• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #534123  autor: adam.wisnia
 11 lut 2012, 10:14
Witam,

W związku z tym, że kończy mi się umowa z orange, a ich podejście zmusza mnie do rozważenia ofert innych sieci szukam porady odnośnie wyboru najoptymalniejszej taryfy (dużo rozmów z jednym numerem - obecnie w orange ale możliwe przeniesienie, internet min. 500mb) z abonamentem do 80zł.

Czy bardziej będzie się opłacało przenieść numer (jakieś bonusy z tego tytułu?) czy wziąć nowy u innego operatora?

Moim priorytetowym wyborem jest Iphone 4S 16gb ale wpadł mi w oko Sensation XL. Czy w podobnym pułapie cenowym proponujecie coś innego? Proszę o poradę.

http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1958761

#534327  autor: banderas
 11 lut 2012, 23:17
a moge wiedzieć co sie nie spodobało ci w orange i za jaką cece chcą dla przedłużajacych umowe iphona?

banderassso

#534366  autor: adam.wisnia
 12 lut 2012, 09:10
Zaproponowali mi standardowa oferte ( jak dla nowych klientow) z dodatkiem 50%min i rabatem 70pln(!) na Iphona. Moje srednie rachunki to 130-140 pln. Zdecydowanie lepsze oferty sa dla osob przenoszacych sie do innych sieci ( tak mi sie wydaje). Nie tak sie traktuje klienta z kilkunastoletnim stazem w sieci.

#534373  autor: Vieslav
 12 lut 2012, 10:12
Tyle lat w Orange i na forum a nadal nie wiesz, że istnieje coś takiego jak poziomy negocjacji :P . Nie oczekuj, że od razu zadzwonią z najwyższego, dostałeś ofertę z pierwszego, dlatego jest mało korzystna. Czekaj na lepszą albo szukaj ludzi na forum, którzy się tym zajmują.

#534390  autor: adam.wisnia
 12 lut 2012, 11:44
Wiem, że jest coś takiego ale poinformowałem, że oczekuję ostatecznej oferty z ich strony ponieważ rozważam przeniesienie do innej sieci. Stąd też ten temat w pomocy z Waszej strony wyboru najlepszej alternatywy.

#534402  autor: kamil1221
 12 lut 2012, 12:24
Nie wiem czemu, ale brzmi to jak typowy płacz klienta !
Normalnie w tej wypowiedzi słyszę swoich klientów którzy mówią "Jestem waszym stałym ABONAMENTEM od tylu lat i chcę byście mi dopłacali do oferty."

Rozczaruję cię z ceną telefonu - iPhone to droga zabawka i nawet przenosząc numer nie otrzymasz za niego ceny niższej niż jest przewidziana w regulaminie.

iP 4 16GB w play - przenosząc numer 1799 zł - Super All Inclusive MAX 85 umowa na 2 lata
iP 4s 16GB w orange - 1679 zł - Pantera II 300 na 2 lata
iP 4s 16GB w t-mobile - 1839 zł - Abo za 79,90zł na 2 lata lub 1639 zł - Abo za 99,90zł na 2 lata

#534440  autor: adam.wisnia
 12 lut 2012, 15:32
Ok powiedz mi więc dlaczego są tak śmiesznie wysokieceny w orange przedłużeniu (tyle samo z abo kilkudziesięciozłotowym) co w normalnym zakupie telefonu bez umów na allegro?

Poza tym wychodze z założenia, że jeżeli sieci (w tym przypadku orange) nie zależy na utrzymaniu klienta (mnie) i co za tym idzie kilku innych numerów (3 z mojej rodziny i 4. narzeczonej, które przeniosę ze sobą w ciągu 2 miesięcy od przejścia do innej sieci), więc wolę dać zarobić komuś innemu, kto być może za 2 lata nie potraktuje mnie jak jakiegoś frajera do dojenia. Simple as that.

Ps. przytoczone przez Ciebie ceny są i tak niższe (opcja 1. w play) niż zaproponowane mi przedłużenie.

#534495  autor: johnq
 12 lut 2012, 17:41
...że się tak wtrącę - każda sieć traktuje nas jak "frajerów do dojenia". To firmy jak każde inne, chcą wyciągnąć z nas jak najwięcej ;-) co do iPhone 4s - zakładając, że jesteś zadowolony z jakości sieci Orange oraz odpowiadają Ci stawki - weź podobny abonament czyli ok. 80 zł z telefonem, za którego nie będziesz musiał sporo wyłożyć i który będzie można najbardziej opłacalnie sprzedać na allegro. Po sprzedaniu dorzucasz hajs i kupujesz 4S również na allegro. Wiele osób tak robi i wychodzi sporo taniej niż brać u operatora choćby za 1600 zł.

