• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #534107  autor: pdi90
 11 lut 2012, 09:21
Dzień dobry,
Piszę do Was z prośbą o wskazówkę który abonament wybrać. Posiadam obecnie abonament w orange. Jako, że na początku marca kończy mi się umowa, zastanawiałem się nad migracją z numerem mojego telefonu do sieci play, jednak mam pewne wątpliwości - po pierwsze, czy nie ma problemu z zasięgiem w play? (dużo jeżdżę po Polsce, często zdarza mi się rozmawiać przez zestaw bluetooth w samochodzie). Czytałem kiedyś, że play korzysta z nadajników innych sieci, i że przeskakując pomiędzy nadajnikami może dojść do rozłączenia połączenia głosowego. Ile w tym prawdy? Czy są jakiekolwiek problemy z dodzwonieniem się do kogoś z play, i do play?

Telefon służy mi w 95% do wykonywania standardowych połączeń głosowych, 5% to sms/mms/videorozmowy.

W przypadku orange rozważałem możliwość przedłużenia umowy w oparciu o warunki pakietu "korzystny 450" (79,95zł), w którym jako obecny klient dostaję 495minut, zamiast 450, (tylko czy to się tyczy wszystkich sieci, czy tylko orange? czy może sieci z wykluczeniem play?). Stawka w abonamencie wychodzi bardzo tanio, jako że zaledwie 21gr. z VAT. Poza abonamentem już nieco drożej, bo 29gr. z VAT. Wadę stanowi skandalicznie wysoki koszt połączenia do play, który wynosi 0,68gr. z VAT. Jako, że wykonuję dużo rozmaitych połączeń, do wszystkich sieci - nigdy nie wiem czy nie będzie sytuacji, w której 40% danego miesiąca będzie wychodziło akurat do play. Dlatego koniecznie muszę wiedzieć, czy 450 minut w abonamencie dotyczy również play.

Oferta telefonów w orange jest uboższa niż ta w play, jednak ceny są atrakcyjniejsze. Zostając w orange biorę pod uwagę takie telefony jak: Sony Ericsson Xperia Neo V (1zł w powyższym abonamencie), Samsung Galaxy S+ (1zł), LG Swift Black(1zł), Sony Ericsson Xperia Arc S(389zł+Vat). Który z powyższych telefonów stanowi obecnie najatrakcyjniejszą ofertę, przyjmując relację ceny do jakości?

Jeśli zdecyduję się migrować do PLAY:
Oferta "rozmowy w firmie" - chyba nieopłacalna?

63,75 zł miesięczny abonament z rabatem 15% (78,41 zł z VAT)
650 maksymalna liczba minut do wszystkich sieci w abonamencie ? (do wszystkich, czy w przypadku jeśli będę dzwonił tylko do play i na stacjonarne?)*
20 gr minuta połączenia do wszystkich sieci poza abonamentem.

Telefon - xperia neo V (183zł), Galaxy Ace S5830 (195zł), HTC desire Z (355zł), Wave II - (416zł).

W przypadku play jest jeszcze inna oferta"all inclusive dla firm":
"75"

70,75 zł miesięczny abonament z rabatem 15% (87,02 zł z VAT)
700 maksymalna liczba minut do wszystkich
300 MB pakiet danych
Poza abonamentem
20 gr minuta połączenia do wszystkich sieci
Przy czym dużo tańsze są smartfony w tym przypadku:
Telefon - Xperia neo V (11,83zł), Samsung Galaxy Ace S5830 (1,23zł), Wave II (158zł), HTC Desire-Z 208zł, LG p970 swift black (281zł), Samsung Galaxy S Plus (367,77) - czy to ten sam model co S+ w orange? - tam jest za 1zł.

Proszę o jakieś sugestie. Pozdrawiam.

#534112  autor: Maniiiek
 11 lut 2012, 09:38
Oferta telefonów w orange jest uboższa niż ta w play, jednak ceny są atrakcyjniejsze. Zostając w orange biorę pod uwagę takie telefony jak: Sony Ericsson Xperia Neo V (1zł w powyższym abonamencie), Samsung Galaxy S+ (1zł), LG Swift Black(1zł), Sony Ericsson Xperia Arc S(389zł+Vat). Który z powyższych telefonów stanowi obecnie najatrakcyjniejszą ofertę, przyjmując relację ceny do jakości?
Zapraszam do działu "jaki telefon wybrać?".
Jeśli chodzi o Play to niestety różne cyrki się zdarzają. Do tego na zasięgu Plusa to Plus ma priorytet. Co do jakości połączeń to zależy gdzie. Znam miejsca gdzie Play działa ładnie, nawet na jednej kresce i miejsca gdzie na full zasięgu trudno się porozumieć.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#534127  autor: tetley
 11 lut 2012, 10:21
Ewentualnie można rozważyć T-mobile:

