• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #542628  autor: Xy
 24 mar 2012, 08:47
Witam Państwa ;-)
Problem, a właściwie bardzo miła niespodzianka mnie spotkała. Mianowicie przedłużając umowę z T-Mobile/Erą Otrzymałem pół roku rozmów w sieci T. za darmo bez limitów. Mogłem gadać ile chciałem, do bólu :-) Umowa podpisana w sierpniu więc pół roku jakby nie patrzeć już dawno minęło (w lutym). Minął okres rozliczeniowy marca i zaczął się kwietniowy. A ja nadal mam rozmawianie po sieci za darmo. Sprawdziłem i po dzwonieniu do T. nie pobiera mi minut z pakietu. Co ciekawe pan w salonie mówił, że po pół roku dostanę smsa gdzie będzie wyraźnie zaznaczone, że promocja się kończy i kolejne miesiące będą płatne po ileś tam złotych i jak chcę mogę wyłączyć. Ale nic nie dostałem, rachunki są bez tajemniczych dopłat... Czyżby jakaś promocja czy co? ;-) Do BOA nie będę pisał bo się połapią i mi wyłączą. A każda godzina gadania za free jest dla mnie cenna ;-)

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#542647  autor: banderas
 24 mar 2012, 13:14
chyba w t-mobile nie wyłaczali tych nielimitowanych rozmow po sieci , teraz bedziesz miała płatne 49 zł do faktury

banderassso

#542652  autor: Xy
 24 mar 2012, 14:09
Nie 49, a 39 zł jeśli już. Powinienem zostać poinformowany smsem o fakcie, że kontynuacja usługi jest płatna. Póki co żadnej wiadomości od Operatora nie otrzymałem. Jeszcze spojrzę na swój biling i opłaty ale nie wydaje mi się aby coś było więcej do zapłacenia. Jeśli zapomnieli to dla mnie super :-) 7 godzin w pakiecie abonamentowym i pięć razy tyle w ramach darmowego gadania po sieci ;-)

[ Dodano: 24 Marzec 2012, 14:16 ]
Ok, sprawdziłem i widzę, że od dwóch miesięcy usługa jest płatna. To jest jawne ku***two! Miał być sms informujący o płatnej kontynuacji usługi - nic takiego nie dostałem. Miało być proste wyłączenie usługi - nic podobnego nie doszło do mnie. 40 zeta drogą nie chodzi, więc niech się szczypią. Tylko nie wiem czy wyłączać to już teraz czy czekać do 20 kwietnia czyli dzień przed nowym okresem rozliczeniowym? Pierwszy raz kiedy T-Mobile mnie srogo podk****ł :evil:

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#542655  autor: looki556
 24 mar 2012, 14:43
Chyba [mogę się mylić] w regulaminach są zapisy typu:

informacja o czymś tam zostanie przesłana sms/pocztą jednak nie zwalnia to od obowiązku ....
itp

tak jak z rachunkiem - jeżeli ktoś dostarczy papierową wersję "obok" skrzynki nie da się tłumaczyć, iż nie otrzymałeś.

W T chyba nie ma znaczenia kiedy wyłączysz. Pakiety są cykliczne - w mixie każda zmiana jest z nowym okresem rozliczeniowym (np Darmowe Wieczory). W abonamencie też powinno tak być rozliczane. Lepiej jednak na wszelki wypadek poczekać :D

#542656  autor: Xy
 24 mar 2012, 14:52
Poczekam jeszcze miesiąc i 20 kwietnia wyłączę to. Niby wszystko fajnie ale 40 zeta miesięcznie to przesada. Eh, jeszcze trochę mniej niż półtora roku i można się zacząć zastanawiać nad dalszym wyborem. Czy tkwić w T-Mobile czy iść do innej sieci czy coś na kartę...

[ Dodano: 24 Marzec 2012, 14:55 ]
looki556 pisze: informacja o czymś tam zostanie przesłana sms/pocztą jednak nie zwalnia to od obowiązku .
Sęk w tym, że informacja NIE ZOSTAŁA przesłana. Dostałem jakieś badziewia typu "podaj maila, a będziemy Ci przesyłać fakturę na Twój adres e-mail". O możliwości wyłączenia usługi "Wszędzie rozmawiaj" nic nie było...

#542657  autor: Eriszkigal
 24 mar 2012, 14:59
looki556 pisze:W T chyba nie ma znaczenia kiedy wyłączysz
No nie wiem. 2 miesiące temu zdezaktywowałem w środku okresu promocyjną paczkę SMS (5 zł za 500 sms) i na FV mam proporcjonalnie obciętą kwotę.

