• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #533572  autor: kowcio
 08 lut 2012, 17:26
Cześć,
Dawno mnie nie było, ale jak trwoga to do Boga.
Mam abonament w Play, chyba te dziadostwo zwie się All Inclusive 79, płacę 69 zł co miesiąc (oczywiście to kwota umowna, bo rachunki w tej dziadowskiej sieci to minimum 80 zł miesięcznie).
Podpisałem te badziewie 10 marca 2010 roku na 2 latka. Teraz już mam połowę umowy za sobą i czara goryczy się przelała, już nie wytrzymuję w tej sieci. Psychicznie i fizycznie.
Chcę rozwiązać umowę, ale numer zachować - przenieść go do PTK Centertel - Orange. Oczywiście, kara umowna na umowie to 2160 zł, ale podobno Play o 50% obniżył te kary, bo UOKiK się do nich dowalił. Napisałem do babeczki z BOK, żeby mi wyliczyla karę na dzień dzisiejszy, ale ta odmówiła, tylko napisała, że kara w tej chwili wynosi około 1200 zł. Czyli powiedzmy, że wypowiadam umowę w połowie, to zabulę *tylko* 600 zł?! To dla mnie bardziej się opłaca, niż bulenie co miesiąc stówkę dla nich.
Problem w tym, że ta sieć ma takie problemy techniczne, że ja muszę nosić drugi telefon w Orange, bo tam mi zawsze wszystko działa i ma wszędzie zasięg. Poza tym, kiedyś moi znajomi byli w Play. Teraz nie uwierzycie, ale nie mam ani jednej osoby, do której pisałbym lub dzwonił i ona byłaby w Play! Więc to bezsensu, wszystkich mam z powrotem w Orange.
Więc ja się "przenoszę" na swój stary numer, który mam w Orange, a tego chcę zlikwidować, bo to bezsensu.
I teraz od czego mam się zabrać? Nie chcę stracić tego numeru, ale też nie chcę się zdziwić, jak mi jakąś dziwną karę wyliczy. Nie mam z kim o tym pogadać, bo w śród moich znajomych nikogo choćby w połowie obczajonego nie mam w te klocki :P

Najgorsze są zmiany. Zachciało mi się telefonu z abonamentem w tym super Play, a teraz nie mam ani do kogo zadzwonić, a ten telefon raz działa, raz nie - mówią, że mam walnięty telefon, a przecież niedawno wymieniałem, a na starym jest to samo. Pss. I bezczelność tych osób w BOK to po prostu brak słów. Obraz nędzy i rozpaczy.

Jeśli ktoś chciałby mi pomóc, to proszę o informację tu lub na PW, bo ostatnio coś rzadko się tutaj pojawiam.
Dziękuję :smt006

#533574  autor: tuchas
 08 lut 2012, 17:47
Obawiam się że kara umowy odnosi się do całego okresu trwania umowy czyli po tych 50 % z winy play zostaje ci 1200zł i tyle masz kary jak coś przez cały okres umowy.Nawet gdy rozmyślisz się 2 dni przed końcem oni mają ci prawo dać całą karę.

#533576  autor: gaskabalbinka
 08 lut 2012, 17:49
kowcio pisze:Podpisałem te badziewie 10 marca 2010 roku na 2 latka. Teraz już mam połowę umowy za sobą
hmmm?

#533577  autor: tuchas
 08 lut 2012, 17:52
gaskabalbinka pisze:
kowcio pisze:Podpisałem te badziewie 10 marca 2010 roku na 2 latka. Teraz już mam połowę umowy za sobą
hmmm?
Chodziło mu chyba o 2011

#533579  autor: kowcio
 08 lut 2012, 17:55
gaskabalbinka pisze:kowcio napisał/a:
Podpisałem te badziewie 10 marca 2010 roku na 2 latka. Teraz już mam połowę umowy za sobą

hmmm?
Sorry, 2011 r, jeszcze się nie przyzwyczaiłem do 2012 ;-) sylwestra pamiętam jak wczoraj... :-D
tuchas pisze:Obawiam się że kara umowy odnosi się do całego okresu trwania umowy czyli po tych 50 % z winy play zostaje ci 1200zł i tyle masz kary jak coś przez cały okres umowy.Nawet gdy rozmyślisz się 2 dni przed końcem oni mają ci prawo dać całą karę.
Tylko, że teraz operatorzy muszą przyznawać kary proporcjonalnie do pozostałego okresu do zakończenia umowy.
Mnie chodzi tylko o koszta. Czy lepiej się opłaca płacić te 69 zł za nic, czy też zerwać, zabulić i mieć spokój...

