• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #506049  autor: Karwan
 30 wrz 2011, 16:29
Witam.
Mam trochę jeszcze czasu do przedłużenia umowy z Orange, ale bardzo głęboko się zastanawiam czy to zrobię.
Bardzo mnie denerwuje już ta sieć pod względem zasięgu,internetu,podejścia do klienta kończąc.

Więc tak w moim abo w Orange jaki bym przedłużał Pantera II 225 (69,90) dostaję przy przedłużeniu:

225 min
0,5 GB netu
1 numer Orange (1200 minut)
+ jakiś tam profit przy przedłużeniu czyli 25% min więcej co wychodzi około 282 min miesięcznie.

Przy braniu od zera taryfy w Play All Inclusive MAX za 65 zł dostaję:

65 zł miesięczny abonament
1 GB pakiet danych
300 minuty do wszystkich sieci LUB
483 SMSy/MMSy do wszystkich sieci

Patrząc na to Play wydaję się dla mnie korzystniejsze.
Potem jeszcze przedłużając umowę dostanę na pewno coś więcej.

Co do Orange denerwuje mnie.
Mam Smartphona Orange nie łapię zasięgu 3G ( byłem 200 m) od siedziby Orange w Warszawie i nie łapał 3 G. Net chodzi na 2+, często gubi pakiety,przerywa ładowanie etc.
I nie mówić mi tu, że słaby telefon, bo to samo jest z 3 innymi telefonami czy to smartphonami czy zwykłymi sliderami.

W play kolega gorszy telefonik i necik bez problemu śmiga szybciutko na nim.

Teraz pytanie głównie do osób, które są w Play oraz jakiegoś konsultanta w Orange.

Orange planuje jakieś nowe taryfy w przeciągu pół roku oraz zrobienie coś z tym swoim żałosnym 3G?

Teraz do użytkowników Play.
Jak z zasięgiem oraz czy u was necik też szybko śmiga?

Liczę na kilka odpowiedzi i sugestii.
Z góry dzięki.

#506053  autor: piotr10
 30 wrz 2011, 17:12
Jestem użytkownikiem play i ja raczej nie narzekam na zasięg. Play ma jeszcze zasięg Plusa, ale najlepiej będzie jak kupisz za 5 zł starter Play Fresh i zobaczysz jaki jest u Ciebie zasięg.

Jeżeli będziesz przenosić numer do Play to dostajesz więcej min i sms, masz 50% rabatu przez 3 miesiące. Więcej szczegółów masz tutaj

Co do internetu to się już nie wypowiem.

#506055  autor: Mordrag
 30 wrz 2011, 17:24
Play Mobile po EDGE na roamingu PLUS. Orange nie wyciągał nawet połowy prędkości
Obrazek
co do HSPA
Obrazek
Ping do WP był około 40 ms. Przyzwoity, prawie jak na kablu.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#506092  autor: sosen
 30 wrz 2011, 21:12
Tylko zauważ że w panterze możesz mieć nielimitowane rozmowy do orange. A to już jest dużo zwłaszcza jeśli mamy dużo numerów z orange.

#506121  autor: Karwan
 01 paź 2011, 00:35
sosen pisze:Tylko zauważ że w panterze możesz mieć nielimitowane rozmowy do orange. A to już jest dużo zwłaszcza jeśli mamy dużo numerów z orange.
No właśnie i tu jest to.
Większość moich znajomych to sieci pokroju play,t-mobile,plus, a Orange to jednostki.
Dlatego tego się nie boję oraz dochodzi fakt, że w sumie nie dzwonię za dużo.

Ktoś jeszcze coś może powie?

#506148  autor: pakierhakierxd
 01 paź 2011, 11:27
Możesz wziąć to
http://www.play.pl/pl/promocja/przejdz- ... index.html
bo byś przechodził do play z abonamentu
Możesz dostać więcej minut jeśli weźmiesz przeniesienie numeru z abonamentu orange do redbull mobile
http://www.redbullmobile.pl/oferta/abonament/
Ten sam zasięg itp. tylko więcej minut za podobna kwote :)
minus to mniejszy pakiet internetowy o wielkości podobnej jak w orange
zobacz sobie co ci bardziej pasuje :)

Pozdrawiam :)

#506298  autor: Vieslav
 02 paź 2011, 10:54
Nie wiem, jak to robisz ale ja w Wawie nie miałem najmniejszego problemu z 3G Orange. Poza tym nie patrz na standardowe oferty - negocjując ofertę przedłużeniową możesz dostać lepsze warunki niż w Play (w moim przypadku tak było przy starym Delfinie za 59zł). Jesteś stałym klientem więc obowiązują cię zupełnie inne warunki. O internecie Playa jest pełno tematów w dziale sieci stacjonarne i internet, pokazane są również testy prędkości w różnych lokalizacjach. Z tego, co piszą to nie ma problemu w abo, są cyrki w play online, ja mogę pokazać download na poziomie 0,01 mb/s i ping 1000ms, smsy dochodzące po tygodniu lub w kawałkach, ale to nie twoja lokalizacja i ci się nie przyda.

