• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #542718  autor: Morre
 25 mar 2012, 00:43
Witam.
Planuję kupić abonament w Orange na 24 mc za 59.90 zł. Telefon to najprawdopodobniej będzie SE Xperia Arc S. Chciałbym jeszcze wykorzystać tą ofertę na grouponie -200 zł. Nie wiem tylko do końca którą wybrać taryfę. Delfin czy pelikan. W Orange pierwszy raz będę miał abonament(do tej pory Plus) więc też do końca nie wiem jak to tam u nich jest z jakimiś bonusami, czy też pakietami które mógłbym sobie dobrać/dołączyć do abonamentu. Do tej pory miałem też zwykły Orange POP(oprócz Plusa na abonament) i zwykle co miesiąc kupowałem pakiet 600 sms'ów i wystarczało mi, ale teraz po skończeniu umowy w Plusie, to będzie ciężko ponieważ też trochę przez telefon rozmawiam. Po prostu jeszcze trochę tych pakietów/dotatków w Orange nie ogarniam. Bardzo prosiłbym o przybliżenie mi tych kwestii :)

Pozdrawiam. :)
 #542732  autor: majkel.m
 25 mar 2012, 10:54
Hej,
Jeśli wybierzesz Delfina to :
- W abo. masz 150 min. wymiennych na 150 SMS do wszystkich krajowych sieci komórkowych.
Dodatkowo przysługuje Ci 5 prezentów :
- Wybrany Numer Orange lub stacjonarny ( 1200 min. na każdy z numerów ) maks. 5 numerów.
- Pakiet Minut Do Wszystkich ( 1 pakiet = 30 min. wymiennych na 30 SMS ) maks. 5 pakietów
- Numer w Każdej Sieci - ( 60 min. na numer, która jest spoza Orange ) maks. 1 taki numer.

Oczywiście prezenty możesz ułożyć w dowolnej kombinacji, zachowując wyżej opisane ich ilości :
np. Wybrany Numer 1, Wybrany Numer 2, Pakiet Minut do wszystkich 1, Pakiet Minut do Wszystkich2, Numer w Każdej sieci

Dodatkowo w Delfinie możesz sobie uruchomić usługę Pogaduchy w Orange Na Okrągło ( nieograniczone rozmowy w sieci Orange, koszt usługi to 10.00 zł brutto doliczane co miesiąc do faktury )

Jeżeli chcesz mieć Delfina 59,90 i pakiet SMS, to nie pozostaje nic innego jak uruchomić sobie usługę Pakiet Euro 2012 SMS. Dostajesz 2012 sms do wszystkich sieci za jedyne 5zł brutto doliczane do kwoty faktury.

Mam nadzieje, że w miarę zrozumiale napisałem :)

Pozdrawiam
majkel.m

#542733  autor: Niezgodna7
 25 mar 2012, 10:55
Delfin /pelikan powiadasz? Hmm.. Policz ile minut wydzwaniasz lub potrzebujesz miesięcznie i zobacz czy pelikan spełni te wymagania. Jeśli nie, to będziesz musiał wziąć delfina, oferta nastawiona na gadanie :-)

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#542749  autor: mungo
 25 mar 2012, 11:57
Orange, żeby "uprościć", wymyślił to tak, że Delfin jest do rozmów a Pelikan do SMSów. Problem w tym, że te oferty są zupełnie nie elastyczne: biorąc Pelikana jest cieńko z rozmowami, a biorąc Delfina ciężko z SMSami. Dlatego ciężko doradzić dobrą ofertę jeśli potrzebujesz po trochę zarówno rozmów jak i SMSów.

W Delfinie z rozmowami nie ma problemu, bez problemu dopasujesz ofertę do potrzeb. Kolega majkel.m wyjaśnił jak działają prezenty w Delfinie. Ale jeśli chodzi o SMSy to masz do wyboru:
SMSy na Okrągło za 25zł (nielimitowane SMSy w Orange)
SMS do wszystkich (10zł za 60-80 SMSów)
i to wszystko...

Majkel.m napisał o pakiecie Euro 2012 SMS. Niestety nie ma tak kolorowo. Pakiet ten działa po wykorzystaniu abonamentu, więc jest całkowicie nie funkcjonalny. Już pomijając to, że jest to oferta czasowa, ważna do lipca.

