• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #463096  autor: Reader
 03 mar 2011, 22:30
Po burzliwej dyskusji w środowisku akademickim zwracam się do Was o pomoc. Znajomi twierdzą, że płacę za dużo i powinienem podpisać nową umowę, przejść na kartę albo zmienić sieć. Bezskutecznie ich przekonuję, że nowa oferta Ery jest niekorzystna.

Piszę tylko SMS-y, dzwonię rzadko, nie wchodzę do Internetu, o inne rzeczy możecie pytać :)

Wybrane rady znajomych

Podpisz nową umowę i sprzedaj telefon
Podpisuję umowę na 2 lata, a następnie sprzedaję nowy telefon. Rada ma 2 warianty:
1. Za to kupuję inny z WiFi na Allegro.
2. Nie kupuję innego telefonu, ale mam kasę!
Nowy telefon i tak trzeba spłacić - w ratach - w abonamencie.

Przejdź do innej sieci
Od dawna zastanawiają się, dlaczego Era jeszcze utrzymuje się na rynku. Bo im płacę aż 40 zł miesięcznie bez podpisania nowej umowy! Lepszą ofertę mają inne sieci komórkowe.

Przejdź na kartę
Zgadzam się, że oferty pre-paid są bardziej opłacalne - ale nie we wszystkich przypadkach. Padły propozycje - Heyah, Gadu Air. Gdybym miał przeprowadzić szczegółowe obliczenia we wszystkich sieciach i je porównał, straciłbym cały dzień! Czy mam napisać aplikację do porównywania usług sieci komórkowych i rysowania funkcji wielu zmiennych?

Ja p&3$*%@ę
Padła też taka opinia, której nie skomentuję.

Obecna sytuacja
3 lata temu wziąłem D900i z abonamentem na 25 zł. Po 2 latach podnieśli do 40 zł. Od dawna zbieram punkty Era Premia. Wykorzystałem je tylko raz - zamówiłem pakiet MMS, aby nie przepadły. Mam teraz 2922. Zasady są następujące:
1. Co pół roku dodają 300 pkt
2. Po 3 latach stare punkty są kasowane
3. Czasami dodają dodatkowe punkty z różnych okazji
4. Każda złotówka na fakturze to 1 punkt
Pewnie niewiele punktów dojdzie mi w najbliższym czasie, później to obliczę, może przedstawię na wykresie (punkty przyznawane są dyskretnie - użyć skoku jednostkowego?)

Teraz nie mam czasu zajmować się tym na poważnie. Trzymać dalej obecną ofertę, czy podjąć jakąś akcję? Zwątpiłem, że obniżą ceny telefonów w ofertach "wymiana telefonu" - od 2 lat są takie same. W najbliższej przyszłości (pół roku - 2 lata) zamierzam zdobyć jakiś z WiFi (zakładałem o tym wątek). A może jednak coś się zmieni w lecie. Jeżeli z Waszego doświadczenia trzymanie obecnej oferty jest nieopłacalne - co proponujecie?

Stara taryfa - Nowa Era 40 - po podwyżce
Wliczone minuty: 30
Wliczone SMS-y: 70
Rozmowa: 0.59 PLN do "przyjaznych" sieci, 0.73 PLN do reszty (naliczanie sekundowe)
SMS: 0.20 PLN
Internet: 0.12 PLN za 100 KB

Na koniec zinterpretujmy zapis o naliczaniu transferu danych
Dane naliczane są za każde rozpoczęte 100 kB, oddzielnie za dane wysłane i odebrane na poziomie protokołu internetowego (IP). Po zakończeniu połączenia lub o godz. 24.00 dane są zaokrąglane w górę, do pełnej jednostki taryfikacyjnej - 100 kB.
Czyli za każde żądanie do serwera i odpowiedź płacimy 12 groszy. Ile zapłacimy za wejście na stronę główną mobilnej Naszej Klasy? Policzmy: dokument HTML + 5 arkuszy CSS + 3 obrazki. Suma: 9. Całkowity koszt: 2*9*0.12 = 2.16 zł. To sztywne wyliczenia. Nie uwzględniłem przekierowań, możliwości blokowania obrazków w przeglądarce ani innych wynalazków minimalizujących ilość żądań.
Ostatnio zmieniony 03 mar 2011, 23:04 przez Reader, łącznie zmieniany 1 raz.

