• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #516891  autor: soyo
 20 lis 2011, 21:08
Czesc.

Jestem juz praktycznie nastawiony co do zakupu, tzn chce wziasc Samsunga S Plus za 600zl oraz abonament All Inclusive 79 w Play.

Moje pytanie tyczy przeceny tego abonamentu, ktora teraz jest 69zl. Czy jest to przecena tylko chwilowa, i lepiej juz teraz myslec o zakupie, czy mozna poczekac z tym na po swietach? Planowalem zakup gdzie na przelomie stycznia/lutego, ale nie wiem jak z ta przecena, a za 24 miesiace to jest 240zl, ktore piechota nie chodzi.

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 22 lis 2011, 19:40 przez soyo, łącznie zmieniany 1 raz.

#516894  autor: KC-KARLOS
 20 lis 2011, 21:10
Przecena abonamentu w tej taryfie o 10 zł, jest na cały okres umowy (określony i nieokreślony), jeśli ją podpiszesz. A promocja taryfy? Do odwołania.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#516897  autor: soyo
 20 lis 2011, 21:14
Karlos20 pisze:Przecena abonamentu w tej taryfie o 10 zł, jest na cały okres umowy (określony i nieokreślony), jeśli ją podpiszesz.
Czyli tak jak pisalem, 10zl miesiecznie taniej.
A promocja taryfy? Do odwołania.
Taka odpowiedz uzyskam w kazdym salonie Play'a, a ja potrzebuje odpowiedz ludzi, ktorzy w tym siedza i sie troche orientuja jak ten "business" dziala ;) i moga mi z doswiadczenia powiedziec co i jak. Wiadome, nikt nie powie na 100%, ale z duzym prawdopodobienstwem... na to licze.

#516906  autor: KC-KARLOS
 20 lis 2011, 21:17
Ja podejrzewam, że promo potrwa maksymalnie do ogłoszenia albo nowych planów taryfowych, albo do wprowadzenia nowych promocji do obecnych taryf. Wątpie, że w te święta cosik by ciekawego zaoferowali (rok temu w abo też nie było aż tak specjalnych promocji), ale po świętach była wyprzedaż telefonów.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#516909  autor: soyo
 20 lis 2011, 21:19
Karlos20 pisze:Ja podejrzewam, że promo potrwa maksymalnie do ogłoszenia albo nowych planów taryfowych, albo do wprowadzenia nowych promocji do obecnych taryf. Wątpie, że w te święta cosik by ciekawego zaoferowali (rok temu w abo też nie było aż tak specjalnych promocji), ale po świętach była wyprzedaż telefonów.
Dzieki.

Czyli z twojego doswiadczenia lepiej zebym kupil juz teraz(lub na dniach), czy lepiej zebym poczekal na po swietach(ta wyprzedarz telefonow), czy raczej bez roznicy?

Dodam, ze nie spieszy mi sie.

pzdr

#516923  autor: KC-KARLOS
 20 lis 2011, 21:34
soyo pisze:Czyli z twojego doswiadczenia lepiej zebym kupil juz teraz(lub na dniach), czy lepiej zebym poczekal na po swietach(ta wyprzedarz telefonow), czy raczej bez roznicy?

Dodam, ze nie spieszy mi sie.
Wybór należy do Ciebie, soyo :)
Tak z dnia na dzień, i tak nie odwołają promocji, bo P4 zależy na większej ilości klientów i większych dochodach z Abonentów.

#517284  autor: Radeonik
 22 lis 2011, 12:51
zaczekaj do po swietach, zwykle wtedy jest lepsza oferta wyprzedazowa.

#517286  autor: soyo
 22 lis 2011, 12:57
Radeonik pisze:zaczekaj do po swietach, zwykle wtedy jest lepsza oferta wyprzedazowa.
O, tak?