Xy, domyślam się, że jesteś w..y, ale jak spojrzysz na to z boku, to zobaczysz, że po części samemu sobie zafundowałeś taką "przyjemność". Takie rzeczy wyjaśnia się od razu z BOKiem przez iBOA. "A może nikt się nie skapnie" to trochę dziecinne podejście.
Skrobnij do nich jeszcze jakiegoś mejla, poskarż się na brak sms i może uda Ci się wytargać od tych pijaw jakiś upust na abo.

Pzdr

#542658  autor: looki556
 24 mar 2012, 15:11
Eriszkigal pisze:
No nie wiem. 2 miesiące temu zdezaktywowałem w środku okresu promocyjną paczkę SMS (5 zł za 500 sms) i na FV mam proporcjonalnie obciętą kwotę.
Prawdopodobnie masz rację. Czyli lepiej wyłączyć pod koniec.

Może to działanie typu "wyślemy do połowy osób w takiej samej sytuacji co Xy może ta druga połowa się nie zorientuje."

Też w takiej sytuacji napisałbym do Biura Obsługi.

Abonent produktem ubocznym tego co płaci i wpływa do kasy T-Mobile ??

#542659  autor: drcox
 24 mar 2012, 15:17
Eriszkigal pisze:

Xy, domyślam się, że jesteś w..y, ale jak spojrzysz na to z boku, to zobaczysz, że po części samemu sobie zafundowałeś taką "przyjemność". Takie rzeczy wyjaśnia się od razu z BOKiem przez iBOA. "A może nikt się nie skapnie" to trochę dziecinne podejście.
Skrobnij do nich jeszcze jakiegoś mejla, poskarż się na brak sms i może uda Ci się wytargać od tych pijaw jakiś upust na abo.

Pzdr
Czyli jak pazerna PTC mówi "nie wyślemy mu SMSa, może się nie skapnie to go będziemy rżnąć" to jest OK, ale jak klient się nie upomina że powinien płacić to jest źle. :twisted:

#542660  autor: Eriszkigal
 24 mar 2012, 15:32
drcox, w ogóle nie zrozumiałeś mojego postu.
 #542662  autor: tarak
 24 mar 2012, 16:11
Xy pisze:Witam Państwa ;-)
Problem, a właściwie bardzo miła niespodzianka mnie spotkała. Mianowicie przedłużając umowę z T-Mobile/Erą Otrzymałem pół roku rozmów w sieci T. za darmo bez limitów. Mogłem gadać ile chciałem, do bólu :-) Umowa podpisana w sierpniu więc pół roku jakby nie patrzeć już dawno minęło (w lutym). Minął okres rozliczeniowy marca i zaczął się kwietniowy. A ja nadal mam rozmawianie po sieci za darmo. Sprawdziłem i po dzwonieniu do T. nie pobiera mi minut z pakietu. Co ciekawe pan w salonie mówił, że po pół roku dostanę smsa gdzie będzie wyraźnie zaznaczone, że promocja się kończy i kolejne miesiące będą płatne po ileś tam złotych i jak chcę mogę wyłączyć. Ale nic nie dostałem, rachunki są bez tajemniczych dopłat... Czyżby jakaś promocja czy co? ;-) Do BOA nie będę pisał bo się połapią i mi wyłączą. A każda godzina gadania za free jest dla mnie cenna ;-)
Xy pisze: [ Dodano: 24 Marzec 2012, 14:16 ]
Ok, sprawdziłem i widzę, że od dwóch miesięcy usługa jest płatna. To jest jawne ku***two!
No tak, najpierw cieszysz się że Ci nie doliczyli żadnych opłat i masz rozmowy za darmo w sieci T po okresie promocyjnym, a gdy jednak okazuje się że za to płacisz to już Ci się to nie podoba...
Podpisywałeś umowę, regulamin promocji znałeś (powinieneś znać) i wiedziałeś że rozmowy w sieci za darmo masz na pół roku. Takich rzeczy się pilnuje.
Teraz się burzysz że nie dostałeś smsa...
Wychodzi na to że w porządku jest jak nie płacisz za coś za co powinni naliczyć Ci opłatę. Super hiper fajna promocja, a tu zonk, trzeba zapłacić i już nie jest tak fajnie! :-D

