• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #527773  autor: plusmix.pl
 12 sty 2012, 14:58
Nie uważacie, że oferty prepaidowe są korzystniejsze od tych w abonamencie lub mix plus ? Może tylko ja odnoszę takie wrażenie. Już pomijając ceny minut, taryf itd... to podam przykład. Byłem w abonamencie w PLUSIE i za duplikat karty sim po zgubieniu płaciłem jakieś 60zł, przeszedłem na simplusa, zarejestrowałem kartę i w razie zgubienia duplikat będzie mnie kosztował jakieś 12zł ;)
Nie wiem, może odnosicie inne wrażenie, ale wg. mnie gorzej traktuje się klientów abonamentowych, bo złapał haczyk i już jest związany umową. Powinno się raczej doceniać lojalność i to, że ktoś się chce związać z danym operatorem na dłużej :)
Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, 18:32 przez plusmix.pl, łącznie zmieniany 1 raz.

plusmix
 #527787  autor: Quetzal
 12 sty 2012, 15:55
plusmix.pl pisze:Nie uważacie, że oferty prepaidowe są korzystniejsze od tych w abonamencie?
Oczywiście, ze są korzystniejsze i to od dawna.
Jeszcze jakieś 2 - 4 lata temu niektórzy operatorzy mieli w abonamentach bardzo atrakcyjne ceny telefonów i warto było brać abonament jako raty na telefon.
Dziś - w mojej opinii - nie ma na rynku atrakcyjnych abonamentów.

#527790  autor: kamil4862
 12 sty 2012, 16:07
plusmix.pl pisze:przeszedłem na simplusa, zarejestrowałem kartę i w razie zgubienia duplikat będzie mnie kosztował jakieś 12zł
I tu widać zacofanie Plusa... U innych duplikat w ofertach prepaid masz za darmo.

Obrazek

#527797  autor: Precelos
 12 sty 2012, 16:37
abonament oplaca sie przy wydatkach powyzej 50-100 zl miesiecznie, w zalezonsci od profilu uzywania telefonu
plusmix.pl pisze:Powinno się raczej doceniać lojalność i to, że ktoś się chce związać z danym operatorem na dłużej
chyba glupote :P
ja osobiscie nigdy bym sie nie zwiazal umowa dluzsza niz rok z zadnym operatorem tv net czy komorkowym

#527802  autor: uwazny
 12 sty 2012, 16:51
kamil4862 pisze:
plusmix.pl pisze:przeszedłem na simplusa, zarejestrowałem kartę i w razie zgubienia duplikat będzie mnie kosztował jakieś 12zł
I tu widać zacofanie Plusa... U innych duplikat w ofertach prepaid masz za darmo.
jak się zgubi? U kogo jest za darmo?

#527803  autor: plusmix.pl
 12 sty 2012, 16:53
No po latach męczenia się z abonamentem doceniam simplusa i raczej już pozostanę na prepaidach. Tanie rozmowy, pakiety smsów, tylko jedna rzecz która mnie wkurza to prawie 60gr za minutę do sieci typu PLAY, ale na telefonik z cyrografem raczej się już nie skuszę ;P

plusmix

#527804  autor: uwazny
 12 sty 2012, 16:55
plusmix.pl pisze:Powinno się raczej doceniać lojalność i to, że ktoś się chce związać z danym operatorem na dłużej
dlatego docenia się prepaidowców, bo abonamentowcy i tak przyjdą na kolanach i podpiszą kolejną umowę, żeby tylko mieć taniej nowy telefon.

#527805  autor: remus77
 12 sty 2012, 16:55
uwazny pisze:
kamil4862 pisze:

Wyrabiałem duplikat karty kilka dnia temu w salonie Play, opłata - 0 zł

Ave!

#527807  autor: uwazny
 12 sty 2012, 17:01
remus77 pisze:Wyrabiałem duplikat karty kilka dnia temu w salonie Play, opłata - 0 zł
ok... w play fresh rzeczywiście jest za darmo :)

