• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #498108  autor: superozon
 20 sie 2011, 23:26
Jak w temacie. Jestem abonentem t mobile, chce przejśc do Play z rodziną. Znalazłem taka promocję na ich stronie.
http://www.play.pl/pl/promocja/przejdz- ... index.html
Czy aby skorzystać z promocji musze być aktualnym klientem playa czy tak jak obecnie jako gość z t mobile - proponuje w playu - mój numer i żony że chcemy sie przenieśc. Ponieważ nasze abonamenty będą przekraczały 150 zł łapiemy się na ich nagrodę i teraz pytanie odnośnie tego zapisu:

W ramach promocji otrzymujesz abonament 1 zł z umową na 12 miesięcy oraz wybraną nagrodę: w tym wypadku wybieram np xperia x8.
Kto dostaje wówczas ten abonament za 1 zł? ja ? Znaczy dostane drugi abonament?
Wiem do czego mogę go wykorzystać bo mogę go przeznaczyc własnie na numer dziecka lub mamy [ którzy mają z nami przejśc do Playa [myśleliśmy o kartach fresh ale jak bysmy dostali ten abonament za 1 zl na 12 mcy to tez milutko by bylo.
Kwestia co w ramach tego 1 zl abonamentu jest :)

Jeśli muszę byc klientem Playa przed przeniesieniem rodziny wówczas musiałbym chyba kupic jakis starter freshplaya i z tego numeru zgłosić rodzinę?
Czy może nie potrzeba takich ceregieli?
Ostatnio zmieniony 21 sie 2011, 00:00 przez superozon, łącznie zmieniany 1 raz.

#498115  autor: dreapheus
 20 sie 2011, 23:44
Polecam lekturę regulaminu zawartego na stronie. Musi Cię polecić abonent play oferty abonamentowej lub mix- play fresh niestety jest wykluczony. Musi to być osoba o innych danych osobowych niż Twoje na które zostanie zawarta umowa. Nagrody nie odbiera się odrazu- czas oczekiwania ok 1-2 miesiące- na telefon od konsultanta który wyśle ofertę- o ile nie został przekroczony limit aktywacji i nie ma zaległości finansowych. Na osobę fizyczną to bodajze 2 aktywacje na 180 dni. Więc ten również warunek musi spełniać ta osoba.
Druga sprawa- jeżeli znajdziesz już taką osobę może się okazać że z jakiś względów nie zostałeś zakwalifikowany do promocji- najczęstszym przypadkiem jest niespełnienie warunku iż zostałeś polecony jako pierwszy. Przerabiałem to. Próbowałem coś zdobyć z tej promocji polecając znajomych lecz za każdym razem okazywało się iż polecił ich ktoś już przede mną- pomimo iż znajomy nie wyrażał na to zgody nikomu.
W związku iż promocja nie jest dopracowana dużo cwaniaków wpisuje losowe numery jako polecone. Poleciały już o to do nich reklamacje- czekam na odpowiedź już od ponad miesiąca.

#498116  autor: mkowalski
 20 sie 2011, 23:47
dreapheus, piszesz jakieś dziwne rzeczy. Którym regulaminem się kierujesz?

superozon, tu masz cytaty z regulaminu:
Promocja skierowana jest do Abonentów i Użytkowników P4, jak również do osób, które nie są Abonentami lub Użytkownikami P4.
Osoba polecająca, która chce przekazać numery swoich znajomych i skorzystać z niniejszej Oferty Promocyjnej, powinna podać w Punkcie Sprzedaży P4 następujące dane osobowe: imię, nazwisko, PESEL, numer kontaktowy.
Osoba polecająca nie będąca Abonentem lub Użytkownikiem P4 nie może polecić numeru telefonu, który jest numerem kontaktowym, o którym mowa w pkt 2 powyżej. W przypadku polecenia przez osobę polecającą numeru telefonu, który był podany jako numer kontaktowy, wówczas nie zostanie on zakwalifikowany do kwoty minimum 150 zł, o której mowa w pkt. 4 poniżej.
Zgodnie z powyższym, tak czy inaczej musisz mieć osobny "numer techniczny", który będzie numerem polecającym. Jednak może to być zwykły Play Fresh, a nie abonament czy mix. Nie może to być Twój własny numer telefonu, bo nie będzie on wtedy wliczony do puli zliczanych abonamentów.

Nie mają żadnego znaczenia dane osoby, na którą będzie podpisywana umowa. Liczy się tylko to, żeby numer techniczny był inny od tych, które przenosisz do oferty abonamentowej.