#463098  autor: pio-trek
 03 mar 2011, 22:40
sorry ale jak mozna trzymac taka anachroniczna taryfe? dzis w erze na przedluzenie masz za 45zl chyba 220min. do wszystkich w tym play...
 #463114  autor: st.konsultant
 04 mar 2011, 00:11
Reader pisze: Przejdź do innej sieci
Od dawna zastanawiają się, dlaczego Era jeszcze utrzymuje się na rynku. Bo im płacę aż 40 zł miesięcznie bez podpisania nowej umowy! Lepszą ofertę mają inne sieci komórkowe.
Jaki sens ma porównywanie oferty Ery z przed 3 lat do ofert, które mają teraz inne sieci??

Zajrzyj do tematu o przedłużaniach umowy http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php ... start=1065 i dowiesz się, co możesz uzyskać w ramach aneksu.

#463116  autor: thonka
 04 mar 2011, 00:27
cala reszte pomine, ale twoje rozumowanie w tym miejscu
Reader pisze:Czyli za każde żądanie do serwera i odpowiedź płacimy 12 groszy.
jest bledne...
placisz za 100kB. nie za mniej nie za wiecej tylko za przetransferowanie 100kB. zadne zadania do serwera itp. ludzie z GG i innymi komunikatorami podtrzymujacymi sesje straciliby majatek, gdyby bylo to rozliczane tak jak Ty uwazasz...

zamiast gdybac lepiej zobacz co mozesz dostac na przedluzenie - to nic nie kosztuje, a jak nie beda Tobie te warunki odpowiadac to zawsze mozesz zmienic siec.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#463119  autor: franek13
 04 mar 2011, 00:44
Skoro mało dzwonisz a dużo piszesz to może Play Fresh. Za 4 zł i 30 gr miesięcznie masz ~600SMS do wszystkich sieci (lekko kombinując).

#463150  autor: Reader
 04 mar 2011, 12:33
dzis w erze na przedluzenie masz za 45zl chyba 220min. do wszystkich w tym play
Proponujesz droższy abonament. Liczba wliczonych minut mało mi mówi. Interesują mnie szczegóły i jaką zniżkę na sprzęt mogę otrzymać. Zobaczmy, co oferuje Era w IBOA:

Oferty bez telefonu

Rodzina 20
60 minut wymienialnych na 60 SMS, umowa na 18 mies, abonament 15 zł

Rodzina 40
160 minut wymienialnych na 160 SMS, umowa na 18 mies, abonament 30 zł

Ciekawe, skąd biorą się liczby w nazwach taryf. Zajrzyjmy do regulaminu:
    Oferta promocyjna trwa do 5 maja 2011.Promocyjna paczka 500 SMS/MMS za 5 złDarmowe minuty dopiero po 2 dniach od zawarcia umowyPaczka SMS/MMS kosztuje 15 zł, gdy spóźnimy się 2 miesiące z aktywacjąTajemniczy zapis: Opłata abonamentowa za usługę oraz ilość SMS-ów i MMS-ów jest rozliczana proporcjonalnie do ilości dni obowiązywania usługi w Cyklu Rozliczeniowym1 minuta = 1 SMS = 1 MMS = 1 MB100 KB = 6 sekundWarunków oferty nie można łączyć z innymi ofertami promocyjnymiAutomatycznie aktywują Era Eurotaryfa i Strefy (zaraz zobaczę, co to jest)Nie znalazłem, czy podczas trwania umowy mogą zmienić ceny
Teraz wyjaśnimy, skąd te liczby. Mamy kolejny cennik
    Liczba oznacza wysokość abonamentu. Do niej doliczamy VAT.SMS do wszystkich sieci - 20 grMinuta połączenia - 49 groszyWliczone minuty: 40 / 100 / 200 / 300... czyli mniej!Powstaje pytanie: od kiedy zacznie obowiązywać nowy cennik, czyli ile czasu trwa promocja po podpisaniu umowy
Opłaca się? Po zakończeniu promocji i tak będę płacił tyle, co obecnie, a w zamian otrzymam tylko 100 wliczonych SMS-ów! Mogę płacić mniej - 20 zł - w zamian za 40 minut! Być może ceny podwyższą dopiero po upływie czasu trwania umowy (18 miesięcy), ale wolę się Was poradzić.

