• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #529503  autor: słoneczny
 20 sty 2012, 18:08
Witam. Małe pytanie, jak w temacie.
Chodzi o tani i prosty abonament dla starszej osoby.
Internet zbędny. Darmowe po sieci zbędne. Każdy dodatkowy pakiet usług również zbędny. Chwilowe promocje tez są niepotrzebne.
Pytanie, gdzie jest to najbardziej przejrzyste i bez haczyków?
Cena abonamentu do 20-25zł.
Jakby w abonamencie było powyżej 100 minut, to spokojnie starczy, pod warunkiem, że minuty również do Play.
Przydałyby się wymienne minuty na sms w skali 1 minuta= 2 sms, lub lepiej.
I umowa max na 18-24 miesiące.

Biorę pod uwagę wszystkie sieci, tyle że w miarę odnalazłem się tylko w dwóch ofertach: Play i T-mobile. Połapanie się w cennikach usług na stronie Plusa i Orange to dla mnie czarna magia.
Brałem pod uwagę prepaida, ale niemal w każdym jest pełno pakietów i niepewnych promocji, więc ten segment sobie odpuściłem.

Z góry dzięki.

#529535  autor: Damian67
 20 sty 2012, 20:25
ale to bez telefonu chyba szukasz te powyżej 100 minut w tym do play w kwocie do 25zł? jeśli tak to w play masz 120 minut za 19zl i raczej taniej nie znajdziesz.

#529555  autor: gaskabalbinka
 20 sty 2012, 21:28
No to w T masz 120 minut za 19zł na 18 miesięcy, aktywacja 1zł. Minuty do play też (teraz już nie przechodzą :(), wymienne na smsy 1:1.
Coś jeszcze chcesz wiedzieć?

#529562  autor: słoneczny
 20 sty 2012, 22:32
No to właśnie mniej więcej obczaiłem. Zdaje się że w Play ma lepiej wymienne sms, a w T-mobile jest za to krótsza umowa.
To, że minuty nie przechodzą nie ma znaczenia. Po to jest właśnie najtańszy abonament, żeby nie robić skarbonki.
Czyli co, z Plusem i Orange dać sobie spokój?
Takie kiepskie mają oferty?

Damian67 Jak w temacie, bez telefonu.

#529564  autor: drcox
 20 sty 2012, 22:39
W Plusie i Orange raczej padaka, chyba, że się coś zmieniło.

Play miał umowy bez telefonu na 12 miesięcy kiedy ostatnio sprawdzałem, jesteś pewien że teraz są dłuższe?

#529565  autor: KC-KARLOS
 20 sty 2012, 22:41
drcox, Play ma nadal oferty bez telefonu na 12 miesięcy.

[ Dodano: 2012-01-20, 22:49 ]
Polecam oferty (abonamenty do ok. 30 zł):
> All Inclusive 29
- 29 zł miesięcznie
- 250 MB, 150 minut WYMIENNE na 325 SMS-ów
- nieograniczone rozmowy w PLAY - na 3 miesiące (potem 10 zł miesięcznie)

> Stan Darmowy LongPlay II:
19 zł miesięcznie to 120 minut do wszystkich + 3 miesiące rozmów w Play za darmo (potem 10 zł miesięcznie)
ALBO za 29 zł miesięcznie - 240 minut do wszystkich + 6 miesięcy rozmów w PLAY za darmo (potem 10 zł miesięcznie).

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#529576  autor: słoneczny
 20 sty 2012, 23:15
Być może nie doczytałem szczegółów z tym okresem umowy. Jeżeli w Play jest na 12 miesięcy to byłoby już całkiem ekstra. Ok, skoro Orange i Plus jest nie warty uwagi, to chyba zdecyduje się na tego Playa.
Dzięki.

#529646  autor: Vieslav
 21 sty 2012, 13:01
W Orange za 29,90zł masz tylko 70 minut do wszystkich, umowa na 12 miesięcy, więc się nie opłaca.
Sprawdź jeszcze ile w Play kosztuje aktywacja. Przy zamawianiu przez www nic się nie wyświetla, więc ja rozumiem, że nie ma czegoś takiego. I przede wszystkim powyłączaj od razu usługi takie jak stan darmowy, wszelkie pakiety internetowe i minut dawane na miesiąc gratis, bo nagle rachunek magicznie wzrośnie.

