• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #461238  autor: galtom
 22 lut 2011, 14:38
przepraszam za naiwność ale zainteresowała mnie i ta informacja i postawione pytania.

http://forum.gazeta.pl/forum/w,75,12246 ... ceny_.html

Cytuję:
" www.ipadnews.pl/

iPada 16 GB 3G zakupimy teraz w UK za 99 funtów (ok. 463 zł) a abonamencie 27 funtów (ok. 120 zł) na 2 lata. iPad 32 GB 3G przy tej samej umowie kosztuje 149 funtów (ok. 700 zł) a 64 GB 3G – 249 funtów (ok. 1160 zł).

A jak to się ma do oferty polskiego Orange – upraszczając w UK jest 2 razy taniej. Zakładając, że w umowie na 2 lata płacąc 158,67 zł zapłacimy za iPada 16 GB 1105 zł, w podobnej ofercie w UK za ten sam tablet zapłacimy już niecałe 500 zł.

Czy ktos moze mi wysjasnic dlaczego?

Ile zarabia przecietny pracownik Orange UK i PL?
Sprzet jest kupowany w tym samym miejscu - wiec to nie tak, ze iPad na Uk jest tam robiony wiec tanszy a do nas trzeba importowac....

To jak to jest, ze siec ktora ma wyzsze koszty dzialania i wiecej placi praconikom ma nizsze ceny???
"

Sam jestem ciekaw... jesli Orange PL nie jest wstanie mieć zadnych korzysci z tego, że jest swiatową marką Orange (np. kupowac urzadzeń w cenie takiej jak Orange UK) to po cholere społce ten znaczek Orange??? Na rynku polski Ida byla wiecej niz wystarczajaca, na rynku miedzynarodowym nie dziala korzysci nie ma z tego zadnych tylko jeszcze za laske korzystania musi placic....
Ostatnio zmieniony 22 lut 2011, 17:56 przez galtom, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam,
Galtom

#461247  autor: wtd
 22 lut 2011, 15:16
Inny rynek, inna skala to mogę być inne ceny - temat ten był już milion razy wałkowany.

#461255  autor: kerim36
 22 lut 2011, 15:31
dwa rozne kraje, dwa rozne rynki, inna konkurencja

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#461272  autor: galtom
 22 lut 2011, 16:55
Ale firma jedna :-)

Pozdrawiam,
Galtom

#461278  autor: kamil1221
 22 lut 2011, 17:08
Jaka firm ?
Jedyne co łączy Polskiego Orange z UK to marka nie firma.

Operatorem w Polsce jest PTK Centertel, który ma wykupione prawa do dysponowania marką Orange na terenie naszego kraju.

#461284  autor: thonka
 22 lut 2011, 17:14
kamil1221, no przestan...
wszyscy wiedza, ze cala grupa Orange jest we wladaniu Francuzow z FT.

a czy to sie dzieje via FT -> TP -> PTK (Orange), czy tez FT -> Orange wiekszego znaczenia nie ma.
kasa plynie caly czas w jednym kierunku - do Francji.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#461288  autor: DeLirQa
 22 lut 2011, 17:25
Orange jest francuską firmą, potwierdzam. A rynek polski i angielski sporo różnią się od siebie i w Anglii jest znacznie większy popyt na produkty Apple'a niż w Polsce.

Miałem: Sagem myX5m, Siemens C75; J700; N73; ME45; K310i; X700; S7220; S8300 x2; KP500; U8500; N8; KE970; E2600.
Teraz mam:Alcatel One Touch Idol+8GB, Samsung G810, Samsung U900.

#461289  autor: kamil1221
 22 lut 2011, 17:26
Właścicielem Centertela jest TP S.A. To że kasa płynie do jednego wora nie musi oznaczać, że jest to ta sama firma.
Dla mnie sprawa jest prosta - są to dwa różne i oddzielne organizmy, które łączy tylko wspólna marka.

#461291  autor: thonka
 22 lut 2011, 17:35
co i tak sprowadza sie do tego, ze ktos tu ewidentnie probuje zarobic na czyjejs niewiedzy/zacofaniu...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#461292  autor: galtom
 22 lut 2011, 17:35
DeLirQa pisze:Orange jest francuską firmą, potwierdzam. A rynek polski i angielski sporo różnią się od siebie i w Anglii jest znacznie większy popyt na produkty Apple'a niż w Polsce.
A czy popyt nie jest wiekszy bo ludzie maja ceny nizsze od naszych???

Poza tym gdyby popyt wplywal na ceny to powinno byc odwrotnie - im wiecej kupujacych tym wyzsza cena i odwrotnie. Twoj argument zupelnie mnie nie przekonuje.

[ Dodano: 2011-02-22, 17:39 ]
thonka pisze:co i tak sprowadza sie do tego, ze ktos tu ewidentnie probuje zarobic na czyjejs niewiedzy/zacofaniu...
Dokladnie tak - gdyby Orange w UK zaproponowala by takie ceny uslug i aparato jak u nas to ludzie by ich wysmiali - a u nas kupuja :-(.
Inna sprawa, ze nie maja wyjscia bo 4 operatorow to nadal malo. W UK ceny zaczely sie zmieniac do obecnych po wejsciu na rynek "Trojki" a wczesniej byla Wielka 4 -Vodafone, T-Mobile, Orange i O2. U nasnadal brak kolejnej sily na rynku :-(.

Tak mi sie wydaje. A jak widze o ile zada sie od nas wiecej to sie we mnie gotuje.

Bp problem dotyczy nie tylko telefonow ale bardzo duzej czesci uslug i produktow.