Oferty z telefonem

Zniżka Era Premia
50 zł z VAT ..... 2000 pkt.
100 zł z VAT .... 3500 pkt.
150 zł z VAT .... 4500 pkt.
250 zł z VAT .... 7000 pkt.

Co to ma być??? Kiedyś progi punktowe były mniejsze. 3500 jeszcze uzyskam.

Była obniżka cen
Obecnie D900i kosztuje już 1 zł. Nie ma sensu zmieniać go na Avillę tylko dla dotykowego ekranu i gadżetów na pulpicie. Strzelam w Galaxy albo tel innej marki z WiFi.

Zajrzyjmy do cennika telefonów

1. Samsung Galaxy i5700 - 199 zł Rodzina 40, 599 zł Rodzina 20
2. Samsung Galaxy S i9000 - 1149 zł Rodzina 40, 1299 zł Rodzina 20

Taryfy multimedialne - ceny niższe, ale jakieś haki muszą być

1. Samsung Galaxy i5800 - 1 zł i 399 zł

Rozważam też inne marki. Nie zdecydowałem się na konkretny model na 100%

Jeżeli miałbym wymieniać telefon, jaką taryfę polecacie? Nie chciałbym przekraczać 40 zł za abonament, chyba że oferta będzie naprawdę atrakcyjna. Jakie haki przygotowała Era?
Ostatnio zmieniony 04 mar 2011, 13:48 przez Reader, łącznie zmieniany 2 razy.

#463154  autor: avt31
 04 mar 2011, 12:53
W Erze trzeba wszystko dokładnie czytać, bo to są kombinatorzy pierwszego stopnia.
Trzeba sprawdzić czy minuty w abo są też do Play i czy abo nie jest jakoś dziwne podzielone na minuty do Ery i do innych.

#463160  autor: thonka
 04 mar 2011, 13:45
avt31, blad ;) minuty na przedluzenie sa do wszystkich sieci bez wyjatku. zamiast pisac, poczytaj ;)
Reader pisze:Ciekawe, skąd biorą się liczby w nazwach taryf.
od cennikowych oplat za dany abonament.

1. i pewnie zostanie przedluzona
2. do aktywowania przez konsultanta
3. tu nie bylybym tego taki pewien, czesto jest szybciej
4. na aktywacje promocyjnej paczki masz 60 dni. jak nie skorzystasz to twoja sprawa. mozesz ja jednak aktywowac w ciagu tych 60 dni, potem wylaczyc i znow wlaczyc i oplata bedzie nadal 5zl. najwazniejsze by w ciagu tych 60 dni choc raz miec ja aktywna
5. zaden tajemniczy, pakiety abonamentowe sa rozliczane proporcjonalnie co do dnia - np. (ceny i minuty zmyslone na potrzeby przykladu) miales oferte za 90zl z 90 minutami. nowa oferte bedziesz miec za 60zl z 60 minutami.
podpisujesz aneks na 5 dni przed okresem rozliczeniowym. zostaniesz rozliczony za 25 dni starej taryfy oraz za 5 dni nowej taryfy proporcjonalnie zarowno kosztowo jak i minutowo.
i tak oto bedziesz miec naliczone 75zl i 75 minut starego abonamentu i 10zl oraz 10 minut nowego abonamentu.
wszystko jest ladnie opisane na iBOA