#529651  autor: KC-KARLOS
 21 sty 2012, 13:11
Vieslav pisze:Sprawdź jeszcze ile w Play kosztuje aktywacja.
Aktywacja kosztuje 1 zł + opłata za jeden okres rozliczeniowy obowiązkowego pakietu PLAY ONLINE (net TYLKO na zasięgu macierzystym PLAY):
> 48 zł za pakiet Play Online 3 GB - LongPlay II 29 i 49 (tyczy się też taryf All Inclusive opartych na LP II). OPŁATA ZA PAKIET JEST JEDNORAZOWA i działa tylko w PIERWSZYM miesiącu po aktywacji numeru MSISDN.
> 28 zł za pakiet Play Online 1,5 GB - LongPlay II 69 i wyższe (tyczy się też taryf All Inclusive opartych na LP II). OPŁATA ZA PAKIET JEST JEDNORAZOWA i działa tylko w PIERWSZYM miesiącu po aktywacji numeru MSISDN.

Opłata aktywacyjna więc nie jest "sucha", bo otrzymuje się jednorazowy, na jeden miesiąc rozliczeniowy, pakiet internetowy do wykorzystania na zasięgu macierzystym sieci Play (2G i 3G).

[ Dodano: 2012-01-21, 13:17 ]
Uwaga, w taryfach All Inclusive, w pierwszym miesiącu rozliczeniowym, pakiet Play Online schodzi z konta jako pierwszy, jeśli przebywasz w zasięgu macierzystym Play.
Jeśli jesteś w roamingu krajowym, wtedy środki są pobierane z pakietu Smartfon 250 MB (w ramach abonamentu).

[ Dodano: 2012-01-21, 13:23 ]
Jeżeli ktoś ma taryfę "Stan Darmowy", opłata za internet jest pobierana poza abonamentem (12 gr/100 kB), jeśli posiada się w pierwszym miesiącu pakiet PO, wtedy środki lecą z aktywacyjnego pakietu (warunek: aktywny zasięg macierzysty PLAY, inaczej policzą poza abo). Aby zabezpieczyć się przed kosztami za neta poza abo w taryfie "Stan Darmowy", polecam pakiet 100 MB za 7 zł z "lejkiem", który powoduje, że po wyczerpaniu pakietu, zwalniana jest prędkość transmisji, a rachunek nie urośnie.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#529682  autor: Vieslav
 21 sty 2012, 14:30
Czyli IMO lepiej przemyśleć analogiczną ofertę T-Mobile, gdzie aktywacja to koszt 1zł, a umowa tylko 6 miesięcy dłuższa.

#529806  autor: słoneczny
 22 sty 2012, 00:42
A jednak jest to bardziej skomplikowane niż myślałem.
Transmisji danych nie biorę wcale pod uwagę, ale dobrze wiedzieć na przyszłość, jak z tym jest. No nic, zastanowię się jeszcze nad tymi dwoma operatorami. Oferty bardzo zbliżone. Będzie ciężko podjąć decyzje.
Dzięki za wyjaśnienie tych zawiłości z Playem, bo normalnie nie maiłbym o tym pojęcia.
Szkoda, że Plusik nie ma nic atrakcyjnego, bo akurat zasięg Plusa najbardziej by mi odpowiadał, a z roamingiem Playa, różnie to bywa.

#529809  autor: drcox
 22 sty 2012, 00:53
Po prostu zamiast suchej opłaty aktywacyjnej masz pakiet internetowy. Ja wolałbym krótszą umowę. A co do pakietu... działa on w pierwszym niepełnym okresie rozliczeniowym i w pełnym (czyli jak masz pierwsze pół okresu to masz połowę transferu, a jak wejdzie pierwszy pełny to odnawia ci się całość transferu). Tyle że... jeżeli ta "starsza osoba" korzysta z telefonu, obszaru lub telefonu i obszaru nie wyposażonego w 3G to w Play jest padaka jakościowa. Nie jestem zwolennikiem T-Mobile ale jest to jednak pewna przepaść jakościowa, szczególnie w paśmie GSM i szczególnie że różnice w kosztach są... żadne.