A mozesz tu przytoczyc uzasadnienie, czemu tak sie dzieje?

pzdr

#517296  autor: Radeonik
 22 lis 2011, 13:22
Bardzo prosze, swieta sa okresem zniw dla telekomow, nie w sensie przedlużeń umowy a tego że ludzie czujac goraczke, sklonni sa bardziej do brania dodatkowych aktywacji, czy to na drugi telefon, czy tez na laptopa, tablet itp.

Operatorzy pod tym katem robia wieksze zamowienia telefonow na magazyn, maja tez okreslone plany sprzedazowe do wypelnienia. Obecna oferta Play nie jest jakas, mega super hiper to naturalnie wciaz najlepsza minutowo, ale juz cenami telefonow nie zaginaja (czesto sa tansze u konkurencji) i mysle ze maja realnie nie wyrobic tego co by chcieli osiagnac.A jesli Play nie wyrobi swoich planow sprzedazowych, - zostanie im za duzo telefonow na stanie - to co zrobia? Ano wlasnie wyprzedaz.

Do tego co napisalem jest jednak jeden warunek:

Gdyby Play teraz (czy przed samymi swietami) poprawil jakos extra swoja oferte, to nie zalecalbym czekac a brac od razu. Jesli bedzie wciaz ta oferta bez wiekszych zmian , czekac do po swietach.

#517305  autor: soyo
 22 lis 2011, 14:02
Radeonik pisze:Bardzo prosze, swieta sa okresem zniw dla telekomow, nie w sensie przedlużeń umowy a tego że ludzie czujac goraczke, sklonni sa bardziej do brania dodatkowych aktywacji, czy to na drugi telefon, czy tez na laptopa, tablet itp.

Operatorzy pod tym katem robia wieksze zamowienia telefonow na magazyn, maja tez okreslone plany sprzedazowe do wypelnienia. Obecna oferta Play nie jest jakas, mega super hiper to naturalnie wciaz najlepsza minutowo, ale juz cenami telefonow nie zaginaja (czesto sa tansze u konkurencji) i mysle ze maja realnie nie wyrobic tego co by chcieli osiagnac.A jesli Play nie wyrobi swoich planow sprzedazowych, - zostanie im za duzo telefonow na stanie - to co zrobia? Ano wlasnie wyprzedaz.

Do tego co napisalem jest jednak jeden warunek:

Gdyby Play teraz (czy przed samymi swietami) poprawil jakos extra swoja oferte, to nie zalecalbym czekac a brac od razu. Jesli bedzie wciaz ta oferta bez wiekszych zmian , czekac do po swietach.
Kapitalnie opisane i oczywiscie ma rece i nogi. Dzieki wielkie.

Oczywiscie to powyzsze sie sprawdzi tylko jesli telefony nie zejda, ale faktycznie oferta (ceny telefonow) nie porazaja, wiec bardzo mozliwy jest scenariusz o ktorym napisales.

Mam jeszcze jedno pytanie, bo wyglada na to, ze sie swietnie orientujesz w temacie. Kiedy mozna sie spodziewac az Play zacznie faktycznie wyprzedawac te telefony? Bo jesli to bedzie powiedzmy styczen max luty to ok, ale jesli ceny beda trzymac do maja/czerwca to juz mniej ok ;)

pzdr i dzieki wielkie

#517347  autor: Radeonik
 22 lis 2011, 16:54
Opisałem po prostu ogólną zasadę działania ofert "przedswiatecznych". To działa przecież też w innych branżach jak choćby RTV, kosmetycznej, czy odzieżowej. W zyciu to jest bardziej zlozone, bo trzeba brac pod uwagę wiecej zmiennych, chocby to co robi konkurencja.

Na przyklad za tym co pisze przemawia tez fakt ze T-mobile teraz dosc poprawilo swoja oferte abonamentowa, co wiąże sie z tym ze wiele osob skusi się na darmowe sms-y i przekona do zostania w T, a mogliby oni potencjalnie przejsc do Pleja=gorszy wynik świateczny pleja.

