• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #526929  autor: PWK
 09 sty 2012, 01:40
Witam

Szukam nowego abo dla ojca i zastanawiam się nad przeniesieniem numeru z T-M do P4, a konkretnie skorzystanie z Super MNP Stan Darmowy 29.

Na stronie Play przy interesującej mnie taryfie można wyczytać:
Super MNP Stan Darmowy 29
Miesięczny abonament przez pierwsze 3 m-ce - 14,50 zł
Miesięczny abonament po pierwszych 3 m-cach - 29 zł
Minuty do wszystkich sieci - 180
Poza abonamentem
Minuta połączenia do wszystkich sieci - 39 gr
Dodatkowo 50 minut miesięcznie przez 6 m-cy za zakup przez internet.
Zerknąłem w regulamin pod ofertą, w którym można znaleźć m.in.:
Szczegóły Oferty Promocyjnej
3. W ramach niniejszej Oferty Promocyjnej osoby, o których mowa w pkt 1 powyżej otrzymają:
a) promocyjny pakiet złotówek, który jest przyznawany zgodnie z Tabelą 1 poniżej, na zasadach opisanych w pkt 4 niniejszej Oferty Promocyjnej.

Tabela 1
Abonament: LongPlay II 29 (Stan Darmowy 29)
Promocyjny Pakiet Złotówek MNP: 41,20 PLN
----------------------------------------
4. Szczegóły przyznawania Promocyjnego Pakietu Złotówek MNP, o którym mowa w pkt 3 lit. a
c) Promocyjny pakiet złotówek MNP może być wykorzystany na usługi podstawowe wymienione w Cenniku Oferty LongPlay (Plan Cenowy II) w Tabeli nr 1.
Odszukałem więc Cenniku Oferty LongPlay (Plan Cenowy II), do którego odwołuje się regulamin, a w nim:
Tabela nr 1: Cennik jednostek rozliczeniowych na usługi podstawowe rozliczane w ramach Pakietu Złotówek
Abonament: LongPlay II 29
Minuta połączenia głosowego...: 0,39 PLN
I jakbym nie liczył, to nie wychodzi mi, skąd się owe 180 minut bierze. Nie wiem, czy to jakieś nieaktualne regulaminy lub cenniki, czy ja coś pominąłem lub źle policzyłem. Prosiłbym więc o wskazanie, gdzie tkwi błąd i gdzie można się upewnić, że w podanej taryfie faktycznie jest te 180 min.

#526930  autor: grzegi
 09 sty 2012, 02:04
Dobrze liczysz, ale nie policzyłeś wszystkiego, podałeś tylko jaka jest cena minuty w Long Play II 29, ale nie popatrzyłeś, jaki pakiet złotówek za to dostajesz:

1. Pakiet złotówek MNP to 41,20zł, przy cenie 39 groszy za minutę, według abonamentu Long Play II 29, na którym oparta jest ta oferta, daje nam to 105,64 minut.

2. W ramach samego abonamentu Long Play II 29 otrzymujesz również 29 złotych na usługi do wykorzystania, czyli daje nam to 74,36 minut.

Po zsumowaniu obu pakietów mamy dokładnie 180 minut ;-)

#526989  autor: PWK
 09 sty 2012, 14:46
OK, dzięki, o to właśnie chodziło. W takim razie jeszcze pytanie dodatkowe: załatwiał ktoś przeniesienie numeru do Play z innej sieci via internet? Idzie w miarę sprawnie, czy lepiej nie kusić losu i załatwić taką sprawę w salonie?

#527013  autor: fortel
 09 sty 2012, 16:56
Właśnie,lepiej nie...a dlaczego?Wszystkie nurtujące pytania zadajesz człowiekowi po 2 stronie biurka a nie wirtualnej postaci.Idziesz po prostu do salonu i mówisz,że chcesz przenieść numer a oni zajmują się resztą.Wybierasz jakiś telefon?Jeśli tak to możesz go realnie sobie go obejrzeć,poprzebierać i wybrać ten właściwy. :lol:

#527107  autor: grzegi
 09 sty 2012, 22:11
Szczerze nie przenosiłem numeru przez internet, tylko w salonie i nawet nie wiem czy jest taka opcja, bez konieczności pobytu w salonie. Jeśli jest, to możesz spróbować, procedura jest banalna i sprowadza się do podpisania jednego dokumentu. Nic nie tracisz w sumie, a spróbować można zawsze.