6 i 7 zgadza sie
8. jak w kazdej sieci, wybierajac abonament promocyjny nie mozesz potem wybrac w trakcie trwania twojej promocji innej np. korzystniejszej.
9. plan roamingowy. ma ja zdecydowana wiekszosc abonentow ery. nie ma sie czego bac.
10. bo jest to regulowane w PT. obnizki moga byc. wszelkie podwyzki zalezne od ery (czyli np. dochodza do wniosku, ze za malo zarabiaja i musza Ci zrobic podwyzke) musza sie odbyc za twoja zgoda, gdy sie nie zgodzisz mozesz rozwiazac umowe bez konsekwencji. podwyzki wynikajace ze zmiany przepisow prawnych nie uprawniaja do zerwania umowy bez kary.
Reader pisze:Teraz wyjaśnimy, skąd te liczby. Mamy kolejny cennik
jest to cennik podstawowy...
Reader pisze:Powstaje pytanie: od kiedy zacznie obowiązywać nowy cennik, czyli ile czasu trwa promocja po podpisaniu umowy
masz napisane w warunkach promocji. 24 miesiace od podpisania aneksu. jak podpiszesz aneks 4 miesiace przed koncem umowy to twoja sprawa jak sie pozniej z pozostalych 4 miesiecy wywiniesz.
Reader pisze:Po zakończeniu promocji i tak będę płacił tyle, co obecnie, a w zamian otrzymam tylko 100 wliczonych SMS-ów!
przeczytaj jeszcze raz UWAZNIE cennik podstawowy...

tak czy inaczej oferty bez telefonu sa w erze nieoplacalne.
Reader pisze: Jakie haki przygotowała Era?
w taryfach multimedialnych nie mozna negocjowac ceny abonamentu. jest mniej minut, kazda opcja ma paczke internetowa wraz ze spadkiem predkosci po jej wykorzystaniu, ale za to tansze telefony...

w multimedialnych nie ma zadnych dodatkowych jak to nazywasz "hakow." wystarczy umiejetnie czytac wszystkie regulaminy. a jak nie masz na to ochoty to przynajmniej przeczytac pierwsza strone dot. przedluzen w erze na naszym forum. jest tam zawarte wszystko co powinienes wiedziec o przedluzeniach.

no ale jak Ty chciales SGS'a przy abonamencie za 40zl niewiadomo w jakiej cenie to chyba abonamenty nie sa dla Ciebie...

jezeli koniecznie nie chcesz przekraczac 40zl to nie masz nic innego do wyboru niz:

a) standardowe przedluzenie
R20 za 29zl (oplate te mozesz obnizyc negocjujac do 25zl) gdzie masz wliczone 100 minut wymienne na 100smsow/mms/mb. siec rodzinna 2 os. na 6 miesiecy. telefony nie sa rewelacyjne. warty uwagi jest tylko SE elm i nokia 6303i (oba 149zl).

b) taryfa multimedialna
R20 za 29zl (bez mozliwosci obnizenia) w tym 50 minut i 100mb (pozniej obnizenie predkosci). monte za 199zl, ew. elm 49zl.

gdybys byl w stanie dac 9zl wiecej ot moglbys dostac:
a) standardowe przedluzenie
R40 za 49zl w tym 240 minut, 2 os. siec rodzinna na 24 miesiace. wtedy oplaca sie wybrac SE X8 za 49zl.

b) taryfa multimedialna
R40 za 49zl ze 120 minutami i 100mb. do wyboru wildfire lub i5800 za 1zl.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#463220  autor: Reader
 04 mar 2011, 16:44
Wniosek: korzystniejsze ceny telefonów są w obu taryfach Rodzina 40, ale te z wyższej półki wciąż drogie. Zniżka na telefon za punkty dla stałych klientów jest śmieszna. Zwlekać też nie będę. Przejdę na ofertę Rodzina 20 z pakietem SMS bez telefonu na 1.5 roku lub wezmę coś z telefonem. Abonament 50 zł trochę za drogi w porównaniu do poprzednich 15 zł i 25 zł.