#527818  autor: SACZI
 12 sty 2012, 18:05
uwazny pisze:...
dlatego docenia się prepaidowców, bo abonamentowcy i tak przyjdą na kolanach i podpiszą kolejną umowę, żeby tylko mieć taniej nowy telefon.
Raczej nie jest jak piszesz. Statystyczny prepaidowiec wydaje miesięćznie około 30PLN na telefon, statystyczny abonament to coś na poziomie 90-100 PLN. Zatem abonamentowcy to ludzie bardziej majętni, którzy nie liczą się z każdym grosikiem i czekają na kolejne podwojenie doładowania, czy środy z kodami, jakieś pakiety, miutki darmowe ...
No i abonament ma tą zaletę, że nigdy kasy Ci nie braknie na koncie.
Pra paid zaś ma tą ogromną zaletę, że często jeżdżąc za granice, całą kasa z doładowań wydawana jest na usługi - abonamentowcy płacą extra za każdą minutkę w roamingu.
Ceny rozmów w abonamencie równiez nie są wyższe - ja płacę 16,5 gr do wszystkich sieci. W prepaidzie to przewżnie 30 gr. Oczywiście w każdej z taryf można znaleźć oferty tańsze, ale to o niczym nie świadczy.

PS
Osobiścienie mógłbym mieć prapaida i przeważnie po 3 miesiącach podpisuję umowę abonamentową ztym, że aneksów, 2 to były aneksy bez telefonu.

#527831  autor: kamil4862
 12 sty 2012, 18:42
uwazny pisze:
kamil4862 pisze:
Play, Orange, T-Mobile (oczywiście mówimy o prepaidach)

Obrazek

#527849  autor: drcox
 12 sty 2012, 19:46
SACZI pisze:Zatem abonamentowcy to ludzie bardziej majętni, którzy nie liczą się z każdym grosikiem i czekają na kolejne podwojenie doładowania, czy środy z kodami, jakieś pakiety, miutki darmowe ...
Człowieku, tu nie chodzi o jakieś liczenie groszy tylko o zastosowania. Pre-paid się sprawdza tylko do określonej liczby minut. No chyba że lubisz się dla zasady wiązać z operatorem na dwa lata z jakimś niskim abo dla jakiegoś badziewnego telefonu który na Allegro będzie 50% taniej. Na przykład wzięcie z Playa Super MNP All Inclusive z abonamentem 69zł w tym 650 minut do wszystkich + 250MB internetu + jakiś w miarę telefon już w tym abonamencie można wziąć - żaden pre-paid się nie opłaci. Ale dla kilkudziesięciu minut w miesiącu specjalnie dawać się doić bo "nie liczyć się z każdym grosikiem"? Kretynizm. Z tym, że jak wszyscy dalej będą tak "ulepszać" swoje pre-paidy, Orange szalejący z kilkudniowymi pakietami, T-Mobile ze swoim bezproduktywnym gadaniem jaka to Heyah będzie wspaniała, Plus którego może komentować nie będę i Play wycofujący 30 za 10 i nie będzie to pewnie koniec procesu "ulepszania" Fresha to abonament znowu zacznie się opłacać...

#527852  autor: plusmix.pl
 12 sty 2012, 19:49
mnie tylko zastanawia skąd np. w plusie ta różnica cen za wydanie duplilkatu. Fizycznie chyba niczym się taka karta sim nie różni, więc jaka jest podstawa do tego, żeby brać 5 razy tyle przy abonamencie za duplikat ;)

plusmix

#527858  autor: Sig
 12 sty 2012, 20:08
SACZI pisze:......Statystyczny prepaidowiec wydaje miesięćznie około 30PLN na telefon, statystyczny abonament to coś na poziomie 90-100 PLN. .......
Boże widzisz i nie grzmisz...

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#527867  autor: neoptb
 12 sty 2012, 20:33
plusmix.pl, czy ty uważasz,że to wina operatora,że zgubiłeś kartę? :shock:

Gratulację mierzenia oferty pod kątem wyrabiania duplikatu karty.
plusmix.pl pisze:Nie wiem, może odnosicie inne wrażenie, ale wg. mnie gorzej traktuje się klientów abonamentowych, bo złapał haczyk i już jest związany umową.
A mixplus to niby co oferta bez umowy? :| To też prepaid...

Użytkownicy prepaidów są nie rentowni dla operatorów i to wie każdy głupi... Zapoznaj się najpierw z ofertą abonamentową a potem wypisuj takie farmazony...