Generalnie w dzisiejszych czasach SMSy to przeżytek. Wiadomo, że okazjonalnie się coś tam wyśle. Ale jeśli chcesz prowadzić całe konwersacje tekstowe to lepiej korzystać z komunikatorów w telefonach. Kupujesz pakiet internetowy za 9zł i masz praktycznie nielimitowaną komunikację tekstową. Ale dla tych, dla których to jest za bardzo skomplikowane i nadal chcą korzystać z SMSów są...

Taryfy Pelkian. W taryfach za 39,90zł i 59,90zł masz nielimitowane SMSy do Orange, duże pakiety SMSów do innych sieci (odpowiednio 400SMS i 800SMS), ale bardzo małe pakiety minut (odpowiednio 60 i 150 minut). I do tych taryf znowu ciężko znaleźć jakieś pakiety znacząco obniżające koszty połączeń. Możesz się zapoznać z pakietami:
Niekończaca się minuta w Orange
Rozmowy do wszystkich
Minuty do Orange

Jeśli nie masz powodów, że musi być to koniecznie Orange, to może warto przemyśleć bardziej elastyczną ofertę w T-Mobile, gdzie w abonamentach masz możliwość zakupu za 5zł pakietu 1000SMS do wszystkich sieci.
Oferta multimedialna 59,90zł, 240min + 250MB, SE Arc S za 799zł
Oferta dla lubiących rozmawiać 69,90zł, 400min, SE Arc S za 699zł
Grupon rzeczywiśie pozwoli Ci zaoszczędzić te dwie stówy, ale czy warto się pakować w ofertę, w której musisz wybierać tylko rozmowy albo tylko SMSy?

#542751  autor: Morre
 25 mar 2012, 12:35
mungo, tak masz rację. Może rzeczywiście lepiej brać T-mobile, ale to może następnym razem, kiedy już (mam nadzieję) będę mieć jakąś w miarę stałą pracę. Dopiero za rok będę w klasie maturalnej, a kończę technikum czyli powinienem jeszcze mieć "tytuł" technika, a to zawsze łatwiej o jakąś konkretną pracę. Teraz jest tak, że rodzice płacą za abonament, a ja za sam zakup telefonu. Więc wydaje mi się, że na razie opłaca się wziąć jednak ten Orange no i do tego ten groupon jeszcze.

A z tego co mi przedstawiłeś, to wygląda na to, że ciekawym rozwiązaniem byłoby wzięcie taryfy Pelikan i do tego np. Niekończąca się minuta w Orange. Kosztuje 2 zł więc to też nie jest jakiś straszny wydatek, a naprawdę według mnie sporo daje.

Mam jeszcze pytanie, czy jest jakaś duża różnica w tych pakietach itd. w Orange pomiędzy MIX'em, a abonamentem?

#542754  autor: best
 25 mar 2012, 12:42
Jeżeli chcesz wziąć jakiś telefon z Androidem, to lepiej byłoby zainwestować w Panterę, bo inaczej możesz narazić się na koszty internetu. Zamiast dokupywać pakiet w Delfinie lub Pelikanie, lepiej dopłacić te 10 zł miesięcznie w Panterze i mieć tańszy telefon :D.

#542775  autor: drcox
 25 mar 2012, 13:31
mungo pisze:Generalnie w dzisiejszych czasach SMSy to przeżytek. Wiadomo, że okazjonalnie się coś tam wyśle. Ale jeśli chcesz prowadzić całe konwersacje tekstowe to lepiej korzystać z komunikatorów w telefonach. Kupujesz pakiet internetowy za 9zł i masz praktycznie nielimitowaną komunikację tekstową.
A mi to wygląda po prostu na próbę usprawiedliwienia maksymalnie badziewnych pod względem SMSów abonamentów (a może nie tyle badziewne co po prostu niedostosowane do potrzeb klienta) Orange, korzystanie z komunikatorów będących non stop online i zżerających baterię w 8 godzin nie jest jakieś specjalnie wygodniejsze (no i proś każdego: zainstaluj komunikator, kup pakiet internetowy bo Orżnąć ma drogie SMSy :lol: ) . A inne sieci jakoś potrafią zapewnić tanie jak barszcz SMSy typu T-Mobile 1000 SMSów za 5zł w abonamencie, czy Play dający 1000 SMS do doładowania za 30zł.