#506694  autor: degs
 04 paź 2011, 18:16
W związku z tym, że kontynuowanie Orange Abonament nie ma niestety żadnego sensu, gdyż promocja na jaka trafiłem nie ulegnie przedłużeniu (mam kapitał złotówek 55 pln, po wykorzystaniu 29 gr za minutę, 1200 minut z wybranym nr oraz 3x180 min z wybranymi w Orange lub stac.) zastanawiam się poważnie czy jest sens dalej kontynuować "uwiązanie" z Orange i przejść na zwierzęcy abonament czy zmienić "łańcuch" na Play.
Umowa kończy mi się w grudniu, wiec jeszcze trochę czasu mam... Pewnie jakieś świąteczne promocjhe będą mniemam.

Rozważam:

Pantera II 300
89,90 abonament
450 minut do wszystkich (300 + 150 za staż w sieci powyżej 4 lat)
1,5 GB pakiet danych
1200 minut z wybranym numerem w Orange lub stac.
Pogaduchy w Orange na okrągło
30 minut dodatkowo do wszystkich przy zakupie przez internet

poza abonamentem:
29 gr minuta połaczenia do wszystkich sieci
63 gr minuta połaczenia do Play, Polsat
20 gr SMS/MMS do wszystkich

149 zł Samsung Galaxy S+
3 zł HTC Desire Z

lub

Play - All Inclusive MAX 85
75 zł abonament
650 minut do wszystkich sieci
1 GB pakiet danych
Stan darmowy w Play
100 minut dodatkowo do wszystkich przez pół roku przy zakupie przez internet

poza abonamentem:
29 gr minuta połaczenia do wszystkich sieci
18 gr SMS/MMS do wszystkich

439 zł Samsung Galaxy S+
309 zł HTC Desire Z

Koszty umowy na 24 m-ce:
Orange: 2157 zł + samsung = 2306,6
Play: 1800 zł + samsung = 2239

Co polecacie?

Plusa i T-Mobile nie biorę pod uwagę bo nie oferują zbyt wiele i do tego mają drogie aparaty.

Rozmawiam głównie z 3 numerami w Orange, ale są to nry pre-paid i osoby te mogą zmienić sobie na np. Play fresh.
Do tego chcę wziąć dodatkowy abonament dla 1 osoby dokupując ofertę - można dostać w ten sposób więcej darmowych minut...

Zwracam się do posiadających w/w abonamenty jakie są haczyki?
Czy są jakieś ukryte koszty?
Z tego co wiem w Play nie wykorzystane minuty nie przechodza na kolejny miesiąć, a w Orange tak, tylko że po wykorzystaniu abonamentu z bieżącego miesiąca.
Gdzie jest lepszy roaming?
Jaka jest kwestia jakości połączeń Play/Orange? Tak po krótce ze wskazaniem (Wiem tematów i postów są niezliczone ilości).

#506696  autor: Forest150
 04 paź 2011, 18:45
degs, Ja nie dawno przedłużałem umowę trzeci raz w PLAY i osobiście nie narzekam. Nie mam żadnych ukrytych kosztów ani jakiś haczyków. W kwestii roamingu się nie wypowiadam bo po prostu nigdzie za granice nie dzwonie więc mnie to za bardzo nie obchodzi. Teraz w tych taryfach jest net też po roamingu plusa więc jestem bardzo zadowolony. Co do orange to mam złe wspomnienia jakościowe sieci więc nie chce do tego wracać :?

#506703  autor: pakierhakierxd
 04 paź 2011, 19:15
Ja też mam złe wspomnienia z orange z powodu bardzo słabego zasięgu w moim domu w większości miejsc 1,2 kreski a czasem 0 byłem tam parę lat ze względu na ludzi w orange jestem teraz w play i mam 2 zasięgi więc jest lepiej akurat tak jest że plus ma w miarę zasięg 2g,play ma za to dobry zasięg 3g :P,najlepiej weź sobie kartę do testu i sprawdź jak jest w twoim miejscu zamieszkania ...

