• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #460742  autor: MatmaN
 20 lut 2011, 14:34
WItam. Na początek przywituję się i pozdrawiam forumową brać.
Potrzebuję od Was małej porady w kilku kwestiach:
mam dwa telefony, obydwa "firmowe", jeden z abonamentem Firma215 drugi na jakiejś podobnej [tego używa moja mama, więc nie do końca ogarniam]. Obydwa telefony przekraczają abonament o jakies 30-50 zeta miesięcznie. Matka używa telefonu właściwie tylko do dzwonienia [do każdej sieci], ja natomiast fifty-fifty tel i sms. Plan jest taki, żeby obniżyć comiesięczne koszta do ok 100- 120 zeta. Przeszedłem się po kilku salonach i najkorzystniej wypada play. Prolem mam jedynie z jego domniemanym słabym zasięgiem i tym ,że moja narzeczona jest Erze :)
Przeczytałem temat o przedłużaniu umowy w erze i myślałem jeszcze o ponegocjowaniu z teleobsługą, o ile ma to jakikolwiek sens.
Jeśli o telefony idzie- ja achciałbym Wave'a [chyba, że ktoś zaproponuje coś fajniejszego na androidzie], a dla matki... cóż- ładne, z prostą obsługą :D

Gdyby ktoś mógł mnie w wolnej chwili naprowadzić na jakiś trop to będę wdzięczny.

pozdrawiam
Mateusz

#460763  autor: pakierhakierxd
 20 lut 2011, 16:25
Ja mam abo w play i jestem zadowolony z zasięgu na playu i plusie ...
powiem nawet że wg mnie zasięg playa 3g jest lepszy niż 3g plusa ... przynajmniej tak jest w mojej miejscowości:P
Play 3g mam w domu a plusa 3g tylko jak wyjdę z domu
Porównanie kresek zasięgu przy 3g
play 3,5 Plus 2
Rozmawia mi się wszędzie normalnie,jak gdzieś nie ma zasięgu playa to jadę na plusie a podobno on ma największy zasięg :D
Byłem we wszystkich sieciach i w play mi najlepiej :-)
Wiesz co najlepiej kup sobie starter play i przetestuj zasięg i jakośc połączeń jak będzie wszystko ok to możesz brać :)
Ja sobie wziełem w abonamencie longplay telefon 69 -59zł/msc właśnie Samsunga Wave S8500 za 249zł
176 minut w abonamencie
Od marca będę miał nową taryfę za 79zł z 350 minutami +stan darmowy na zawsze+250 mb internet po którego przekroczeniu internet nadal działa i nie nalicza opłat ale działa z prędkościa 32kb/s taki lejek:P
Play jest dobry jeśli ktoś dużo dzwoni do wszystkich sieci
Moja mama była w erze i miała abonament 45zł
przekraczała abonament i przychodził co miesiąc rachunek 180zł
przeszła do play i płaci 59zł za 350 min+stan darmowy i nie wykorzystuje abonamentu i jest zadowolona a z telefonu korzysta wszędzie :]

Najwyżej ty będziesz dzwonił do narzeczonej albo niech ona przejdzie jeśli nie ma abonamentu do play fresh i weźmie taryfę darmowe rozmowy i smsy w play i będziecie za darmo pisać smsy i rozmawiać ona będzie dostawała ten bonus ważny ileś tam dni po doładowaniu
przy doładowaniu 30zł jest na miesiąc :]
 #460777  autor: st.konsultant
 20 lut 2011, 17:02
MatmaN pisze:WItam. Na początek przywituję się i pozdrawiam forumową brać.
Potrzebuję od Was małej porady w kilku kwestiach:
mam dwa telefony, obydwa "firmowe", jeden z abonamentem Firma215 drugi na jakiejś podobnej [tego używa moja mama, więc nie do końca ogarniam]. Obydwa telefony przekraczają abonament o jakies 30-50 zeta miesięcznie. Matka używa telefonu właściwie tylko do dzwonienia [do każdej sieci], ja natomiast fifty-fifty tel i sms. Plan jest taki, żeby obniżyć comiesięczne koszta do ok 100- 120 zeta. Przeszedłem się po kilku salonach i najkorzystniej wypada play. Prolem mam jedynie z jego domniemanym słabym zasięgiem i tym ,że moja narzeczona jest Erze :)
Przeczytałem temat o przedłużaniu umowy w erze i myślałem jeszcze o ponegocjowaniu z teleobsługą, o ile ma to jakikolwiek sens.
Jeśli o telefony idzie- ja achciałbym Wave'a [chyba, że ktoś zaproponuje coś fajniejszego na androidzie], a dla matki... cóż- ładne, z prostą obsługą :D

Gdyby ktoś mógł mnie w wolnej chwili naprowadzić na jakiś trop to będę wdzięczny.

pozdrawiam
Mateusz

Proponuję zajrzeć do tematu dotyczącego przedłużeń :

http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php ... &start=930 .

