosy z twojego planu zbierania minut...

Edit: - źle doczytałem, nie połączenie, a połączeń.

Play na pewno ma jakieś swoje algorytmy, które determinują, czy ktoś mieści się w normlanym profilu użytkownia telefonu (np. jeżeli wykonuje połaczenia przez pełne 24 godziny, to to jest podejrzane).

Z twoich postów jednoznacznie wynika, że chcesz nabijać minuty w Play z TM i chcesz poznać ograniczenia (na przykładzie Play) takich ofert. Nie widzę powodu, dlaczego mielibyśmy tutaj wspierać takie zachowania, które skończą się tym, ze zostaną wprowadzone restrykcje dla zwykłych uzytkonwików... Uzywaj normalnie telefonu, jak ci się któryś z operatorów przyczepi - opisz sprawę na forum. Bez tego widać, że sondujesz jakby tu zrobić automat nabijający jak najwięcej minut...

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#544046  autor: Spioszek
 29 mar 2012, 22:42
Pozatym przecież zbieraj minuty mogą w tej chwili wyłączyć, bo jak mnie nie myli to jest promocja, a promocja może być w każdej chwili zakończona.

#544048  autor: KC-KARLOS
 29 mar 2012, 22:44
darkangel pisze:Pozatym przecież zbieraj minuty mogą w tej chwili wyłączyć, bo jak mnie nie myli to jest promocja, a promocja może być w każdej chwili zakończona.
Promocja tak - ale warunki włączonej promocji, nawet po jej wycofaniu pozostaną, az do momentu dezaktywacji usługi lub zmiany taryfy.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#544051  autor: Spioszek
 29 mar 2012, 22:46
Jesteś pewien? to co ktoś kto ma na starych zasadach Zbieraj Minuty i po 2 latach dalej będzie sobie nabijał minuty? jak MTR się do Playa za niecały rok wyrówna?

Wątpie.

#544054  autor: janbutyk
 29 mar 2012, 22:52
darkangel pisze:Jesteś pewien? to co ktoś kto ma na starych zasadach Zbieraj Minuty i po 2 latach dalej będzie sobie nabijał minuty? jak MTR się do Playa za niecały rok wyrówna?

Wątpie.

tak będzie :) a właściwie tak jest - dlatego Play wykonywał ruchy "zachęcające" do zmiany taryf (np. ze strachu przed przepadnięciem złotówek bonusowych) bo w innych taryfach 1 za 2 nie jest na zawsze :)

8. O ile UŜytkownik nie zleci dezaktywacji usługi „Zbieraj minuty w Play Fresh” dzwoniąc do konsultanta Obsługi
Klienta pod numerem *500 lub *502, lub nie straci moŜliwości wykonywania połączeń wychodzących, to staje się
ona usługą stałą.

http://www.telepolis.pl/grafika/newsy/2 ... -fresh.pdf
Ostatnio zmieniony 29 mar 2012, 22:56 przez janbutyk, łącznie zmieniany 2 razy.

#544055  autor: KC-KARLOS
 29 mar 2012, 22:54
darkangel pisze:Jesteś pewien? to co ktoś kto ma na starych zasadach Zbieraj Minuty i po 2 latach dalej będzie sobie nabijał minuty?
Zgadza się - ja mam Fresh'a z ta usługą, która jest już aktywna na stałe.

#544059  autor: Spioszek
 29 mar 2012, 22:59
i myślisz że operator na to pozwoli? przecież mogą promocje skończyć i wyłączyć ją dla pozostałych osób.

#544062  autor: KC-KARLOS
 29 mar 2012, 23:08
darkangel pisze: myślisz że operator na to pozwoli? przecież mogą promocje skończyć i wyłączyć ją dla pozostałych osób.
Jeśli mi bez mojej zgody zabiorą usługę, mam prawo przenieść się do konkurencji. TYLE ;)

#544072  autor: Edmund
 29 mar 2012, 23:42
Jeszcze pamiętajmy o starej taryfie Play Karta gdzie Zbieraj Minuty jest usługą taryfową, czyli nigdy jej nie będzie można wycofać :)

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#544073  autor: Spioszek
 29 mar 2012, 23:44
skoro już otym rozmawiamy, to jak jest w Mixturze tej zwykłej ? też nie będą mogli wyłączyć?