@Fortel - bez przesady, jakie nurtujące pytania można mieć przy przenoszeniu numeru, bo jakoś żadne nie przychodzą mi do głowy? Robi Ci różnicę, czy na Twoje pytania odpowiada człowiek w salonie, czy osoba na czacie? Bo dla mnie różnicy nie ma...
Z telefonami to się zgadzam, że można obejrzeć, ale jak ktoś ma już upatrzony model albo nie bierze telefonu, to nie musi przebierać i wybierać, jak w ulęgałkach.

#527162  autor: PWK
 10 sty 2012, 03:13
Procedurę przenoszenia numeru już przerabiałem, więc żadnych nurtujących pytań nie mam. Podejrzewam, że papiery, które normalnie podpisuje się w salonie, przywiezie kurier i po podpisaniu odwiezie je do P4. Ciekawy byłem jedynie, czy ktoś to załatwiał taką drogą i na ile sprawnie to przebiega.

#527197  autor: pakierhakierxd
 10 sty 2012, 10:46
Wiesz co narzekają strasznie na e-shopa więc lepiej załatwiać w salonie ale może będziesz mieć szczęście i obędzie sie bez problemów,mój kolega już parę razy tak podpisywał umowę/przedłużał i było wszystko ok :D

Pozdrawiam :)

#528439  autor: xsysiu
 14 sty 2012, 23:39
PWK pisze:Procedurę przenoszenia numeru już przerabiałem, więc żadnych nurtujących pytań nie mam. Podejrzewam, że papiery, które normalnie podpisuje się w salonie, przywiezie kurier i po podpisaniu odwiezie je do P4. Ciekawy byłem jedynie, czy ktoś to załatwiał taką drogą i na ile sprawnie to przebiega.
Przenosiłem już dwa nr do P4 przez neta, nie widzę powodów do obaw. Na niekompetentną osobę można trafić i w salonie. Przy załatwianiu przez telefon na plus jest to że każda rozmowa jest nagrywana, w salonie tylko Twoje słowo przeciwko sprzedawcy.

#531011  autor: blade827
 27 sty 2012, 18:10
To podepne sie pod temat bo rowniez zbliza mi sie czas przeniesienia numeru z Orange do Play i chcialbym z ciekawosci zrobic to przez neta. Jednak mam iphona 4 a jak wiadomo jest tam karta microsim wiec gdzie lub komu zaznaczyc abym dostal juz karte microsim a nie zwyklego sima ?

#531374  autor: banderas
 29 sty 2012, 14:53
blade827 pisze:To podepne sie pod temat bo rowniez zbliza mi sie czas przeniesienia numeru z Orange do Play i chcialbym z ciekawosci zrobic to przez neta. Jednak mam iphona 4 a jak wiadomo jest tam karta microsim wiec gdzie lub komu zaznaczyc abym dostal juz karte microsim a nie zwyklego sima ?
podczas zamawiania oferty pewnie ukaże ci się okienko z konsultantem porozmawiaj z nim i chyba bęedzię ci mógł podmienić zwykłego sima na microsim'a, ja kiedyś trafiłem na takiego co chciał mi przyspieszyć zamówienie chciałem mieć 2 abo

banderassso

#531619  autor: blade827
 30 sty 2012, 15:14
banderas dzieki za info wlasnie jestem po rozmowie z internetowym konsultantem Play (chodzi o mini chat) i troche to dziwne ale poinformowal mnie o tym iz przy zamawianiu przez internet - przeniesienie numeru na Stan darmowy 69 bez telefonu nie ma mozliwosci aby kurier przywiozl mi juz karte microsim. Konsultant uparcie twierdzil iz maja taka procedure ze wysylana jest zwykla simka a ja sam musze dymac do salonu i tam ja wymienic. Strasznie to dziwne i nie zrozumiale dla mnie ze w dobie internetu nie da sie nikomu z obslugi przekazac aby wyslano juz karte microsim

#531676  autor: Precelos
 30 sty 2012, 19:25
w praktycznie w kazdym serwisie gsm maja wycinarke do microsim, 5 sek roboty i karta wycieta :mrgreen:

Obrazek

#531755  autor: ja.michal
 30 sty 2012, 23:32
Taa. I pocięty numer karty SIM. Jak by był do czegoś potrzebny to szukaj sobie. :|

#531757  autor: drcox
 30 sty 2012, 23:34
A na umowie nie ma?

#531759  autor: ja.michal
 30 sty 2012, 23:39
Nie. Raczej na karcie, z której jest wyłamywana SIM. Na umowie może nie być. Ja nie mam (przejście z karty na abo).
No i łatwiej wyjąć kartę i zobaczyć. Zwłaszcza jak się nie jest w domu, albo umowę się zakopało.

Ale jak kto woli. ;)