Abonament promocyjny za 1 zł otrzymuje osoba polecająca. W ramach tego abonamentu nie dostajesz żadnych złotówek, minut, ani SMS-ów. To po prostu "goły" abonament za 1 zł miesięcznie z umową na 1 rok.

Tutaj pełny regulamin - http://www.play.pl/resources/pdf/Regula ... tation.pdf

#498118  autor: dreapheus
 20 sie 2011, 23:54
Mają wtedy sprzeczne informacje. Na stronie internetowej:
http://www.play.pl/pl/promocja/przejdz- ... tanDarmowy
jest:
Promocja dostępna dla wszystkich Klientów Play posiadających umowy na czas określony (zarówno z abonamentem jak i w ofercie mix).
A w regulaminie też co innego. W promocji jest mega bałagan i nie zmienia to faktu ciężko cokolwiek stamtąd wygrać. Podejrzewam taka promocja "na pokaz".

#498119  autor: superozon
 20 sie 2011, 23:54
mkowalski - gdybyś nie zacytował pktów z regulaminu promocji, który nie wiem gdzie jest - myslałbym, że rację ma dreapheus :) . Bowiem na tej stronie co podlinkowałem, rzeczywiście napisane jest tak:
Promocja dostępna dla wszystkich Klientów Play posiadających umowy na czas określony (zarówno z abonamentem jak i w ofercie mix).
mógłbys podac link do tego regulaminu?

[ Dodano: 2011-08-20, 23:58 ]
dreapheus pisze:A w regulaminie też co innego. W promocji jest mega bałagan i nie zmienia to faktu ciężko cokolwiek stamtąd wygrać. Podejrzewam taka promocja "na pokaz".
jeśli jest coś napisane w regulaminie - muszą to uwzględnić. Sama strona z błedną informacją nie jest chyba istotna z pkt widzenia formalnego - czyli dopominania się o swoje zgodnie z zapisem w regulaminie :)

#498121  autor: mkowalski
 20 sie 2011, 23:59
Pełny regulamin promocji - http://www.play.pl/resources/pdf/Regula ... tation.pdf

Faktycznie, na stronie jest informacja o konieczności posiadania umowy na czas określony, jednak w regulaminie jest co innego - nie trzeba mieć umowy terminowej, a nawet nie trzeba mieć numeru w Playu - można podać jakikolwiek numer jako numer polecający. Z tym ograniczeniem, że numer polecający nie może polecić sam siebie.

Mimo tego zamieszania, osobiście kierowałbym się tym, co jest zawarte w regulaminie.

#498122  autor: dreapheus
 21 sie 2011, 00:03
A jak zinterpretujesz zapis w regulaminie:
12. Abonenci P4 mogą skorzystać z nieniejszej Oferty Promocyjnej tylko wówczas jeżeli nie
zalegają z płatnościami na rzecz P4 oraz ich Limit zakupu nie został przekroczony.
Skoro weźmie na siebie 2 abonamenty to automatycznie przekroczy limit i już nie zostanie zakwalifikowany do promocji. Chyba że żona weźmie numer na siebie. Trzeba dokładnie sprawdzić że się spełniło każdy warunek, a później pozostaną reklamacje.
p.s. na rozpatrzenie reklamacji mają 30 dni kalendarzowych czy roboczych? (dziś upływa mi 30ty kalendarzowy)

#498124  autor: superozon
 21 sie 2011, 00:08
mkowalski pisze:Mimo tego zamieszania, osobiście kierowałbym się tym, co jest zawarte w regulaminie.
też tak myślę.
Dlatego plan działania jest nastepujący :)
kupuję kartę FreshPlay i polecam dwa numery abonamentowe [właścicielem obu jest moja żona - nie wiem czy to czegoś nie komplikuje, tak czy siak oba numery będą stanowiły wartośc abonamentową ponad 150 zł w playu]
Potem jako polecający z wspomnianej karty freshplay dostaję nagrodę w postaci komórki xperia x8 i abonament za 1zł na 12 mcy? Czyli numer z karty fresh play wskakuje na abonament tyle że za złotówkę?
Co w ramach tego abonamentu za złotówkę posiadam? opisali gdzies to?

#498125  autor: mkowalski
 21 sie 2011, 00:13
dreapheus pisze:Skoro weźmie na siebie 2 abonamenty to automatycznie przekroczy limit i już nie zostanie zakwalifikowany do promocji.
Osoba korzystająca z Oferty Promocyjnej to numer zapraszający. W tej sytuacji będzie to numer techniczny przeznaczony tylko do tego celu. Będzie to numer na kartę, więc będzie to Użytkownik a nie Abonent. Tym samym ten punkt regulaminu nie będzie obowiązywał.