#542788  autor: mungo
 25 mar 2012, 14:45
Morre pisze:Mam jeszcze pytanie, czy jest jakaś duża różnica w tych pakietach itd. w Orange pomiędzy MIX'em, a abonamentem?
Po pierwsze to w mixie nie działa Niekończąca się minuta. Po drugie nie masz nielimitowanych Smsów w Orange. Zaletą mixa jest to, że kwotę z abonamentu można wykorzystać nie tylko na rozmowy, ale też na inne usługi (smsy premium, roaming itp). Głównym celem mixa jest bezpieczeństwo, że nie przekroczysz abonamentu, ale jest to też wadą - jest to uciążliwe i łatwo przepada ta część doładowania której nie wykorzystasz.

drcox pisze:
mungo pisze:Generalnie w dzisiejszych czasach SMSy to przeżytek. Wiadomo, że okazjonalnie się coś tam wyśle. Ale jeśli chcesz prowadzić całe konwersacje tekstowe to lepiej korzystać z komunikatorów w telefonach. Kupujesz pakiet internetowy za 9zł i masz praktycznie nielimitowaną komunikację tekstową.
A mi to wygląda po prostu na próbę usprawiedliwienia maksymalnie badziewnych pod względem SMSów abonamentów (a może nie tyle badziewne co po prostu niedostosowane do potrzeb klienta) Orange, korzystanie z komunikatorów będących non stop online i zżerających baterię w 8 godzin nie jest jakieś specjalnie wygodniejsze (no i proś każdego: zainstaluj komunikator, kup pakiet internetowy bo Orżnąć ma drogie SMSy :lol: ) . A inne sieci jakoś potrafią zapewnić tanie jak barszcz SMSy typu T-Mobile 1000 SMSów za 5zł w abonamencie, czy Play dający 1000 SMS do doładowania za 30zł.
Nie usprawiedliwiam oferty Orange. Sam obiektywnie ją opisałem z uwzględnieniem tej istotnej wady o której mówisz oraz wskazałem lepszą ofertę pod tym względem ofertę T-Mobile. A odnośnie komunikatorów to zauważyłem że większość użytkowników Androida nawet nie wie że w tle ciągle im działa gtalk, a bateria mimo to trzyma standardowe dla smartfonów 1-2 dni. Ja w iPhone też nie widzę różnicy w czasie pracy baterii w zależności od tego czy mam włączone powiadomienia push czy nie.
I oczywiście nie piszę o sytuacji, że zupełnie wyeliminujemy smsy. Chodzi mi tylko o znaczne ograniczenie ich wysyłania prowadząc smsowe konwersacje w komunikatorach zamiast cisnąć sms za smsem do tej samej osoby.

#542804  autor: thonka
 25 mar 2012, 16:02
mungo pisze:zaletą mixa jest to, że kwotę z abonamentu można wykorzystać nie tylko na rozmowy, ale też na inne usługi (smsy premium, roaming itp).
tu bym uwazal... nie wiem jak dzisiaj, ale dawniej bylo tak, ze przyznanego co miesiac pakietu zlotowek nie mozna bylo wykorzystac jak sie chce.
owszem uslugi typu sms, rozmowy itp. tak, ale juz np. wszelkie pakiety trzeba bylo aktywowac z dodatkowego doladowania... m.in. z tego powodu moj brat zrezygnowal z mixa w orange, bo co mu po 30zl co miesiac jak min. 10zl musi wrzucic w doladowania, by miec pakiet smsow...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#542809  autor: mungo
 25 mar 2012, 16:31
thonka pisze:tu bym uwazal... nie wiem jak dzisiaj, ale dawniej bylo tak, ze przyznanego co miesiac pakietu zlotowek nie mozna bylo wykorzystac jak sie chce.
owszem uslugi typu sms, rozmowy itp. tak, ale juz np. wszelkie pakiety trzeba bylo aktywowac z dodatkowego doladowania... m.in. z tego powodu moj brat zrezygnowal z mixa w orange, bo co mu po 30zl co miesiac jak min. 10zl musi wrzucic w doladowania, by miec pakiet smsow...
Pakiety od zawsze były dodatkowo płatne, jeszcze za czasów Idei. Chodzi o usługi zużywane na bieżąco: smsy premium, roaming, połączenia zagraniczne, transmisja danych bez pakietu itp. Przed zwierzęcymi taryfami tak samo było w abonamencie (oczywiście też bez pakietów), teraz już jest tak tylko w mixie, a w abonamencie tylko rozmowy i smsy (krajowe).
Ostatnio zmieniony 25 mar 2012, 16:36 przez mungo, łącznie zmieniany 1 raz.