Druga kwestia. Mam abonament na siebie w Play - ten za 1 zł bez telefonu. Czy mógłbym sobie zrobić teraz cesję z tym abo 69 zł na siebie bez jakiś papierów o zdolności do płacenia takich rachunków? Konsultanci mają podzielone zdanie :roll: każdy mówi coś innego. Ja bym to zrobił, zeby przenieść ten numer do Orange jako ja, żeby nie robić zamieszania :)

#533583  autor: tuchas
 08 lut 2012, 18:02
Heh jaką ilość złotówek masz, otrzymujesz??

#533584  autor: gaskabalbinka
 08 lut 2012, 18:03
kowcio pisze:Tylko, że teraz operatorzy muszą przyznawać kary proporcjonalnie do pozostałego okresu do zakończenia umowy.
Mnie chodzi tylko o koszta. Czy lepiej się opłaca płacić te 69 zł za nic, czy też zerwać, zabulić i mieć spokój...
Nawet jak wyliczą ci karę proporcjonalną do końca umowy to i tak będzie wyższa niż płacenie gołego abonamentu. Zależy też jaki wziąłeś telefon.

#533586  autor: tuchas
 08 lut 2012, 18:11
Musisz przekalkulować 1200zł już biorąc pod uwagę to 50% i 1200 podzielić na liczbe miesięcy ile ci zostało do końca. Opłaca się zerwać umowę ale tylko w momencie jeśli suma abonamentów z okresów rozliczeniowych do końca umowy, będzie większa niż kara umowna :)

#533588  autor: kowcio
 08 lut 2012, 18:14
tuchas pisze:Heh jaką ilość złotówek masz, otrzymujesz??
101,50 PLN
gaskabalbinka pisze: kowcio napisał/a:
Tylko, że teraz operatorzy muszą przyznawać kary proporcjonalnie do pozostałego okresu do zakończenia umowy.

Nawet jak wyliczą ci karę proporcjonalną do końca umowy to i tak będzie wyższa niż płacenie gołego abonamentu. Zależy też jaki wziąłeś telefon.
HTC Desire, którego i tak już nie mam, heh :-D

No opłacałoby się, jeśli 1200 zł na całą umowę, bo wtedy mam 50 zł miesięcznie. A jeśli 2200, to chyba jakoś 90 zł wychodzi, to już wolę żeby se ten telefon leżał i płacić co miesiąc 69 zł.
Dlatego o to tyle hałasu robię ;-)

#533590  autor: tuchas
 08 lut 2012, 18:19
Słuchaj masz 101 zł w pakiecie złotówek jeszli chcesz zaoszczędzić chodź 20zł po prostu poszukaj osoby która ma telefon w Tak Taku.
Naładuj mu bonusa Tak Tak ktoś dostanie 180 minut a ty zgarniesz 20zł :)

Zawsze abonament będzie cię wynosił 50zł :)

#533592  autor: kowcio
 08 lut 2012, 18:22
Era to kolejny operator, w którym u mnie nikt już nie ma komórki xD
Wszyscy mają Orange, a kilka osób w Plusie jest, ale to mają umowy jelenie i rzadko się z nimi kontaktuję. 99% moich połączeń i SMSów to Orange, dlatego chcę zmienić opa. wrócić na stare śmieci. Kiedyś było inaczej. A ostatnio w ogóle rzadko korzystam z komórki, nikt nie dzwoni ani nic nie pisze, czasu mało człowiek ma i w ogóle ;-)