żyj i pozwól żyć.
P.S. Pomogłem? To kup mi piwo :)

#527888  autor: drcox
 12 sty 2012, 21:02
Oj, herezje, herezje...
plusmix.pl, czy ty uważasz,że to wina operatora,że zgubiłeś kartę?
Pomijając absolutnie winę całkowitym absurdem jest pobieranie opłaty rzędu 60zł i dla mnie jest to jawne naciąganie i robienie z klienta kretyna.
Nie wiem, może odnosicie inne wrażenie, ale wg. mnie gorzej traktuje się klientów abonamentowych, bo złapał haczyk i już jest związany umową.
Jest to w sumie prawda, zjawisko się pogłębia bo abonament z reguły wymaga więcej kontaktów klienta z operatorem. A opłatę za kartę SIM w sumie zostawię tylko z takim komentarzem: płać frajerze 60zł albo będziesz dalej bulił przez rok abonament z którego nie będziesz mógł korzystać.
Użytkownicy prepaidów są nie rentowni dla operatorów i to wie każdy głupi...
Nie, każdy głupi wie, że jak ktoś nie wpłaca operatorowi 2000zł co dwa lata nie znaczy że nie jest rentowny. Stawki za minutę są wyższe, a operatorowi odpada koszt telefonu. Nierentowny to był Fresh ale widzę że już powoli kończą z działalnością charytatywną.

#527896  autor: neoptb
 12 sty 2012, 21:17
drcox pisze:Nie, każdy głupi wie, że jak ktoś nie wpłaca operatorowi 2000zł co dwa lata nie znaczy że nie jest rentowny. Stawki za minutę są wyższe, a operatorowi odpada koszt telefonu.
Fakt lepiej mieć prepaida i biegać co chwile do kiosku po karte bo nie można zadzwonić...

Skoro taki abonament zły, to czemu ludzie np. płaca 121 zł brutto za abonament firmowy w którym mają 900 minut? Matematyka jest prosta 121 zł/ 0.29 gr. (wasza super stawka prepaidowa) daje ledwo 417 minut. :roll: Ale abonament beee bo duplikat karty drogi, który co przedłużenie umowy możesz wyrobić sobie nie odpłatnie.Kto pyta nie błądzi.

żyj i pozwól żyć.

#527901  autor: drcox
 12 sty 2012, 21:23
Skoro taki abonament zły, to czemu ludzie np. płaca 121 zł brutto za abonament firmowy w którym mają 900 minut?
Bo... (i aż szokuje mnie to że muszę to tłumaczyć) potrzebują 900 minut. Czy ty jesteś ograniczony żeby nie widzieć że pre-paid jest dla określonej grupy odbiorców która wydzwania określoną (względnie małą) liczbę minut?

#527907  autor: avt31
 12 sty 2012, 21:29
neoptb pisze:Fakt lepiej mieć prepaida i biegać co chwile do kiosku po karte bo nie można zadzwonić...
A po co biegać? Jest internet.
Na stację benzynową też się jeździ jak paliwo się kończy, więc można też kupić wcześniej doładowanie lub kupować raz na miesiąc tyle ile potrzeba.
neoptb pisze: Skoro taki abonament zły, to czemu ludzie np. płaca 121 zł brutto za abonament firmowy w którym mają 900 minut? Matematyka jest prosta 121 zł/ 0.29 gr. (wasza super stawka prepaidowa) daje ledwo 417 minut. :roll: Ale abonament beee bo duplikat karty drogi, który co przedłużenie umowy możesz wyrobić sobie nie odpłatnie.Kto pyta nie błądzi.
Co ty chcesz porównywać? Firmówkę z 900 minut z prepaidem? Czy ty poważny jesteś?
Poczytaj sobie jaka jest średnia ilość rozmów w prepaid i jaka w abo.

#527908  autor: neoptb
 12 sty 2012, 21:34
drcox, człowieczku nie ubliżaj mi, jeśli nie rozumiesz postów poprzedzających twoje.
avt31 pisze:A po co biegać? Jest internet.
Tak szczególnie jak jesteś po środku zadupia gdzie nie ma niczego :)
avt31 pisze:Co ty pochcesz porównywać? Firmówkę z 900 minut z prepaidem? Czy ty poważny jesteś?
Ale wy macie pojęcie o okręcie, to był czysty przykład. Na mniejszych kwotach masz tak samo więcej korzyści niż na prepaidzie. Na prepaidzie siedzą dziadki i dzieci. Bo nie potrafią korzystać z abonamentu. EOT.

Jak widać pozjadaliście wszelkie rozumy świata, to nie będe was z błędu wyprowadzał. W myśl tego co tu wypisujecie "Prepaid Rox" :lol:

żyj i pozwól żyć.