#506774  autor: Mordrag
 05 paź 2011, 00:19
Natomiast u mnie w Orange przy zasięgu 3-4 kreski (5 możliwych) w moim miejscu zamieszkania często występował problem typu "Brak dostępu do sieci" "Sieć zajęta" Co do roamingu zagranicznego w Play jest możliwość wykupienia 70% zniżki za 10 zł na 14 dni. Za internet płacimy 5 zł za każde 1 mb czyli tyle samo co w Orange tylko, że w Polsce. Niestety nie we wszystkich krajach mogłem korzystać z Orange (sieć zajęta lub komunikaty o braku aktywacji roamingu u operatora) natomiast Play nie miał najmniejszych problemów czy to w strefie Euro czy poza strefą. Telefon z kartą Play logował się do tych samych sieci co Orange.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#506785  autor: Vieslav
 05 paź 2011, 08:19
degs, ale to, co podałeś to jest oferta dla nowych klientów! Ty dostaniesz zupełnie inną, pod warunkiem, że nie przedłużysz przez www gdzie dają tylko te kilka % więcej minut za staż.

#506805  autor: Tajemniczy28
 05 paź 2011, 10:57
Ja Ci proponuje iśc do rbm.
Za 66 zł (abo 88zł z rabatem25 %)+ rabat 3 mies na abo 50% dla przenoszących masz:
-666min/sms
-888 mb
-1,5gb (jednorazowo przez 1 miesioc,jednorazowa opłata 29zł)
-bez limitu w sieci
- bez limitu na STACJONARKI - tak mi sie wyświetla na koncie nie wiem czy to błąd ale jak byk stoi że bez limitu mam na stacj.
+222 min do wsyzstkich na 24 mies comiesiąc dla przenoszacych numer
w play za 65 zł nie dostaniesz tyle.

#506811  autor: TrionLith
 05 paź 2011, 11:29
chcesz skoczyc do play napisz pw z nr i na drugi dzien zadzwonie dostaniesz troche minut wiecej i pol abo przez 3 mc

[ Dodano: 2011-10-05, 11:32 ]
a oto szczegoly ofery:
69pln brutto
650 min do wszystkich
no lim w play
1047 sms do wszystkich
3 mc polowa abonametu
250 mb na transfer
i nr ten sam .
przebij milosniku rbm :D:D:D

#506813  autor: tedy87
 05 paź 2011, 11:45
TrionLith pisze:chcesz skoczyc do play napisz pw z nr i na drugi dzien zadzwonie dostaniesz troche minut wiecej i pol abo przez 3 mc

a oto szczegoly ofery:
69pln brutto
650 min do wszystkich
no lim w play
1047 sms do wszystkich
3 mc polowa abonametu
250 mb na transfer
i nr ten sam .

RBM dużo lepszy bo więcej internetu i minut

#506855  autor: Tajemniczy28
 05 paź 2011, 15:10
TrionLith pisze:chcesz skoczyc do play napisz pw z nr i na drugi dzien zadzwonie dostaniesz troche minut wiecej i pol abo przez 3 mc

a oto szczegoly ofery:
69pln brutto
650 min do wszystkich
no lim w play
1047 sms do wszystkich
3 mc polowa abonametu
250 mb na transfer
i nr ten sam .
A co tu przebijać.
tu 650, w rbm 666+222
tu bez lim.play a tam dodatkowo stacjonarki
250 mb kontra 888 mb.
o cenach tel.nie wspomne:)
a, no i 69 zł a tu 66 zł:) i tez 3mc połowa abo.

Poza tym raz już pisałem do osób które zajmują się tu ofertami jak chciałem przedłużyć umowę- bo mam 2gi abo wplay i za 2 mies konczy mi sie umowa -na forum. Koleś mi wcisnął 2 aktywację a 3 X pytałem czy nowa oferta czy przedłużenia, obiło się o play partyline babka dzowniła przepraszaąła, tamten koleś ponoć już tu nie robi, itp więc radzę uważać na oferty z forum (oczywiście nie każda taka jest nie można generalizować).

#506987  autor: degs
 06 paź 2011, 09:06
Dziekuję za odpowiedzi :)

pakierhakierxd: kupiłem karte RBM i zasięg cały czas mam 3G, czy to w domu czy w pracy, za to w orange niezawsze i nawet czasem w ogóle gubi :/

Mordrag : wiem o tym rabacie 70% w roamingu i chyba pozostałe sieci czegoś w podobie nie oferują.
Jeżeli po Play za darmo - to jeżeli będę dzwonić za granicę, czy wystarczy, że osoba odbierająca wykupi ten rabat na roaming za 10 zł i odbierać będzie połączenia za 16 gr bodajże?
Ja po UE nie miałem jakiś wielkich problemów w roamingu z Orange.