#529847  autor: KC-KARLOS
 22 sty 2012, 12:22
Vieslav pisze:Czyli IMO lepiej przemyśleć analogiczną ofertę T-Mobile, gdzie aktywacja to koszt 1zł, a umowa tylko 6 miesięcy dłuższa.
Oferta pod względem minut jest marna (w porównaniu do PLAY). Poza tym umowa jest dłuższa oraz gdyby nie ta "promocja", aktywacja wyniosłaby aż 200,63 PLN z VAT!
Dodatkowo w T-Mobile SAMI włączają płatne SMSy przychodzące (płatne poza abonament) z różnych serwisów (trzeba mieć regulamin oferty, żeby te serwisy wyłączyć).

#529849  autor: gaskabalbinka
 22 sty 2012, 12:40
Karlos20 pisze:
Vieslav pisze:Czyli IMO lepiej przemyśleć analogiczną ofertę T-Mobile, gdzie aktywacja to koszt 1zł, a umowa tylko 6 miesięcy dłuższa.
Oferta pod względem minut jest marna (w porównaniu do PLAY). Poza tym umowa jest dłuższa oraz gdyby nie ta "promocja", aktywacja wyniosłaby aż 200,63 PLN z VAT!
Dodatkowo w T-Mobile SAMI włączają płatne SMSy przychodzące (płatne poza abonament) z różnych serwisów (trzeba mieć regulamin oferty, żeby te serwisy wyłączyć).
Bez urazy kolego ale pieprzysz farmazony.
Co cię obchodzi aktywacja z podstawowego cennika skoro zawsze podpisujesz umowę na promocję? Aktywacja kosztuje tyle tylko w przypadku podpisania umowy na czas nieokreślony.

Druga sprawa - smsy. Prenumeraty są włączane z automatu (2szt.) i przez pierwsze 7 dni są darmowe. Jak podpisujesz umowę to oczywiste jest to, że dostajesz również regulamin, a w nim instrukcje jak dane prenumeraty wyłączyć.

Wkurzasz mnie. :>

#529880  autor: Vieslav
 22 sty 2012, 14:45
Karlos20 pisze:Oferta pod względem minut jest marna (w porównaniu do PLAY).
Play - abonament 19zł, 120 minut. Cuda na kiju z opłatą aktywacyjną i pakiety, które trzeba ręcznie wyłączać bo są darmowe przez krótki okres. Umowa na 12 miesięcy.
T-Mobile - abonament 19zł, 120 minut. Aktywacja 1zł. SMSy premium wyłączasz w dniu aktywacji, jeśli jeszcze nie w salonie. Umowa na 18 miesięcy.
Big LOL za twoją wypowiedź :lol: .

#529883  autor: KC-KARLOS
 22 sty 2012, 14:51
gaskabalbinka pisze:Druga sprawa - smsy. Prenumeraty są włączane z automatu (2szt.) i przez pierwsze 7 dni są darmowe. Jak podpisujesz umowę to oczywiste jest to, że dostajesz również regulamin, a w nim instrukcje jak dane prenumeraty wyłączyć.
Tyle, że potem niektóre osoby "płaczą", że otrzymują jakieś MMSy sieciowe, za które muszą płacić...
gaskabalbinka pisze:Wkurzasz mnie. :>
Jak Ciebie wkurzam, to wystąp z prośbą do Admina o bana dla mnie - ulży Ci :mrgreen:

Vieslav, poprawka - 120 minut do wszystkich + 3 miechy rozmów w sieci. Dla bardzo mało rozmawiającego lub osoby, która kontroluje swoje koszty bez żadnych kombinacji - jest to oferta idealna.
Aktywacja - aktywacją - w każdej sieci trzeba taką opłatę uiścić, nie ważne ile.
W Play chociaż za aktywację coś dadzą ekstra, w innych sieciach jest ona "pusta". Przestańcie narzekać. Wybór należy do Was - a konkurencja ma mnóstwo ofert - do wyboru, do koloru. :D

[ Dodano: 2012-01-22, 14:59 ]
gaskabalbinka, dodatkowo, "promocja" w T-Mobile bez telefonu trwa do max 31-03-2012, więc oferta po tej dacie może się albo polepszyć (w co wątpię) lub pogorszyć.

#529885  autor: gaskabalbinka
 22 sty 2012, 15:07
Karlos20 pisze:Tyle, że potem niektóre osoby "płaczą", że otrzymują jakieś MMSy sieciowe, za które muszą płacić...
Co to kogo obchodzi?
Moim obowiązkiem jest przedstawić/dać ci regulamin, a twoim go przeczytać.