1) Abonament Nowa Firma 60 zł netto (ze zniżką na stronie int. 54 zł netto)
2) Liczba minut do wszystkich sieci 430 (270 do Plusa i Orange, do wszystkich łącznie z Play 160 w stosunku 2:1)
3) Za 10 zł netto można dokupić Nielimitowane rozmowy w T-mobile
4) Smsów nie ma w taryfie ale piszesz, że są one sporadyczne (ewentualnie możliwość włączenia 1200 sms/mmsów do wszystkich za 5 zł netto)
5) W abonamencie masz darmowe 100 MB z lejkiem (istnieje możliwość włączenia za 5 zł netto 300 MB z lejkiem)

Czyli łącznie wychodzi 69 zł netto bez włączania smsów (84,87 zł brutto) + do tego telefon np. Sony Ericsson Neo V za 88 zł netto, Samsung Wave S8500 za 88 zł netto, HTC 7 Mozart za 88 zł netto, LG Swift Black P970 za 248 zł netto, Samsung Galaxy Ace za 48 zł netto, Samsung Galaxy S Plus za 348 zł netto, Samsung Wave 3 za 288 zł netto, SE Arc S za 488 zł netto.

Albo wyższa ciut taryfa czyli 80 zł netto (po obniżce 72 zł netto), 650 minut do wszystkich sieci (410 do Plus i Orange oraz 240 do wszystkich w tym do Play w stosunku 2:1) + do tego reszta dodatkowych usług czyli smsy, nielimitowane do T-mobile (zmiana w internecie - dalej masz free 100 MB z lejkiem ale możesz dokupić za 10 zł netto 1,5 GB z lejkiem). Czyli łącznie bez smsów 92 zł netto (113,16 zł brutto), sporo ale wtedy masz naprawdę tego dużo + odpowiednio tańsze będą w/w telefony. Ale jakby co wszystko jest na http://www.t-mobile.pl/pl/biznes/taryfy ... nowa_firma

Mam nadzieję, że jako tako to przedstawiłem :D

A co do zasięgu...delikatna sprawa bo mając Playa możesz w ogóle nie odczuć tego co inni użytkownicy (liczba wpisów w dziale Awarie dotyczące Play coś daje do myślenia) jak również możesz narzekać od 1 dnia. Jeśli dużo się przemieszczasz i są to zarazem tereny zurbanizowane jak i niezurbanizowane chyba na Twoim miejscu wybrałbym coś z W3. Ale to moja subiektywna ocena. Jak masz prowadzić firmę i rozmawiać o interesach chyba lepiej, żeby Ci się nic nie rozłączało... Co do zasięgu jest tak, że ile osób tyle opinii :)

Pozdrawiam:)

#534157  autor: kamil4862
 11 lut 2012, 12:19
Co do awarii to w każdej sieci się zdarza równie często. Zawsze istnieje możliwość ustawienia na "sztywno" Plusa lub Orange :) Plusem jest właśnie to, że np mając w Orange możesz liczyć tylko na nadajniki macierzyste, natomiast w Play korzystasz z zasięgu Play, Plusa i Orange (ciężko znaleźć miejsce, gdzie nie będzie zasięgu tych trzech sieci).

Obrazek

#534581  autor: MADMAX
 13 lut 2012, 00:51
pdi90 pisze:Jeśli zdecyduję się migrować do PLAY:
Oferta "rozmowy w firmie" - chyba nieopłacalna?

63,75 zł miesięczny abonament z rabatem 15% (78,41 zł z VAT)
650 maksymalna liczba minut do wszystkich sieci w abonamencie ? (do wszystkich, czy w przypadku jeśli będę dzwonił tylko do play i na stacjonarne?)*
20 gr minuta połączenia do wszystkich sieci poza abonamentem.
Przejście do taryfy "Rozmowy w Firmie" to:
- Stan Darmowy w Firmie na zawsze za 0 zł (Gratis do Play i na stacjonarne przez cały okres obowiązywania umowy), tak więc nie musisz się martwić jak w Orange, że trafisz na rozmówcę w Play gdzie będziesz dzwonił drożej niż normalnie. Wręcz przeciwnie, jeszcze zaoszczędzisz.
- Rabat na abonament przez cały czas trwania umowy
- Abonament 57,38 netto
- 800 min. do wszystkich sieci
- Pakiet internet 250mb (można dezaktywować bo po okresie promocyjnym jest to dodatkowy koszt 7zł)
- 20gr/min poza abo.
- Dodatkowy rabat w wysokości 25% przez 6 m-cy za zakup przez Internet.
- Można też sobie pozostawić usługę za 2zł/mc: "Zbieraj minuty".
- Minusem jest haczyk w postaci obowiązkowego jednorazowego pakietu Play Online w telefonie 1,8gb za który trzeba uiścić opłatę 28 zł (34,44 zł brutto). Co więcej działa on tylko w na infrastrukturze sieci Play co jest dość istotne z punktu widzenia użytkownika.

Nie licząc ostatniego punktu to i tak jedna z lepszych ofert firmowych na rynku moim zdaniem.

