• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #478024  autor: Vieslav
 26 maja 2011, 13:57
Kilka tygodni temu podpisałem umowę na panterę. Nie potrafię ogarnąć tej taryfy więc proszę o pomoc :).
1. Dane są rozliczane z dokładnością do 50kb, tak wynika z mojego bilingu. Zgadza się?
2. Dostałem dodatkowy pakiet do Orange na 3 miesiące. W orange online mam napisane, że ważność kończy się 18.08, ale wczytując się w regulamin widać, że nie wyłącza się automatycznie tylko naliczana jest za niego opłata a okres ważności biegnie od pierwszego niepełnego okresu rozliczeniowego. Kiedy więc muszę go wyłączyć? Sierpień to już 4 miesiąc korzystania z usługi.
3. Czy megabajty z pakietu przechodzą na kolejny miesiąc? Wczoraj zostało mi 34,80MB, nie ma opcji, że cokolwiek było pobierane przez GPRS bo telefon był ciągle na wifi. Dzisiaj mam 204,80MB (również ciągle na wifi przed sprawdzeniem). O co chodzi?
4. Czy niewykorzystany dodatkowy pakiet 150 minut przechodzi na kolejny miesiąc? Nie dostałem regulaminu tej usługi.
5. Przed przejściem na abonament miałem jakieś 40zł na koncie. Czy to do mnie wróci czy już po wszystkim?
6. Pierwszą fakturę dostanę za miesiąc?
7. Czy są jakieś warunki do włączenia efaktury? Nie mogę jej włączyć na swoim koncie. Cały czas dostaję smsa "zlecenie jest w trakcie realizacji" i nic z tego nie wynika.

#478268  autor: potter28
 27 maja 2011, 18:21
1 Zgadza
2 Jeżeli się kończy to kończy :) Nie muszą wyłączyć ale pewnie to zrobią
3 Nie przechodzi (tak jak sms w Pelikanie/minuty w do wybranych w Delfinie)
4. Owszem lecz środki z poprzedniego abo są dostępne po wykorzystaniu aktualnego
5. Powinien być w środkach promocyjnych (nie konto promocyjne, ale nie mam pewności, wiem że przechodzi na mix ale na bo nie wiem)
6. Tak
7.Nie ma warunków, dzwoń do BOK

Pozdrawiam

#478734  autor: Vieslav
 30 maja 2011, 18:06
potter28 pisze: 3 Nie przechodzi (tak jak sms w Pelikanie/minuty w do wybranych w Delfinie)
To w takim razie dlaczego miałem 204,8 MB a nie 200?
potter28 pisze: 2 Jeżeli się kończy to kończy :) Nie muszą wyłączyć ale pewnie to zrobią
Wolę pilnować, skoro w regulaminie jest napisane, że nie wyłączą to pewnie tak będzie.

#478743  autor: wtd
 30 maja 2011, 18:59
Vieslav pisze: Wolę pilnować, skoro w regulaminie jest napisane, że nie wyłączą to pewnie tak będzie.
O to już chyba była kiedyś awantura z UKE, konkluzja była taka że operator sam z siebie nie może ci ustawić płatnej usługi.

#478768  autor: sosen
 30 maja 2011, 20:47
Usługi (duża ich większość nie może być wyłączona bez twojej zgodny. W regulaminie przy przedłużaniu umowy zgadzasz się na aktywację danej usługi na którą otrzymujesz rabat na daną ilość miesięcy jeśli ten okres się kończy to usługa się nie zmienia kończy się tylko rabat. Nikt nie wyłączy ci usługi bez twojej zgody. Dlatego jeśli nie chcesz z niej skorzystać to ty odpowiadasz za to aby ją sobie wyłączyć. Po drugie faktura niekoniecznie przyjdzie za miesiąc. Faktura może zostać wystawiona kilka dni po podpisaniu umowy w zależności jaki cykl rozliczeniowy przypisze ci system. Bo abonament tak czy tak jest zawsze w formie przedpłaty. Pakiety nie przechodzą. A kwota którą miałeś na telefonie n kartę przechodzi tyle że jest przeliczana na minuty.