Pozdrawiam,
Galtom

#461296  autor: thonka
 22 lut 2011, 17:41
DeLirQa pisze:w Anglii jest znacznie większy popyt na produkty Apple'a niż w Polsce.
i zarabia sie tam wiecej, wiec nic by im nie szkodzilo gdyby mieli ceny na tym samym poziomie co w Polsce :)

z reszta prawa ekonomii sa zgola inne - gdy rosnie popyt rosna ceny.
inna sprawa jest natomiast konkurencja. tam rzeczywscie walczy sie o klienta. u nas podchodzi sie do tego na zasadzie jak nie wezmie tego, to wezmie cos innego.

#461302  autor: DeLirQa
 22 lut 2011, 17:59
thonka pisze:DeLirQa napisał/a:
w Anglii jest znacznie większy popyt na produkty Apple'a niż w Polsce.
i zarabia sie tam wiecej, wiec nic by im nie szkodzilo gdyby mieli ceny na tym samym poziomie co w Polsce :)
Też tego nie rozumiem, że ceny w "biednej" Polsce są tak wysokie. W "bogatej" Wielkiej Brytanii ludzie i tak kupowaliby produkty Apple'a za wyższą cenę, bo po prostu stać ich na to. I w tym przypadku prawa ekonomii się nie sprawdzają, bo ceny tychże produktów marki Apple nie rosną. Gdyby wzrosły to ludzie i tak kupowaliby, bo popyt jest wysoki. W dodatku sporo większy byłby zysk.

Miałem: Sagem myX5m, Siemens C75; J700; N73; ME45; K310i; X700; S7220; S8300 x2; KP500; U8500; N8; KE970; E2600.
Teraz mam:Alcatel One Touch Idol+8GB, Samsung G810, Samsung U900.

#461314  autor: wtd
 22 lut 2011, 18:24
DeLirQa pisze:Też tego nie rozumiem, że ceny w "biednej" Polsce są tak wysokie. W "bogatej" Wielkiej Brytanii ludzie i tak kupowaliby produkty Apple'a za wyższą cenę, bo po prostu stać ich na to. I w tym przypadku prawa ekonomii się nie sprawdzają, bo ceny tychże produktów marki Apple nie rosną. Gdyby wzrosły to ludzie i tak kupowaliby, bo popyt jest wysoki. W dodatku sporo większy byłby zysk.
Polecam coś zakresu podstaw ekonomii. Dla ułatwienia dodam że Orange nie jest tam jedyny sprzedawcą produktów apple'a.

#461316  autor: pawi
 22 lut 2011, 18:29
to nie tylko tyczy się Anglii i Orange i w ogóle - wystarczy porównać zarobki przeciętnego Polaka a przeciętnego Brytyjczyka np. i przypisać to do cen - pewnie wyjdzie, że tam DUŻO DUŻO TANIEJ jest większość rzeczy

#461331  autor: krzysztof.ka
 22 lut 2011, 19:37
wtd pisze:Inny rynek, inna skala to mogę być inne ceny - temat ten był już milion razy wałkowany.
A trzeba sobie przypomnieć i dotrzeć do materiałów prasowych sprzed zamiany marki z Idea na Orange. Jak to pijarowcy i niedorzecznicy tłumaczyli zmiany?
A ogromnymi korzyściami dla klientów z efektu skali między innymi. Niby, że jak będzie Orange i tylko Orange, to polscy klienci odczują w postaci cen i dostępu do usług.

W przedwojennej encyklopedii pod hasłem "koń" można znaleść taką definicję: Jaki jest koń, każdy widzi.
Podobnie każdy widzi komu rebranding przynosi korzyści :)

Moje słuchawki: Plus: Motorola d160, Nokia 3110, Nokia 3310, Nokia 6820, Nokia 6310, Nokia 9300, HP IPaq hw6915, Nokia E51, Nokia E52, Nokia N8. Orange: SE Xperia Arc, SG S III.

#461332  autor: galtom
 22 lut 2011, 19:43
pawi pisze:to nie tylko tyczy się Anglii i Orange i w ogóle - wystarczy porównać zarobki przeciętnego Polaka a przeciętnego Brytyjczyka np. i przypisać to do cen - pewnie wyjdzie, że tam DUŻO DUŻO TANIEJ jest większość rzeczy
Tam wiele produktow jest tanszych i to nie w stos. do zarobkow tylko tak jak z oferta powyzej - faktycznie.

Pozdrawiam,
Galtom

#461334  autor: pawi
 22 lut 2011, 19:49
galtom pisze:
pawi pisze:to nie tylko tyczy się Anglii i Orange i w ogóle - wystarczy porównać zarobki przeciętnego Polaka a przeciętnego Brytyjczyka np. i przypisać to do cen - pewnie wyjdzie, że tam DUŻO DUŻO TANIEJ jest większość rzeczy
Tam wiele produktow jest tanszych i to nie w stos. do zarobkow tylko tak jak z oferta powyzej - faktycznie.
I o tym także pisze :) Dodatkowo porównując zarobki to już wychodzi w ogóle "ŚMIECH NA SALI".

#461336  autor: wtd
 22 lut 2011, 19:52
No tak, teraz zacznijmy temat o tym jaka to polska jest biedna a Polacy gnębieni i wykorzystywanie przez zachodnie koncerny które "swoim" sprzedają tanio a z Polaków wyciskają ile się da.
Na takie teksty mam zawsze jedną odpowiedź, ale o ile pamiętam mamy tutaj nie przeklinać, więc jej nie przytoczę.

#461338  autor: pawi
 22 lut 2011, 19:53
wtd nie unoś się :)