Pozdrawiam

#534813  autor: JW_
 14 lut 2012, 01:42
Co do zasięgu to wszystko zależy od lokalizacji:)

Ja przerabiałem przejście z orange do playa kilka miesięcy temu i rzeczą, która najbardziej mnie niepokoiła było właśnie mnóstwo negatywnych opinii o jakości i zasięgu P4.

I w moim konkretnym przypadku uważam, że jakość samej sieci P4 jest zdecydowanie niższa niż to, z czym miałem do czynienia w orange:
- telefon "wariuje" w mieszkaniu podczas przechodzenia z pokoju do pokoju (traci zasięg, nie chce się logować ponownie do sieci etc.);
- zdecydowanie słabszy zasięg w budynkach i co za tym idzie problemy z internetem;
- mnóstwo dziur w zasięgu podczas podróży po Polsce;

I dwa pierwsze problemy nie dotyczą jakiegoś odludzia, tylko osiedla w niewielkiej odległości od centrum Krakowa, czy też budynków w samym centrum.

Natomiast jakość sieci P4 nie jest problemem, gdyż można sobie na stałe ustawić Orange albo Plusa. Ja ustawiłem na stałe Plusa i nie widzę żadnych różnic w porównaniu z tym, do czego byłem przyzwyczajony wcześniej.

Oczywiście jest to moja subiektywna opinia, każdy może mieć na ten temat odmienne zdanie, wynika to głównie z miejsc, w których korzystamy z telefonu. Niemniej gdybym miał wziąć ofertę w Play i być zmuszony do korzystania jedynie z ich sieci, to z takiej oferty bym nie skorzystał. Tak samo nie skorzystałbym z ich oferty, gdyby był dostępny roaming w Plus/Orange, ale nie dało się go ustawić na stałe. Bardzo często przy logowaniu do tych sieci występują problemy i trwa to długo. Niemniej jeśli można ustawić na stałe roaming, to działa to jak najbardziej ok :)
 #534978  autor: SACZI
 14 lut 2012, 21:21
pdi90 pisze:... Posiadam obecnie abonament w orange. Jako, że na początku marca kończy mi się umowa, zastanawiałem się nad migracją z numerem mojego telefonu do sieci play, jednak mam pewne wątpliwości - po pierwsze, czy nie ma problemu z zasięgiem w play? (dużo jeżdżę po Polsce, często zdarza mi się rozmawiać przez zestaw bluetooth w samochodzie). Czytałem kiedyś, że play korzysta z nadajników innych sieci, i że przeskakując pomiędzy nadajnikami może dojść do rozłączenia połączenia głosowego. Ile w tym prawdy? Czy są jakiekolwiek problemy z dodzwonieniem się do kogoś z play, i do play?
....
Trochę nie w pore zadane pytanie, bo:
- masz miesięczny okres wypowiedzenie w Orange
- powinieneś przeprowadzić "testy" na starterze Playa jeżdżąc po Polsce.

Dla mnie Play to taka dziwna sieć, która ma doskonałą ofertę, ale "nie daje możliwości pełnego skorzystania z niej".
Poszukaj moich postów, tam trochę narzekam na Play, ale moim zdaniem raczej konstruktywnie niż "onetowo".
Dzisiaj rozmawiałem ze szwagierką, która komórę ma w Playu i strasznie słabo ją słyszałem - telefon podgłoszony na max'a i dopiero dało się gadać. Szwagierka w zasięgu Playa 3G, ja w zasięgu ery gsm.
W domu mam 2 karty Playa i dopóki działały na nadajnikach Plusa (w ogóle nie mam sygnału Playa) nie dało się normalnie korzystać z tej sieci - tu poczytaj moje posty.
Jakiś czas temu dowiedziałem się na forum, że Play może działać na Orange - ustawiłem na sztywno "oragnutana" i telefon nagle zaczął pracować poprawnie.
O dziwo, wszelkie problemy nie są/były związane ze słabym sygnałem któregokolwiek operatora. Nie jestem również w stanie wyjaśnić w jakikolwiek logiczny sposób problemów, które opisuję.

Moim zdaniem, powinieneś potestować Playa przez dłuższy okres czasu, bo te kilkanaście PLN, które zaoszczędzisz na tej sieci może nie być warte nerwów.

#535209  autor: jujeahip
 16 lut 2012, 11:28
kamil4862 pisze:Co do awarii to w każdej sieci się zdarza równie często. Zawsze istnieje możliwość ustawienia na "sztywno" Plusa lub Orange :) Plusem jest właśnie to, że np mając w Orange możesz liczyć tylko na nadajniki macierzyste, natomiast w Play korzystasz z zasięgu Play, Plusa i Orange (ciężko znaleźć miejsce, gdzie nie będzie zasięgu tych trzech sieci).
Zależy jak się korzysta, roaming ma jednak swoje minusy zwlaszcza jesli chodzi o transmisje danych, po przełaczeniu na plus/orange moj rekord w speed test 1200kbps, a czesto zaledwie 250kbps, heyah w tym samym miejscu (miasto 40 tys.) wyciąga od 4000kbps do 5640kbps