Karlos20 pisze:gaskabalbinka, dodatkowo, "promocja" w T-Mobile bez telefonu trwa do max 31-03-2012, więc oferta po tej dacie może się albo polepszyć (w co wątpię) lub pogorszyć.
Znowu nie trafiłeś. Jeżeli się pogorszy to dla klienta, który będzie chciał wtedy umowę podpisać. Jeżeli bierzesz ją teraz to warunki dostajesz na cały czas twojej umowy.

#529886  autor: Ruben
 22 sty 2012, 15:08
słoneczny, mając do wyboru identyczne oferty pod względem minut tak jak w tym przypadku, to nawet nie zastanawiałbym się nad wyborem, tylko wybrałbym TMobile.
Play to niestety ruletka. Zasięg macierzysty słaby a w roamingu bywają problemy. Czy dotkną akurat Ciebie, tego nikt nie przewidzi. Dla osoby starszej ręczne ustawianie operatora może być problemem.
Karlos20, widzę, że twój obiektywizm potrafi rozbawić nie tylko mnie ;) Pytanie zadane teraz i porównujemy oferty na dzień dzisiejszy a nie bawimy się we wróżki odnośnie ofert przyszłościowych. Tutaj przypomnę, że jedna twoja przepowiednia już w tym roku sie nie sprawdziła.

#529887  autor: Wolf
 22 sty 2012, 15:14
:arrow: Ja bym próbował Aster (sam mam tam abo).

W abonamencie (bez telefonu) 150 minut do wszystkich sieci, wymienne na SMSy rzecz jasna
Abonament miesięczny - 16 zł
Opłata aktywacyjna - 19 zł
Abonament do 31.01 - 0 zł!
Umowa na 24 miesiące. Promocja tylko dla nowych klientów Aster.

Za Pakiet M płacisz tylko 1 zł przez pierwsze 2 miesiące, a potem tylko 18 zł! Średnio 16 zł miesięcznie!
Jedna wada: podpisać umowę musisz w BOKu, najprędzej w Warszawie lub Zielonej Górze.

GSM:
Orange, Plus, T-Mobile, Heyah, Lycamobile DE, mBankmobile, Play, Sferia, UPC.
GSM (tylko dane pakietowe):
iPlus, Aero2
VoIP:
HaloNet, easyCALL

#529888  autor: KC-KARLOS
 22 sty 2012, 15:16
gaskabalbinka pisze:Moim obowiązkiem jest przedstawić/dać ci regulamin, a twoim go przeczytać.
Nie każdy czyta regulaminy - taka jest prawda.
Ruben pisze:Karlos20, widzę, że twój obiektywizm potrafi rozbawić nie tylko mnie
Haha, bardzo śmieszne... Ja nie wiem, w czym takim dobrym T-Mobile wygrywa z Play'em? Odnośnie wygrywa tylko aktywacją. NIC WIĘCEJ.
Minut jest praktycznie tyle samo. Owszem, są wymienialne na SMSy/MMSy/MB czy nawet na rozmowy do UE, ale przelicznik minutowy jest niekorzystny. W PLAY otrzyma się Pakiet Złotówek (chyba obecnie jako jedyna sieć w abo), który dowolnie wykorzystam na rozmowy/SMS/MMS w kraju. Umowa tylko 12 miesięcy, potem bezterminówka.
Czy naprawdę warto się w tym TM "męczyć" o te 6 miesięcy dłużej i w łącznym rozrachunku zapłacić więcej? Uważam, że nie.

[ Dodano: 2012-01-22, 15:18 ]
Wolf pisze:Ja bym próbował Aster (sam mam tam abo).

W abonamencie (bez telefonu) 150 minut do wszystkich sieci, wymienne na SMSy rzecz jasna
Cytat:
Abonament miesięczny - 16 zł
Opłata aktywacyjna - 19 zł
Abonament do 31.01 - 0 zł!
Umowa na 24 miesiące. Promocja tylko dla nowych klientów Aster.

Za Pakiet M płacisz tylko 1 zł przez pierwsze 2 miesiące, a potem tylko 18 zł! Średnio 16 zł miesięcznie!

Jedna wada: podpisać umowę musisz w BOKu, najprędzej w Warszawie lub Zielonej Górze.
A ta oferta jest dostępna "solo" czy niestety z telewizją cyfrową/analogową lub internetem?