Mam 2906 punktów, 3500 nie sięgnę. Premie 300 już się nie liczą, kiedyś płaciłem 16 zł, teraz 40 zł, więc różnica ~25 zł. W kwietniu dodadzą 300, w maju odbiorą - tu jest taki myk, ale wyjdzie poniżej 3250. Można ewentualnie liczyć na jakiś bonus - tylko jaki?

Zgadza się, że płacę za nic. Straciłem pół dnia na przeglądanie ofert i szukanie haków :twisted:

Ostateczne wyjście - zmienić na pre-paid lub kartę. Czytałem przyklejony temat, trochę tego jest na rynku - klient ponosi większą odpowiedzialność za to, aby mu kwota nie przepadła.

#463238  autor: pakierhakierxd
 04 mar 2011, 19:41
Ja bym na twoim miejscu przeszedł na play fresh bierzesz taryfę darmowe smsy i przy doładowaniu za 30zł masz 1000 smsów do wszystkich sieci do wykorzystania na miesiąc,ważność konta masz rok:)
lub może cię zainteresuje abo w play
z telefonem i internetem za którego nie zapłacisz nawet jak przekroczyć pakiet danych tylko net zwolni tak jak w erze jest lejek
http://www.playmobile.pl/pl/promocja/pl ... index.html
Lub bez telefonu i z internetem

Tu masz z telefonem i bez netu

A tu masz bez telefonu i bez netu

W ofertach bez pakietu internetowego możesz w każdej chwili pakiet internetowy wykupić

Możesz sobie fajnie taryfę skomponować dokupując usługi poza abonamentem

np. pakiet 100 smsów do wszystkich za 5zł,50 minut do wszystkich za 5zł itp.

Ja mam w play i nie narzekam:-)

Ps. minut/smsów masz więcej niż w Erze

Wiesz co mi się nie podoba w erze w nowych taryfach minuty są wymienialne na smsy w stosunku 1:1,to wg mnie nie dobre rozwiązanie bo jeśli np. za minutę płacisz 0,33 to tyle samo za smsa zapłacisz :(

[ Dodano: 2011-03-04, 19:44 ]
A i jeszcze jedno w play masz smsy wymienne na mmsy,
nie wiem czy w erze nadal trzeba za wideo rozmowy płacić poza abonamentem ale w play kosztuje wideo rozmowa tyle samo ile normalna rozmowa.

[ Dodano: 2011-03-04, 19:47 ]
Pozostań w erze lub zastanów się nad zmianą sieci:-)
Zobacz sobie co ci bardziej będzie opłacalne i taniej wychodzi:]
W play wcześniej były tańsze taryfy bez telefonu ale bez stanu darmowego
może gdzieś jeszcze je dostaniesz
14,5-120 minut wymienne na 160 sms,24,5-240 minut wymienne na 283 sms,34,5-350minut wymienne na 382 sms
Nowe są troszkę droższe

#463314  autor: boczi
 05 mar 2011, 00:39
nie wiem czy w erze nadal trzeba za wideo rozmowy płacić poza abonamentem ale w play kosztuje wideo rozmowa tyle samo ile normalna rozmowa.
W Erze też jest wymienność na mmsy. Co do wideorozmowy wydaje mi się, że jest nadal liczona poza abo. Kwestia tego, jaki odsetek z tego korzysta.
Reader pisze:ale te z wyższej półki wciąż drogie.
Najlepiej, jakby iPhone był za 1zł w abonamencie 40zł... Era by poszła z torbami
Reader pisze:Abonament 50 zł trochę za drogi w porównaniu do poprzednich 15 zł i 25 zł.
I masz odpowiedź. W Twoim przypadku zalecam przejście do Play...