Vieslav : Innej oferty nie dostanę, rozmawiałem dzwoniąc na *400 i w salonie Orange (tu oferta najgorsza z możliwych, ale spotkałem się z nierzetleną pracownicą, wiedziałem więcej od niej chyba). Jeszcze się wybiorę do salonu głownego w Gdyni i zobaczę co mi ostatecznie zaoferują...

TrionLith: mało tego pakietu danych, więc się nie skuszę... zresztą Tajemniczy28 dobrze napisał w ostatnim poście i tego też się obawiam.
Tajemniczy28 pisze:Ja Ci proponuje iśc do rbm.
Za 66 zł (abo 88zł z rabatem25 %)+ rabat 3 mies na abo 50% dla przenoszących masz:
-666min/sms
-888 mb
-1,5gb (jednorazowo przez 1 miesioc,jednorazowa opłata 29zł)
-bez limitu w sieci
- bez limitu na STACJONARKI - tak mi sie wyświetla na koncie nie wiem czy to błąd ale jak byk stoi że bez limitu mam na stacj.
+222 min do wsyzstkich na 24 mies comiesiąc dla przenoszacych numer
w play za 65 zł nie dostaniesz tyle.
Tajemniczy28:
RBM wszystko fajnie, ale jak wybiorę przejście z abonamentem 88 zł pokazuje mi:
888 minut do wszystkich
666 pakiet danych

a telefony zaledwie 3 albo kamerka :/

skąd te dodatkowe 222mb, bo napisałeś 888 pakiet danych?
Piszesz, że 1,5gb (jednorazowo przez 1 miesioc,jednorazowa opłata 29zł)
czyli wychodzi razem ok 2,1 gb? Dobrze myslę? tylko już wtedy opłata miesięczna wyjdzie 117 zł (88 abonament + 29 pakiet 1,5 gb)
W ostatnim poście piszesz: 250 mb kontra 888 mb. W Play jest 1 gb a nie 250 mb.
Minuty owszem nic nie przebija oferty RBM pod tym względem.

#507179  autor: Mordrag
 06 paź 2011, 22:31
Tajemniczy28, zobaczyłem billing. Za smsa do Polskiej sieci 16 gr. Za 44 sekundy rozmowy przychodzącej 12 gr. Za 1 min i 5 sekund rozmowy wychodzącej do polski 52 gr. Tyle samo za odebranie i dzwonienie do zagranicznych sieci w strefie euro. 200 kb kosztuje 1 zł (taki koszt jak w Nowe Orange Go tylko, że w Polsce) Niedługo zdam relację na temat Play i roamingu w I i II strefie. Generalnie o wiele taniej niż Orange. Używam prepaida więc to może mieć decydujący wpływ czemu mi roaming w Orange raz działał, a raz nie. Smsy i internet działały zawsze.

PS: Internet w Orange w strefie Euro kosztuje aż 21 zł za 1 mb !

[ Dodano: 2011-10-06, 22:55 ]
Pingi na Orange Free na kartę przy -100 dBm po HSPA pingi do wp 40-56 ms
Obrazek
Zobaczę jutro rano, bo teraz to "godziny szczytu" :-D
Obrazek

#507228  autor: tedy87
 07 paź 2011, 08:55
degs pisze: RBM wszystko fajnie, ale jak wybiorę przejście z abonamentem 88 zł pokazuje mi:
888 minut do wszystkich
666 pakiet danych

a telefony zaledwie 3 albo kamerka :/

skąd te dodatkowe 222mb, bo napisałeś 888 pakiet danych?
Piszesz, że 1,5gb (jednorazowo przez 1 miesioc,jednorazowa opłata 29zł)
czyli wychodzi razem ok 2,1 gb? Dobrze myslę? tylko już wtedy opłata miesięczna wyjdzie 117 zł (88 abonament + 29 pakiet 1,5 gb)
W ostatnim poście piszesz: 250 mb kontra 888 mb. W Play jest 1 gb a nie 250 mb.
Minuty owszem nic nie przebija oferty RBM pod tym względem.
Przejrzyj cały wątek o RBM - tam jest wszystko wyjaśnione - można dostać 25%zniżnki na cały okres umowy na abonament itp itd a na stronie RBM jest cennik z telefonami - jest ich cała masa... Trzeba umieć szukać...

#507230  autor: pakierhakierxd
 07 paź 2011, 09:06
Ciężko znaleźć ten cennik ale da się jest w regulaminach na stronie :)