Obnizka MTR-ow moze z kolei juz nie zachecac Play do tak agresywnego zdobywania klienta, bo bedzie sie to mniej oplacac (ale niekoniecznie)
To sa mocno zlozone kwestie a nie majac podgladu do wynikow to opiera sie to czesciowo na spekulacji. Szybko zmieniajace sie otoczenie i rynek.

Zwykle jednak scenariusz tych ofert swiatecznych jest dosc podobny.
Styczen karwanalowa wyprzedaz (czyli pewnie albo tanszy tel, albo jakas wieksza znizka na abo (czasowa) w stylu 5 mc placisz polowe abo) marzec-kwiecien jakies wieksze zmiany w abonamentach (nowe taryfy etc.)

Mi konczy sie abo w T 25 marca i czekam do polowy lutego z decyzja (czas poza wyjatkowymi przypadkami dziala na twoja korzysc (nowe modele etc.), jesli nie pojawi sie cos extra u operatorow, to ide na karte do Red Bulla lub play-a (lubie to) a telefon kupie sobie na allegro. Jakbym nie liczyl tak wychodzi najtaniej i roznice sa znaczne przy moim profilu dzwonienia i sluchawce ktora chce (HTC Sensation)

#517349  autor: soyo
 22 lis 2011, 17:00
Super, dzieki wielkie.

W zasadzie ja mam mniej wiecej 2 terminy kiedy chcialem kupowac telefon. Albo polowa grudnia(przed swiatami jesli cos ciekawego by sie pojawilo), albo polowa stycznia.

Jednak ma duzo sensu to co napisales, wiec jestem teraz bardziej sklonny poczekac do tej polowy stycznia. A noz sie pojawi jakas ciekawa oferta. A jak nie, to raczej stracic nie powinienem, w najgorszym wypadku bedzie pewnie to samo co jest teraz.

pzdr

#517412  autor: jackq
 22 lis 2011, 23:23
Ja czytałem gdzieś na forach, że niby w play ma być nowa oferta 9 grudnia. Sam czekam na obniżkę cen tel. Poluje na Galaxy S+ :)

#517418  autor: markoz7874
 22 lis 2011, 23:41
soyo pisze:...to raczej stracic nie powinienem, w najgorszym wypadku bedzie pewnie to samo co jest teraz.
Osobiście nie przypominam sobie sytuacji, aby na rynku komórkowym ceny rosły z upływem czasu, wiec jeżeli ktoś ma cierpliwość i nie musi mieć telefonu/abonamentu teraz - warto poczekać.

#517828  autor: BeCkS
 24 lis 2011, 20:44
Ja również czekam na jakąś promocję w PLAY. Jestem gotowy przejść na abonament, tylko zastanawia mnie cena telefonu.
Chciałbym HTC DESIRE S, ale przy abo 75zł w ofercie ALL INCLUSIVE MAX 85 chcą za niego 949zł przy cenie allegro 1249zł. Zaś HTC DESIRE można kupić za 199zł lecz stan magazynowy - zero. Na allegro różnica między HTC DESIRE a HTC SENSATION to 250-300zł. Lepiej dołożyć do SENSATION?
Pytałem w komisie. Za HTC DESIRE S lub HTC DESIRE wypłacą mi 700zł od ręki. Można dołożyć i kupić DESIRE S (wiem, że różnice małe między tymi telefonami, ale nie chcę DESIRE). I tutaj zaczyna się myślenie co wybrać... :/
Szkoda, że nie mogę ich poużywać przez kilka dni, szkoda że DESIRE S nie jest tańszy.

Jestem nawet w stanie przejść na ofertę DLA FIRM. Tylko ta cena telefonu :/

#517878  autor: jackq
 24 lis 2011, 22:43
Jak już tak kombinujesz to chyba będziesz miał lepiej kupić nokie 500 albo c6 i sprzedać za 600-700 choćby na allegro. Zyskasz więcej jak 500zł za htc.
Sam czekam a jak nic w grudniu nie obniża to będę w podobny sposób kombinował.