#463316  autor: st.konsultant
 05 mar 2011, 00:58
boczi pisze:
W Erze też jest wymienność na mmsy. Co do wideorozmowy wydaje mi się, że jest nadal liczona poza abo. Kwestia tego, jaki odsetek z tego korzysta.

Połączenia wideo w taryfach Rodzina kosztują tyle co zwykłe połączenie, ale nie schodzą z darmowych minut. Tyle, że faktycznie bardzo mało osób z tego korzysta więc nie jest to jakoś szczególnie promowana usługa.

#463340  autor: pakierhakierxd
 05 mar 2011, 10:08
Ja mało korzystam z wideo rozmów ale jak coś jest w innych sieciach w abonamencie to czemu ja mam za to płacić poza:)

#463391  autor: thonka
 05 mar 2011, 14:48
pakierhakierxd, rownie dobrze mozna napisac, ze skoro w erze minuty wymieniaja sie na MB to czemu w play ludzie maja doplacac po za abonament za dane, albo skoro mozna w erze w ramach darmowych minut dzwonic na stacjonarne w UE (podejrzewam, ze wiecej dzwoni do UE niz korzysta z wideorozmow) to czemu w innych sieciach trzeba za to doplacac...
nieprzechodzenie srodkow w play tez przemilcze ;)

to jest to co roznicuje sieci. jakby wszedzie bylo tak samo to istnienie wielu operatorow byloby bez sensu...
pakierhakierxd pisze:Wiesz co mi się nie podoba w erze w nowych taryfach minuty są wymienialne na smsy w stosunku 1:1,to wg mnie nie dobre rozwiązanie bo jeśli np. za minutę płacisz 0,33 to tyle samo za smsa zapłacisz :(
wymiennosc 1:1 obowiazuje tylko na minuty w ramach abonamentu. po za abonamentem ceny to 30/39gr minuta i 20gr sms.
natomiast wymiennosc w ramach abonamentu to nie zawsze 33gr, ja np. mam minute w ramach abonamentu 16,5gr.

a co do play to trzeba uwazac na nowe plany taryfowe z internetem i stare bez internetu w abonamencie.
w nowych planach dostaje sie wiecej zlotowek niz wynika z abonamentu i np. 350 minut to rzeczywiscie 350 minut wymienne na smsy.
w starych planach dostawalo sie dajmy na to 69zl co dawalo 237 minut wymienne na 383 smsy i dodatkowy pakiet 113 minut do wszystkich wykorzystywany w pierwszej kolejnosci, ale niewymienny na nic.

#463444  autor: pakierhakierxd
 05 mar 2011, 20:58
Ja zmigrowałem właśnie na nowy plan all inclusive 79 za 79zł miesięcznie,mam na koncie 101,50 co daje w przeliczeniu na minuty 350 minut.
350 x 0,29
i jest ok:)
Dziwnie trochę więcej kasy niż płacę hehe:D
W starych było trochę gorzej jeśli wymienność na sms
Teraz mam 350 minut wymienne na 563 sms
a moja mama w longplayu 69 stan darmowy ma 350 minut wymienne na 383 sms
Ona i tak smsów nie wysyła i z netu nie korzysta więc jest jej ok:)

[ Dodano: 2011-03-05, 21:02 ]
Smsy mam wymienne na mms
wideorozmowy w abonamencie
tylko do szczęścia mi by było potrzeba żeby smsy premium nie szły poza abonamentem
właśnie po to aby nie przekroczyć abo to ich nie wysyłam:]
mam nawet blokadę na nie na boku:]
Przechodzenie mi minut nie jest takie ważne ponieważ tyle ich mam że nawet jak przeszły by na następny miesiąc to i tak by zostało ....
wcześniej miałem longplaya telefon 69 z 176 minutami wymiennymi na 383 sms/mms
ale że był mi potrzebny net 250 mb na obu zasięgach + najlepiej taki przy którym nie muszę pilnować transferu aby gigantycznych kwot za neta nie zapłacić to zmigrowałem
teraz nie muszę pilnować ani stanu konta ani ilości transferu bo wiem że i tak nie przekroczę abonamentu ....

