• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #530945  autor: matkon
 27 sty 2012, 11:01
Witam,

Czy ktoś może mi wytłumaczyć co oznacza w abonamencie:

Promocyjne MB (nielimitowane)
Promocyjne MB w strefie taniego Internetu

Z kolei w bilingu wyświetla się:

Darmowa transmisja danych
Nielimitowanej transmisja danych

Chodzi o to, że gdy zaczynam korzystać z neta po sieci komórkowej to zawsze ściąga mi najpierw dane z darmowej i są to dane rzędu kilkunastu kb, a następnie już z nielimitowanej i tu już po 3, 4 MB.

Trochę to dziwne, bo surfuję dosłownie max. 10 minut - przeważnie po stronach mobilnych, nie streamuje żadnych wideo. Sieć komórkowa włączona jest tylko, gdy nie mam wi-fi i wyłączana zaraz po skończeniu przeglądania stron, poczty.

Wiem, że te drugie to promocyjne MB są przyznane jednorazowo, ale nie rozumiem dlaczego net schodzi w tak dużej ilości akurat z Nielimitowanej transmisja danych, a w małych ilościach z darmowej transmisji danych. Czy jest ktoś to może mi to wytłumaczyć, bo się zupełnie pogubiłem.

W takim tempie to net nie starczy na za wiele, pomimo, że jest 1GB.

edit:

Przepraszam - sprawdziłem biling i jest odwrotnie. Tzn. najpierw idą dane w dużej dawce z Nielimitowanej transmisji danych a potem małej z darmowej.

#530947  autor: KC-KARLOS
 27 sty 2012, 11:18
matkon pisze:Promocyjne MB (nielimitowane)
To jest Pakiet Smartfon - internet nielimitowany w ramach abonamentu AI MAX (1 GB). Pakiet działa na wszystkich zasięgach (PLAY, PLUS, ORANGE).
matkon pisze:Promocyjne MB w strefie taniego Internetu
Pakiet danych JEDNORAZOWY w ramach aktywacji (ważny jeden okres rozliczeniowy po aktywacji) - do zużycia WYŁĄCZNIE w zasięgu macierzystym PLAY.

Jest takie naliczanie:
- jeśli jesteś w zasięgu macierzystym Play, schodzi pakiet aktywacyjny (ważny tylko 1 okres rozliczeniowy),
- jeśli jesteś w zasięgu Plus czy Orange, leci wtedy z pakietu z nielimitowanej transmisji. Po zakończeniu obowiązywania pakietu aktywacyjnego Play Online, wtedy pakiet w ramach abo, leci już zawsze, na każdym zasięgu.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#530952  autor: matkon
 27 sty 2012, 11:50
Bardzo Ci dziękuję, już ponownie za pomoc. :)