Pozdrawiam!

#534505  autor: kamil1221
 12 lut 2012, 18:11
Każdy numer w Orange jest brany pod uwagę indywidualnie (szczególnie gdy masz podpisane umowy prywatnie a nie dla firmy).
Możesz mieć i 8 aktywacji jak cię stać - oferta jest ofertą. Nie podoba się - zmieniaj, nikt nie trzyma cię tam na siłę i uwierz nikt nie będzie za tobą tam tęsknić.

Jest wolny rynek - masz wybór.

Płaci się tyle różnych rachunków - prąd, czynsz, gaz - kilkanaście lat - i co masz tańsze stawki za usługę niż wszyscy inni ?

Tyle że w Play nie ma dostępnego 4s tylko 4.

#534508  autor: Grummi
 12 lut 2012, 18:14
Mam kilku znajomych w różnych sieciach i każdy narzeka (i nikt nie liczy na cuda na kiju tylko na trochę lepszą ofertę). Mi również skończyła się umowa w play i szału nie było z ofertą. Przychylam się do zdania johnq z pozostaniem tam, gdzie nie ma wyjątkowo złej oferty i kupno telefonu na allegro.

Siemens C35i -> Siemens C60 -> Samsung X660 -> Motorola L6 -> Nokia 6100 -> Nokia 6310i -> SE T610 -> Nokia 3510i -> Nokia 6288 -> LG KU990i -> Nokia E52

#534517  autor: Vieslav
 12 lut 2012, 19:22
adam.wisnia, kiedy dokładnie kończy ci się umowa? Na pewno w okolicach wielkanocy znowu będzie wyprzedaż telefonów. Może i cennik standardowy jest porażką, ale jak już zrobią wyprzedaż to porządną. Co prawda iPhona się tam raczej nie spodziewaj, ale na pewno coś fajnego będzie. Dla przykładu w noworocznej wyprzedaży SGS+ kosztował 129zł w abo 69zł, jeśli już porównujemy do Playa to w podobnym abo trzeba było dać za ten model ponad 600zł.

#534655  autor: adam.wisnia
 13 lut 2012, 16:37
kamil1221 pisze:Każdy numer w Orange jest brany pod uwagę indywidualnie (szczególnie gdy masz podpisane umowy prywatnie a nie dla firmy).
Możesz mieć i 8 aktywacji jak cię stać - oferta jest ofertą. Nie podoba się - zmieniaj, nikt nie trzyma cię tam na siłę i uwierz nikt nie będzie za tobą tam tęsknić.

Jest wolny rynek - masz wybór.

Płaci się tyle różnych rachunków - prąd, czynsz, gaz - kilkanaście lat - i co masz tańsze stawki za usługę niż wszyscy inni ?

Tyle że w Play nie ma dostępnego 4s tylko 4.
Twoje wypowiedzi jako przedstawiciela (pośrednio lub bezpośrednio) orange ciekawie świadczą także o firmie (takie moje osobiste odczucie).

W orange jak widać na stronie 4s też nie ma :P Na telefony się nie licytuj bo akurat Play i tak ma lepszą ofertę (w sensie bogatszą). Poza tym mają (orange nie) sensation xl, o którym wspominałem.

Poza tym zastanawiam się czemu nagle rozpoczęła się tu dyskusja na noże ("twoje zdanie jest inne niż moje więc się mylisz bo tylko ja mam rację"), a nie to o co prosiłem w pierwszym poście.

#534690  autor: Vieslav
 13 lut 2012, 19:02
adam.wisnia pisze: Poza tym zastanawiam się czemu nagle rozpoczęła się tu dyskusja na noże ("twoje zdanie jest inne niż moje więc się mylisz bo tylko ja mam rację"), a nie to o co prosiłem w pierwszym poście.
Nie wiem do kogo to kierujesz, ale robisz podstawowy błąd: nie poczekałeś/nie starałeś się o ostateczną ofertę tylko od razu zakładasz, że wszystko inne będzie lepsze. Nie będzie, ponieważ z racji przedłużania umowy jesteś inaczej traktowany, ale musisz dostać się na najwyższy poziom negocjacji dla przedłużających. Nie oczekuj tak drogich telefonów w korzystnych cenach przy abonamencie 80zł. Wszędzie będzie podobnie.
Wracając do tematu - co sądzisz o Galaxy S II? Chyba najlepsza alternatywa na iPhona a cenowo różnica ogromna.

#534696  autor: kamil1221
 13 lut 2012, 19:50
Po prostu jestem zmęczony wciąż nie zadowolonymi "Klientami" ze wszystkiego.
Najlepiej by Orange jeszcze tobie dopłacił do oferty.

W Kraju "cudów" - nie oczekuj na nie.