Przy dobrzej dobranej i wynegocjowanej ofercie nie będzie drożej niż w Play.

#460792  autor: SACZI
 20 lut 2011, 17:24
pakierhakierxd pisze:Play jest dobry jeśli ktoś dużo dzwoni do wszystkich sieci
Moja mama była w erze i miała abonament 45zł
przekraczała abonament i przychodził co miesiąc rachunek 180zł
przeszła do play i płaci 59zł za 350 min+stan darmowy i nie wykorzystuje abonamentu i jest zadowolona a z telefonu korzysta wszędzie :]
Hehehe, niezły dowcip :mrgreen:
Porównac można to do:
byłem w Play i za 30 PLN miałem 100 minut, ale nie dzwoniłem, bo nigdzie się nie dodzwoniłem.

Kolego, jak porównujesz dwie oferty,. podaj szczegóły porównania, tj ilość minut w każdej z taryf, szczególnie tej w erze.
Przekraczanie abonamentu przeszło 3 krotne musi mieć jakieś przyczyny, z których Ty jako jedyna podajesz operatora.

#460797  autor: pakierhakierxd
 20 lut 2011, 17:32
Abonament miał tylko 120 minut i minuta poza była chyba ok.70gr temu tak się go przekraczało w play poza abonamentem jest 0,29

[ Dodano: 2011-02-20, 17:35 ]
w obecnych ofertach w erze nie ma chyba nadal minut do play,chyba tylko przy przedłużaniu umowy są
W play za 59zł otrzymam 350minut wymienialne na sms/mms
w erze za 69zł otrzymuje się 10 minut więcej
a abonament wyższy 10zł
co wychodzi 240zł w ciągu całej umowy dla mnie to nie jest mało :)

[ Dodano: 2011-02-20, 17:36 ]
a minus taki że w erze minuty są wymienialne na smsy w stosunku 1:1
więc koszt smsa jest chyba wysoki
i można ich mniej wysłać:P

[ Dodano: 2011-02-20, 17:37 ]
Mowa o ofercie indywidualnej:P

#460802  autor: SACZI
 20 lut 2011, 17:46
pakierhakierxd pisze:Abonament miał tylko 120 minut i minuta poza była chyba ok.70gr temu tak się go przekraczało w play poza abonamentem jest 0,29
OK zeznania Ci się mniej więcej zgodziły.
Nowa Era 60 (bez telefonu) miała w pakiecie 120 minut do wszystkich + 120 minut do ery o na stacjonarne (po pierwszym pakiecie). Średnio to korzystne jest ...
Cena minuty poza abonamentem wynosi 59gr, a do Play 73gr.
Nie uwierzę, że Twoja mama poza abonament dzwoniła tylko do Play :mrgreen:

Natomiast faktem jest, że taryfy Long Play były bardzo korzystne.

#460864  autor: MatmaN
 20 lut 2011, 21:53
Play wydaje się podejrzanie korzystny, jedyne co mnie niepokoi to wysokie koszty przy rozmowie inny operator->play, a to u mnie niestety też będzie miało miejsce.
Swoją drogą oczekiwałbym od Ery większej elastyczności przy stażu 13 lat. Byłem w Szczecinie w Turzynie, ale pani nie była zbyt skora do rozmów na temat jakichkolwiek upustów :D [poowinienem był przeczytać o tym na forum za nim, głupi, polazłem o tym dyskutować]
Dlatego też mam twardy orzech do zgryzienia i boję się nieco jakiś kruczków w przypadku Playa. Era ma przecież coś takiego, że najpierw zjada minuty z worka zatytułowanego "do wszystkich sieci" a po jego wyczerpaniu ciągnie z wora "do ery". Play nie ma czegoś takiego?

Swoją drogą, w w/w wątku przeczytałem, że kolega dostał 50% upustu na Nowa Firma 270. Na 24m? To już zaczyna być sensowne [przynajmniej dla matki, ja potrzebuję czegoś z semsami]. Tylko pytanie jak bardzo się nagimnastykował przy rozmowie z konsultantem...

#460870  autor: st.konsultant
 20 lut 2011, 22:24
MatmaN pisze:Play wydaje się podejrzanie korzystny, jedyne co mnie niepokoi to wysokie koszty przy rozmowie inny operator->play, a to u mnie niestety też będzie miało miejsce.
Swoją drogą oczekiwałbym od Ery większej elastyczności przy stażu 13 lat. Byłem w Szczecinie w Turzynie, ale pani nie była zbyt skora do rozmów na temat jakichkolwiek upustów :D [poowinienem był przeczytać o tym na forum za nim, głupi, polazłem o tym dyskutować]
Dlatego też mam twardy orzech do zgryzienia i boję się nieco jakiś kruczków w przypadku Playa. Era ma przecież coś takiego, że najpierw zjada minuty z worka zatytułowanego "do wszystkich sieci" a po jego wyczerpaniu ciągnie z wora "do ery". Play nie ma czegoś takiego?

