• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #536288  autor: playmozilla
 21 lut 2012, 17:51
Witam serdecznie,
piszę ponieważ mam pewien problem, co wynika pewnie z niedoinformowania, ale już mam dosyć telefonowania na infolinie plusa i rozmawiania co chwilę z inną osobą.
Mianowicie, moja mama miała abonament w plusie, umowa podpisana do dnia 10 marca 2012r. W styczniu złożyła wniosek o rezygnację z abonamentu z dniem końca umowy. Oczywiście mamili ją co chwilę dosłownie wszystkimi możliwymi ofertami, ale się nie zgodziła. Chciała przejść sobie na kartę i sama decydować ile będzie wydawać na telefon.
W lutym znalazłyśmy super ofertę w Play, za 29 zł 240 min, i przez pół roku do play za darmo. Spodobało jej się to i zdecydowała się przenieść numer. Wniosek złożony był dzisiaj tj. 21.02.2012r. Plus napisał, że przeniesienie numeru będzie możliwe od dnia 10 kwietnia 2012. Rozumiem, że jest maksymalnie 30 dniowy okres wypowiedzenia, jednak umowa została wypowiedziana dużo wcześniej i automatycznie miała się skończyć 10 marca.
Czy Plus ma prawo traktować przeniesienie numeru jako ważniejsze od wypowiedzenia umowy i sam sobie ją przedłużać o 1 miesiąc rozliczeniowy?

Z góry dziękuję za informacje :)

#536330  autor: Reyes
 21 lut 2012, 20:51
Ależ Plus niczego "sam sobie" nie wydłużył. Okres wypowiedzenia jest faktycznie 30-dniowy, ale licząc od pierwszego dnia cyklu rozliczeniowego następującego po cyklu, w którym złożono pismo rezygnacyjne.

Minds are like parachutes, they only function when they're open.

#536406  autor: tetley
 22 lut 2012, 08:54
playmozilla, w tym momencie Twoja mam rozpoczęła 2 procesy. Nie mogą one iść ze sobą w parze (rozwiązanie umowy z migracją na kartę vs. rozwiązanie umowy z MNP). Jeden proces albo drugi. W momencie złożenia rezygnacji samej w sobie termin 10 marca (czyli pewno macie okres rozliczeniowy od 9 do 8) jest prawdziwy. Ale zgłaszając nowy proces (rezygnację z MNP do Play) stary jest usuwany i jest nieważny (ważny jest tylko nowy proces). I wtedy 30 dni liczone od pierwszego dnia nowego pełnego cyklu rozliczeniowego idzie dopiero od 9 marca a nie tak jak przy pierwszym procesie od 9 lutego. Więc wszystko jest zgodnie ze wszelkimi procedurami oraz zgodnie z prawem :)

Pozdrawiam:)