#533595  autor: tuchas
 08 lut 2012, 18:27
Ja też mam abo w Play płacę 64zł :) mam 90zł pakiet złotówek i 1GB neta z lejkiem barmowe smsy i rozmowy do play na cały okres.
I troszkę zainwestowałem w świąteczną promocję Orangę. 400 minut do wszystkich a 200 do play :)
I tak mi się uzbierało ok 35h teraz tylko pilnuje przedłużania Zbieraj minuty a wystarczy mi to chyba na 4 lata :)

#533599  autor: kowcio
 08 lut 2012, 18:42
No widzisz, ja tam z Internetu nie korzystam, 50 MB mi wystarczy w komórce. Ile to tam zużywa GG i czasami jakaś strona.. ;-)
Ale bezsensu jest płacić do Orange 29 gr za minutę po wykorzystanym abo i płacić tyle kasy, dlatego kombinuję, coby tu zrobić, żeby było jak najtaniej.
Za same usługi telekomunikacyjne płacę ostatnio około 250 zł to troszkę za dużo :-)

#533600  autor: tuchas
 08 lut 2012, 18:49
Heh przydałby się jakiś haczyk alla w tv cyfrowych zabierają Kanał mam prawo zerwać umowę :) Może się kiedyś doczekamy takich dobrych czasów. Zabierają usługę dziergamy wypowiedzenie :)

Ja za tel. mam 64zł za internet 34,50 :)

#533710  autor: emitar
 09 lut 2012, 09:18
tuchas pisze:Ja też mam abo w Play płacę 64zł :) mam 90zł pakiet złotówek i 1GB neta z lejkiem barmowe smsy i rozmowy do play na cały okres.
Co to za abo ? Interesują mnie głównie z niego darmowe smsy w play :]

#533774  autor: pauli05
 09 lut 2012, 17:45
a jak sprawdzić w play jaką miałabym na ten moment karę?
umowa do grudnia tego roku
jak to wygląda w play?

#533784  autor: KC-KARLOS
 09 lut 2012, 18:16
pauli05 pisze:a jak sprawdzić w play jaką miałabym na ten moment karę?
umowa do grudnia tego roku
jak to wygląda w play?
Znajdź u siebie umowę o świadczenie usług telekomunikacyjnych, pole z kwotą ulgi udzielonej w umowie, i od tego odejmij kwoty abonamentu bazowego (bez usług dodatkowych i kwot wydanych poza abonament) za każdy okres rozliczeniowy, który minął od podpisania umowy (faktury opłacone).
Wtedy można tak "orientacyjnie" wyliczyć samodzielnie kwotę kary umownej.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#533793  autor: Prezesek
 09 lut 2012, 19:03
Co Ty Karlos20 wypisujesz.. :D Twój sposób jest dobry, ale nie sprawdzi się we wszystkich przypadkach. Najłatwiejszy sposób:
Tak jak wspomniał Karlos20 znajdź w umowie pole "wartość ulgi". Podziel je przez ilość miesięcy, na które podpisałaś umowę. Następnie wyliczoną kwotę przemnóż przez ilość miesięcy, które zostały do końca umowy ;)

Przykład: Umowa na kwotę 59 zł, 24 miesiące, podpisana 9 września 2010 roku, wartość ulgi: 1135. 1135/24= ok. 47,29 Kara umowna to 331,03 zł

Pozdr ;)

#533962  autor: kowcio
 10 lut 2012, 15:46
A w tyłek niech mnie pocałują, chyba Play poczuł moją kasę i zobaczymy, jak to się potoczy :>
Ale jak im powiedziałem, że chcę rozwiązać umowę z karą, to oni NIC :-D jeszcze nawet mi chętnie pomogą rozwiązać tę umowę. prawie jak Plus, w tyłku mają mnie. Liczy się nowy klient, a stary ;-)
Heh, trudno. Ich strata ;-)

#533988  autor: KamaZ
 10 lut 2012, 17:07
Jaką karę Ci naliczyli?