• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #534291  autor: Elister
 11 lut 2012, 20:22
Dzień dobry mam wielki problem a mianowicie chce rozwiązać umowę z Play przed upływem umowy na 2 lata w sieci.
Niestety miałem wielkiego pecha a mianowicie okradli mnie z wszelkich umów oraz telefonu.
W salonie powiedzieli mi ,że cytuje "ich to nie obchodzi ma pan płacić"
I też chciałem zdobyć kopię umów u nich lecz niestety usłyszałem tylko ,że oni nie mogą tego zrobić.
Pytania:
1.Czy jest możliwość rozwiązania umów bez kary pieniężnych.
2.Jeżeli nie da się to na jaką kare muszę się przygotować.
3.Czy mają obowiązek wydrukować mi kopi umów.

PS.Z góry dzięki wielkie.

#534298  autor: zygikuleczka
 11 lut 2012, 21:12
No jest możliwość rozwiązania ale z karą albo wywiązać się z Umowy i rozwiązać z końcem jej trwania. W tym ostatnim celu prosisz ich o duplikat karty SIM, kolujesz sobie telefonik i jazda. Nie wiem czy Ci w punkcie mają obowiązek drukować czy nie ale skoro życzysz sobie wglądu do Umowy to normalna firma Ci go zapewni. W razie problemów smaruj pismo i pewnie Ci wyślą.

5XX XXX XXX: Plus :arrow: Orange :arrow: Play :arrow: T-mobile
6XX XXX XXX: T-mobile :arrow: Nju mobile :arrow: Play

#534299  autor: Ruben
 11 lut 2012, 21:15
Elister,
Ad. 1. W opisanym przez Ciebie przypadku niestety nie można rozwiązać umowy przed terminem bez kary pieniężnej.

Ad.2. Kara, jaka musiałbyś zapłacić, to zastosowany upust/ulga a jej wysokość jest podana w umowie. Jest ona wyliczana proporcjonalnie do okresu jaki został do końca okresu zastrzeżonego czyli do końca umowy. Niestety tez jej nie posiadasz więc jedyny sposób, to kontakt z BOK z prośbą o wyliczenie ulgi.

Ad. 3. Myślę, że na to pytanie też najlepiej żeby BOK odpowiedział albo udzielający się tutaj pracownicy Play o nickach Play4you1 i Play4you2.

Nie znamy szczegółów ale nie lepiej byłoby zgłosić kradzież i zablokować numer do czasu wyrobienia duplikatu karty SIM? Otrzymasz nową kartę i będziesz mógł dalej korzystać z tego numeru. Oczywiście telefonu nikt nowego tym razem juz nie da ale mimo wszystko jest chyba taniej niż płacić karę. Ile miesięcy temu podpisywałeś umowę?

#534424  autor: Elister
 12 lut 2012, 14:20
Pod koniec stycznia tego roku zawarłem umowę z Play.
Wielkie dzięki za podpowiedzi w stosunku do sprawy.

#534430  autor: joasia_23
 12 lut 2012, 14:47
Nie wiem, czy to Ci w czymś pomoże, ale mam tę samą ofertę i wartość ulgi wynosi 1021 zł. Czyli tyle byś musiał zapłacić kary biorąc pod uwagę, że dopiero co podpisałeś umowę.

#534452  autor: Ruben
 12 lut 2012, 16:05
Elister, pierwsze co powinieneś zrobić, to zablokować numer żebyś nie miał niespodzianki przy fakturze jak ktoś SMSy premium będzie wysyłał z twojego numeru. Potem wyrabiasz duplikat, co praktycznie można załatwić od ręki w salonie i dalej już normalnie korzystaj z telefonu tylko bardziej go pilnuj :)
Z tego, co pisze joasia_23, kara będzie niewiele niższa niż całe 24m-czne zobowiązanie.

#534461  autor: pakierhakierxd
 12 lut 2012, 16:20
Ja w abonamencie longplay telefon 69 przy podpisywaniu umowy miałem ulgę 2520 a ty masz taką niską dziwne :(

Pozdrawiam :)

#534503  autor: joasia_23
 12 lut 2012, 18:05
Mnie też dziwi taka niska kwota ulgi, w przeliczeniu na m-c wychodzi 42 zł - o wiele mniej niż miesięczne zobowiązanie. Nie wiem, od czego ta kwota zależy...

#534506  autor: pakierhakierxd
 12 lut 2012, 18:12
Może to w starych umowach jest większa a w nowych mniejsza albo to chodzi o wybór tela ja wziełem wave s8500 za 249 :)

Pozdrawiam :)

#534507  autor: joasia_23
 12 lut 2012, 18:13
Może zależy właśnie od telefonu jaki się wzięło. Ja brałam Hazela za 1 zł.

#534514  autor: Wiola_K
 12 lut 2012, 18:56
To zależy od telefonu. Mój Mąż przedłużał umowę w Plusie i pisało Hazel - 1 zł. kara - 1400

#534567  autor: tzu
 12 lut 2012, 23:03
Jak piszą koledzy wyżej wyrób duplikat i korzystaj dalej z numerów, a co do nr umowy, mogą Ci podać go na infolinii również
 #534632  autor: play4you1
 13 lut 2012, 13:52
Elister pisze:Dzień dobry mam wielki problem a mianowicie chce rozwiązać umowę z Play przed upływem umowy na 2 lata w sieci.
Niestety miałem wielkiego pecha a mianowicie okradli mnie z wszelkich umów oraz telefonu.
W salonie powiedzieli mi ,że cytuje "ich to nie obchodzi ma pan płacić"
I też chciałem zdobyć kopię umów u nich lecz niestety usłyszałem tylko ,że oni nie mogą tego zrobić.
Pytania:
1.Czy jest możliwość rozwiązania umów bez kary pieniężnych.
2.Jeżeli nie da się to na jaką kare muszę się przygotować.
3.Czy mają obowiązek wydrukować mi kopi umów.

PS.Z góry dzięki wielkie.
Elister

1) nie bez kary umownej sie nie da ale jak ktoś już napisał zrób po prostu duplikat karty sim i po problemie
2) kara jest określana w umowie i zależy od tego ile czasu pozostało ci do końca kontraktu, jaki telefon brałaś, jaki abonament etc. najlepiej zrobisz jak zadzwonisz do Ok pod numer 790500500 tam udzielą ci możliwie dokładnej informacji jak to wygląda na dzień dzisiejszy
3) nie obowiązku nie mamy ale możesz wystąpić pisemnie o kopie umowy
podaj tak: - Numer umowy lub telefonu, Imię i nazwisko, Własnoręczny podpis Klienta zgodny ze wzorem podpisu na umowie

#534917  autor: Elister
 14 lut 2012, 17:17
I tak sprawa jest rozwiązana.
Aktualnie wolę rozwiązać umowę z karą. Do zapłaty mam 1074 zł.
Druk do rozwiązania umowy dają w każdym salonie Play i jest możliwość rozłożenia kwoty na 3 raty.
Wielkie dzięki za wszelką pomoc z waszej strony. Temat do zamknięcia :wink: