Ja przedtem dzwoniłem do BOK i otrzymałem odpowiedź, że niby jest, ale jakoby nie było, bo jak by było, to nieomylny system wyłączyć mi powinien już dawno telefon, a skoro nie wyłączył, to coś jest nie tak, a być nie powinno, ale to oczywiście skomplikowane itd. Oczywiście do BOK pismo wysmaruję, z tym, że wstrzymywałem sie przez przedłużony weekend, coby mi ze złośliwości fona nie wyłączyli. Dzaiękuję za porady.
[ Dodano: 2011-11-05, 12:13 ]
A jednak miałem faktycznie nieopłaconą fakturę (po anulowaniu przez PTK Centertel nadpłaty). Sprawa trafiła do Wydziału Wierzytelności Trudnych Usług Mobilnych i dług został sprzedany firmie zewnętrznej. Tylko, że nikt mnie nie informował, że anulowano nadpłatę (chyba, że decyzja była pozbawiona jakichkolwiek podstaw i bali się, że mogę się od niej w określonym terminie odwołać, albo nie chcieli mnie denerwować), z salda faktur też to nie wynikało. Nikt też nie informował mnie, że mam jakieś nieuregulowane zobowiązania wobec operatora. Poza nie niepokojono mnie ani telefonami, ani pismami (dziwne, bo w tym samym czasie wielokrotnie dzwoniono do mnie z różnymi propozycjami wykupienia dodatkowych usług, czy abonamentu, itd…, a faktury dochodzą, chociaż są wysyłane listem zwykłym). Jakie wezwania? Jakie potwierdzenie skutecznego doręczenia? Jedyne czynności, jakie podjęli to pewnie toast na spotkaniu integracyjnym oraz uczestnictwo w nabożeństwie w intencji opłacenia przeze mnie zaległego abonamentu. Pomimo, że blisko półtora roku zalegałem z opłatą faktury nie wyłączono mi ani na chwilę możliwości wykonywania połączeń (piszecie, że system jest nieomylny?), a nawet przedłużono umowę abonamentową, chyba, że zaległości nie są przesłanką ujemną do podpisania abonamentu, albo pracownicy w owczym pędzie do otrzymania prowizji z tego tytułu są głusi i ślepi. Nie wyobrażam sobie przecież, aby PTK nie wiedziała, że mam w tejże PTK zadłużenie. I tu mam problem, bo jeśli byłem zadłużony, to wydaje mi się, że nie powinni ze mną podpisywać umowy. Czy to nie jest „wada prawna”? Czy nie powoduje unieważnienia umowy? Już wyobrażam sobie te przeliczenia niesłusznie przydzielonych darmowych minut wraz z odsetkami…