Witajcie!
Mój pierwszy post na forum, ale zawsze je czytałem więc nie jest mi obce. Stąd ten wątek konsultacyjny. Ale do rzeczy.
Sprawa tyczy się dwóch abonamentów w Erze, które konczą się w marcu.
Do tej pory wraz z żoną mamy NE60 aneksowaną, która zawiera (ceny z vat):
- 120 minut do wszystkich + 70 minut do wszystkich (bez PLAY) - 30,25zł
- 200 minut do wybranej osoby (ze zniżką w aneksie) - 5,04zł
- jeden abo dodatkowo posiada BC12 - 100MB - 12,10zł
Czyli jeden abo to 35,29zł a drugi 47,39. Pierwszy jest w zasadzie nieprzekraczalny, ten drugi zazwyczaj oscyluje w okolicy 50zł.
Główne połączenia:
1 abo - na jeden wybrany numer stacjonarny,
2 abo - na jeden wybrany numer w Erze (ten z pierwszym abo
) + pakiet internetowy
Darmowe minuty kumulują się tak, że nigdy nie zostały wykorzystane w 100%. Przekroczenia były związane zazwyczaj poprzez sms-y za granicę i przypadkowe (abo 1) połączenia z internetem.
Stwierdziliśmy, że przedłużenie w Erze odpowiednio do R40 i R60 jest ekonomicznie nieuzasadnione, zwłaszcza że ceny słuchawek są jakieś chore (SGS w R60 za 949zł
), a oferta bez telefonu jest również niekorzystna z powodu konieczności powiększania o pakiety z tanimi/darmowymi rozmowami. Po prostu ceny będą wyższe jeśli chcielibyśmy mieć takie same warunki (btw. sieć rodzinna działa ze stacjonarkami???)
Wstępnie chyba lepiej będzie wybrać pre-paida (bo i tak telefony opłacać się będzie chyba kupić samemu):
1) Orange One - doładowanie około 35-40zł (starter 20zł to 20zł przez pół roku dodatkowo) + pakiet 3 numery w Orange (6zł) za 0zł/30dni (tą stacjonarkę od biedy możnaby zastapić numerem w Orange, a drugi numer byłby do OFnK)
2) Orange Free na Kartę - przy kwocie doładowania 40-49,9zł jest pakiet 1GB danych gratis, a reszta na rozmowy
Podsumowanie:
+ brak uwiązania na 2 lata,
+ elastyczność, pakiety, skrojenie do potrzeb,
- telefony na własny koszt,
- nigdy nie korzystałem z pre-paidu
(a z gsm korzystam już od 9ciu lat
)
Ach, dodam jeszcze że słuchawki będą dotykowe, z czego ten drugi to na 100% android lub coś w ten deseń... bo tak
I teraz pytanie do zacnych i doświadczonych bardziej użytkowników - czy może jest coś ciekawszego pod nasze potrzeby? Druga karta ma być wybitnie internetowa, dlatego obawiam się Playa, który czasem będzie na zasięgu Plusa co wiąże się z dodatkowymi opłatami.
EDIT: Zmieniłem nazwę tematu bo była jakaś nieteges
Mój pierwszy post na forum, ale zawsze je czytałem więc nie jest mi obce. Stąd ten wątek konsultacyjny. Ale do rzeczy.
Sprawa tyczy się dwóch abonamentów w Erze, które konczą się w marcu.
Do tej pory wraz z żoną mamy NE60 aneksowaną, która zawiera (ceny z vat):
- 120 minut do wszystkich + 70 minut do wszystkich (bez PLAY) - 30,25zł
- 200 minut do wybranej osoby (ze zniżką w aneksie) - 5,04zł
- jeden abo dodatkowo posiada BC12 - 100MB - 12,10zł
Czyli jeden abo to 35,29zł a drugi 47,39. Pierwszy jest w zasadzie nieprzekraczalny, ten drugi zazwyczaj oscyluje w okolicy 50zł.
Główne połączenia:
1 abo - na jeden wybrany numer stacjonarny,
2 abo - na jeden wybrany numer w Erze (ten z pierwszym abo

Darmowe minuty kumulują się tak, że nigdy nie zostały wykorzystane w 100%. Przekroczenia były związane zazwyczaj poprzez sms-y za granicę i przypadkowe (abo 1) połączenia z internetem.
Stwierdziliśmy, że przedłużenie w Erze odpowiednio do R40 i R60 jest ekonomicznie nieuzasadnione, zwłaszcza że ceny słuchawek są jakieś chore (SGS w R60 za 949zł

Wstępnie chyba lepiej będzie wybrać pre-paida (bo i tak telefony opłacać się będzie chyba kupić samemu):
1) Orange One - doładowanie około 35-40zł (starter 20zł to 20zł przez pół roku dodatkowo) + pakiet 3 numery w Orange (6zł) za 0zł/30dni (tą stacjonarkę od biedy możnaby zastapić numerem w Orange, a drugi numer byłby do OFnK)
2) Orange Free na Kartę - przy kwocie doładowania 40-49,9zł jest pakiet 1GB danych gratis, a reszta na rozmowy
Podsumowanie:
+ brak uwiązania na 2 lata,
+ elastyczność, pakiety, skrojenie do potrzeb,
- telefony na własny koszt,
- nigdy nie korzystałem z pre-paidu

Ach, dodam jeszcze że słuchawki będą dotykowe, z czego ten drugi to na 100% android lub coś w ten deseń... bo tak

I teraz pytanie do zacnych i doświadczonych bardziej użytkowników - czy może jest coś ciekawszego pod nasze potrzeby? Druga karta ma być wybitnie internetowa, dlatego obawiam się Playa, który czasem będzie na zasięgu Plusa co wiąże się z dodatkowymi opłatami.
EDIT: Zmieniłem nazwę tematu bo była jakaś nieteges

Ostatnio zmieniony 04 lut 2011, 20:51 przez kazik2000, łącznie zmieniany 1 raz.