Ten punkt odnosi się do następującej sytuacji - masz swój własny numer w Playu na abonament i zapraszasz kilku znajomych. Oni przenoszą swoje numery do abonamentów w Playu. I właśnie w tym momencie, aby otrzymać nagrodę, Twój numer nie może mieć żadnych zaległości.

Limit zakupu jest tam z innego powodu - jako Osoba Polecająca będziesz musiał podpisać abonament Long Play 1 zł. Może się okazać, że jeśli posiadasz już abonament w Playu, podpisanie kolejnej umowy może być zablokowane.

Podsumowując - jeśli numer zapraszający jest w ofercie na kartę, pkt. 12 nie obowiązuje w takiej sytuacji.

#498126  autor: dreapheus
 21 sie 2011, 00:13
W ramach abonamentu nie masz nic. Wszystko naliczane ponad rachunek.
Numery poleć w salonie a z mnp przez internet lub telefon polecam (niższe ceny telefonów i dodatkowe promocje)
Polecam bardziej psp. Więcej warta. Po sprzedaży kupisz za to xperie x8 i jeszcze Ci kasa zostanie.

Stymże numer na kartę jako polecający też będzie dodany do czyjegoś konta jako nowa aktywacja- abo za 1 zł. Trzeba pamiętać również aby ta osoba nie miała przekroczonego limitu.

#498128  autor: superozon
 21 sie 2011, 00:22
dreapheus pisze: a z mnp przez internet lub telefon polecam
co znaczy skrót mnp ? sorki za dziwne pytanko... :oops:
dreapheus pisze:Polecam bardziej psp. Więcej warta. Po sprzedaży kupisz za to xperie x8 i jeszcze Ci kasa zostanie.
chodzi ci o tą maszynkę do gry ?
Nie za bardzo mam głowe do handlowania i wolę wróbla w garści niźli bawić się w sprzedaże po alegrach...nie mam do tego za grosz głowy :) dlatego jesli to sie uda wziąłbym jedynie tą x perię jako telefon z free dla dziecka lub mamy.

#498129  autor: dreapheus
 21 sie 2011, 00:24
mnp= Mobile number portability
czyli przeniesienie numeru

#498130  autor: superozon
 21 sie 2011, 00:27
numer na kartę jako polecający też będzie dodany do czyjegoś konta jako nowa aktywacja- abo za 1 zł. Trzeba pamiętać również aby ta osoba nie miała przekroczonego limitu.
o co chodzi z limitem? jak kupię karte freshplaya i z tego numeru polece moje a własciwie dwa abonamentowe numery żony, wówczas chyba wszystko będzie grało? numer polecjacy [fresh na moje nazwisko] poleci dwa numery mojej żony - kwota nowych abonamentow bedzie powyzej 150 więc gitara?

Potem karta fresh zamieni się w abonament 12 mcy za 1 zł. jeśli nie będę dzwonił wówczas co mc płacę złotówke i też gra gitara.

Dziecku i mamie przenoszę numery z taktaka lub zakładam nowe na freshu.

#498135  autor: dreapheus
 21 sie 2011, 01:21
Jeżeli nie będziesz miał na siebie żadnych numerów na abo w play to powinno być ok.

#498315  autor: jolka13
 22 sie 2011, 11:49
witam

z czego to wynika z mogę mieć tylko dwa abonamenty czy play mixtura i play fresh się liczy do tego limitu?

pozdrawiam

jolka

#498324  autor: mkowalski
 22 sie 2011, 12:01
Play Fresh nie liczy się do limitu.

#498341  autor: jolka13
 22 sie 2011, 12:38
to jak będą na jednej osobie 2 abonamenty i 1 mix to przekroczy się ten limit?

jolka

#498403  autor: KC-KARLOS
 22 sie 2011, 16:46
jolka13 pisze:to jak będą na jednej osobie 2 abonamenty i 1 mix to przekroczy się ten limit?
Tak, jeśli te 3 numery będą miały łączną kwotę zobowiązania przynajmniej 150 zł.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#498412  autor: jolka13
 22 sie 2011, 17:10
jeżeli tą osobą polecającą będzie osoba na karcie play fresh niebędąca abonentem p4 to ten pkt 12 regulaminy nie będzie dotyczył ?

jolka

#498414  autor: KC-KARLOS
 22 sie 2011, 17:14
jolka13 pisze:jeżeli tą osobą polecającą będzie osoba na karcie play fresh niebędąca abonentem p4 to ten pkt 12 regulaminy nie będzie dotyczył ?
Play Fresh ma swoją promocję dla polecających z bonusem kwotowym, więc nie bierze udziału w promocji z PlayStation lub sprzętem promocyjnym z abonamentem za 1 zł.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