#542702  autor: st.konsultant
 24 mar 2012, 21:40
Xy pisze:Nie 49, a 39 zł jeśli już. Powinienem zostać poinformowany smsem o fakcie, że kontynuacja usługi jest płatna. Póki co żadnej wiadomości od Operatora nie otrzymałem. Jeszcze spojrzę na swój biling i opłaty ale nie wydaje mi się aby coś było więcej do zapłacenia. Jeśli zapomnieli to dla mnie super :-) 7 godzin w pakiecie abonamentowym i pięć razy tyle w ramach darmowego gadania po sieci ;-)

[ Dodano: 24 Marzec 2012, 14:16 ]
Ok, sprawdziłem i widzę, że od dwóch miesięcy usługa jest płatna. To jest jawne ku***two! Miał być sms informujący o płatnej kontynuacji usługi - nic takiego nie dostałem. Miało być proste wyłączenie usługi - nic podobnego nie doszło do mnie. 40 zeta drogą nie chodzi, więc niech się szczypią. Tylko nie wiem czy wyłączać to już teraz czy czekać do 20 kwietnia czyli dzień przed nowym okresem rozliczeniowym? Pierwszy raz kiedy T-Mobile mnie srogo podk****ł :evil:

W przypadku "Zawsze rozmawiaj" nie są wysyłane smsy z przypomnieniem o kończącej się promocji. Oczywiście fajnie jakby była taka opcja, ale niestety w tym przypadku Klient sam powinien tego dopilnować. Oczywiście, jak w każdej sytuacji, można składać reklamację, ale może być ona uznana tylko przy dobrej woli Operatora.
Jeżeli nie chcesz obecnie korzystać z usługi to najlepiej wyłącz ją jak najszybciej. Opłaty w T-Mobile naliczane są zawsze z góry. Czyli gdybyś to wyłączył dziś, to na fakturze z 20 kwietnia będziesz miał zwrot za prawie cały miesiąc.

#542771  autor: Xy
 25 mar 2012, 13:20
tarak, w umowie mam zapis o INFORMACJI O KOŃCU darmowej promocji. Takowej informacji nie dostałem. Łapiesz różnicę? Była mowa, że przez 6 m-cy mam za free, a pozniej place i mam zdecydowac.

#542781  autor: thonka
 25 mar 2012, 14:16
Xy, swoja droga - nie zauwazyles wzrostu oplat o 40zl? :shock:

a akurat z terminami na "darmowe" uslugi niestety jest tak, ze to naszym obowiazkiem jest o nich pamietac. tak samo jest jak masz promocyjny abonament na 24 miesiace, a potem wskakuje normalna oplata.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#542901  autor: Xy
 25 mar 2012, 21:31
Thonka, nie, bo rachunek jest opłacany poprzez "Polecenie zapłaty" czy jakoś tak. Chodzi o to, że pieniążki są pobierane z konta bankowego. Rachunek także przychodzi pocztą ale na myśl mi nie przyszło aby spojrzeć czy nadal wysokość opłat za telefon i Internet (BC) jest taka sama. Z resztą do dziś mam w głowie słowa gościa w salonie "Dajemy panu pakiet 'wszędzie rozmawiaj' na sześć miesięcy. Po tym czasie przyjdzie do pana sms z informacją jak wyłączyć usługę. Jeśli pan nie wyłączy usługa w dalszym terminie będzie płatna". No i sęk w tym, że mi nic nie przyszło. Tak, wiem, że moja wina bo nie spojrzałem w porę na rachunek ale dlaczego nie zostałem poinformowany o końcu promocji? To jest naciągactwo i robienie ludzi w ogórka. Jakoś wytrzymam teraz kolejne 40 zeta ale później wyłączam to.

#542914  autor: thonka
 25 mar 2012, 22:26
jezeli wylaczysz teraz, to zostanie Ci ten pakiet rozliczony proporcjonalnie. nie musisz czekac calego miesiaca.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#542941  autor: Xy
 26 mar 2012, 00:58
Wyłączę tuż przed kolejnym okresem rozliczeniowym żeby nie było, że opłata została pobrana, a usługi niet. Mimo dużej sympatii do T-Mobile, jakości usług, pakietów i oferty przy przedłużaniu abonamentu jestem nieufny wobec rozliczania w połowie trwania okresu rozliczeniowego ;-) Fakt faktem, że będą święta i jednak ten pakiet się nawet przyda. Chociaż znacznie lepiej wyszedłbym na "Sieci Rodzinnej". No cóż, z jednej strony sieć zrobiła mnie w konia dodając opłatę, a ja płacę za swoje gapiostwo.