Pozdrawiam :)

#463670  autor: thonka
 06 mar 2011, 22:29
pakierhakierxd, urzekla nas twoja historia...
tyle ze to nie temat do chwalenia sie co masz...

#463675  autor: pakierhakierxd
 06 mar 2011, 22:46
ok:D

#464515  autor: Reader
 11 mar 2011, 01:51
Zostaję w Erze. Przynajmniej na następny okres.

Obecnie widzę 2 warianty:

1. Rodzina 20 bez telefonu za 15 zł
W zestawie 60 minut. Mogę dokupić paczkę 500 SMS za 5 zł albo wynegocjować 80 minut.

2. Multimedialna 20 z telefonem za 30 zł
Tylko 50 minut. Po złączeniu punktów z 2 kont będzie zniżka 150 zł. Zmieszczę się w progu 50 SMS, tylko muszę ograniczyć wysyłanie. Na 99% wybiorę Wave 723 za 400 zł w umowie na 30 miesięcy. Po zniżce 250 zł. Galaxy wcale taniej nie wyjdzie. Dopuszczam jeszcze tańsze LG, SE, HTC.

Dlaczego tak? Nowy telefon nie jest mi pilnie potrzebny. D900i to dobry model mimo wielu wad i ograniczeń. Zdjęcia były kiedyś lepsze (brudny obiektyw?), jakość muzyki średnia, a najbardziej wkurza mnie ubogi słownik T9. Zadaję sobie pytanie, czy wykorzystam w pełni potencjał nowego telefonu. Muzyki i tak słucham na komputerze z głośników, internet przeglądam na PC i laptopie. Jest WiFi na uczelni, na przerwach się przyda, ale po to, aby odpocząć lub coś sprawdzić. Bonusem jest system operacyjny i duży wybór aplikacji, ale da się żyć bez tego. Musicie mnie przekonać do nowszego telefonu.

Wybiegłem poza temat. Zwykła taryfa Rodzina 20 z wymianą telefonu na 90% odpada. Ceny telefonów droższe, niewiele więcej minut, choć można powalczyć o niższy abonament.

Co proponujecie? Przez 2 lata Era nie obniżała cen telefonów, ale w końcu rynek wymusi szybsze zmiany. Jeżeli wybiorę ofertę bez telefonu, za półtora roku wziąłbym Wave 723 lub coś lepszego.

#464516  autor: avt31
 11 mar 2011, 02:16
Reader pisze:Na 99% wybiorę Wave 723 za 400 zł w umowie na 30 miesięcy.
Czytam i oczom nie wierzę.
Godzić się na 30 miesięcy, kiedy widać gołym okiem, że prepaid jest korzystniejszy przy takich niskich abo.
A dodatkowo piszesz, że nowy telefon nie jest w tej chwili niezbędny.
Poza tym w Erze nie lepiej poczekać do zmiany na T-Mobile? To raptem pół roku czekania.

#464525  autor: kazik2000
 11 mar 2011, 08:38
Przecież nówke Wave można wyrwać za 500zł bez żadnego kłopotu. To + prepaid z jakimś pakietem smsowym będzie najlepszy. Nawet w biednym Tak-Tak HOT masz pakiet 600 sms za 1gr za 6 zł. Reszta do wydzwonienia.

Że nie wspominam o "normalnych" pre-paidach. Nie wiążesz się z nikim. Wejdzie fajne abo to przejdziesz bez żalu.