#542810  autor: cesarz
 25 mar 2012, 16:32
Zaletą mixa jest roaming. Opłata za połączenia pobierana jest z abonamentu. W abonamencie roaming doliczany jest poza kwotą z abonamentu.

CNN

#542813  autor: alex1155
 25 mar 2012, 16:52
Jak Pelikan(abonament) z smsami to koniecznie Niekończąca się minuta i mozna gadac ile sie chce ( w ramach jednej rozmowy), jak delfin to dograj sobie aplikację bramki orange. To tylko 30 smsów w miesiącu ,ale lepsze to niz zupełnie nic;-(

#542827  autor: Morre
 25 mar 2012, 18:03
cesarz pisze:Zaletą mixa jest roaming. Opłata za połączenia pobierana jest z abonamentu. W abonamencie roaming doliczany jest poza kwotą z abonamentu.
W wakacje właśnie przez 3 tyg nie będzie mnie w Polsce. Czyli rozumiem, że rozmowy i sms'y w tym wypadku do Polski będą naliczane dodatkowo do abonamentu, tak?

A w sytuacji jeżeli z Polski dzwonię czy piszę sms'y za granicę to wszystko idzie w ramach abonamentu?

#542833  autor: skiper
 25 mar 2012, 18:18
Dołączę się do tematu.

Czy te "prezenty" można zmieniać czy jak już wybierze się raz to tak zostaje na całą umowę.

#542835  autor: alex1155
 25 mar 2012, 18:21
skiper pisze:Dołączę się do tematu.

Czy te "prezenty" można zmieniać czy jak już wybierze się raz to tak zostaje na całą umowę.
W przypadku Delfina mozna co miesiac kombinowac na nowo:D

#542890  autor: cesarz
 25 mar 2012, 20:59
Tak w mając abonament w Orange , Play, Plus ( gdzie jest pakiet minut ) roaming jest doliczany dodatkowo do kwoty abonamentu. W Mix zejdą Ci pieniądze z opłaconego abonamentu (internet w roamingu też).

CNN

#542900  autor: Morre
 25 mar 2012, 21:27
Czy podczas zamawiania telefonu przez internet muszą być jakieś środki na koncie Orange POP? Bo aktualnie mam wykupiony ten pakiet 600 sms'ów, a na koncie mam "zamrożone" środki.

#543082  autor: pomaranczowy
 26 mar 2012, 19:56
Morre pisze:Czy podczas zamawiania telefonu przez internet muszą być jakieś środki na koncie Orange POP? Bo aktualnie mam wykupiony ten pakiet 600 sms'ów, a na koncie mam "zamrożone" środki.
Przy sprzedaży w salonie lub telefonicznie - tak (rozumiem, że chodzi o migrację z tego numeru na kartę na abonament). Zakładam, że tak samo jest w przypadku zamawiania przez www. Najlepiej doładować za 25 zł lub za piątkę i wydłużyć ważność konta na rok.

Prezenty: 4gift.cupsell.pl ;)

#543088  autor: Morre
 26 mar 2012, 20:20
Ja tak mniej więcej co miesiąc kupuję doładowanie za 5 lub 10 zł i kupuję ten pakiet sms'ów. Czyli jak dobrze rozumiem, to ogólnie powinno być ok, jak doładuję za "piątkę", a potem zamówię przez internet telefon?

#543100  autor: pomaranczowy
 26 mar 2012, 21:13
Morre pisze:Ja tak mniej więcej co miesiąc kupuję doładowanie za 5 lub 10 zł i kupuję ten pakiet sms'ów. Czyli jak dobrze rozumiem, to ogólnie powinno być ok, jak doładuję za "piątkę", a potem zamówię przez internet telefon?
Tak ale wyślij jeszcze SMSa o treści START na 8002 żeby wydłużyć ważność konta na rok. Tutaj głównie o tę ważność środków chodzi.

Prezenty: 4gift.cupsell.pl ;)