Swoją drogą, w w/w wątku przeczytałem, że kolega dostał 50% upustu na Nowa Firma 270. Na 24m? To już zaczyna być sensowne [przynajmniej dla matki, ja potrzebuję czegoś z semsami]. Tylko pytanie jak bardzo się nagimnastykował przy rozmowie z konsultantem...
W nowych taryfach nie ma już czegoś takiego.
Przeczytaj temat o przedłużeniach to będziesz wiedział co i jak można dostać więcej.

p.s

staż w żadnej sieci nie ma znaczenia.

#460871  autor: matig89
 20 lut 2011, 22:28
w playu masz pakiet minut do wszystkich i za darmo w play i na stacjonarne (w przypadku oferty dla firm w telefonem) i minuty schodza najpierw z tych za darmo (jesli dzwonisz do play/stacjonarne) a dopiero pozniej z innych (bo teoretycznie te za darmo mozesz wykorzystac bo jest ich niecale 45000 minut miesiecznie :) )
przedstawia sie wiec to tak ze masz pakiet minut do wszystkich oprocz play i stacjonarnych i 45000 minut do play i stacjonarnych m-cznie :)
co do oferty z smsami rozmwiazaniem jest pakiet lub oferta biznes... jesli chcesz szczegoly pisz na pw :) przesle Ci regulaminy i pomoge dobrac cos dla Ciebie :)

Doradca Biznesowy Play
poszukujesz oferty dla siebie, zglos sie: http://doradcaplay.xgsm.pl
zapraszam tez na strone: www.doradcabiznesowyplay.dl.pl

#460885  autor: pomaranczowy
 20 lut 2011, 23:51
st.konsultant pisze:
MatmaN pisze:Play wydaje się podejrzanie korzystny, jedyne co mnie niepokoi to wysokie koszty przy rozmowie inny operator->play, a to u mnie niestety też będzie miało miejsce.

W nowych taryfach nie ma już czegoś takiego.
Przeczytaj temat o przedłużeniach to będziesz wiedział co i jak można dostać więcej.

p.s

staż w żadnej sieci nie ma znaczenia.
W Orange staż ma znaczenie - przepraszam za mały offtop ale bronie swojej ukochanej sieci :D

Prezenty: 4gift.cupsell.pl ;)

#461008  autor: SACZI
 21 lut 2011, 16:18
pomaranczowy pisze:W Orange staż ma znaczenie - przepraszam za mały offtop ale bronie swojej ukochanej sieci :D
To świetnie!
Po ilu latach Orange płaci abonentowi za "bycie w sieci"?
:mrgreen:

#461630  autor: realus
 24 lut 2011, 10:44
Witam taki mały off ten temat jest świerzy i moge oczekiwać odp . Mam pytanie , wysłałem w styczniu list poleconu z potwierdzeniem odbioru , list ten był z kartką od rozwiązania umowy no i wraz z rachunkiem dostałem tą zółtą karteczke ;d a pare dni wcześniej esa że moje zgłoszenie zstało odebrane czy jakos tak . Pytanie moje dotyczy tego ze dzisiaj dostałem sms o treście : Era:indormujemy iż nadesłana korespondencja została przekazana do rozpatrzenia . <- co to oznacza ??

#461643  autor: kazik2000
 24 lut 2011, 12:13
To oznacza że została rozpatrzona pozytywnie. Choć sam nie wiem dlaczego nie napiszą nic w stylu "Twoje podanie zostało rozpatrzone pozytywnie"... Tak mi mówił przedwczoraj Pan z salonu Ery, że boją się aby ktoś nie pomyślał, że przyjęli rozwiązanie umowy i że to działa już od teraz.

Pokręcone to trochę, ale tak jest ;)

#461661  autor: realus
 24 lut 2011, 14:35
ach czyli że co od kiedy umowa z nimi bedzie rozwiązana ?

#461663  autor: kazik2000
 24 lut 2011, 14:37
Będzie rozwiązana zgodnie z końcem umowy (lub końcem okresu rozliczeniowego jeśli masz aneks, ktory kończy się "w środku").

#461721  autor: realus
 24 lut 2011, 20:19
oko loko czyli jak mam teraz cykl rozliczeniowy 3 to z tym dniem umowa już sie rozwiązuje ?tak dobrze zrozumiałem ? :wink:

#461769  autor: kazik2000
 25 lut 2011, 08:33
Jeśli pismo zostało rozpatrzone przed 3 dniem lutego to tak.